Изложбата „КарикаТУРИСТИ“ представи юбилея на „Централен Балкан“ в Казанлък

16 септември 2016 | 12:08

С изложбата „КарикаТУРИСТИ“, открита в Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ - Казанлък, дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ отбелязва 25-годишнината му годишнина.  Експозицията  е в една от изложбените зали на гимназията и бе част от откриването на учебната година. Не е случайно ,че дирекцията на Националния парк и Националната гимназия отбелязват  заедно първия учебен ден.

Тяхното сътрудничеството  започва още през 1998 г. Тогава в парка е проведена първата художествена практика с възпитаници на училището, за да продължи 18 години с пленери, конкурси  и дипломни работи. Парковата дирекция  сега разполага с богат фонд от творби на младите художници.  Тези картини гостуват на галерии, училища и читалища в населени места край НП„Централен Балкан“. Така чрез изкуството си талантливите ученици от гимназията се превръщат в посланици на парка и неговата природа.

Колекцията „КарикаТУРИСТИ“ е дело на партньорството между парковата дирекция и Дома на хумора и сатирата в Габрово. Тя представя гражданската позиция на изявени български и чуждестранни карикатуристи и погледа им към проблемите на околната среда.