Асен Личев: Язовирите са пълни, питейна вода ще има по Черноморието

08 юни 2021 | 18:37

 

 

Министърът на околната среда и водите Асен Личев в предаването "Лице в лице" по бТВ

 

Разговор с Асен Личев, служебен министър на околната среда и водите

Тема: Работата на служебния кабинет; Ревизия в екоминистерството; Управление на водите
Гост: Асен Личев, служебен министър на околната среда и водите

Водещ: Днешният ми гост каза в началото на мандата си, че основната цел на служебното правителство е да разгради технологията за разграждането на държавността. Възможно ли е това да се случи за два месеца и как? Започва разговорът ми с министъра на околната среда и водите Асен Личев. Здравейте, г-н Личев.
Асен Личев: Добър ден.
Водещ: Как се разгражда технологията за разграждане на държавността?
Асен Личев: Времето на вашето предаване ще ни е малко да ви разкажа цялата, но ще конспектирам. Има два начина. Единият е да арестуваш министъра на околната среда и водите и след една седмица и зам.-министъра. Така всеки следващ, който идва, той вече се страхува, защото, ако знаете, и министърът, и зам.-министърът още не са осъдени. Нали признавате презумпцията за невиновност до осъждане...
Водещ: Така съм възпитана.
Асен Личев: И аз така съм възпитан.
Водещ: И сега чакаме да видим колко беше страшно да лежи този министър месеци наред.
Асен Личев: Така е. Следващият министър идва, обаче и той се страхува. Включително е казвал, че цялата администрация не иска да подписва нищо, защото и тя се страхува. Това е донякъде по отношение на страха, който се внушава и така се разгражда една цяла институция като министерството. Идваме до 2021 г. – началото. Какво се установява? Миналата година, когато НС е гласувало бюджета, е пуснало един лимит на предприятието за управление на дейностите по околна среда, който почти е изчерпан първото тримесечие и вече в него няма пари. А той може да бъде коригиран само с Народно събрание. Бюджетът на министерството, поради това, че е заварил, прехвърлили са му задълженията на две задачи от ОПОС за 8,5 млн. и са сключили незаконно договори с изпълнителната агенция за 1,5 млн., се явява в 10 млн. лева, т.нар дефицит го казвам разговорно, то не е така.
Водещ: Вие сте банкрутирали.
Асен Личев: В момента по този начин вие сама виждате каква политика може да се прави, когато не може да се харчи. Аз ще намеря резерви, ще направя преоценка, включително и на сключени договори за насъщни нужди. Но днес върхът на сладоледа беше предаването на Валя Ахчиева, при която се разкри една схема – вие получавате най-високи ДМС-та, след една седмица ви даваме на прокурор.
Водещ: Кой го е правил това? Не съм успяла да гледам, извинете.
Асен Личев: Това е министърът Емил Димитров.
Водещ: Дава на някого ДМС...
Асен Личев: Да, на Главна дирекция ОПОС. И докато на 9 април той получава доклад, че там всичко е наред и им дава 200% ДМС – 563 000 лева на 102-ма души.
Водещ: Това са много.
Асен Личев: Много са. Другите средно взимат по 40. И след една седмица, точно на 16-и, същото лице, което е било директорка, което се изгуби, аз не мога да го намеря, но това не е въпрос на този разговор, пише доклад колко е катастрофално в ОПОС. И се оказва, че на базата на този доклад министър Емил Димитров ги дава на главния прокурор. А по неговото твърдение, което чух днес, и на Кьовеши. Това, което го описах, не е ли едно разградено министерство? Това е технологията.
Водещ: Това е абсурдно, аз още не мога да го осъзная.
Асен Личев: И аз не можах.
Водещ: Награждавам те и те давам на прокурор.
Асен Личев: Да. Така че получава.
Водещ: Това са механизмите общо взето. Добре, да почнем по конкретните теми, а за механизмите после, защото би трябвало да ви е кратък мандатът по Конституция.
Асен Личев: И аз се надявам.
Водещ: Затова искам да се възползвам от участието ви тук по конкретни теми. Ще има ли епизод 2 на водната криза? Това, което видяхме с Перник, беше страшно.
Асен Личев: Докато аз съм министър – няма как да стане, независимо от краткия мандат, защото аз съм научен да не създавам водни кризи.
Водещ: А това зависи ли от вас?
Асен Личев: Безспорно. Понеже съм специалист в тази област и сега случайно съм министър...
Водещ: Вие сте хидроинженер – да кажем на зрителите, ако не знаят.
Асен Личев: Но и господ ни помогна, защото въпреки управлението на предходното правителство, язовирите са пълни.
Водещ: Защо, иначе ако не беше...
Асен Личев: Тогава щеше да има нужда от изкуство, за да се управлява, което го владея. Нямаше да има пак водна криза. Ето ги язовирите.
Водещ: Тоест всичко е пълно.
Асен Личев: Искам да успокоя зрителите, че питейна вода до края на годината, и най-вече по Черноморието...
Водещ: Това щях да ви попитам – създаде се усещане, помня едно ходене на Ревизоро в парламента, че Варна и Бургас остават без вода.
Асен Личев: Фалшивка. Това е всичко, за да се осигурят 60 млн. лева за т.нар. язовири Ахелой и Порой, които са една плюнка в сравнение с яз. Камчия, който в момента прелива. Ясна поляна също прелива. Затова, за едни 60 млн. лева.
Водещ: Тоест за едни 60 млн. лева хората в Източна България изживяха ужаса да мислят, че няма да имат капка вода.
Асен Личев: Точно така. Аз тогава се изказвах във всичките медии и казах, че няма да има проблем, защото – то се сбъдна, но 60-те млн. лева си вървят. Те са извън министерството. Къде вървят, не мога да ви кажа.
Водещ: Как къде вървят? За какво са дадени?
Асен Личев: Дадени са, за да се приспособят Ахелой и Порой и за водоснабдителната система на Бургас, в случай, че яз. Камчия се изпразни. Но там има един много друг язовир, по-голям – Цонево, или Георги Трайков, който в момента в него има 140 млн. куб. м. вода. И те не го използват за питейно водоснабдяване.
Водещ: Защо?
Асен Личев: Не знам, нямам представа.
Водещ: Ами проверете.
Асен Личев: Аз знам какви са фактите.
Водещ: Ама кажете ги! Днес всичко трябва да си казваме.
Асен Личев: 2019 г. едно писмо на Нанков, зам.-министър на регионалното развитие, пише на министъра на околната среда и водите, че яз. Цонево да му се отнеме разрешителното за аварийно питейно водоснабдяване за Варна. Защото не знам си какво, кулата не била ремонтирана. И нашият министър му отнема разрешителното. И след това се създава водната криза, да се каже – а, Камчия се изпразва, няма откъде вода за пиене, я 60 млн. Ахелой и Порой да пълнят Камчия. Казах ли го разбираемо?
Водещ: Казахте го разбираемо. Просто искам повече теми, иначе щях да задавам повече въпроси.
Асен Личев: Недейте, че нямаме време.
Водещ: Нямаме време. Не може психологически да се въздейства върху хората, ако няма проблем. Не ни стигаше пандемията, не ни стигаше пернишката трагедия...
Асен Личев: И най-вече насъщното.
Водещ: И сега не знам, ако е за 60 млн., вие ще видите, ще прецените. Обаче какъв е сюжетът с Петрохан, защо ги върнахте на поправителен?
Асен Личев: Мога да го кажа по два начина. Едното е като вица за този, който всеки днес е моли на господ: Нека да спечеля шестица! И господ най-после не издържал и му казал: Ми пусни тото, бе! И АПИ просто не бяха пуснали тото с три числа поне да задраскат, а само с едно. Тоест, казано на прост език, бяха внесли документация, която е без варианти и за съжаление ето тук в червеното преминава трасето през няколко защитени зони. Понеже това трасе нито е скоростно, нито е магистрала, няма специални изисквания за наклон и за виражи, съвсем спокойно може да се измести и да няма колизия. Днес в 12.00 ч. говорих с г-н Апостол Минчев, който е председател на УС на АПИ. Той пое ангажимента до две седмици да внесат читаво инвестиционно намерение и процедурата ще бъде продължена. Толкова по въпроса.
Водещ: Добре. Сега се сетих нещо на тема води. И понеже нали се разбрахме всичко на масата да си говорим...
Асен Личев: Ето го!
Водещ: Помня, даже ще цитирам Куманов от един риболовен клуб Балканика, каза по ваш адрес, че вие сте си затваряли очите за малките ВЕЦ-ове. Защото аз чувах, когато говорихме за водните кризи, че ВЕЦ-овете са голям проблем и са част от сюжета с бедата.
Асен Личев: Аз мога да му припомня на Куманов, че той присъстваше, когато методи Андреев дойде при Ивелина Василева, тогава министър, и ние заедно с него предложихме НС да гласува мораториум върху разрешителните за ВЕЦ-ове. Това Куманов си го спомня по всяка вероятност. Обаче политиците не решиха да гласуват мораториум. Второто, което Куманов го е забравил, че той беше в работна група за наредбата за рибните проходи, което е да направиш изградените ВЕЦ-ове природосъобразни, тоест да има едни стъпалца, по които рибите да могат да мигрират. Не довършиха тази работа и това беше единствената наредба, която можеше да даде основание да се преразгледат част от разрешителните.
Водещ: Разбрах ви. Знам, че е минало, но понеже миналото има значение за настоящето и за бъдещето – какъв е вашият прочит, защо се стигна до трагедията в Перник с безводието? И след това да събираме вода от всички околности, да правим канали и прочее, с които да се взима вода от София и да върви към Перник.
Асен Личев: Нали знаете, че в България нито едно разследване не завършва докрай.
Водещ: Аз затова искам да се върнем на Перник.
Асен Личев: Това е лошото управление на язовира. Вина носиха двама министри – единият е Нено Димов, който се подписва на месечния график. Той може да каже, че е бил подвеждан, но това се доказва в съда, че никой не му е казал. Но той е министър, той е длъжен всичко да предвиди и ако не знае, да се консултира. И министърът на регионалното развитие. Вие знаете колко варианта има за тази криза. Има вариант, че е изпуснат нарочно, за да може водолазите да вземат парите, а да не се гмуркат. Има вариант, че е изпуснат, защото има ВЕЦ на самото ВиК-Перник, заради производството на електроенергия. Има вариант за кражба на вода от промишлените предприятия. Много варианти има, но едно е сигурно – на този язовир нито са знаели контролиращите органи – Басейновата дирекция, къде има отклонение, нито е имало водомери. Плюс като прибавим 74% загуби във водопреносната мрежа на Перник, си представете за какво става въпрос. Ако ще и два язовира Студена да има, водата просто не отива до потребителите. И накараха хората и там да стоят на нокти, да се местят в съседни населени места, за да може да къпят децата си. Изправих ги пред воден геноцид.
Водещ: Можеше ли да бъде предотвратено?
Асен Личев: Абсолютно. Аз ви казвам, гарантирам.
Водещ: Сега минаваме към настоящето. Вие пък защо ще правите спа център в Овча купел?
Асен Личев: Вие как мислите? Когато там е една от най-лечебните води в България и се намира между две планини, в центъра на столицата, на двете магистрали – едната изток-запад, другата север-юг, има летище, има културни паметници, да няма най-големият спа, или най-големият в света спа. Ето го проектът. Той е на четири етажа, на мястото на старата баня. Но понеже планът за устойчивост и развитие е много по-спешен, отколкото да се детайлизира проектът и да има точно проектно-сметна документация, за да го включим в стойност, сме се разбрали, включително и със съдействието на Столична община, че ще му търсим други финансови източници.
Водещ: И сега още нещо, което ще цитирам Ревизоро. Каза го при Жоро Любенов. Второто голямо постижение, в кавички, ваше, е пристанище на Капитан Андреево, на река Марица ще правите. Въобще Суецки канал ще строите на наша територия. Затваряте двете български пристанища, обаче откривате ново на Марица.
Асен Личев: Ако ми разрешите, моето IQ, моето възпитание и моята експертиза не ми позволяват да слушам и да гледам кресчендо на повърната жлъч. И затова няма да коментирам. Даже не знам, не съм гледал това интервю.
Водещ: Не, аз го прочетох. Но кажете, ще правите ли пристанище? Суецки канал ще правим ли?
Асен Личев: Аз ще покажа проектът. Този проект е презентиран в Одрин. Този проект е свързан с предпазването на наводненията по поречието на река Марица. Даже съм се малко олял, защото съм казал, че пристанището ще е на Капитан Андреево. Не, то е на Свиленград.
Водещ: Добре. но затваряте ли други две за сметка на това?
Асен Личев: Други две?
Водещ: Български пристанища, за да откриете това?
Асен Личев: Кой е казал подобно нещо. Преди България е водила война, за да излезе на 2-3 морета, а ние по мирен начин можем да излезем на Егейско море. Просто не разбирам за какво става въпрос.
Водещ: Това ще се случи ли?
Асен Личев: Това е вече друг въпрос.
Водещ: Не е друг, същият е.
Асен Личев: Това е друг въпрос.
Водещ: Аз мога да искам пристанище на Перловската река.
Асен Личев: Това е друг въпрос, защото това е част от едно проучване на ЕС за оптимизиране на транспортните схеми на ЕС. И тук се изисква голямо финансиране. Ако България има амбицията да направи нещо значително, би могла да настоява това да се случи.
Водещ: Но нищо не затваряте, а това остава една мечта, една перспектива, един проект.
Асен Личев: Да, безспорно. Аз съм водолей и по принцип съм мечтател.
Водещ: Такива ли са? Аз много не разбирам от зодии.
Асен Личев: Да, но аз съм мечтател в интерес на народа. Не съм мечтател в интерес на краденето.
Водещ: А Балкански Шенген ще правите ли? Ще затваряте ли границата за боклуци?
Асен Личев: Това е един много дискусионен въпрос, защото никога не съм имал намерение да я затварям за боклуци. Това ми желание беше предизвикано от едностранното спиране на границата от турска страна, където ни останаха 20 тира с отпадъци, които трябваше да ги върнем обратно от там, откъдето са дошли, за наша сметка. И тогава аз реших просто да търся правни възможности да затворя границата за внос на боклуци само които се изгарят. Такава правна възможност не се намери. Но да кажа на вашите зрители, че другата седмица правителството ще приеме националния план за управление на отпадъците, който урежда и тази материя. И да очакват добри новини.
Водещ: Как уреждат тази материя? Къде ще се горят боклуците у нас? Имаме ли заводи?
Асен Личев: Защо ги свързвате двете неща?
Водещ: Защото казват, че трябва да има завод за изгаряне на боклуци в София, в Северна и в Южна България. Имахме чуждестранна инвестиция от 1,2 млрд., която вие не сте усвоили.
Асен Личев: Той обърка материите. Ние говорим за вносни боклуци за изгаряне. А българските боклуци са си наша грижа. Те ще продължат да се изгарят. Шест инсталации имат лиценз в комплексното разрешително да горят боклуци. Трите са циментовите заводи и още три други. Те да наши, за нашите боклуци си работят. Наистина няма заводи за изгаряне, но очаквате ли служебното правителство да направи за два месеца един в Северна и един в Южна България?
Водещ: А загубили ли сме инвестицията?
Асен Личев: Въобще не е вярно. Нашите боклуци си стоят готови и чакат къде да бъдат изгаряни.
Водещ: А къде ще бъдат? Ако циментовите заводи престанат...
Асен Личев: Представа нямам... Как ще спрат? Защо така? Не могат да спрат. Те са печеливши, те са необходими, как ще спрат?
Водещ: Аз само питам.
Асен Личев: Но са необходими такива заводи, това казвам, но не очаквайте аз за два месеца да реша всичко.
Водещ: Добре, аз не ви питам дори за решение, а за проблем. Има ли проблем с изгарянето на отпадъците у нас? Ето така задава въпроса.
Асен Личев: Доколкото всяко едно изгаряне отделя допълнителни емисии във въздуха, и доколкото психологически е много трудно да обясниш на обществото, че е полезно да гориш отпадъци на други държави, без да си създал условия включително да изгаряш нашите, е много трудно да се даде логично обяснение. Винаги според мен процесът на изгаряне в някаква степен е вреден по отношение на въздуха. Но понеже сме членки на ЕС, самата директива за отпадъците изисква най-добрите технологии да се приложат, където се казва, че е минимално въздействието върху въздуха. Но аз искам това да остане минимално въздействие само от български отпадъци, не от вносни.
Водещ: Добре, знаете, че един от огромните и скандали, и арести, свързани с Бобокови, беше, според прокуратурата казвам, че има проблем с внос на боклуци, нелегално внасяне, изгаряне. Вие установихте ли проблем като министър на околната среда и водите?
Асен Личев: Аз само съм чувал, че има такъв проблем. Нашите органи не са установили такъв проблем. Но това не означава, че няма такъв проблем.
Водещ: И че прокуратурата може да е открила такъв проблем, така ли?
Асен Личев: Как да ви кажа? Днес при мен постъпи питане от прокуратурата да дадем документацията за една такава инсталация, която се подозира, че нелегално гори боклуци. Така че те си водят разследвания и аз не искам да се изказвам.
Водещ: А какъв е ангажиментът на министерството да следи за тези неща?
Асен Личев: Как може да следи, ако дадена инсталация няма разрешение за горене и то да гори през нощта или нелегално? В тази връзка трябва да кажа, че България е почти гола от контрол. Аз неслучайно предложих на Бойко Рашков, че е крайно време да се създаде екополиция, която да може да реагира веднага и да ги ходи да ги хваща с тези, прангите.
Водещ: Това е финалът на нашия разговор. Може ли обаче най-кратко да отговорите на въпроса ми – има ли спасение от мръсния въздух в България? Според Евростат сме на първо място.
Асен Личев: Това също беше една новина, която беше поднесена много странно. Новината беше поднесена в сегашно време, а всъщност данните се отнасят за 2019 г. Там сме на първо място по замърсяване с фини прахови частици. От тогава до днес има явна тенденция фините прахови частици да намаляват. 14 общини вече са влезли в нормите. Ние до 14-и трябва да предадем позиция в Европейския съд, където се надяваме да минимизираме санкцията от 6153 евро на ден, или дори да я премахнем. Наел съм най-добрите консултанти, един от които е г-н Юлиан Попов, който всички познават и той има голямо лоби в ЕК, да съдейства за подготовката на тази позиция.
Водещ: Дано това се случи, защото от една страна това са пари, наши и на данъкоплатеца. Въпросът е обаче дано да спрем да дишаме мръсен въздух.
Асен Личев: 2010 г. ЕК е бръкнала в тази рана.
Водещ: И продължава. Благодаря ви, г-н Личев.

Вижте целия разговор във видеото 

  https://btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/asen-lichev-jazovirite-sa-palni-pitejna-voda-shte-ima-po-chernomoriteto.html