Посетителският център „Вежен“ посрещна първите си гости

19 септември 2016 | 14:45

Посетителският център „Вежен“ посрещна първите си  гости . Той бе  официалното открит на 17 септември. В обръщението си към гостите и участниците в събитие, директорът на парковата дирекция – Генчо Илиев, подчерта, че създаването на Посетителския център в подножието на връх  "Вежен" е сбъдната мечта , а  служителите на парка ще направят всичко по силите си той да не е единствен на територията на НП „Централен Балкан“.

Посетителският център „Вежен“ е изграден по проект „Централен Балкан“ - парк за всички“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Официалното представяне на Центъра е част от юбилейната програма, посветена на 25-та годишнина от създаването на защитената територия „Централен Балкан“.

Поздравления поднесоха Ирина Митева – управител на Областната администрация – Ловеч, д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, Димитър Стоев – началник отдел „Защитени територии“ в Дирекция „Национална служба за защита на природата“ в Министерството на околната среда и водите, Румяна Иванова – директор на Българска фондация "Биоразнообразие".

Специален подарък за центъра - макет на балканска пъстърва бе подготвила Пенка Ганева – кмет на Рибарица. Тя не скри радостта си ,че близо до курортното селище има място, където гостите на парка ще могат да се информират за богатото му биологично разнообразие, „да гостуват“ в Дома на птиците и чуят техните гласове и да пробват катераческите си умения на учебна стена.

За празничното настроение допринесоха представеният Горски театър, както и своеобразното пътешествие „Да се запознаем – Централен Балкан“, подготвено от Дирекцията на парка.