Около 15 километра от десния бряг на язовир Въча бяха почистени днес при съвместна акция на РИОСВ – Смолян и община Девин

26 август 2008 | 17:02


Около 15 километра от десния бряг на язовир Въча бяха почистени днес при съвместна акция на РИОСВ – Смолян и община Девин. По този начин се предотврати попадането на около 40 кубични метра отпадъци в язовира при високи води или валежи. Инициативата беше организирана във връзка с дадените от РИОСВ –Смолян предписания от извършената проверка, разпоредена от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.
В почистването се включиха членове на сдружението на ловците и риболовците в Девин, служители на държавно горско стопанство-Михалково, община Девин, РИОСВ – Смолян, доброволци от село Михалсково, сред които и деца. Общият брой на участниците беше 85 души.
Бяха събрани над 300 чувала с отпадъци. С лодка служители от екоинспекцията извадиха 10 чувала отпадъци от вътрешната срана на бреговете на язовира. Участъкът от пътя от село Михалково до общинската граница на Девин и крайпътните отбивки бяха почистени от работници от Пътно поддържане – Девин. Чували и ръкавици за част от доброволците осигуриха от „Еко – Хидро”ООД. Те извозиха и събраните от акцията отпадъци.
Преобладаващите отпадъци очевидно са оставени от рибари. Събрани са множество бутилки от минерална вода, бира, безалкохолни напитки, консервени кутии от царевица, използвани за стръв.
При предишната проверка на РИОСВ – Смолян се констатира, че част от отпадъците в язовира са стари, а друга значителна част са от рибари и туристи. За констатираните единични изхвърляния на отпадъци от домакинства в населените места на кметовете на селата Лясково, Михалково, Ягодина и Грохотно се съставиха актове.
Във връзка с информация в медиите, че част от сметище на Девин се свлича в язовира, проверката показа, че депото на общината е закрито още в края на 2006 година, ликвидацията е изпълнена добре и няма начин то да е източник на замърсяване.