Интервю с Емил Димитров, министър на околната среда и водите, в предаването "Още от деня" по БНТ

01 юни 2020 | 20:00

Водещ: Арести и обвинения в екоминистерството, опасни отпадъци, чието третиране застрашава живота и здравето на много хора, както и корупционни схеми, чиито вредни последици все още съществуват. Тук е министърът на екологията Емил Димитров, здравейте, и добре дошъл при нас.

Емил Димитров: Добре заварил.

Водещ: Кой е новият заместник-министър и какво може да ни кажете за Славея Стоянова?

Емил Димитров: Славея? Напоследък това е най-дългогодишният директор на дирекцията, която се занимава с отпадъците. Това е човекът, който през изминалите месеци наложи всички санкции, всички принудително административни мерки, помогна за спирането на ТЕЦ-ве, на мощности.

Водещ: Имате й доверие?

Емил Димитров: На практика това е единственият човек, който е останал в министерството и който може да свърши тази работа в момента. Тя, тази кандидатура, трябва да е политическа, трябва да бъде някое политическо лице зам.-министър. Но ние проведохме неколкократни разговори с господин премиера Борисов и срещи и стигнахме до становището, че този път трябва да бъде някой отт системата, който да може веднага да влезе и да се справи. Също така трябва да бъде човек, който на практика е неодобряван от всички, защото не може да имаш някой, който всички да харесват, или да бъде политическо лице, което му трябва време, за да навлезе, а ситуацията е такава, че трябва веднага да се работи. Всъщност всичките справки, всички изисквания по хвостохранилища, по проверки, които предстоят и които в момента бяха извършени са изготвени от нея. На прокуратурата всички данни до момента от страна на министерството ги е изготвила Славея Стоянова, всъщност е и най-опитния в момента, с който ние разполагаме в министерството. Нямаме и голям избор. От друга страна никой не пожела да посочи политическа кандидатура.

Водещ: Опасна територия е това, много гореща.

Емил Димитров: Изключително, опасна, неприятна, прокурори идват, задържат и т.н. Ние помагаме, но като цяло хората са стресирани и тъй като това е единственият, който би могъл веднага в движение да влезе. Ние нямаме и много голям избор, а знаем и на какво я подлагаме. Аз понеже същото съм го преживял, вие от утре ще чуете чудеса за този човек, ще се окаже, че още от детската градина е автор на какво ли не. Ние сме безкомпромисни и безжалостни към хората, които се издигат, само защото са доби експерти. Веднага трябва да кажем, че не са добри експерти, че са много лоши експерти…

Водещ: Очаквате атаки към нея?

Емил Димитров: Разбира се, че очаквам. Аз днеска специално я предупредих. Казах и: – Имай предвид, че животът ти от утре става различен, ще чуеш за себе си неща, които никога не си чувала. Аз онзи ден обяснявах, че нямам брат, който живее на село и гледа животни. Нито имам брат, нито сестра имам, но онзи ден чух и то с автентични изкази.

Водещ: Не е минало никак много време от разкриването на аферата, можете ли да очертаете…

Емил Димитров: Нека да кажа няколко думи за нея. Тя е завършила в Япония, специализирани технологии за контрол индустриалното замърсяване; завършила е във Франция екологичен мениджмънт; завършила е в България Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, магистър еколог; помогна за всичките…недопускане завеждането на втори иск от ЕК за финансови санкции спрямо България; помогна за закриването на общинските депа в 42 общини; 53 регионални системи за управление на отпадъците са преминали през нейното одобрение, 35 инсталации за компостиране на зелени… Освен това, нека да кажа откакто аз застъпих на поста, знаете, че заловихме едни контейнери на Варна и на Бургас. Цялата процедура по отправянето на тези контейнери от България до Италия я проведе тя. Тоест, всички нотификации, всички разменени писма и обяснения. Имайте предвид, че когато намериш отпадък в България и той не отговаря на необходимите изисквания, това е административно нарушение. Цялата процедура, тъй като в Италия е престъплението, до отиването в Италия е административна процедура. В момента, в който дадем на тяхната полиция или служба за борба с антимафия документите, вече става криминално престъпление. И тъй като криминалното деяния е там, се разследва там. Същото е и в България. Министерството издава нотификации, в регионалните инспекции се осъществява контрола и ако някой от площадките или някой от операторите извърши криминално престъпление ние го виждаме ,но го съобщаваме на други компетентни институции.

Водещ: Добре, кажете, криминално престъпление ли е намерения в Червен бряг преди два дни заровен опасен отпадък?

Емил Димитров: Първо, не знаем дали е опасен, но какъвто и да е не му е там мястото. Това е отпадък по всяка вероятност от чужбина, внесен преди две-три години, предназначен е да се реализира някъде в България или да се закопае в България.

Водещ: Много близо е до Плевен, част ли е от схемата, която е разкрита в момента и която се разплита в момента?

Емил Димитров: Ако отговоря, означава да се намеся в разследването, което в момента прави прокуратурата, не би било редно…

Водещ: Какви са подозренията ви и всички документи, които сте проверили?

Емил Димитров: В околностите на Червен бряг има две населени места, в които също има площадки. Там установихме редица нарушения. Именно по повод тези две площадки в околностите на Червен бряг преди две седмици единият камион, съвсем скоро от онези дни беше втория, бяха предназначени да отидат на тази вече закрита площадка от чужбина два камиона – единият беше спрян със закъснение в Монтана, груба грешка, вторият беше задържан още на границата и беше върнат обратно. Защото целта е не да идват контейнери или камиони в България, ние после да ги разкриваме и да ги връщаме, ако може още от границата. Но, в България има места, където са доставени такива отпадъци, не могат да ги реализират, тъй като ние ограничихме местата, където се изгарят – на три завода циментови и един ТЕЦ и когато не могат, получили са пари от чужбина да ги доставят, но когато не могат да ги реализират, започват да правят ето такива неща. Нелегални депа, едно в Пловдив открихме, ето това е второ. И хората страдат, не трябва да се случва.

Водещ: Разкритата схема ли е тази, която е заравяла на територията на цяла България такива опасни отпадъци? Само това ли е групата, която е действала?

Емил Димитров: Не е това групата, в Пловдивско до една река…

Водещ: Смятате ли, че в министерството все още има хора, които помагат на фирми незаконно да депонират отпадъци в България?

Емил Димитров: Разберете, в министерството се издават нотификациите, контролът е по места. Ако ви дам фактура, че сте си купили кола, вие сте се напили и сте катастрофирали след десет дни, аз ли съм виновен?

Водещ: Така е, но заместник-министър Живков до момента е уличен в това, че е подпомагал издаването на такива разрешителни, че психически е притискал, както каза прокурора в нашия сутрешен блок…

Емил Димитров: Нека това да мине, следствието, нека да се установи. Искам да ви кажа, че министерството от 1803 души са всички териториални структури, аз съм може би от три и половина или четири месеца, сега не мога да кажа точно, познавам 7-8 луди, които до този момент ми пращат непрекъснато писма срещу всичките си колеги в дирекциите, в които работят или са работили и слушам всякакви неща. Когато един човек пет години е писал до всички институции и на шестата се е сетил нещо изключително ново да напише, винаги е съмнение. Но, когато хора, които са освидетелствани и непрекъснато ни атакуват със сигнали, е малко трудно. Нека там, има си компетентни органи, те да видят за какво става въпрос, ние оказваме изцяло съдействие. Това, което каза сутринта и зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура напълно съответства с нашето виждане за закопаването на тези отпадъци, за прикриването им във времето, за това, че имало групи, които се опитвали със зеления списък, тоест без контрол, както е в цяла Европа, да внасят в България, но после да се чудят как да го скрият някъде е проблем, който ние с години ще отразяваме и ще се опитваме да го прекратим.

Водещ: Възможно ли е само заместник-министъра Красимир Живков и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов да са осъществявали този чадър и да са издавали тези разрешения?

Емил Димитров: Не мога да кажа нищо за този чадър, аз го познавам от три месеца този човек, за три месеца е изпълнил всичките ми указания. Какво е станало от пет години назад, нито мога да кажа, нито мога да обвинявам, нито мога да адвокатствам на този човек, Недейте, това е досъдебно производство. Всичките тези неща отиват в съда и там той преценява. Ще излезе, че аз или му отегчавам положението, или се опитвам по някакъв начин да му помогна. И в двата случая ще е укоримо спрямо усилията на прокуратурата…

Водещ: Ако оставим тези имена и тези хора настрана и поговорим за това какъв е размерът на депонирането на опасни отпадъци в момента в страната, имате ли реална картина? Има ли и други депа в които, или незаконни площадки, в които да има такива отпадъци?

Емил Димитров: Обяснявам как стои ситуация. На практика, понеже говорят сега за акумулаторите и отпадъците от тях, имаме три завода в България, които се занимават с преработка на стари, излезли от употреба акумулатори. Само един от тези три завода, освен че ги рециклира, прави и нови акумулатори. Проблемът е, с една много малка чат от отпадния продукт, който не подлежи на рециклиране и следва да се изнесе в чужбина от фирми, които имат такова разрешение. Фирмите, които имат такова разрешение се лицензират от регионалните инспекции. Комплексните разрешителни на три завода са от Изпълнителната агенция. Когато някой от тези заводи, след като има площадки и има такова разрешение дойдат при нас и заяви, че иска да внесе от чужбина или да изнесе в чужбина тези материали, то това разрешение му се дава. Когато обаче той отиде в чужбина трябва да получи документ там, че наистина ги е изнесъл. И всъщност, криминалното деяние, когато на някой му разрешиш да осъществява дейност а той няма инструментите, няма материалите, няма ток, вода, машини да го прави, а някой му е казал, че има и е заблудил София. Или, има всичкото това нещо, декларира, че го е изнесъл в чужбина, и в чужбина някой му е подписал, че го е изнесъл, а то е останало в България. Всичкото това са криминални деяния и те са извън министерството, те са извън РИОСВ дори.

Водещ: Такива ли са фирмите на братя Бобокови, които не са разполагали с ресурс, за да обработят отпадъци, но са получавали документни, че много добре са се справяли с тази дейност?

Емил Димитров: Пак ме карата де вляза в разследване на прокуратурата. Но, от трите завода в България, два от тях само преработват стари акумулатори, единият изработва и нови, това е техния. Тоест, от трите мощности в България най-модерната е тяхната. Но, какво е станало с материалите, отпадъчните продукти, вредните, дали те са ги изнесли в чужбина, дали са наели фирма чуждестранна, или наша с лиценз, която да ги изнесе а тя не го е направила е въпрос, който трябва да се установи. Това между другото е много слаб момент. Аз смятам да помоля в народното събрание, ако имат желание да ме изсушат, от този момент нататък обект на територия на България, който да получи разрешително, защото има 5000 площадки, те са раздавани на килограм, но да получи, едва когато има Акт 16. Не имам желание, а искам, голям инвеститор съм да направя нещо, получава разрешителното, а той не довършва, купува всички машини, или някой от тях ги препродава, ама те не работят…но той вече си има разрешителното. Само с Акт 16 и може за известно време нотификациите, които ще имаме за внос, да бъдат само с декларация от фирмите, че те наистина отговарят на комплексното си разрешително. Защото сутринта, ако слушахте думите на прокурора, зам.-шефа на Специализираната прокуратура, точно това каза - правят се три-четири проверки, по документ се оказва, че там има всякакви машини. В момента, в който отиват от полицията се оказва, че изобщо няма ток и вода. Това редно ли е? Защото ти в София казваш – там има ли площадка? – има, разрешително има, тя работи ли? – работи.

Водещ: Е, кой е издал това разрешително, че да има Акт 16?

Емил Димитров: Длъжностни лица.

Водещ: И че може да работи тази площадка?

Емил Димитров: Длъжностни лица от министерството, от РИОСВ… От регионалната дирекция. То в тях е контрола, ние не контролираме.

Водещ: Подлежи ли сега на контрол колко от тези 5000 площадки са с Акт 16, кои могат да преработват, кои разполагат с машините. Може ли да направите тази проверка сега?

Емил Димитров: Не, никой не може да провери 5000, защото е раздавано на килограм. Отделно, те могат да имат Акт 16 и да са работили една, две, три, пет години добре, след което да са разпродали техниката, и в един момент ние им даваме разрешително да могат да внасят, а те не могат да го преработят. Между другото, тези дни очаквам една много голяма площадка, по-голяма от отпадъците на град София. Да видим какво се случва с нея? Защото всички отпадъци от град София примерно са 25 хиляди тона, изведнъж имаме човек, който внася от чужбина материали, които са почти 25 хиляди тона. Аз не вижда втори по големина град като София да има освен София, така че ще имаме такива проблеми.

Водещ: В кой район на страната е тази площадка?

Емил Димитров: Това е предмет на бъдещо производство и аз не бих искал да… Откакто ние направихме новата реорганизация, знаете, че аз направих един център, който да координира с МРРБ, с Митници… С Митници подписахме споразумение, с което да обменяме информация, да си бъдем полезни, защото те преди да влязат в България минават границите.

Водещ: Вие много добре познавате този сектор и няма как да не направите именно такова споразумение.

Емил Димитров: Те на практика от чужбина идват с легални…

Водещ: Добре, ще ги ограничите ли, по какъв начин ще ограничите вноса на опасни отпадъци в България?

Емил Димитров: Опасните не са ни чак толкова проблем, проблемът ни е за горене тези, които са.

Водещ: Незаконните?

Емил Димитров: Той главният прокурор вече предприе няколко мерки и то успешни, в резултат на което имаме само три мощности, три циментови завода и един ТЕЦ, който изгаря RDF отпадъци, независимо наши или чужди. В момента ще видим тези три фирми, които преработват акумулатори и другите, които изкупуват от тях опасните, какво правят и ако трябва ще пристъпим към отнемане на разрешителни. Проблемът е, че да отнемеш едно разрешително, което е безсрочно, е изключително трудно. Трябва два акта на вашата площадка, тези два акта се точат три години, след три години вие сте сменили собствеността. Много ни е европейски закона, на Запад не се прави така. Там не го допускат това нещо, тука ние сме изобретателни и затова ние ще наложим малко по-завишен ред, за да може да се закрива, който обаче трябва да бъде съобразен с европейското законодателство.

Водещ: Не е ли време да поискате промени в закона, за да може да получите по-големи правомощия, за да закривате тези площадки?

Емил Димитров: Да, но противоречи в известна степен на европейското, затова сега се опитваме ние така да го направим, че да може да наложим тези санкции, да отнемаме разрешителни. Или ако трябва, това, което аз сега смятам да предприема – докато не установим, че този, който иска да внесе в България даден отпадък е действаща фирма, да не разрешаваме нотификации. Но още на другия ден ще се наредят всякакви организации да кажат – те пречат на нашия бизнес, това не са отпадъци, това са суровини, те защо ни пречат да работим?!

Водещ: Помете този риск, виждам, че имате желание да направите този риск?

Емил Димитров: Да, но после санкцията е обратната. Ето, този който ви казах, за голямото сметище, което предстои да го видим, той е внесъл в момента 9000 тона, огромна стена китайска с отпадък. Казал е, че ги е преработил, вече ги е рециклирал, а те стоят, пред очите са ви, виждате ги, иска да внесе още 24 хиляди тона, и понеже ние не му разрешаваме, тъй като сме го хванали в нарушение, с площадка, и че е излъгал, че ги е преработил и мощността му е съвсем малка, той казва: – Ето, те нарочно не ми дават, защото искат да пречат на моето икономическо развитие, на моята помощ, аз правя опаковки за коронавирус и ето те пречат за коронавирус…

Водещ: Няма как с инструментите на държавата да не можете…

Емил Димитров: …Няма черно и бяло…

Водещ: С инструментите, с които разполагате няма как да не докажете, че той няма възможността да преработи тези отпадъци.

Емил Димитров: То е ясно за всеки, ама кой му е издал това разрешение да внесе толкова много, при положение че…

Водещ: На вас ви е ясно кой е издал това разрешение.

Емил Димитров: Ако можеш да преработиш един камион месечно не ти трябват 120 камиона да стоят…

Водещ: Добре, господин Димитров, вие казвате има 5000 площадки. Да кажем, че една част от тях не могат да си вършат работата. Вероятно е ясно кой служител в коя регионална дирекция е издавал тези разрешителни?

Емил Димитров: Когато е разрешил, те са могли, проблемът е след това какво се случва.

Водещ: Добре, кой контролира те да работят както трябва?

Емил Димитров: На практика са си били държава в държавата. Донякъде е оправдано, от друга страна виждаме, че се допускат нарушения… Двадесет дни съм дал…

Водещ: Ще засилите ли този контрол?

Емил Димитров: Разбира се, че този оперативен център сега ще започне да работи по много по-различен начин. Предложил съм на премиера нова структура в министерството, това да бъде дирекция, която да се занимава с контрол върху РИОСВ-та и границите. Също така към дал 20 дни, на мен ми дадоха 40, аз не мога да си го позволя, на новия шеф… Предполагам, че от утре новият зам.-министър ще бъде нападан отвсякъде. Но успоредно с работата, която върши за прокуратурата, да предоставя справки, информации, проверки, да ми представи нов начин на работа на оперативния център, който е. Той е Национален координационен център по отношение на отпадъци. Даже ще взема води, които са в нейно разпореждане, да ги взема при мен на пряко да я разтоваря, за може само с това да се занимава. Има 20 дни да представи нова програма и мисля, че нещата ще се променят. Но, това е дългогодишен процес. Ето, битовата престъпност за два дена да не мислите, че можем да я преборим. Това е дългогодишен процес, тука е същото. Ние сме административната част, наказателната е в други структури. Но, ние трябва да синхронизираме дейността и всеки един такъв случай веднага да заминава. Искам да благодаря на всички, които помогнаха контейнерите от Италия да бъде цялата процедура завършена през прокуратурата, която беше и стигна обратно в Италия. И в момента италианските полицейски власти са в България да търсят отговорност.

Водещ: Последно, кажете тези 25 тона от Италия, пак ли от там искат…

Емил Димитров: За кои 25?

Водещ: Тези, които трябва да бъдат внесени сега, разрешението, което се иска…

Емил Димитров: 25 хиляди…

Водещ: 25 хиляди.

Емил Димитров: Не, те са от Европа. Вижте, в Европа е много добре да се изнесат отпадъците някъде и някой е взел голяма сума, за да ги достави. Проблемът е, че този който ги е доставил няма машини и съоръжения да ги преработи. Оттам нататък нещата не ми звучат добре.

Водещ: Ясно, не е само от Италия, но и от други страни от Европа.

Емил Димитров: Отвсякъде имаме право и ние навсякъде изнасяме, международни са спогодбите, но криминалната част трябва да се преследва с всички средства на закона и ние трябва да подпомагаме този процес.

Водещ: Благодаря ви. Не ни остана време да говорим за водите, но ще ви поканим и за това.

Емил Димитров: Докато трае мандатът на това правителство вода ще има за всички, но ще предприемем мерки по Черноморието премиерът ми е възложил известни задачи, да може да го решим в дългосрочен план, за години наред.

Водещ: Много са темите във вашето полезрение. Благодаря ви. Министър Емил Димитров за аферата с опасните отпадъци в студиото на „Още от деня“.