Асен Личев: 86% от българите искат мерки за запазване на незастроените местности по Черноморието

04 юни 2021 | 19:58

 

Разговор на Светла Петрова с министъра на околната среда и водите Асен Личев в предаването „Алтернативата“ по TV1

Водещ: Остана ли природа в България? Може да звучи малко пресилено, но никак не липсват основания да се перифразира в този въпрос името на една от най-популярните природозащитни организации у нас. Основания като мръсния въздух, бетонираното Черноморие, обезлесените планини, роящите се сметища, за роден и задграничен боклук и най-вече мирисът на корупция, който се усеща, по ефектния израз на служебния министър на околната среда и водите, около ресорното министерство. Г-н Асен Личев, служебен министър на околната среда и водите, е вече при нас. Здравейте, г-н Личев.

Асен Личев: Здравейте на вас и на вашата аудитория.

Водещ: Радвам се да ви посрещна най-сетне и в нашето студио.

Асен Личев: Аз исках пръв да дойда тук, но не можах да ви намеря.

Водещ: Не можахте да намерите къде ни е адреса, нали?

Асен Личев: Защото вие сте малко като нелегални, а ние като превратаджии, нали знаете, че се целихме към центъра? Но остана време и за вас.

Водещ: да, обаче вие се настанихте в центъра, а ние засега си оставаме в периферията. Няма лошо, на този етап това е добре, за да можем да запазим критичния си ъгъл към властта, каквато е мисията на всяка медия. Затова да ви попитам – тези дни страшна бомбардировка има в София. От почти всички ваши колеги, министерства, други сектори гърмят бомба след бомба, мина след мина, за безобразията на предишното управление. При вас обаче като че ли се е възцарило мълчание и идват предимно ведри новини, като тази например, че язовирите са пълни и които ползват питейна вода от там през тази година да бъдат спокойни. Няма да има пустинно дъно на язовирите. Това означава ли, че вашият сектор е бил управляван по-добре от вашите предшественици и там проблемите не са толкова много?

Асен Личев: Просто ми задавате един въпрос, вероятно аз като най-старо куче в правителството и администратор съм успял най-бързо да се справя и много бързо, на четвъртия ден изнесох пресконференция за основните вреди, които са нанесени на министерството. Те са елемент от т.нар. разграждане на държавността. Първо, поех министерството с един лимит върху бюджета – 70 млн. лева, гласуван от НС. И там не може да бъде променено. Тоест аз от бюджета на ПУДООС не мога да харча и лев. От бюджета на министерството го заварих с 11 млн. лева предварителни, тоест заварени плащания. И от там не мога да харча нито лев.

Водещ: Не се ли оправдавате с това, за да оправдаете някакво бъдещо ваше бездействие?

Асен Личев: Не се оправдавам въобще. Сега ще кажа защо. Два основни важни документа – единият е Националният план за управление на отпадъците, който е с индикативна стойност – 1 млрд. 690 млн. лева и е просто решаващ, при положение, че ние имаме и наказателна санкция срещу това, че не сме затворили и рекултивирали депа с неопасни отпадъци, не е приет от миналото правителство. И това ми връзва ръцете. Сега аз ще направя всичко възможно да го приемем през служебното правителство. Не е приет и Националният рамков план за защитените територии. Това ни пречи в момента да мога да издам заповеди, както исках, като първа грижа за Алепу, Кара дере и за други много общественозначими, които са свързани с това, което анонсирахте вие – остана ли природа в България. Ами остана, още можем да я спасим. Но дано да не е на цената на презастрояването на Черноморието.

Водещ: Добре, да се върна аз към този ваш много ефектен израз – за мириса на корупция, който вие сте усещали докато сте минавали покрай министерството като гражданин. Предполага се, че сега като сте вътре, този мирис трябва да е по-силен. Усещате ли го така?

Асен Личев: Не само, че го усещам. Постепенно ще бъдат извадени и факти, които обаче са в процес на разследване, сега аз не мога да ги съобщя. Но има доста интересни...

Водещ: Добре, някакви проверки вие не успяхте ли да направите, да стигнете до някакви резултати?

Асен Личев: Тази, която направих и ме впечатли много, че миналата седмица получих заповед как Главна дирекция Оперативна програма по околна среда е получила в последните дни на мандата 563 000 лева ДМС за 130 души. Това е 200% ДМС. Това за мен е... при резултатите, които тя показва и 40% усвояване на средствата, много и различни слабости, всъщност което самата изпълняваща длъжността директор, след като утвърждава ДМС-то, пише доклад, че е катастрофално положението в ОПОС, обаче парите са взети. Това за мен е едно незаслужено обогатяване. Корупция ли е?

Водещ: Най-вероятно.

Асен Личев: Значи първия факт съм го изнесъл.

Водещ: Но тъй като я споменахте тази програма, преди три дни излезе в сайта „Бърд” – една сериозна медия – едно разследване точно за тази Оперативна програма Околна среда, която, както казвате вие, с най-слабо усвояемост на евросредства, заради недобро планиране и прогнозиране, но и заради конфликт на интереси и други обвързаности. И тази г-жа Гергана Грозданова, която изпълнява длъжността изпълнителен директор, е подготвила доклада, който споменахте преди малко, като на прицел в този доклад са няколко големи концентрации на проекти в едни и същи фирми. И са посочени четири бизнес обръча, четири обръча от фирми, в които са концентрирани 130 млн. лева от проекти на обща стойност 335 млн. лева. Повече от 1/3. Този доклад е бил изготвен и е пратен на вашия предшественик. Тогава не е имало реакция. Вие видяхте ли го, прегледахте ли го и можете ли да потвърдите фактите? И не смятате ли, че те трябва да се дадат на прокуратурата?

Асен Личев: Страхотен въпрос ми задавате. Преди ви уважавах, сега ви обичам.

Водещ: Няма да ме размекнете по този начин.

Асен Личев: Вижда ли се някъде на екрана това, което ще покажа? Това е на същото лице, което е направило доклада за недостатъците, това е един доклад до министъра, само че от 9 април. Другият е от 16 април, който вие визирахте. В доклада на същото лице от 9 април се казва на министъра: Ние, уважаеми г-н министър, сме изрядни. Изпълнихме всичко по околната среда и няма никакви недостатъци. Затова на същия ден министърът подписва заповед и им отпуска 563 000 лева ДМС.

Водещ: За това, че перфектно са изпълнявали задълженията си.

Асен Личев: Точно така. Същото лице след една седмица прави обратния доклад.

Водещ: Изчакали са да си получат ДМС-тата.

Асен Личев: Точно така. Но това какво ви говори за истинността? Не се ли усъмнявате? Защото аз не мога да го проверя за толкова кратко време. Знаете ли ОПОС какво е? ОПОС е един извор на безкрайни проекти, безкрайни обвързаности. Самата програма ОПОС така е конструирана. То не само на българска територия, в европейски смисъл, че тя много трудно контролира, самата ОПОС, изразходването на средствата и спазването на сроковете. Само това не ви ли е достатъчно, което ви казвам?

Водещ: Аз сега разбирам за това ДМС. То не е публичен факт.

Асен Личев: Публичен е, това го имаше на сайта на министерството.

Водещ: Мисълта ми е, че не е така масово тиражиран през медиите. Но това не отменя другото – тези схеми, които са изключително подозрителни, според които действително една огромна част от средствата по тази програма отиват при едни точно определени фирми. Пък там могат да се намерят и някакви други обвързаности и зависимости.

Асен Личев: Така е, права сте.

Водещ: Колегите са сериозни разследващи журналисти. Това не е жълта медия, която така си хвърля думите на вятъра.

Асен Личев: Права сте. В това отношение, понеже ви казах, че наистина поне още една седмица ми трябва, аз съм наредил на сайта на министерството да бъдат публикувани всички фирми, които са спечелили от програмата по околна среда. Всичките фирми, за да може всеки един да види и да си направи сам заключение кои са фирмите – защото аз не съм разследващ журналист, даже не знам тези фирми чии са, има ли свързани лица – като първа стъпка. Втората стъпка е, че при всяко положение това или от АДФИ, или от Икономическа полиция ще бъде разследвано, стига да намеря още документи.

Водещ: А кои са тези два рискови проекта, заради които се е получил този дефицит в бюджета на министерството, които са дадени вече на Икономическа полиция?

Асен Личев: Това е един друг въпрос – че министърът преди мен е възнаградил оперативната програма за два проекта, които тя е отхвърлила, защото не е приела, че са преминали през етапите, които тя счита, че е трябвало да бъдат. Което не е и нейна функция. И е прехвърлила 8,5 млн. плащане на министерството. Един проект, който е сключен от Изпълнителната агенция по околна среда за 1,5 млн. лева необезпечени финансово – представете си, изпълнени вече и дължими, и това съставлява дефицит от 10-11 млн. на министерството. И въпреки това те са възнаградени с 200% ДМС през април. При среден процент на другите служители от системата – 40%.

Водещ: Добре, това са факти, които би следвало от тук насетне наистина да получат масова разгласа. Няма да сме алтернативата обаче, ако не потърсим в един такъв разговор и позицията и вижданията на природозащитниците, за това какво може да направи служебното правителство. Те биха били във ваша помощ...

Асен Личев: Може ли един анонс по този въпрос?

Водещ: Само секунда и аз да си довърша изречението.

Асен Личев: Извинете.

Водещ: Какво бихте могли да направите за краткия мандат на служебното правителство, защото е ясно, че много не можете да направите и са ви вързани ръцете. Но пък тази организация, която аз споменах в началото, Да остане природа в България, ви е изпратила писмо с десетина, може би и повече предложения, за неща, които можете да свършите. А пък сега, като говорител на правозащитната общност, нека да включим за няколко минути не кого да е, а проф. Евгений Дайнов.

Асен Личев: Ще ми дадете ли да се вметна?

Водещ: Разбира се. Само да видя дали имаме връзка с г-н Дайнов, който е известен не само като социолог и политолог, а и като много активен природозащитник, който е приел това за своя лична кауза. Здравейте, г-н Дайнов.

Евгений Дайнов: Здравейте.

Водещ: Обещах на министъра да му дам да си довърши изречението, след което сте вие.

Асен Личев: Извинявайте, г-н Дайнов. Искам да кажа, че това е и моя кауза. Първата седмица като министър аз отворих вратите за неправителствените организации. Всеки петък от 14 ч. те са при нас.

Водещ: А срещнахте ли се със "За да остане природа в България"? Те бяха помолили, доколкото знам, за среща до края на май.

Асен Личев: Не мога да ви кажа днес, защото днес не бях, ако днес са били. Но досега не са били. Това е третата среща.

Водещ: Досега не сте се срещали.

Асен Личев: Те са отворени, те могат да дойдат когато поискат. Отворена е вратата, влизат без пропуск и заявка.

Водещ: Това е много добро обещание. Проф. Дайнов, моля в един синтетичен вид, в една синтетична форма да представите възгледите на природозащитниците за това как може служебното правителство по-скоро да направи едно трасе към бъдещето, така че да улесни и ускори сериозната работа и сериозните начинания на едно редовно правителство?

Евгений Дайнов: И аз преди десетина дена пратих електронно писмо на министър Личев, в което препоръчвам пет действия. Не знам това писмо дали е стигнало, дали има такава пропускливост в министерството вече, защото доскоро нямаше. И в това писмо препоръчвам на служебното правителство да направи няколко енергични действия по очевидни и символични, придобили силата на символ, казуса. Символи на това, че всяка случайна мутра, или мошеник, с подкрепата на държавните институции може да прави каквото си иска в природата и в защитени зони. Най-очевидно е строежът в Синеморец, който е в местността Полените, заради който имаше протест цялата минала година. Той е в нарушение на пет закона, от които поне два са под шапката на МОСВ. Там може да се направи действие от днес за утре. Друго нещо, където може да се направи действие от днес за утре, е разрушаването на дюните на Смокиня. От няколко министерство, не на околната среда, ходиха и констатираха, че няма разрушени дюни. Това е лъжа. Аз бях лично, снимах един декар разрушени дюни. Един декар. Върху които сега се готвят да поставят тези постаменти, за да изградят някакви заведения. Един декар дюни са унищожени. Снимах това нещо и даже публикувах фоторепортаж в Дневник. Разрушаването на дюни също води до незабавни санкции, ако има политическа воля. Третото нещо, което може да се направи веднага, е да се присетят държавните мъже и жени, че дюните са публична държавна собственост. Ако това е така, а то е така, що дирят дюните зад плажа Корал, та са заградени четвърта година с ограда от частна фирма? Как така ще загражда моя собственост като гражданин, някой си? Дошъл, заградил. А тази ограда трябва да се премахне и да се обяви тази сделка, а и други сделки върху дюни, за абсолютно нищожни. Още един казус виси, в който аз пак бях замесен. Ако помните скандала Небетон върху недюни – къмпинг Юг. Аз там успях с помощта на медиите да спра изливането на 24 бетонни постамента, но два бяха излети. Седят си, нищо не им се случва. И тук трябва да се нанесе удар по тези и подобни казуси, за да се демонстрира, че държавата започва да налага закона, а вече не е съюзник на закононарушителите. И последно, което може да стане за пет минути – ей сега, като свърши предаването – когато Нено Димов стана министър, той махна на сайта на МОСВ подзаглавието – минаваше един банер, който беше мисията на МОСВ – че трябва да пази природата, водите и т.н. А Нено Димов това го скри. Махна го и го скри в контакти и документи някъде. Върнете този (...) отгоре, та дори и хората в министерството, като отворят собствения си сайт, да им се напомни за какво са там.

Водещ: Благодаря ви. Това последно, министър Личев, като че ли е най-лесно за изпълнение. Действително може още днес да се направи.

Асен Личев: Не е само това. Това даже ми се струва, че е малко иронично. И дори това е елемент от разграждането на държавността. Защото утре е Световният ден на околната среда. Но ние го разглеждаме като лозунг с едното махане на девиза на сайта на министерството. Аз ще го възстановя. Аз например бих предложил друг – Ти в околната среда и грижата за нея в теб. Аз това съм го измислил, утре ще има обръщение и ще го заменим. Но не е това важното. Важното е, че цялото общество в момента се отнася към околната среда и водите като към търговска стока.

Водещ: Цялото общество?

Асен Личев: Не обществото. Бизнесът, олигарсите, групировките се отнасят като към търговска стока, разменна. А то не е стока. Това е наследство, което ние трябва да пазим и защитаваме.

Водещ: В такъв случай трябва да се съюзите с природозащитниците.

Асен Личев: Само да кажа – аз нямам нищо против проф. Дайнов. Но той малко никога не е бил администратор. На него му се виждат лесни нещата...

Водещ: Добре, тези четири казуса, преди последния, който е лесен за разрешаване, за тях някакъв отговор можете ли да дадете?

Асен Личев: Абсолютно. Вие знаете, че ако зависи от мен, бих разрушил веднага подпорната стена на Алепу. Тези действия, които той ми предлага, според мен не са в разпоредителните възможности на министъра. Ние само можем да подтикнем органите, които се занимават с това. А това е преди всичко ДНСК.

Водещ: Понеже казахте преди малко, цялото общество гледа на опазването на природата и околната среда като на стока, но доколкото знам сте дошли при нас с данни от последно ново проучване на Галъп, според което не е точно така. Българинът е много чувствителен вече на тема замърсяване на околна среда, застрояване на Черноморието. Има общности, които могат да бъдат привлечени към каузата.

Асен Личев: Аз направих грешка, защото народът го включих в пасмината. За това се извинявам. Наистина, има... Ето, например, на въпроса: Опазването на природата пречи ли на икономиката да се развива? Отговорът – не са съгласни хората с това твърдение – 67%. Те разбират, че икономиката трябва да се развива в контекста на опазване на живота на планетата. Например” Трябва ли да се въведат специални мерки, които да третират запазването на останалите незастроени местности по Черноморието? 86% искат да се въведат такива мерки. На въпроса: Разполагането на палатки по плажовете трябва ли да бъде забранено? Несъгласните са 46%, не знам са 25%. Наистина сте права, че проучването говори така. Но да погледнем какво става навънка. Миналата седмица в сайта на министерството изпратихме проверка на пътя Вердикал-Банкя, район Банкя, да снимат един път насред полето. Той е пълен с незаконни сметища. Да погледнем това. Да погледнем факта, че в България, ако утре...

Водещ: Само това ли можете да направите, да отидете и да снимате?

Асен Личев: Не, не. Те направиха предписание, а ако не ги е събрал, прави акт на кмета. Това правим. Това е в нашите възможности. Например, да погледнем върху въпроса за замяната на пластмасата. Отмяната на пластмасата от утре и смяната със стъклени опаковки.

Водещ: Е, това е трудно за осъществяване. Но аз ви моля да поемете ангажимент...

Асен Личев: Но аз съм го поел.

Водещ: Не, не за пластмасата. Да разгледате тези конкретни случаи, за които говори преди малко проф. Дайнов. Аз разбирам, че експронто е трудно да ги коментирате и веднага да кажете – това мога, това не...

Асен Личев: Не, не е трудно. Аз обещавам, че ще има ефект до края на седмицата, това, което е възможно аз да направя. Другата.

Водещ: Добре. и понеже стигнахме до финала на разговора, а той е първият, но не и последният, молбата ми е да кажете – досега горе-долу казвахте какво не можете да направите – да кажете какво можете да направите. И да се обърнете към хората, на които опазването на природата е кауза, във връзка с утрешния Ден на екологията. И това да бъде вече един добър финал.

Асен Личев: Мога да стартирам възстановяването на добрата работа на администрацията. Това ще го направя въпреки липсата на Народно събрание. Тоест всички теми, които са забравени или забърсани под пода, аз ще стартирам тяхното довършване, независимо колко са закъснели. Преди всичко това е Националната програма за отпадъците, Националната рамка за защитените зони. Ще гледам да възстановя Националния консултативен съвет по биологично разнообразие, защото той е единственият инструмент за подготовка на заповеди за защитени територии, от който и в момента съм лишен.

Водещ: Излязоха данни, между другото, като споменахте биоразнообразието, че изключително малък процент от средствата по т.нар. План за възстановяване и устойчивост са свързани с биоразнообразието.

Асен Личев: Това обстоятелство го поправихме.

Водещ: Така ли? Чудесно.

Асен Личев: Включихме трета задача, която е на стойност 174 млн. лева, в контекста на опазването на биоразнообразието. И в най-скоро време, в понеделник ще ги публикуваме. Ще ги изпратя официално на правителството като наше предложение.

Водещ: Да завършим с пожеланието, във връзка с утрешния Ден на екологията, към всички, които милеят за тази кауза. А би трябвало всички да милеят за нея.

Асен Личев: Околната среда е във вас, скъпи народе. Околната среда е във вас. И ние трябва в душата си да я пазим. Аз само това мога да кажа.

Водещ: Благодаря ви. Успех на мисията ви. Ясно е, че за по-сериозни начинания са ви вързани ръцете, но също така е сигурно, че могат да се свършат и много полезни неща. Най-малко да се  намерят и посочат източниците на корупционното зловоние, което без съмнение е поразило и този толкова важен за качеството на живота ни екологичен сектор.