Екипът на РИОСВ – Пловдив почисти водите и коритото на река Марица в Световния ден на водата

23 март 2023 | 12:36

Екипът на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) почисти участък на река Марица в град Пловдив от изхвърлените по брега и във водите отпадъци. В инициативата на екоинспекцията активно участваха членове на Воден клуб „Пловдив“, които с единични и двойни каяци освободиха водите от плуващи боклуци. Присъединиха се и представители на местна фирма, както  и доброволци-рибари, които се включиха спонтанно в инициативата.

Почистването се проведе от южния бряг на реката от моста на Панаира до този на Баража, а след това събраните с общи усилия отпадъци бяха извозени на регламентирано за това място със съдействието на ОП „Чистота“ - Пловдив.

Инициативата премина под мотото „Партньорство за чисти реки“ и се проведе в Световния ден на водите, 22 март. Тя е една от активностите на РИОСВ – Пловдив по случай екологичния празник, както и в подкрепа на кампанията на Министерството на околната среда и водите за справяне с отпадъците в населените места „Да сложим точка на замърсяването“. Чрез нея експертите на екоинспекцията си поставиха за цел да привлекат вниманието на обществеността върху значението на водата, като дадат личния си принос за опазване на природата от замърсяване с отпадъци.

В края на акцията река Марица беше с поне половин тон по-лека.