Неизвестни запалиха кола и къща на служител в Централен Балкан

01 март 2017 | 10:25

Умишлено е запален в нощта срещу вторник личният автомобил на инж. Н. Стайков, главен инспектор на Парков участък „Калофер“ в Национален парк „Централен Балкан“. Колата била паркирана на улицата пред къщата му в Казанлък. Автомобилът е изгорял почти напълно. Благодарение на бързата и адекватна реакция на потърпевшия, не е избухнала газовата инсталация, с което са предотвратени щети върху паркираните в съседство автомобили и близките жилищни сгради.

Същата нощ, около час по-късно след първия инцидент, умишлено е запален недвижим имот на Стайков в село Търничени, в непосредствена близост до главния път София-Бургас. В пламъци лумва къща със застроена площ около 100 кв. м, която за щастие е необитаема. Покривната конструкция е изгоряла напълно.

Инж. Стайков е дългогодишен служител на Парковата дирекция „Централен Балкан“, прилагащ мерките за контрол и охрана на територията в ръководения от него участък. Обстоятелството, че наглите посегателства стават в рамките на около два часа в обекти, които са на разстояние 25 км, недвусмислено говорят за умишлени, последователни и организирани престъпни действия.

„Почти сигурно е, че палежите са с цел „отмъщение“ от страна на лица, спрямо които са предприети административно наказателни действия за извършени нарушения на режимите в Национален парк „Централен Балкан”, е становището на Парковата дирекция. Огънят не за първи път се използва от нарушители за наказание и сплашване на служители в НП „Централен Балкан“. За последната година и половина това е трети случай на умишлен палеж.

Предприети са мерки за разкриването на извършителите и поръчителите на посегателствата и за предотвратяването на други подобни действия спрямо служители на Дирекцията на Националния парк, изпълняващи съвестно и стриктно служебните си задължения.