ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ВОДИТЕ И ВОДНИТЕ ОБЕКТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА ЗА ПЕРИОДА 01-30 СЕПТЕМВРИ 2010 г.

01 October 2010

ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ВОДИТЕ И ВОДНИТЕ ОБЕКТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА ЗА ПЕРИОДА 01-30 СЕПТЕМВРИ 2010 г.

Информацията се подготвя на основание Заповед № РД-739/ 10.08.2010 г. на министъра на околната среда и водите


СЪСТОЯНИЕ НА КОМПЛЕКСНИТЕ И ЗНАЧИМИ ЯЗОВИРИ ЗА ПЕРИОДА 01-30.09.2010 Г.

От 01.09.2010 г. е в сила графикът за използването на комплексните и значими язовири през месец септември, утвърден от министъра на околната среда и водите.

През месец септември да се поддържат обеми в язовирите, както следва:
Басейнова дирекция Дунавски район
Яз. ”Бели Искър” – 13,8 млн.м3
Яз. “Огняново” – 25,0 млн.м3
Яз. ”Кула” –9,007 млн.м3
Яз.”Хр. Смирненски” – 25,0 млн.м3
Яз. ”Йовковци” –90,0 млн.м3
Яз. “Ястребино” – 48,0 млн.м3
Яз. “Бели Лом” – 13,0 млн.м3
Басейнова дирекция Черноморски район
яз. “Тича” – 270,0 млн.м3
яз. “Съединение” – 6,5 млн.м3
яз. “Георги Трайков” – 230,0 млн.м3
яз. “Ахелой” –7,0 млн.м3
Басейнова дирекция Източнобеломорски район
яз. ”Копринка” – 105,0 млн.м3
яз. “Малко Шарково” – 20,0 млн.м3
яз. “Белмекен” – 100,0 млн.м3
яз.”Голям Беглик” и “Широка поляна” – 80,0 млн.м3
яз. “Въча” – 180,0 млн.м3
яз. “Кърджали” – 266,650 млн.м3
яз. “Студен кладенец” – 340,0 млн.м
яз. “Ивайловград” – 125,570 млн.м3

Процентът на завиряване в комплексните и значими язовири е 71,3, като в язовирите с основно предназначение питейно – битово водоснабдяване процентът е по-висок – 84,0, а в язовирите с основно предназначение – напояване процентът е 58,1.



СЪСТОЯНИЕ НА РЕЧНИТЕ ЛЕГЛА И ОБЩИНСКИТЕ ЯЗОВИРИ


ДУНАВСКИ РАЙОН
Поречия Вит и Осъм
През месец септември няма получени сигнали за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Поречие Искър
За периода 01-30 септември няма постъпили сигнали свързани с вредното въздействие на водите, няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.

Поречие Огоста и западно от Огоста
По информация на Областните дирекции Гражданска защита в областите Видин, Враца и Монтана няма възникнали проблеми по язовирите, вътрешните реки в областите Видин, Враца и Монтана са в коритата си.
През месеца не са възниквали критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.

Поречие Янтра
По информация на оперативни дежурни, кметове на населени места, диспечерски пунктове при комплексни и значими язовири през м. Септември ситуацията е била следната.
По данни на кметове на населени места язовирите общинска собственост се контролират и имат достатъчни свободни обеми.
Язовирите, стопанисвани от НС и се контролират.
Оттока на вътрешните реки е в нормални граници.

Поречие Русенски Лом и Дунавски добруджански реки
Язовирите Бойка, Баниска, Антимово, Тетово и Звънарци, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Русе в Русенска област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси. Язовир „Баниска” е в контролният си обем, язовир „Бойка” е в контролният си обем.
Язовирите, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Търговище са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси.
През изминалия месец септември не са настъпвали същественни изменения които да предизвикват повишено внимание и опасност.

ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН
Състояние на язовирите /без тези по Приложение 1 към чл.13, т.1 от Закона за водите/ - критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях:
Няма възникнали аварийни ситуации за периода.

Състояние на реките – данни за критични нива и аварийни ситуации; данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения:
Няма данни за преливания и критични ситуации по Черноморските реки за периода.

Засегнати населени места от вредното въздействие на водите:
Няма данни за засегнати населени места за периода.

ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

По данни на дежурните в общинските администрации:

Първата десетдневка се характеризира с високи температури през първата част от периода и локални, краткотрайни и незначителни превалявания през втората половина на периода, с характерния спад в температурите.

ПОРЕЧИЕ МАРИЦА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни превалявания на отделни места, придружени с гръмотевици, без данни за повишения в нивата, разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

ПОРЕЧИЕ ТУНДЖА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни превалявания, придружени с гръмотевици, без данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието..

ПОРЕЧИЕ АРДА
През изтеклата десетдневка, състоянието на реките и язовирите в региона бе нормално за сезона, без данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Втората десетдневка на месец септември се характеризира с нормални за сезона температури през целия период и локални, краткотрайни и незначителни превалявания в началото на периода.


ПОРЕЧИЕ МАРИЦА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни превалявания на отделни места, без данни за повишения в нивата, разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.
На 19.09.2010, на дежурния телефон на БД ИБР Пловдив бе подаден сигнал от звеното на ГЗ към община Чавдар за замърсяване на река Тополница. След уведомяване на началник отдел МПИО към БД ИБР, сформиран е екип от РЛ-София и експерт от РИОСВ-София, който извърши проверка на посоченото място.
Проверката установи, че р. Тополница в района на с. Чавдар тече с жълто кафяв цвят. От направения експресен анализ се установи, че анализираната водна проба не отговаря на нормите за втора категория воден обект по показател рН.
След направената обстойна проверка на района екипът е на мнение, че замърсяването на р. Тополница е от залпово изпускане в р. Медетска на силно замърсени кисели води. За това свидетелстват жълто кафяните утайки по бреговете на р. Тополница след вливане на р. Медетска.
Взетата водна проба за физикохимичен анализ от р. Тополница в района на с. Чавдар бе анализирана в лаборатории „Качество на водите” и „Спектрални методи за анализ” на ИАОС и резултатите своевременно предадени на РИОСВ – София и Басейнова Дирекция Източнобеломорски район.
За резултата от проверката е уведомен и изпълнителният директор на ИАОС.

ПОРЕЧИЕ ТУНДЖА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Бяха регистрирани краткотрайни превалявания, без данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието..

ПОРЕЧИЕ АРДА
През изтеклата десетдневка, състоянието на реките и язовирите в региона бе нормално за сезона, без данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Третата десетдневка се характеризира с нормални за сезона температури през целия период и локални, краткотрайни превалявания в средата на период, придружени със силен вятър.

ПОРЕЧИЕ МАРИЦА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Регистрирани са краткотрайни, интензивни превалявания на отделни места, без данни за значителни повишения в нивата, разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

ПОРЕЧИЕ ТУНДЖА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Бяха регистрирани краткотрайни превалявания, без данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието..

ПОРЕЧИЕ АРДА
През изтеклата десетдневка, състоянието на реките и язовирите в региона е нормално за сезона, с изключение на река Върбица. На 25 септември бе регистриран интензивен валеж в района на Златоград. На 26.09.2010 12:50 на дежурния телефон на БД ИБР Пловдив се получи сигнал за очаквана висока вълна при река Върбица с изключително високи нива, вследствие на евентуална скъсана язовирна стена над град Златоград и очаквани разливи и щети в големи размери.
След разговор със служител на звено ГЗ към град Златоград се оказва, че действително по река Върбица преминава висока вълна, но тя не е вследствие на скъсана язовирна стена, а на интензивен обилен валеж в района на Златоград, микроязовир Хаси дере Заставата. По думите на колегите от ГЗ, които са уведомени от граждани като нас и са на място, коритото на реката е достатъчно широко и поема високата вълна. Има регистрирани локални разливи в по поречието на реката, като най-голям бе при село Кушла. Затворени бяха пътища, имаше наводнени мазета и къщи.

ЗАПАДНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

Поречие Струма
През изтеклия период, по данни на дежурните в общинските съвети за сигурност, състоянието на реките и язовирите е изправно.
Към момента няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
Като цяло няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.
Наблюдаваните реки през изминалия месец са преминали през следните фази, както следва:
- I десетдневка - фаза на ниски води. На всички пунктовете са регистрирани състояния на покачване на 3 и 4 септември вследствие на падналите валежи. На 8 септември е регистрирано голямо покачване на пункта на р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево. Няма данни за разливи. В края на периода на всички реки са в състояние на ниски води.
- II десетдневка - фаза на ниски води. През периода няма паднали валежи, с изключение на нощта на 19 срещу 20. Валежите са краткотрайни и не са оказали значително влияние върху речните нива. В края на разглеждания период всички реки са в състояние на ниски и средни води.
- III десетдневка - ниски и средни води, като екстремно ниски води са регистрирани на пункта на р. Струма при гр. Перник и на р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево. На 26.09.2010 г. почти при всички пунктове е регистрирано покачване, вследствие на краткотрайни превалявания. Поради падналите валежи на 29 септември при някои от пунктовете е наблюдавано голямо покачване – на р. Джерман при гр. Дупница и на р. Соволянска Бистрица при с. Гърляно - покачване. Всички останали пунктове отчитат ниски и средни води в края на периода.

Няма данни за преливане на вода през преливниците на язовирните стени.

Поречие Места
През периода 01.09.2010 - 30.09.2010 г., по данни на дежурните в общинските съвети за сигурност, състоянието на реките е нормално.
Към момента няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
Няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.
Наблюдаваните реки през изминалия месец са преминали през следните фази, както следва:
- I десетдневка - състояние на ниски и средни води. Изключение са стойностите измерени на 4 септември – покачване и на 6 и 7 септември – голямо покачване, вследствие на падналите валежи. Няма данни за разливи. В края на разглеждания период р. Места е в състояние на ниски води.
- II десетдневка - състояние на ниски и средни води. Изключение са стойностите измерени на 12 септември на пункта при Момина кула – покачване. Няма данни за разливи. В края на разглеждания период р. Места е в състояние на ниски води.
- III десетдневка - състояние на ниски и средни води. Изключение са стойностите измерени на 26 септември на двата пункта – голямо покачване. Няма данни за разливи. В края на разглеждания период р. Места е в състояние на ниски води, като на пункта при гр. Хаджидимово е регистрирано покачване.


Поречие Доспат
По информация на Областните дирекции Гражданска защита в област Смолян няма сведения за критични участъци по речните корита и язовирите.
Към момента няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
В края на месеца – към 30.09.2010 г язовирите на територията на БД ЗБР - разполагат със свободни обеми за поемане на евентуален по-голям приток.
Към настоящия момент няма данни за възникване на критични ситуации в следствие на високи води.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ
1. При рязка промяна в хидрометеорологичната обстановка оперативното звено ще изиска от експлоатационните дружества на комплексните и значими язовири от приложение №1, към чл.13, т.1 от ЗВ, представяне на информация на по-кратък интервал от време.
2. При необходимост оперативното звено ще предложи подходящ режим на работа на ВЕЦ-те и на основните изпускатели с цел осигуряване на свободен обем за поемане на евентуален голям приток.
3. Да се спазва графикът за използване на водите от комплексните и значими язовири през месец септември 2010 г.!
4. Поддържането на определените с графика за м. юни обеми за поемане на очакван приток, да се осъществява чрез ВЕЦ, а при невъзможност, чрез основен изпускател.
5. Изпускането на води от хидротехническите съоръжения да се съобразява с проводимостта на речните русла при спазване на изискванията на чл. 142 от Закона за водите.
6. Да се поддържа проводимостта на речното легло на разстояние 500 м след хидротехническите съоръжения от собственика или ползвателя, в съответствие с чл. 139, ал.2 от Закона за водите.

Представената информация от Басейновите дирекции е за месец септември 2010 г.
Представената информация от Предприятие “Язовири и каскади” към НЕК АД е от 30.09.2010 г.
Информацията от “Напоителни системи” ЕАД е към 27.09.2010 г.
Обобщената информация е към 17:00 часа на 01.10.2010 г.

При възникване на необходимост, освен по електронна поща, в часовете от 17:30 до 09:00 часа и в почивните и празничните дни, моля информирайте ни и на посочените дежурни телефони.
Дежурни телефони: 0886 402 255 и 0888 896 817; 0884 611 101; 0884 613 000; факс: 981 52 71

   
   
  Архив