Водните количества в реките ще бъдат под праговете за внимание

06 януари 2017 | 10:30

06-01Националният институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ- БАН) обяви за днес жълт код за опасно време за областите Видин, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив и Пазарджик. Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка средно 15-20 см, в планинските райони и повече. В София-област, София-град, Перник и Кюстендил снежната покривка ще бъде в комбинация с ниски температури. За останалите области от страната НИМХ обявява оранжев код, комбинация от валежи от сняг, силен вятър и навявания. За Черно море – жълт код за вятър и вълнение . Вятърът ще е от север-североизток, по-късно от север-северозапад със скорост 15-20 м/с (7-8 по Бофорт) и пориви до 24 м/с(9 по Бофорт). Вълнението на морето ще е 4-5 бала.

Днес с продължаващото застудяване, в повечето райони ще вали сняг. Количествата ще са от 15-20 л/кв.м до 25-40 л/кв.м в планинските райони. Най-съществени ще са валежите в Родопската област, на места в Предбалкана и в Североизточна България. След обяд в петък валежите ще отслабват и ще спират. През нощта срещу събота слаби снеговалежи ще има на места, главно в Северна и Източна България, както и в планините. Количествата ще са до 1-2 л/кв.м, само в крайните югоизточни райони до 5-7 л/кв.м. В събота отново на места, главно в Източна България и планините ще има съвсем слаби снеговалежи, до 1-2 л/кв.м. Срещу неделя и в неделя на места из страната ще има слаби снеговалежи , количествата ще са до 2-3 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч на 4 до 8 ч на 5 януари водните нива на наблюдаваните реки в страната са без съществени изменения. Вследствие работата на хидротехнически съоръжения са отчетени по-значителни денонощни колебания на водните нива (от -58 см до +57 см) във водосбора на р. Арда (Източнобеломорски басейн). Поради ниските температури и малките водни количества в отделни участъци на реките в Дунавския и Черноморския басейн е регистрирано образуване на брегови лед. Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество на река Камчия при с. Гроздьово (Черноморски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са: Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -14 см до +20 см; Черноморски басейн: Регистрирани са понижения с до -2 см; Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -19 см до +17 см; Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -7 см до +7 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 6, 7 и 8 януари ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 6, 7 и 8 януари ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Вследствие на валежи и частично снеготопене сe очакват по-съществени повишения на водните нива в планинските части от водосборите на притоците реките Лефеджа и Росица. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 06, 07, 08 и 09.01.2017 г. ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Черноморски басейн: Днес в резултат на валежи ще има повишения на водните нива във водосборите на северночерноморските реки Провадийска и Камчия. В резултат на валежи и снеготопене по-съществени повишения се очакват във водосборите на южночерноморските реки. На 7 и 8 януари речните нива ще се понижават или ще са без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн: В резултат на валежи и снеготопене, днес се очакват повишения на водните нива във водосборите на реките Тунджа – долното течение, Марица – долното течение, Арда – целия водосбор.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водното количество на р. Елбасан дере при гр. Крумовград ще премине жълтия праг на внимание в сутрешните часове на 6 януари. Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни нивата на наблюдаваните реки ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ-БАН: http://hydro.bg/.