НИМХ – БАН обяви оранжев код в 17 области на Северна България

26 ноември 2017 | 16:51

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обявяви за 27 ноември оранжев код (втора степен за опасни метеорологични явления) в 17 области от Западна и Централна България. Ще има обилни валежи, предимно от сняг. На много места ще се образува снежна покривка. В област Видин и в 8 области в Източна България е обявен жълт код (първа степен за потенциално опасно време) – там ще има значителни валежи от дъжд.

През нощта на 26 срещу 27 ноември от запад ще започнат валежи от дъжд и утре след обяд ще са повсеместни. С понижението на температурите още преди обяд във високите полета на Западна България, а по-късно през деня и в Предбалкана, дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка. Сумарните количества на валежа ще са20-30 л/кв.м, в планините количествата ще са 25-35л/кв.м, а на изолирани места до 40 л/кв.м.

През нощта срещу вторник в северозападната половина от страната ще продължи да превалява сняг, в югоизточната – дъжд. Количества та в Северна България  ще са10-20 л/кв.м, в Централна Северна България на места до 25-30 л/кв.м, в югозападните райони – до 5 л/кв.м, в югоизточните – 5-15 л/кв.м. Във вторник, все още на места в северозападната половина от страната, ще превалява сняг, но валежите ще отслабнат, до края на деня ще спрат. Новите количества ще са до 5-6 л/кв.м.