Разговор с Борислав Сандов, министър на околната среда и водите по бтв радио

10 януари 2022 | 20:01

Кой ще има право да получи около 6200 евро за електромобил?

В рамките на ОП "Околна среда" за следващия програмен период би следвало да има заделени 30 милиона евро, които са за подпомагане с около 6200 евро на човек, който реши да си закупи електромобил. Това обясни в ефира на bTV Radio вицепремиерa и екоминистър Борислав Сандов.

"Говорим за нов електромобил и говорим за хора, които живеят в населени места с превишени нива на финни прахови частици. Идеята е на първо място да намалим замърсяването от транспорта, чрез подпомагане на хората с около 20% за закупуването на нов електромобил и така да се намалят драстично емисиите".

Попитан дали ще има изисквания какъв трябва да е старият автомобил, за да се субсидира конкретния шофьор, Сандов обясни: "Всеки, който реално закупи нов електромобил ще бъде подпомогнат по този начин. На всички ни е ясно, че човек, който има много стар автомобил вероятно не може да си позволи да си закупи чисто нов електромобил. В този смисъл ще бъде абсурдно, ако ние стимулираме хората първо да си закупят стар автомобил, който иначе не ползват само и само да могат да влязат в тази програма", допълни екоминистъра.

Повече за условията за субсидиране, както и за вендинг машините за пластмаса, чуйте в интервюто:   

https://btvradio.bg/intervuta/vajnoto-kazano-na-glas/koj-shte-ima-pravo-da-poluchi-okolo-6200-evro-za-elektromobil.html