Информация за състоянието на водите и водните обекти на територията на страната

01 December 2010

Информацията се подготвя на основание Заповед № РД-739/ 10.08.2010 г. на министъра на околната среда и водите

СЪСТОЯНИЕ НА КОМПЛЕКСНИТЕ И ЗНАЧИМИ ЯЗОВИРИ ЗА ПЕРИОДА 01-30.11.2010 Г.

От 01.11.2010 г. е в сила графикът за използването на комплексните и значими язовири през месец ноември, утвърден от министъра на околната среда и водите.

През месец ноември да се поддържат обеми в язовирите, както следва:
Басейнова дирекция Дунавски район

Яз. “Огняново” – 25,0 млн.м3
Яз.”Хр. Смирненски” – 25,0 млн.м3
Яз. ”Йовковци” –90,0 млн.м3
Яз. “Ястребино” – 48,0 млн.м3
Яз. “Бели Лом” – 13,0 млн.м3
Басейнова дирекция Черноморски район
яз. “Тича” – 250,0 млн.м3
яз. “Съединение” – 6,5 млн.м3
яз. “Георги Трайков” – 230,0 млн.м3
яз. “Ахелой” –7,0 млн.м3
Басейнова дирекция Източнобеломорски район

яз. “Малко Шарково” – 20,0 млн.м3
яз.”Голям Беглик” и “Широка поляна” – 80,0 млн.м3
яз. “Студен кладенец” – 260,0 млн.м
яз. “Ивайловград” – 125,000 млн.м3
Процентът на завиряване в комплексните и значими язовири е 69,3, като в язовирите с основно предназначение питейно – битово водоснабдяване процентът е по-висок – 82,6, а в язовирите с основно предназначение – напояване процентът е 56,1.

СЪСТОЯНИЕ НА РЕЧНИТЕ ЛЕГЛА И ОБЩИНСКИТЕ ЯЗОВИРИ

ДУНАВСКИ РАЙОН

Поречия Вит и Осъм
През м. ноември няма получени сигнали за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Поречие Искър
За периода 01-30 ноември няма постъпили сигнали, свързани с вредното въздействие на водите, няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.

Поречие Огоста и западно от Огоста
По информация на Областните дирекции Гражданска защита в областите Видин, Враца и Монтана няма възникнали проблеми по язовирите, вътрешните реки в областите Видин, Враца и Монтана са в коритата си.
През месеца не са постъпвали данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.

Поречие Янтра
За периода 01-30 ноември 2010 г. няма получени сигнали, свързани с вредното въздействие на водите, няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, няма сведения и за преливащи язовири.

Поречие Русенски Лом и Дунавски добруджански реки
Язовирите Бойка, Баниска, Антимово, Тетово и Звънарци, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Русе в Русенска област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси. Язовир „Баниска” е в контролният си обем,Язовир „Бойка” е в контролният си обем.
Язовирите, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Търговище в Разградска и Търговишка област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси. Язовир „Ломци”. Язовир „Бели Лом” са в контролният си обем.
През изминалия месец не са настъпвали същественни изменения, които да предизвикват повишено внимание и опасност от водните обекти.
Няма проблеми по предпазните диги, язовирните стени и хидротехническите съоръжения на територията на областите Русе, Разград, Силистра, Добрич и Шумен.

ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН
Състояние на язовирите /без тези по Приложение 1 към чл.13, т.1 от Закона за водите/ - критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях:
Няма възникнали аварийни ситуации за периода.

Състояние на реките – данни за критични нива и аварийни ситуации; данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения:
Няма данни за преливания и критични ситуации по Черноморските реки за периода.

Засегнати населени места от вредното въздействие на водите:
Няма данни за засегнати населени места за периода.

ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

Първата десетдневка се характеризира с ниски температури в началото на периода, необичайно високи температури в края на периода и силен вятър и обилен валеж в някои части на региона през втората половина на периода.

ПОРЕЧИЕ МАРИЦА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни превалявания през втората половина на периода в долното течение на Марица, без данни за значителни повишения в нивата, разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

ПОРЕЧИЕ ТУНДЖА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни превалявания през втората половина на периода в долното течение на Тунджа, без данни за значителни повишения в нивата, разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

ПОРЕЧИЕ АРДА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Арда бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха обилни валежи в района на язовир Студен кладенец, като за 09.11.2010 в 7:30 часа бяха измерени 82 л/м2, а към 14:00 часа на същия ден – 54 л/м2, което доведе до значително повишение нивото на язовира, без данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Втората десетдневка се характеризира с необичайно високи температури и слънце през целия период, с разкъсана облачност и краткотрайни превалявания на отделни места за около три дни в средата на втората половина на разглеждания период

ПОРЕЧИЕ МАРИЦА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни и незначителни превалявания през втората половина на периода, без данни за повишения в нивата, разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

ПОРЕЧИЕ ТУНДЖА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни и незначителни превалявания през втората половина на периода, без данни за повишения в нивата, разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

ПОРЕЧИЕ АРДА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Арда бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни и незначителни превалявания през втората половина на периода, без данни за повишения в нивата, разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Третата десетдневка се характеризира с температури над обичайните за сезона, с разкъсана облачност и резки температурни промени, както и краткотрайни превалявания на отделни места в началото на разглеждания период, придружени с градушка.

ПОРЕЧИЕ МАРИЦА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни и незначителни превалявания в началото на периода, придружени с градушка /района на Сопот и Стрелча/, без данни за повишения в нивата, разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

ПОРЕЧИЕ ТУНДЖА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни и незначителни превалявания в началото на периода, без данни за повишения в нивата, разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

ПОРЕЧИЕ АРДА
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Арда бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни и незначителни превалявания в началото на периода, придружени с градушка /в района на Мадан и Рудозем/, без данни за повишения в нивата, разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.
Към настоящия момент обстановката в региона е спокойна. Времето е мрачно и влажно със сравнително високи за сезона температури в по-голямата част от региона.

ЗАПАДНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

Поречие Струма
През изтеклия период, по данни на дежурните в общинските съвети за сигурност, състоянието на реките и язовирите е изправно.
Към момента няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
Няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.
Наблюдаваните реки през разглеждания период регистрират различни състояния – ниски, средни и високи води. Вследствие на падналите валежи - на 9 ноември, 18 ноември и 22 ноември е регистрирано голямо покачване на нивата на всички реки в поречие Струма - р. Струма при гр. Перник, р. Соволянска Бистрица при с. Гърляно, р. Елешница при с. Ваксево, р. Речица при с. Ваксево, р. Джерман при гр. Дупница, р. Струма при гр. Бобошево и р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево. След което следва спадане на нивата на реките към края на съответния десетдневен период.
Данни за разлив има единствено за датата 23 ноември 2010 г – в района на река Елешница при с. Ваксево .
В края на месец ноември повечето реки са в състояние на високи и средни води, с изключение на река Пиринска Бистрица - ниски води.
Няма данни за преливане на вода през преливниците на язовирните стени.

Поречие Места
През периода за целия месец ноември 2010 г., по данни на дежурните в общинските съвети за сигурност, състоянието на реките и язовирите е нормално.
Към момента няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
Наблюдаваните реки в поречието през разглеждания период регистрират състояния на средни и високи води.Вследствие на падналите валежи - на 9 ноември, 18 ноември и 22 ноември е регистрирано голямо покачване на нивата на реките в поречие Места. След което следва спадане на нивата на реките към края на съответния десетдневен период.
Данни за разливи няма.
Няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.
За месец ноември река Места, като цяло поддържа състояние на средни води в пункта река Места при Момина кула и високи води в пункта река Места при гр. Хаджидимово.
В края на разглеждания период р. Места е в състояние на високи води и в двата пункта – р. Места при Момина кула и р. Места при гр. Хаджидимово.

Поречие Доспат
По информация на Областната дирекция “Гражданска защита” – гр. Смолян няма сведения за критични участъци по речните корита и язовирите, намиращи се в териториалния обхват на Басейнова дирекция Западнобеломорски район – гр.Благоевград.
Към момента няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
През месец ноември язовирите на територията на БД ЗБР - разполагат със свободни обеми за поемане на евентуален по-голям приток.
Към настоящия момент няма данни за възникване на критични ситуации в следствие на високи води.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ
1.При рязка промяна в хидрометеорологичната обстановка оперативното звено ще изиска от експлоатационните дружества на комплексните и значими язовири от приложение №1, към чл.13, т.1 от ЗВ, представяне на информация на по-кратък интервал от време.
2.При необходимост оперативното звено ще предложи подходящ режим на работа на ВЕЦ-те и на основните изпускатели с цел осигуряване на свободен обем за поемане на евентуален голям приток.
3.Да се спазва графикът за използване на водите от комплексните и значими язовири през месец ноември 2010 г.!
4.Поддържането на определените с графика за м. ноември обеми за поемане на очакван приток, да се осъществява чрез ВЕЦ, а при невъзможност, чрез основен изпускател.
5.Изпускането на води от хидротехническите съоръжения да се съобразява с проводимостта на речните русла при спазване на изискванията на чл. 142 от Закона за водите.
6.Да се поддържа проводимостта на речното легло на разстояние 500 м след хидротехническите съоръжения от собственика или ползвателя, в съответствие с чл. 139, ал.2 от Закона за водите.

Представената информация от Басейновите дирекции е обобщена за месец ноември 2010 г.

   
   
  Архив