Емил Димитров, министър на околната среда и водите, в „Здравей, България“ в Нова тв

29 май 2020 | 13:17

Водеща: Турбуленции в Министерството на околната среда и водите и министъра е при нас по тази причина. Добро утро.

Водещ: Добро утро, на Емил Димитров.

Емил Димитров: Те са турбуленции откакто съм отишъл.

Водеща: Ама отидохте да ги оправяте, а то сега се оказа едно влошаване, че е настъпило и арести има.

Емил Димитров: Не мога за десет години назад всичко да оправя веднага. Какво означава това? Аз вчера гледах вашите репортажи, тук си записах, почнахте с един влак, на който италиански боклук, после контейнерите на пристанищата във Варна и Бургас, после в Плевен намерените, после в завода в Бобов дол. После започнахте акцията в съседство на завода в „Брикел“ и няколко фирми, които вчера са посетени. Аз с изключение на влака, който в Италия е заловен, във всичко друго участвах и помагах. За контейнерите, изнесохме ги в Италия, отидоха, те италианците казаха, че на тяхна територия е всичко случило се. За Плевен предприел съм мерки, директори и т.н. Заводът в Бобов дол, не знам защо, но мисля, че ние го спряхме и до ден днешен не работи с отпадъци…

Водещ: Как си обяснявате, че е арестуван за участие в организирана престъпна група вашият заместник?

Емил Димитров: Не мога да коментирам, аз помогнах всичко, което са искали от мен вчера прокуратурата. Може да коментира действията на прокуратурата съдът, когато те внесат материали в съда или шефовете на прокурорите.

Водещ: Изненадан ли сте от това, което чувате, че той е оказвал натиск, че са отстранявани или уволнявани служители, които не са изпълнявали разпорежданията при този натиск? Вие не знаехте ли, че се уволняват хора?

Емил Димитров: Ако ме питате за уволнения, аз мога да кажа коя съм уволнил, защото аз имам право да уволнявам, той няма.

Водеща: Той не е ли уволнил, така пише в обвинението – натиск, уволнение, притискане…?
Емил Димитров: Карате ме да коментирам чужди думи, аз не мога и нямам право. Мога да кажа моите правомощия. Вчера ме попитахте – ще поискам ли неговата оставка? Знайте, това премиерът може да направи, аз каквото и да кажа ще поискам и ще кажат – той на премиер ли се прави? Нали разбирате, че и аз казах, не мога да поискам. Това е първо друга квота, после това са правомощия на премиера. Уволненията в министерството се извършват от мен и на регионалните структури – директорите. На регионалните структури съставът се уволнява по места от директорите на регионалните структури. Той не може никой да уволни и назначи…

Водеща: Уволнявал ли е Живков хора от министерството в последно време?
Емил Димитров: Попитах дали има уволнени в тази дирекция с отпадъците. Оказа се, че има една жена миналата година, която имала слаба оценка, тоест слабо се е справила с дейността и тя не отговаряла за тези неща, за други неща е отговаряла. Така че, не можах да разбера за кое точно е уволнения… Не мога да гадая сега... Те си знаят какво правят, аз им оказвам пълно съдействие…

Водеща: Някои от служителите, които не са уволнени идвали ли са при вас да кажат, че са притискани от зам.-министъра по повод на това, в което е обвинен в момента?
Емил Димитров: До мен никой не е идвал и не виждам как може да притиснеш някой, защото то минава през няколко човека. Още повече нотификациите са от чужбина, те идват документи… От немското министерство пристига документ, че в България ще бъде внесена стока, която отговаря на този и този код, ние потвърждаваме, че ще приемем стоката и тя отива в складовете в някои от териториалните единици…

Водещ: Контрол има ли? Хайде да тръгнем от там, понеже някой тръгва да внася боклук от Италия и твърди, че в него има всичко, което е разрешено и ние нямаме основание да го спрем. А разрешенията, доколкото разбирам, за внос на отпадъци ги е издавал господин Живков, нали така?

Емил Димитров: Всеки, който е зам.-министър… Добре, утре като ви направят зам.-министър и дойде разрешение от Италия подписано с всички подписи, вие ще го подпишете ли? Защото аз този проблем съществува от утре вече…от понеделник.

Водещ: Нека да го уточним. Той подписва документите за разрешение за внос…
Емил Димитров: Дайте да го обясня. Вие сте фирма, която е регистрирана и работи в България, казвате, че ще внесете някакъв вид отпадък, който подлежи на контрол, регистрация, нотификация… Взимате документа от италианското министерство, че ще внесете в България 25 хиляди тона, ние на италианското министерство казваме – Добре, уведомени сме, знаем че ще внесете, внасяйте… Идва на пристанището и отива примерно в циментовия завод. По целия път, циментовият завод е на територията на еди кое си РИОСВ, то упражнява контрол там. Вие после питате - Защо разрешихте да влезе? Ако не сме разрешили – Вие защо не разрешавате?

Водещ: Момент, това, което е разрешено и е описано, че влиза, същото ли е, което е в балите и кой проверява дали е същото?

Водеща: И това чак като стигна там на крайна точка ли се разбира какво има в този боклук?

Емил Димитров: Във всеки един момент, където се разбере, че няма това нещо в боклука, той се връща обратно. Така стана с контейнерите…

Водещ: Кой проверява…?

Емил Димитров: Знаете, че прокуратурата ние направихме една много мащабна операция, успяхме да върнем 200 контейнера…

Водещ: Кой проверява по принцип? Всеки път има ли проверка дали това, което се внася е това, което пише, че се внася, или е нещо, което не трябва да се гори, защото го дишаме после и е вредно?

Емил Димитров: Ще ви го обясня, понеже ние тук сме близко до аерогарата… Банка в чужбина майка праща чувал с пари, описан, нареден, всичко…на банка в България. През аерогарата получават чувала, дават го на банката, той отива там. По документи са получени еди колко си милиона, в банката ги броят и се оказва, че не са. И вие сега питате авиокомпанията – Вие нали парите минаха през вас, вие тук носехте протоколите, защо парите не са излезли? Те не са излезли там в банката.

Водеща: Ама правим различни неща, когато отваряхме контейнерите на пристанището ги проверихме там, а иначе казвате – когато стигнат до крайна точка се отварят боклука… Значи може там.

Емил Димитров: Добре, 25 хиляди бали на пристанището да ги отворим и да ги разлеем, това ли трябва да правим?

Водещ: Как е по закон, как е преценил законодателят, че трябва да проверява дали това, което се внася не е друго?

Емил Димитров: Аз това го обясних пет пъти, дори в едно предаване, не може да го разберете вие. От Италия ви казват – Ще изпратим 25 хиляди, опаковани с отпадъци, отговарящи на този и този код бали…

Водещ: Да, приемаме, че вече не им вярваме на Италия, защото се вижда…

Емил Димитров: Моля ви се, Италия прие всички абсолютно контейнери за своя сметка обратно и направи разследване сериозно…

Водещ: Ние така и радиоактивно гориво отработено ще приемем и няма да разберем, по тази логика, че няма как да се разбере, защото вярваме на документа на страната-вносител…
Емил Димитров: По вашата логика ние не трябва да изнасяме в чужбина, по вашата логика да направим мораториум на внос. Аз нямам нищо против, защото вече няма кой да подписва нотификации. Аз не съм много сигурен, но до изборите мисля, че в България повече никой няма да може да внесе нищо, защото няма човек, който да каже…

Водеща: Ами, ако горят министри, които не са извършили това, за което са обвинени, както вие казвате, защото процедурата е такава, очевидно има проблем с процедурата?
Емил Димитров: Аз не казвам кой за какво е обвинен и дали нещо има. Казвам, че в момента процедурата…вие ставате зам.-министър утре, утре премиерът изпраща поредният зам.-министър от ГЕРБ и аз казвам – Вие трябва да отговаряте за ресор, за който отговаряше колегата преди вас. И там му казват – Ето, има 8 нотификации за този, за този, за този завод, за този, за този, за този производител в България, регистрирани. Те идват от немско министерство, от френско министерство, от английско министерство. Ако ги спрете – защо спирате бизнеса. Ако подпишете – вие знаете ли, че в една от 25 хиляди бали може да има радиоактивен елемент? Има, намираме го, изваждаме го, заплаща се и се връща в страната. Има си процедура.

Водещ: Въпросът е, дали е създадено условие да не се проверява и да се гори или третира нещо, което е забранено и не би трябвало да е тука?

Емил Димитров: Ако искате да ви кажа какви са проблемите и притесненията, аз съм ги коментирал и с господин Гешев, главният прокурор, и с премиера какво предстои да направим. Знаете, че аз платих от джоба си един център, който да наблюдава вноса в България. Не ми е било детска мечта, но…, както и сега, има 240 депутати, да дойде по-достойния, хич няма да го бавя, някак си все на мен ми се случва… Направихме център, следим границите, следим количествата, които отиват в тези три завода. Знаете, че два завода прекратихме да изгарят отпадъци, в дълги, тежки съдебни процедури сме в това нещо да се официализира. И всичко това е, за да не може да влиза.

Водещ: Значи може…

Емил Димитров: Да, то може, обаче може с…тепърва ще променяме устройствен правилник на министерството, ще се създава нова дирекция, наложи се, понеже нямаме пари в министерството, да създадем такава дирекция. Аз, дето се казва, последните си две заплати ги давам, само и само да тръгне работата…То трябва и в парламента да се промени малко закона, да се дадат повече правомощия. Има 5000 площадки, вие ме питате защо не ги закривате част от тях? То не може да ги закриеш.

Водещ: Обяснете другата линия, то малко е по-сложна за обяснение, за разбиране и проследяване на обвинението. Но, доколкото чухме от думите на говорителя на главния прокурор, опасен отпадък ако създам от някакво производство имам една година да го изнеса, или да го дам на фирма, която да го обработи и изнесе. Едното обвинение е, че то струва пари, за да го изнеса в Германия, има фиктивен износ. И накрая, боклукът от отпадъка хем си остава тук, хем фиктивно пишем, че е изнесен и си спестяват някакви фирми пари. Проверихте ли го това по някакъв начин?

Емил Димитров: Аз нямам съмнение, че това, което те казват са го установили, даже помогнах да се отиде в три от фирмите точно това нещо да се установи…

Водещ: Разкажете за тази схема…

Емил Димитров: За действията на прокуратурата не искам да разказвам, аз помагам…

Водеща: Не, за схема за боклука.

Емил Димитров: Това, което те подозират е, че наистина при обработката на дадени материали едно от производствата генерира опасни отпадъци. Има си процедура, по която фирми изкупуват тези опасни отпадъци, или самата фирма, която ги генерира ги изпраща на фирма в Германия, която ги утализира, която ги усвоява. Това е много скъпо, но е част от общата сделка.

Водещ: Фиктивно как може да става това?

Емил Димитров: Когато ги дадеш на друга фирма, която тя да го свърши пък тя не го е свършила. Фиктивен износ.

Водещ: А тя какво прави, по документи кой разписва, че са изнесени тези количества, но всъщност не са изнесени, а са си тук?

Емил Димитров: Това прокуратурата ще го установи, очевидно се е случвало, затова ние изпратихме проверки, от РИОСВ Търново изпратихме в Пловдив и в Плевен и от София изпратихме в Монтана. Никой не ме пита през тези три месеца аз доволен ли съм от работата на някой или не съм. Но все пак, за тези три месеца да ви обясня ли къде кой съм уволнил и съм освободил, понеже не съм доволен от дейността им? Дали тези хора не съвпадат…
Водещ: Да, ако има такова нещо…

Емил Димитров: Голяма част от тези хора съвпадат с тези, които в момента дават показания…

Водещ: Чакайте, това трябва да се обясни… Тоест, те са част от схемата, ама натопяват друг ли…

Емил Димитров: Не, не, аз не съм доволен от работата им, защото това са моите правомощия и съм ги освободил от заеманата длъжност. Някои от тях се пенсионираха…
Водещ: Тоест, хора свързани с фиктивен износ, в момента дават показания срещу заместник-министъра, така ли?

Емил Димитров: Пак давате етикети на хора. Казвам ви, това са моите правомощия…
Водеща: Чакайте, това са хора, които не работят добре, или хора, за които е трябвало да бъде подаден сигнал в прокуратурата?

Емил Димитров: Хора, за които съм останал с впечатление, че не се справят със задачите си, в рамките на моите правомощия съм освободил. Дали се справят добре…

Водещ: Твърдите ли, че след като те дават показания в момента…

Емил Димитров: Не, не твърдя нищо, вие им слагате етикети, затова вчера питахте ме – ще искам ли оставки, казах че нямам право да искам оставки. Вие почнахте…- той защитава, прави… Сега ви казвам, тези хора, от които не съм доволен съм се освободил от тях, това са моите правомощия. Но не ги е освободил нито един зам.-министър, или някой друг.
Водещ: Ако има фиктивен износ, тоест един отпадък пише, че е изнесен в Германия…
Емил Димитров: Някой е подписал документи, че този отпадък е излязъл…

Водеща: Да.

Емил Димитров: …Някой трябва да завери на границата, някой трябва да завери в насрещната страна. Примерно, изнесени са за Германия, някой в Германия трябва да подпише, че са изнесени, и ако не е подписал, значи не са изнесени.

Водещ: А къде е боклука реално, след като пише…

Емил Димитров: В България останал…

Водещ: Къде?

Емил Димитров: В тези бази, които се проверяват от прокуратурата и за които изпратихме хора, лаборатории да окачествят и т.н.

Водещ: Къде има открит отпадък хванат в България останал тук, след ваша проверка, за който пише, че е в Германия, но не е в Германия?

Емил Димитров: Имаме няколко проверки, няколко камиона върнати, през тези три месеца този център залови много камиони, имаме доста съдебни производства, включително за Плевен, включително и за Монтана. Имаше 6 камиона, които от Италия дойдоха в България, бяха под контрол, чакахме ги на Калотина, един камион върнахме обратно в Италия. Ако мислите, че не се е работило през тези месеци… Вие виждате контейнерите и после казвате – това не ни интересува, щом ги върнахте.

Водеща: Този боклук, който е оставал тука…

Емил Димитров: Не може да остава в България повече от една година, освен ако не се усвои, третира от фирма, която има лиценз. След като е оставен в България за мен е престъпление.
Водеща: Чакайте, какво става с него в дългосрочен план? Има ли вариант той да е горен в ТЕЦ?
Емил Димитров: Не, но така или иначе, дори и този, който влиза от чужбина… Аз това исках да ви обясня какъв е механизма, какво е притеснението ни, на мен, на главния прокурор и на премиера, обаче вас ви интересува една туба примерно с масло какво е станало…

Водеща: Не, нас ни интересува покрай тази далавера…

Водеща: Интересува ни, ако България е бунище на собствените си боклуци и внася незаконно и други боклуци. Да, интересува ни, че е бунища…

Емил Димитров: Е, сложихте етикета „бунище“ и от там нататък няма никакво значение… Добре, мораториум върху вноса на каквото и да е в България, разправяйте се вие с бизнеса, щом им пречите да работи.

Водеща: Вие нали помните колко хора вдигаха протести и се оплакваха, че дишат мръсен въздух и показваха черен сняг и някой им обясняваше, че си въобразяват това нещо?
Емил Димитров: Ние сме спрели мощностите в Бобов дол, надявам се да дишат бял сняг. Имайте предвид, че световната тенденция е, ако имаш въглища да отидеш на био, от там да отидеш на RDF, което е модифицираните горива да е по-чист въздух, и най-накрая да е газ. В момента се опитваме, имаме 14 месеца да го направят това нещо, но изобщо не е лесно дори административно, финансово, икономически, инвестиционно. В момента Бобов дол си остана на въглища, така че повече процедури от типа „децата припадат на двора, защото дишат въздуха от отпадъците“, а заводът не е работил от януари, аз лично няма да участвам в този разговор. От януари заводът не е изгорил един килограм отпадъци, защото го спряхме, но продължаваха деца да припадат в дворовете, защото те дишали въздуха на това… Спряхме го, няма да има повече отпадъци, за този завод сме го приключили.

Водещ: Сам споменахте мораториум…

Емил Димитров: Защото вие така…да няма това, да няма това…

Водещ: А защо не е възможен, обяснете?

Емил Димитров: Хубаво е да направим България остров, тя нито да внася, нито да изнася, нито да произвежда, нито… Това е добре, може би за вас, но аз смятам, че за бизнеса няма да погледне от тази гледна точка. Само за това, че на две-три места има нарушение, не може да спреш държавата.

Водещ: А не може ли просто да е законно и да има контролни органи, които по такъв начин да регулират политиката в сектора, че да бъде законно?

Емил Димитров: Нашето законодателство напълно съвпада…

Водещ: Просто да бъде законно, нищо повече?

Емил Димитров: Добре, аз ще ви дам отговор, но той пак няма да ви удовлетвори. Нашите закони в България напълно съответстват европейските, проблемът е, че ние влагаме собствено творчество тука и винаги когато можем се докосваме до измами. Това е ролята на прокуратурата, това е ролята все пак и на нас да се опитаме да съдействаме и да ги предотвратим. Тези всичките усилия, които съм ги направил накрая излиза, че не е трябвало да ги правя. Аз се чудя дали един ден да не си взема цялото ударение, дали да не взема един ден да приключа всичко и да върна цялото положение от преди – кой каквото иска да внася, кой каквото иска да изнася?! Значи, не обезкуражавайте хората, които работят ден и нощ, които ходят по проверки… Има нарушения, то навсякъде има нарушения…
Водещ: Ама прокуратурата…, въпросите ли ги обезкуражават или това, че според вас невинен заместник, с когото сте работили добре е подгонен от властите?
Емил Димитров: Аз значи…, дали е виновен или не…пак ме карате да коментирам..
Водещ: Да, искам да кажа с какви впечатления сте, вие сте работили…
Емил Димитров: Аз съм работил три месеца, изпълнил е всичките мои указания. Как да коментирам действията… Единствено в съда, при който са материалите, може да оценява дейността на прокуратурата или ръководството на прокуратурата. Всички други, ако аз кажа каквато и да е дума ще излиза, че или се бъркам, или си позволявам нещо, което не е редно. Аз помагам, помагам и те ми помагат…

Водещ: С прокурора говорихте ли, споменахте, че сте имали разговор след вчера ли, след вчера ли беше разговора?

Емил Димитров: Еее, най-после…добре, че ме… Защо след вчера? Периодично се срещаме, разговаряме, големите притеснения са, че след като за 40 дена успяхме да овладеем границите, успяхме да се разберем с бизнеса, който внася отпадъци легално от чужбина, да бъде през пристанищата, да бъде с влакове и под контрол. Разбрахме се и за останалите възможности, ако някой внесе с фалшиви документи от чужбина отпадък къде ще попадне този отпадък – на сметищата на регионалните депа, което не е редно, по-бързо ги пълнят, вместо ние с нашите, с чужди… Ако от там отидат пак в заводите, това също не е редно, защото излиза, че на чужбина отпадъка го горим в завода, вместо да си горим нашия, или отиват в дерета, което също не ни устройва. Така че, ние сме направили една стройна схема, ограничили сме заводите, ТЕЦ-те, които горяха отпадъци вече да не горят. Оставили сме само циментовите заводи, три места, където ги контролираме. Но, там има редица усилия… Но, вие си харесате нещо и…

Водеща: Харесахме си, защото има един нонсенс и той е, че имаме един проблем, казвате, че европейското законодателство е такова и у нас се спазва, че проблемът е в човешкия материал, обаче тези, които са арестувани работят добре?

Емил Димитров: Аз казвам… Вижте, те първо са арестувани за действия преди да бъда министър. После, аз казвам, че това което… Вижте, вашият мъж не ви харесва, аз казвам – Аз с нея работя, тя ми е добра колежка… Ама не може, мъжът и не я харесва… Аз, в тези отношения, много се извинявам…

Водеща: Да, но защото нас ни интересува решаването на проблема…

Емил Димитров: Той е решен, обаче сега се опитваме нещо, което вече е решено, да кажем че не е решено. И хората, които работят през тези три месеца ще кажат – Добре, защо го правихме? Разбирате ли, защото е най-лесно нищо да не правиш, най-лесно е нищо да не подписваш. Аз нито ще издам заповед, нито повече с един бизнесмен в министерството, нито един депутат, нито един кмет… Защото всеки идва да си иска нещо, после се тълкува по друг начин. Повече никой няма да стъпи, днеска е последният приемен ден в министерството. Няма да стъпват, защото после се тълкува превратно… Те дойдоха, мен обществеността ме праща, аз съм избран, народът така… После изведнъж се оказва, че не било така, не трябвало… Дайте да говорим за водата. Питахте ме дали ще разрешим вода на Перник? Разрешавам Перник да няма режим.

Водещ: Само да…искам…значи, заместник-министър, член на организирана престъпна група…трябва да направите коментар как ви звучи това на вас, защото това е вашият заместник?
Емил Димитров: Неприятно ми звучи това нещо. Аз отидох, след като имаше такава показна акция, в която изведоха предишния министър, аз отивам, за да изкарам мандата, коалицията, не съм се натискал, не съм го искал това място… Ако има по-достоен, веднага да идва… Следващият момент, хората три месеца бяха в стрес, ние постоянно правим проверки, днеска цял ден във връзка с вчерашна проверка ще снимаме, ще изпращаме документи… Ние оказваме цялостно съдействие. Аз съм казал за вас едно писмо да кажете проверете всички ТЕЦ, заводи в България, но за мен това са 30 души и два месеца работа, които те няма да работят основните си задължения, ще направят това… Ще го направим, ще окажем съдействие, ще спазим сроковете и го правим непрекъснато. Но, това ни товари, товари, товари и сега…всички се бяха строили и чакаха да ги извеждам. Разбирате, че и това не върви. Явно, проблемът…едно министерство ако го закрием дали няма да се реши проблемът по-добре? Аз, ако това нещо ще реши проблема веднага, казвам го. И не защото аз искам на всяка цена да оставам министър, не искам. Но аз искам да помогна. Но тези хора се скъсаха да работят, и накрая сега, заради един-два случая от миналата година да кажем – абе, лошо е. Тогава те няма да искат изобщо да работят.
Водещ: Тогава, това политически удар ли е, който обезсърчава работещите и добрите и примерните и са в стрес?

Емил Димитров: Те хората в министерството не са политически фигури, те са служители цял живот…

Водещ: Не, политически удар? Какво е?

Емил Димитров: Хубаво е, когато има напрежение да има кой да го отнесе сега. Хляб и зрелища, явно зрелищата са в нашето министерство, но…дайте малко и хляб да дадем на хората, дайте водичка да им дадем поне… Ще ме питате ли за водите, ако не…
Водеща: Кажете си за водата…

Емил Димитров: Ами да ви кажа, досега никога за водите досега не е имало такъв график и то ежедневен, а се е правило един път в месеца и е бил във вид, в който никой да не може да го прочете. Ето да имате един, да знаете, защото някой казва…
Водещ: Какво е това?

Емил Димитров: Графикът, всеки ден излиза къде кой язовир, колко се пълни…
Водещ: Перник вода има, на ли?

Емил Димитров: Перник, вода, ще ви кажа сега… Да ви обясня за Перник, ама дано да е за последно. Ако язовирът е на 20 милиона и те взимат по 1 милион, 1 милион и 400, ще имат за година, година и няколко месеца, ще дойде новата вода и ще си продължат да имат. Когато язовирът е по-малък и е източен, и не стига, се наложи да се направи Софийския водопровод. Софийският водопровод е една прекрасна придобивка за Перник. В момента проблемът от София вода да идва повече и по-малко да точим от язовира, за да имат за много, много време занапред. Към момента Пернишкият язовир има 17 милиона, от тях 15 е това, което може да се определи…

Водещ: Човекът от Перник е зад тази камера, виждате ли го…?

Емил Димитров: И аз съм от Перник.Водеща: Сутринта казва – нямаме топла вода сега. Това знаете ли?

Емил Димитров: Ще кажем и за водата…Водещ: Няма топла, има студена, няма топла…
Емил Димитров: Добре де, сега почни студената, кажи за топлата, после кажи за боклука, после кажи за това… И за какво говорихме?

Водеща: Да, така е.

Емил Димитров: Добре, нека поне да довърша за…

Водеща: Топлата вода е открита отдавна, въпросът, че те я нямат…

Емил Димитров: Човекът зад камерата има ли интерес да чуе за язовира в Перник?

Водеща: Да.

Водещ: Но си държи и за топлата вода.

Емил Димитров: Язовир „Студена“ в Перник… Не бе, ще отговоря и за това, но поне едното да свърша… Има 15 милиона, ако те точат по 1 милион и 400, както искат, ще имат за 10 месеца, след 10 месеца ще кажат – къде ни е водата, кой ни я изпи? Затова казвам, ще ползвате от Софийския водопровод и по-малко от язовира и той ще се запълни. Язовирът е ремонтиран, може да има не 15, не 17, може до 20, ама да има кой да го напълни, защото то свърши пълненето. Така че, Перник вода ще има. За топлата вода. Има едно шламохранилище, което течеше на няколко пъти, което е трябвало десет години да бъде закрито, в „Калкас“, „7-ми септември“ се казва… Това хранилище постоянно тече, постоянно създава проблеми. Половината град – закрийте го, другата вика – защо нямаме топла вода? Ето, този дето няма топла вода – иска си водата, другата вика – искаме да закриете хранилището. Е, срязахме я тази тръба, закрихме го това хранилище и то повече никога няма да съществува. Създали сме аварийна възможност… Нали, десет години го чакахте, за десет дена го бастисахме…, както казват перничани.
Водеща: Ще има ли топла вода, да не се окаже сега, че никога няма да има топла вода?
Емил Димитров: Няколко дни имаха проблем, защото минаха на газ, котелът е лош, котелът е слаб, не може да захрани целия град. Котелът е в средата, градът е в две посоки… В момента сте минали на въглища, доколкото знам, и продължавате да си работите, ще имате топла вода.

Водещ: Но, няма сега.

Емил Димитров: Има авариен режим до есента три месеца, през който заводът, инвеститорът трябва да си направи хранилището в един много приличен вид, по европейските стандарти и от есента… Сега ви дадох възможност за вода, за режим, разрешавам да няма режим. Разрешавам да имате топла вода. Ако есента им разреших да се разруши хранилището в „Калкас“ и да отиде в „Хумни дол“, от есента ще ви разреша и парно.
Водеща: Каза министърът по време на среща с жител на Перник в нашето студио.
Емил Димитров: Разреших и слънцето да изгрее сутринта, ще има слънце, но и дъжд съм осигурил.
Водещ: Кажете ни за Варна, там направо избихте рибата?

Емил Димитров: Сега, с избитата риба веднага казвам, но много бързо, че няма време. В края на месеца, 19-ти, МОСВ е уведомено миналата година август…

Водещ: Защо е пазено в тайна, това никой не го знаеше…

Емил Димитров: Има пост, община Варна е уведомена, има писмо, че 8 месеца е изпитателния срок, след което става собственост на Варна и тя трябва да се грижи. На 6-ти 12-ти изтича едногодишния период… На 6-ти 11-ти 2019-та сме ги информирали, на 20-ти 11-ти МОСВ отново информира МРРБ, областен управител Варна…

Водещ: От обществеността защо е скрито… Това наскоро разбрахме, че всеки ден 8.3 хиляди кубика /…/ вода от Аспарухово се излива там…

Емил Димитров: И аз чух, че кметът се е знаел как да си направи кампания, но не знаел как да съобщи за тръбопровода… Но не е мой проблем, не съм кмет… На 8-ми, 11-ти РИОСВ отново… Да ви кажа ли откакто аз съм министър какво е станало…само датите. На 4 февруари бях с главния прокурор за контейнерите, отидох, видях, разпоредих актове, всичко, но… На 4 февруари РИОСВ информира Варна, на 6 февруари експерти извършват отново проверка, на 7 февруари с писмо са дадени предписания, на 24 март община Варна информира, че е стартирала процедура за избор на ремонт, на 26 март РИОСВ Варна, на 24 април…, 15 май…

Водещ: 29 май ли сме…водата продължава ли да се излива от тоалетната по малка и по голяма нужда…

Емил Димитров: Продължава…

Водещ: …в езерото?

Емил Димитров: Продължава. Искате ли сега да ви обясня какво става с тръбата? Всичко това прокуратурата го разследва, ще си има яснота кой какво, поверявам ви всичко, каквото е направено и сме направили. Но, какво е станало. Има тръба отдолу, закопана е в канала, минал е кораб, дал е газ, влязъл е в канала и е натиснал тръбата. Какво се е случило, тръбата не само че като е натисната се е скъсала, а тя просто се е завила. Дълбоко е, мътно е, влизали са водолази миналата година, тази година, разбрали са какво е. Тя, като я натисне кораба където и да се скъса…

Водеща: Все ще е кафяво.

Емил Димитров: Но, от едната страна тръбата останала права, от другата завита, което по безспорен начин означава, че не е производствен дефект, не е фабричен, а е удар, защото тя щеше да се завие и от другата страна, ако е нещо друго… Скъсала се е, където е най-слаба. В момента какво правят – на два фланеца, където тръбата може да се извади я откачат, изваждат я, правят същото…тя е много голяма дължина… е се слага.

Водеща Ремонтира се вече?

Емил Димитров: Ремонтира се, но се ремонтира твърде късно, от август месец досега е много време. Общината казва – не сме имали пари, не сме я ремонтирали… Разрешавам на Варна да се направи ремонта на тръбата и съвсем скоро той ще бъде направен.
Водещ: Проблемът не е бил съобщен навреме, имало е забавяне, казвате вие?

Емил Димитров: Но, това е в община Варна.

Водеща: Да, благодарим ви много, разбрахме, благодарим ви.