Над 200 деца участваха в Световния ден на водата в Пловдив

22 март 2017 | 15:48

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева откри празника в Цар Симеоновата градина по повод днешния Световен ден на водата. Със свои творби и изпълнения в него участваха деца от пловдивски училища.

„Щастлива съм, че заедно отбелязваме празника на водата“, каза зам.-министър Колева. Тя подчерта, че е важна грижата за опазването на водата и разумното използване на ресурса.

В празника участваха заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков и директорите на РИОСВ – Пловдив и на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – доц. Стефан Шилев и инж. Георги Семерждиев. Разглеждайки детските рисунки и проекти, гостите се впечатлиха от макет, пресъздаващ кръговрата на водата, както и от екологичните идеи на младежите за пречистване и повторно използване на водата.

Организаторите на празника от РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, „ВиК“ ЕООД, община Пловдив и Областният информационен център в града представиха дейността си с информационни материали, подредени на специални щандове. За децата бяха осигурени подаръци.

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март. През 2017 г. мотото е „Защо хабим водата?“ (Why waste water?). С него се отправят послания за намаляване на количеството отпадъчни води и възможностите за оползотворяването им.

От 16 ч. зам.-министър Ренета Колева ще участва в награждаването на победителите в Националния фотоконкурс "Фонтаните на България". Творбите са изложени в сградата на УАСГ.