Емил Димитров: Кметове да не ползват парите за депа като мярка срещу кризата

11 май 2020 | 10:48

Интервю на министър Емил Димитров пред в. "24 часа"

 

Когато станах министър, имаше осем проблемни язовира, сега останаха само два, казва още министърът на околната среда и водите

В Търговище и Шумен не правят нищо, за да осигурят вода от собствени източници

Полагаме всички усилия, за да няма закъснение с усвояването на парите по “Околна среда”

Мерките срещу нелегалния внос на отпадъци дават резултат

Решението на ВАС да се правят екооценки на плановете за управление на парковете връща всичко на изходна позиция, някъде в безкрая. Решенията на съда обаче не се коментират, а се изпълняват

Справяме се с изгарянето на медицинските отпадъци, без да шумим

- Премиерът изпрати вас, икономическия министър Емил Караниколов и вътрешния Младен Маринов да проверите аварията в шламохранилището на ТЕЦ “Република” в Перник, а вие спряхте парното и топлата вода на града. Защо, г-н Димитров, какъв е казусът?

- Току-що се връщам отново оттам. Не сме спирали завода. А това, което протече, отдавна е трябвало да бъде закрито. Има проект за ново в Кудин дол. Премиерът като истински кавалер изпрати нас, а не две дами - министрите на енергетиката и на МРРБ.

Водата беше спряна, защото цяла България видя, че тече в къщите на хората. Оттук нататък трябва да бъдем убедени, че аварията е отстранена и че не застрашава хората и природата. Тецът не е затворен, може да работи на газ, може да работи на въглища. А по темата за контрола ще ви отговоря с пример – представете си, че падне мост над една река, запушва я и се разлива вода. И вие ще ме питате защо падна мостът. Мен ли трябва да питате?

- Към кого трябва да е насочен въпросът?

- Трябва да питате две министерства - на енергетиката, защото всички обекти, които произвеждат енергия, са под негов контрол, шламохранилищата също, защото се водят хидротехнически съоръжения. Те пък се строят по строги изисквания, записано е в Закона за устройство на територията, че ДНСК трябва да провери дали този, който строи, спазва изискванията, дали има редовно разрешително и т.н.

Министерството на околната среда се намесва, защото има теч, заплашва хората и природата, преустановяваме пълненето. Оттук нататък отговорни как да се построи и експлоатира са енергетиката и ДНСК.

- Какво е състоянието на язовирите в момента? Чакат ли ни нови водни кризи? Например в Шумен заради плачевното състояние на язовир “Тича”?

- Когато станах министър, проблемни бяха осем язовира, сега са останали два. Трябва да се вземат управленски решения - много трудни, но се налага. А каквото и да направиш, винаги има много недоволни.

В Сливен взехме такова тежко решение - ограничихме ползването на 500  хил. кубика месечно, те обаче задействаха всичките си източници и деривации и в момента имат 1,2 млн. кубика. Ще оцелеят, каквото и да се случи. Този път, който те извървяха – да съкратят хора, да намалят заплати, да вложат в енергия, изобщо не е лесен. Но успяха и сега ще си получат и водата, и една добра мрежа.

Шумен не направи нищо. Там има втори мандат кмет и няма жител на общината, който да не знае, че водата е лоша, защото идва от язовир, който е за напояване. Знаят, че им трябва пречиствателна станция. Дадени са им 120 млн. лв., но те не правят нищо, а чакат обещаната от премиера система “Дунав”. Тя ще стане, но до две години. А дотогава защо не си задействат 16-те кладенеца, от които градът се е захранвал, имат общо над 40.

Същото важи и за Търговище. Там, след като три месеца не направиха нищо, ще накараме бизнеса да се отдели. Аз чета всички писма, в които ме молят да спра водата на земеделците, ако трябвало, държавата да си ги обезщети за питейни нужди. Вярно е, че по закон най-напред е питейната вода за гражданите, след това е напояването и накрая е бизнесът, ама нали освен да се пие, трябва и да се яде? Да питат Сливен как се прави и да го направят. Земеделците се справят, но защо трябва да се реже само от тях? Ще отрежем и бизнеса, да си търси водоизточници.

- Каква е ситуацията с боклука, предприетите мерки за вноса му дадоха ли резултати? Имаше пак сниман камион с бали…

- Подозирам, че все още има места, където тайно се съхранява, но ще ги хванем. Направихме поправка в наредба, тъй като заради пандемията няма смисъл да чакаме парламентът да поправя закон, да бъдем уведомявани три дни по-рано, преди боклук да влезе на наша територия. Така всяка сутрин получаваме от Гранична полиция съобщение.

След като започнахме да получаваме такива сигнали, по няколко проверки имаше добра реализация. Много хора не знаеха, че трябва да имат разрешително. Последният случай е емблематичен. Уведомиха ни, че влизат бали през Дунав мост, изпратих хора да ги посрещнат и да ги върнат. Стана някакъв разнобой обаче, хванахме ги в Монтана. И така доживяхме, когато влезе камион и е задържан, това да е провал, а не успех. А мерките дават резултат.

- Медицинските отпадъци покрай епидемията как се контролират? Къде отиват?

- Има си фирми, които ги карат до инсенератора. Подготовката ни беше за 30 тона на денонощие от цялата страна, на този етап са три тона и се изгарят.

- Тоест няма проблем въпреки пандемията и повечето отпадъци?

- Ние се справяме, без да шумим. За останалото - питайте здравния министър. Остатъкът отива някъде, не мога да докажа нищо, макар че големите болници нямат пробиви в това отношение. Аз имах идея заводът в Гоце Делчев, който изпрати 3000 контейнера дарение за болниците, да ги продава в големите вериги, така че всеки, който гледа в дома си болни или под карантина, да ги използва, но не се получи.

Браво на правителството, че с мерките не допусна да стигнем 30 тона, защото щеше да е трудно. Сега броят на болните е такъв, че успяваме да смогнем. Тези хора, които работят на инсенератора, дето са оборудвани като космонавти, защото там няма съмнение дали е коронавирус, са единствените от министерството, които получиха допълнително възнаграждение.

- ВАС излезе с окончателно решение, че е необходима екооценка при изготвянето на планове за управление на националните паркове. Има ли опасност те да се забавят още, ако например тези оценки се обжалват?

- Това беше целта - да се върне всичко на изходна позиция, някъде в безкрая. Взетите решения на съда обаче не се коментират, а се изпълняват. Ще гледаме за в бъдеще да не допуснем грешки.

- Много от сроковете за издаване на заповеди за обявяване на защитени територии изтекоха. Какво предприема министерството по въпроса? 

- Тези срокове са изтекли още 2014 г., когато аз не съм и сънувал, че ще съм министър. Като станах, нямаше нито една заповед, аз имам вече над 40 от общо 90. Мислите, че някой каза “браво”? Няма такова нещо - вместо това има “Защо закъсняхте?” . Сега ти си министър, нищо, че са минали 6 години от изтичането на последния срок. Тези хора, които работят по тях в министерството, са на предела. Дори на мен ми е неудобно да им се карам. Но ще наваксаме закъснението. Естествено, ще има недоволни.  

 - Успяха ли общините вече да рекултивират старите общински депа, които не отговаряха на нормативните изисквания?

- С малки изключения - да. Преди дни узнах за поредна промяна в сумите, поискана от сдружението на общините. Знаете, че законодателят е решил, когато общината взема пари за отпадъци, да ги държи в специална сметка, та да може, като им се задръсти депото, да го рекултивират или да направят ново.

Сега заради епидемията кметовете масово започнаха да ползват парите. И догодина, когато всичко това свърши, те ще кажат - нямаме пари, а вие ще ме попитате: “Какво правим, с какви пари общините да си рекултивират депата”?

Затова се моля на депутатите за промяна в закона и кметовете да не могат да пипат всичките пари, а само процент от тях. Тук няма цвят, всички знаят, че има коронавирус, че приходите намаляха. Догодина обаче няма да са повече. Затова опитвам да не дам всичките пари. Е, пак съм лош. Кметовете казват: “Тия пари са наши, този не ни дава да си ги ползваме”. Депутатите тъкмо да се направят на добри, аз пак им преча.

- Има ли вече навсякъде по морето пречиствателни станции?

- Има един проблем, но като че ли не искат да чуят за него. Тръбопроводът на Аксаково минава през канала на Варна. Минава кораб и с котвата скъсва тръбата, която се излива в канала. А това е канал, не е река, няма движение в него. Водолази влязоха, но е трудно, тръбите са на голямо разстояние. Изобщо, както обикновено, чакаме малък проблем да стане голям, за да отидем при премиера и да му кажем, че само той може да го реши. Сега Варна, естествено, пита къде е София да ни даде пари, а ако може - и да ни го направи. Ние сме направили предписания. Да опитат да се справят сами. 

- Има ли опасност да излезем извън сроковете за усвояване на средства от Оперативна програма “Околна среда”?

- Ние полагаме всички усилия да не се случи това. Притискаме ВиК-та да обявяват обществени поръчки. Виждам едно бавене, хайде тоя месец, хайде другия и накрая какво стана - не успяхме да се класираме. Да, ама като не успееш да усвоиш парите, те се връщат. За едни 3 милиарда става дума. МОСВ не строи, дава ги на ВиК-та да строят.

CV

l Роден на 20 февруари 1962 г. в Перник

l Завършил УНСС през 1997 г. и специалност “Право” в Югозападен университет през 2007 г.

l Сертифициран съдебен експерт, регистриран одитор, адвокат

l През 2001-2002 г. оглавява Агенция “Митници”

l От 2014 до 2020 г. е депутат в 43-ото и 44-ото народно събрание

l На 15 януари 2020 г. е избран за министър на околната среда и водите от 44-ото народно събрание