6400 ученици участваха в Зелената олимпиада

26 ноември 2018 | 10:39

6400 ученици се състезаваха в екологичната инициатива Зелената олимпиада в национален мащаб. Участници от български училища в страната и чужбина отговаряха на въпроси за опазването на природата и спечелиха награди, осигурени от ОП „Околна среда“.

В онлайн платформата http://zelenaolimpiada.bg/ тази година са се регистрирали 5000 ученици. 1400 ученици от 25 училища в Кюстендил, Хасково, Благоевград и Плевен се състезаваха в еко викторините и отговаряха на въпроси за опазването на природата.

Екологичното онлайн състезание приключи миналата седмица. Победителите в трите възрастови групи бяха наградени на тържествено събитие в Плевен с MP3 плеър, смартфон и таблет. Отличените в шестото издание на Зелената олимпиада са Валена Иванова - 2 клас, ОУ “Васил Левски“, гр. Белене, Стоян Панчев -6 клас, ОУ "Проф. Марин Дринов”, гр. Панагюрище и Енея Георгиева -  12 клас, Природо-математическа профилирана гимназия "Св. Климент Охридски“, гр. Монтана. Техните есета на екологична тема са публикувани в сайта на Зелената олимпиада.

Към инициативата тази година се присъединиха изпълнителката Михаела Маринова и Театър на сенките „Силует“ от Кюстендил със спектакъла  „Пазете Земята“. Зелената олимпиада се организира от уеб издателство Академика БГ и за поредна година се провежда с подкрепата на Оперативна програма „Околна среда”.