Яките и жилави клони на дряна са символ на здраве, издръжливост и дълголетие

31 декември 2016 | 09:27

Дрянът (Cornus mas) не е просто сурвакница, а дървото, което първо цъфти (февруари-март), но последно узрява – от август до октомври. У нас се среща в гори и храсталаци из цялата страна чак до 1300 м надморска височина. Дрянът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие вид, но има запазено място във фолклора. Той е българското вълшебно дърво (свещено за славянските народи), надежда за бъдеще, здраве и живот. Дрянът присъства в много наши обичаи, използва се за наричания и гадания. От дрянови пъпки се правят и късметите в новогодишната баница, с които едновременно се гадае за бъдещето и се нарича за добро. Не случайно от клонките му се правят коледните сурвачки, с които си пожелаваме здраве, късмет и берекет. От дрян са се правели най-сладко свирещите кавали (медени) и дървените части на гайдите. Твърдата дървесина позволявала да бъде шлифована до блясък, а по-късно в нея вплитали и сребърни инкрустации.

Във флората на България дрянът е храст или ниско дърво, високо до 8 метра. Листата са разположени срещуположно, дълги са 4-10 см, яйцевидни или елиптични, заострени, късовлакнести и целокрайни. Цветовете са жълти, развиват се преди разлистването на листата и са разположени пазвено, събрани в сенниковидни или главести съцветия. Плодовете – дренките (Fructus Corni) са удължени, костилкови, с червена месеста част, дълги до 1,5 см.

Дрянът има лечебно, хранително, декоративно, медоносно, дъбилно и багрилно значение. По-едрите плодове съдържат вода до 85%, белтъчини – 1,0%, захар – 9,7%, целулоза  – 1,5%, органични киселини (главно ябълчна)  – 2%, пектин  – 0,75%, калий – 363 мг на 100 грама месеста част от плода, калций – 58 мг, фосфор – 34 мг, магнезий – 26 мг, желязо  – 4,1 мг, танин – до 0,6 мг и витамин С в големи количества. Твърдата дървесина на дряна се използва в мебелната промишленост, а плодовете, листата и кората се употребяват като затягащо, хемостатично и антифибрилно средство.

Дренките се берат добре узрели и се сушат на слънце разстлани. Ползва се при диария, кръвоизливи от стомашно-чревния тракт, подагра, анемии. Пие се вместо вода отвара: 50 грама плод ври 15 минути в 1 литър вода. От плодовете могат да се приготвят сладка, компоти и сокове, които освен, че са вкусни, също имат лечебно действие.

Според народните традиции и вярвания дрянът ще присъства в българските домове през следващите дни – символ на здраве и дълголетие. Сурвакането – удрянето с дряновата пръчка по гърба на хората предава издръжливостта и дълголетието на дряна, а устното наричане играе ролята на заклинание.