Борислав Сандов в студиото на "Денят ON AIR": Общините трябва да спрат да изхвърлят на незаконни сметища, за да пестят от транспорт, 12.01.2022 г.

12 януари 2022 | 22:50

Сандов: Общините трябва да спрат да изхвърлят на незаконни сметища, за да пестят от транспорт

"Имаме проблеми и със законните сметища", посочи министърът на околната среда и водите

"Искания, оставка, протести - това само по себе си е нещо нормално във всяка една демокрация. Не можем да кажем да не се случва, въпросът е начинът, по който се случва. Чисто политически е пресилено онова, което има от страна на онази формация и нейните привърженици", посочи вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в студиото на "Денят ON AIR".

България е една от страните с най-либерални мерки, обясни той.

"Това е пренатягане на напрежението с чисто политически цели. Това е формация, която може да разчита единствено на популизма. Плъзгането по полулистка вълна винаги води до такъв тип реакция в обществото", подчерта вицепремиерът.

Според него днес границата беше премината. Министърът на околната среда и водите коментира и срещата с министър Гроздан Караджов.

"Имахме среща с екипите на Караджов, но тя не беше по темата за АМ "Струма", тъй като тепърва ни предстои да говорим за това. Нашата среща бе за напредъка по оперативна програма "Околна среда" в частта ВИК проекти", обясни Сандов.

"Когато говоря за ОВОСа, говоря за цялостния такъв, който е правен за началото на реализацията на този проект. Той тогава е предвиждал две  трасета. Едното трасе е за обход на изток по склоновете на Пирин, а другото е за дълъг тунел", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му огромното забавяне и всички жертви, породени от това, са поради вината на правителствата, които не са решили да изпълнят в първоначалния план едно от двете трасета, а са решили да минават през дефилето.

Сандов каза, че от екологична гледна точка по-добрият вариант е за дълъг тунел. Той не се ангажира със срокове, но изрази надежда това да се случи в рамките на 4-годишния мандат на правителството в момента.

"Този разговор се водеше още на ниво коалиционно споразумение. Записахме да се направи анализ. В момента се преработва националният План за възстановяване и устойчивост. Изважда се една голяма компонента за преустройството на ТЕЦ "Марица-Изток" 2, който да замени мощностите, които са на въглища, с такива, които са на газ. Търсят се заместители", уточни вицепремиерът.