Джевдет Чакъров: Усилията на МОСВ са насочени към започване на строителството на пречиствателните станции в населените места с над 10 000 жители

13 април 2009 | 11:50


В момента усилията на МОСВ са насочени към това да се подготви започване на строителството на оставащите за доизграждане пречиствателни станции в населените места с над 10 000 жители. Това съобщи днес министър Джевдет Чакъров в Белослав, където направи първа копка по проект за изграждане на водна инфраструктура, финансиран от Оперативната програма /ОП/ „Околна среда”.
Подготвяме пакет от предложения, подобно на този за управлението на отпадъците, който предвижда директно предоставяне там, където трябва да бъдат реконструирани и модернизирани пречиствателни станции в такива населени места, предстои това да бъде съгласувано с ЕК, информира министърът. В населени места с над 10 000 жители трябва да бъдат изградени 50 нови пречиствателни станции и реконструирани 37.
Джевдет Чакъров подчерта, че ОП „Околна среда” се изпълнява успешно и е в пълен ход, вече са направени авансови плащания за над 30 млн. лева на общини по одобрени за финансиране проекти, което е реална антикризисна мярка. Министърът посочи още, че изграждането на пречиствателни станции по Черноморието освен, че решава проблема с пречистването на водите в една особено чувствителна зона, е и подкрепа за развитието на туризма, защото води до подобряването на водната услуга и до предоставянето на по-качествен туристически продукт като цяло.
Няма никакво прекъсване на работата по ОП „Околна среда”, включително и във водния сектор, където имаше бележки от ЕК, всички те се взимат в съображение, постъпилите нови проекти от общини в момента се оценяват, скоро се очаква писмо от ЕК, след което да продължи подписването на договорите, посочи министър Чакъров.
Той информира още, че по ИСПА за околна среда също се изпълняват всички проекти и средствата ще бъдат усвоени до последната стотинка. Министърът припомни, че миналата седмица е подписал организирането на последната процедура за избор на изпълнител по последния ЛОТ от проекта за водния цикъл на София на стойност 17,1 млн. евро. Сега остава да се усвоят и спестените по ИСПА средства, което вече е договорено с ЕК