Речните нива ще останат без съществени изменения

07 януари 2017 | 10:24
  07-01       Националният институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) за днес обявява жълт код за ниски температури на територията на цялата страна. Студено време с минимални температури минус 16° - минус 11°, максимални между минус 13° - минус 8°. Във Видин, Монтана, Враца, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали ниската температура ще бъде в комбинация със силен вятър . Студено време с минимални температури минус 14° - минус 11°, максимални между минус 11° и минус 9°. Ще духа силен северозападен вятър с пориви до 20-22 м/сек. За Черно море – жълт код за вятър и вълнение . Вятърът ще е от север-северозапад с пориви 15-20 м/с (7-8 бала по Бофорт). Вълнението на морето - 4 бала. Следобед отслабване на вятъра. Днес на места, главно в Източна България, планините и Предбалкана ще има снеговалежи. Количества - 5 л/кв.м, в Източна България до 10 л/кв.м. През нощта срещу неделя и в неделя слаби снеговалежи ще има на места в Централна България - до 2-3 л/кв.м и в Източна - до 7-10 л/кв.м. През следващото денонощие на места са възможни слаби превалявания - до 2-3 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч на 5 до 8 ч на 6 януари водните нива на наблюдаваните реки в страната са без съществени изменения. Вследствие работата на хидротехнически съоръжения са отчетени по-значителни денонощни колебания на водните нива (от -24 см до +30 см) в Дунавския басейн. Поради ниските температури и малките водни количества в отделни участъци на реките в Дунавския и Черноморския басейн е регистрирано образуване на брегови лед. Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -24 см до +30 см; Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -2 до +28 см; Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -10 см до +15 см; Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -21 см до +8 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 7, 8 и 9 януари ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Водните количества за 7, 8 и 9 януари ще бъдат около и над средно многогодишните стойности и ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 7, 8, 9 и 10 януари ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два – три дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения или ще се понижават.

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения или ще се понижават.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни водните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ-БАН: http://hydro.bg/.