С велопоход, игри на открито и ходене пеша Хасково и Димитровград отбелязаха Европейската седмица на мобилността (16-22 септември)

21 септември 2016 | 14:50

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) стартира в Хасково с инициативата на служителите на РИОСВ- Хасково „Пеша на работа“, които на 17 септември пристигнаха на работните си места пеша или с велосипеди. Учениците и учителите от Спортното училище „Стефан Караджа“- Хасково последваха примера на екоинспекторите и също отидоха „Пеша на училище“ на 19 септември. Трима от участниците чрез томбола получиха награди, осигурени от РИОСВ- Хасково. Община Хасково и ОП „Младежки център“- Хасково, съвместно с РИОСВ- Хасково, ОИЦ- Хасково и доброволците от хасковския център към НАРД организираха велопоход и хип хоп концерт в парк  Кенана и отбелязаха Европейската седмица на мобилността.

Във велопохода се включиха над 50 участници, начело със зам.- кмета Милена Трендафилова.  РИОСВ- Хасково проведе тематична викторина с награди, а всички участници във велопохода получиха светлоотразителни значки. Община Димитровград за поредна година  участва в ЕСМ и организира през уикенда „Семейни игри“ на открито в  парк „Марица“, включващи състезания за активно ходене пеша, каране на велосипеди и състезание по силови игри с участието на представители от Българска федерация на силовите атлети. На първите трима победители в семейните игри, РИОСВ- Хасково осигури грамоти и награди. 

Школата по фотография към Младежки център- Хасково, откри тематична фотоизложба във фоайето на центъра. В ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров"- гр. Хасково бe представена пред деветокласници презентация на тема "Ходене за здраве и чиста природа“. Много други училища в региона също организират свои събития по повод ЕСМ под формата на открити уроци, тематични презентации, походи и игри на открито.

Седмицата на мобилността ще закрие община Ивайловград с инициатива по повод Деня без автомобили -  22 септември,  от 9:00 до 12:00ч. ще бъде затворена за МПС част от ул. "България" и временно ще бъде само пешеходна зона. Туристически информационен център- Ивайловград  предоставя  безплатно през дните на мобилността велосипеди на желаещите да ги ползват. Така  общината призова хората да заменят временно автомобилите си с велосипеди и ходене пеша за по-чиста околна среда.! Най-активно включилите се в кампанията получиха грамоти от РИОСВ- Хасково.