Около 40 % от ООН конфликти в света е борбата за природните ресурси

Около 40 % от ООН конфликти в света е борбата за природните ресурсиЛипсата на природни ресурси. Снимка: http://www.mos-bur.ru
Липсата на природни ресурси. Снимка: http://www.mos-bur.ru


6 ноември в света отбелязва Международен ден за предотвратяване на експлоатацията на околната среда във война и въоръжени конфликти. Датата е създадена от общото събрание за да привлече вниманието към екологичните последици на войната, според ООН радио.

Според Организацията на обединените нации околната среда (ЮНЕП), за последните 60 години, около 40 % от всички вътрешни конфликти са свързани с природните ресурси като дървен материал, диаманти, злато, петрол, плодородни земи и вода.

"Човечеството е винаги счита военна загуба от броя на мъртвите и ранените войници и цивилни, разрушени градове и инфраструктурата и околната среда остава невидим и безшумен жертва на войната," изявлението подчерта.

Така че за 20 години на гражданска война и конфликти в Камбоджа унищожени 35 % горска покривка. По време на конфликта в Ангола, популацията на диви животни, с 90 %. По време на Виетнамската война са били напръскани през джунглата, милиони тонове "Оранжев вещество" (вид на химически оръжия). В резултат на обширни територии губи растителност, а някои от тях не са подходящи за селскостопанска употреба досега.

ООН главен Бан Ки-мун призова да потвърди ангажимент да се бори за предотвратяване на експлоатацията на околната среда във войната и да се гарантира неговата защита като ключ към успеха на усилията на човечеството да постигне мир.

Източник Министерството на