Интервю с министър Нено Димов в предаването „Свободна зона“ с Георги Коритаров, ТВ „Европа“, 9 февруари 2018 г.

09 февруари 2018 | 12:00

– Има ли протестите политическо обяснение от Ваша гледна точка?

Нено Димов: Всъщност и исканията и протестите са основно политическа активност на политически партии, които не успяха да прескочат 4%-ната бариера на последните избори, и които търсят енергия от случващото се в момента, и които, може би, събират някаква определена енергия повече, от колкото е имало преди. Не мога да вляза в този анализ, но това вчерашното присъствие, тук на лидера на крайната левица – „Зелените“, показа много ясно, че става дума за политическо действие. Но от друга страна трябва да сме наясно, че политиката е широко ветрило и Обединените патриоти имаха много ясна предизборна програма. Тя се включи в част от управленската програма на коалицията, която управлява, и тя се подкрепя по последни проучвания от над 70% от българските гражданите, така че нормално е да не могат всички да бъдат доволни, нормално е да не се търси консенсус, а да се търси баланс и това е, което прави правителството и в частност аз в този случай.

– Ска Келер – депутатка от „зелените“ е тук, и като че ли това е израз на намерение за интернационализиране на проблема, впрочем темата е стигнала дори до информационните емисии на Ал Джазира, вчера видях такъв телевизионен репортаж. Какво се цели с това интернационализиране?

Нено Димов: Влияние – знаете че „зелените“ са група в ЕП, те стоят най-отляво, това е екстремната левица. Те нямат представителство в България и при всички положения ще се опитат да намерят някакъв вид представителство. Дали ще успеят – аз съм силно скептичен. В края на краищата предстоят европейски избори и ще видим. Така че това е основно – влияние. Влиянието, което се получава в ЕП дава други острови за политики и те си имат своето желание за политика. Знаем същата тази госпожа имаше желание относно мигрантските въпроси – къде да бъдат разположени, как да бъдат заселени в Източна Европа. Тоест това са си политики, които имат различна визия и хората на базата на тези политики провеждат избори. Всъщност това е най-ясната воля на хората в Германия, България и т.н. – как да се развива дадената държава, респективно Европа. Те се опитват по този начин да имат повече влияние.

–„Зелените“ някога бяха политически синоним на либералното настроение в Европа, сега казвате крайно ляво, да не би вече да има една събирателна между либерализъм и крайна левица?

Нено Димов: Либерализмът определено върви в лява посока, консерватизмът отива в дясна. Това много отдавна е говорено и в Института за дясна политика, който председателствах преди време. Това е новото разделение, в което виждаме все по-ясно очертаните различия, така че от тази гледна точка, е много естествено „зелените“ да бъдат в крайната левица, заедно с либералите и социалистите.“

– Но това също дава един много естествен продукт, един много естествен резултат – такъв сблъсък логично се води на територията на екологията?

Нено Димов: Това е една от териториите, аз мисля че ще се води на още много други територии. Но тук трябва да си даваме една много ясна сметка, че този сблъсък се свежда до някакви национални интереси. Националните интереси трябва да бъдат защитавани по начина, по който гражданите са дали правомощията да бъдат управлявани, и при всички положения икономическото развитие и опазването на околната среда трябва да бъдат в баланс. Това е елемент от политическото управление в момента, защото ние като погледнем преди около 2 седмици излезе глобалният индекс за екологична устойчивост. По него България печели 3 места за последните 2 години. На 30-то място в света от 180 държави. Специално за биоразнообразието, за хабитатите, в тази сфера сме с 41 места напред, докато ако погледнем друга класация за БВП сме около 70-те. Тоест има много тежък дисбаланс между качеството, устойчивостта на околната среда и БВП, който е измерител на икономиката. Балансът означава, че трябва да имаме изпреварващо нарастване – миналата година 4%, това трябва да бъде засилено , защото хората живеят добре тогава, когато и икономически и в околната среда има равновесие.

– Това е аргумент в посока на водените от правителството политики?

Нено Димов: Разбира се, ние трябва да развиваме. Всъщност, когато говорим за Банско само, ние трябва да говорим за Витоша, за България като ски-дестинация. Какво се случва с магистрала Струма? Отново блокирана с години. Онзи ден беше обжалван отново, заради екологични проблеми, скоростният път Русе – Велико Търново и отново ще бъде забавен с месеци. Това са пътища, по които се дават човешки жертви, което очевидно не е в сферата на интерес на тези, които обжалват. Естествено трябва да има такава процедура – това е част от демокрацията, но виждаме, че всичко, което дава някакъв вид икономическо развитие е блокирано. Между другото работодателските организации многократно излязоха, още през миналата година, с такъв тип изявления. Така че очевидно има нещо, което трябва да бъде дооправено в баланса и мисля, че точно в тази посока работи правителството.

– Задават Ви конкретни въпроси от името на „Зелените“, например искат Ви обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“. Знаете ли кой е реалния собственик?

Нено Димов: Аз изпратих писмо със запитване, не съм получил още отговор, защото МОСВ знае коя е фирмата, те искат нещо повече, което ние няма как да знаем. Аз мисля, че ако наистина искаха да получат отговор щяха да изпратят писмо до онези държавни институции, които знаят отговора, но аз все пак съм направил подобно запитване и пак казвам, не съм получил още отговор. Ние гледаме фирмата „Юлен“, тя е регистрирана в България, плаща си данъците в България, тя е концесионер.

– От Ваша гледна точка това не е ли важно – кой е собственикът чисто юридически?

Нено Димов: Чисто юридически не, но понеже има висок обществен интерес аз съм попитал институциите, за да получа този отговор, изпратил съм това писмо преди може би две седмици.“

– До кого?

Нено Димов: До БНБ – тя е една от институциите, които би трябвало да знае.“

– „Внимавай какво си пожелаваш!“ Вие си пожелавате да получите отговор, да не се стреснете от отговора, има ли такава вероятност?

Нено Димов: При всички положения в рамките на екологичното законодателство, което спазвам, това не е от значение. Това е от значение за други закони, за други законодателства, други служби, така че те трябва да се занимават, ако има проблем.

– Въпросът е дали би могло не толкова от юридическа гледна точка да има проблем, колкото да възникне проблем от гледна точка на PR – потенциала, за черен PR срещу правителството? Да кажат – ето реалния собственик е еди кой си, и еди какви си фирми и т.н.?

Нено Димов: Нека всеки да бъде в сферата на своята отговорност. Основната отговорност на министъра на околната среда е да съблюдава екологичното законодателство, и в рамките на екологичното законодателство да процедира. Естествено, че аз трябва да съблюдавам всички закони в страната, но си имам отговорности. Аз например не отговарям за Закона за бюджета, но трябва да го изпълнявам.

– А Вие, изпращайки питане до БНБ, когато получите, ако получите отговор, склонен ли сте да го обявите?

Нено Димов: Нека да видя, какво ще получа като отговор, защото може да има съответни клаузи, аз не познавам до каква степен има достъпност и прочие.

– Тоест може да има клауза, която не позволява оповестяване на реален собственик?

Нено Димов: Нека видим какъв е отговора, нека не избързваме с поемането на ангажименти, които може да се окаже, че не могат да бъдат изпълнени.“

– Възможно ли е да се стигне до ситуация, в която не е възможно да се съобщи реалния собственик?

Нено Димов: Задайте въпроса на някой юрист.

– Какво се крие зад тази теза „…даващо възможност решението от 28.12.2017г. за строителство в 48% от национален парк Пирин…“

Нено Димов: Това е политическа опорка, защото единственото което се дава с това решение, като право в тези 48% е да се правят водохващания за питейни нужди.

– Е тогава какво имат предвид?

Нено Димов: Когато кажете, че ще застроявате 48%, това е една информация, или по-скоро манипулация, която ще увлече хора, защото аз съм сигурен, че сред хората, които излизат на улиците има такива, които вярват в това, че тези 48% могат да бъдат застроени. Не са прочели, и може би не са длъжни да се информират по-добре, и това ги притеснява. При всички положения е повече от ясно, че в рамките на тези 48%, и по закон, който може да прочете човек, и в самият план, е дадено ясно – водохващания, за питейни нужди. Така че всъщност Вие достатъчно дълъг опит имате, както и аз, знаем че политическата опорка няма за цел да каже истината, а има за цел да постави определена емоция, за да може да привлече хора на своя страна. Това е опит да се натрупа допълнителен потенциал, за който говорихме в началото, евентуално с цел по-голямо представителство.

– Политическа опорка ли е това което се въртеше, като внушение, че едва ли не 330 км. Ски писти предвиждате да се строят?

Нено Димов: Аз изобщо не съм запознат да има подобен тип нещо, и няма такова нещо, вкарано в МОСВ.

– Но сте чули, може би, подобни размахвания?

Нено Димов: Аз не виждам къде, много ясно е отразено, че единствената зона за спорт е т.нар. „ски-зона“ над Банско. Другото – 0,6% ако не се лъжа беше другата зона, двете заедно правят 2,6%, като 0.38% са реално заетите територии, но може да бъркам в цифрите. Но така или иначе това е зоната в която може да има, няма как да направите повече, освен това никой не е поискал такъв проект.

– Оказва се, че тази сфера, в която е полето на вашата дейност, дори изработването на политически опорки е нещо толкова произволно, че дори няма общо с приблизително усещане за реалност. Достатъчно е да се хвърли като публично послание и емоцията гръмва.

Нено Димов: Това по принцип е почти всяка политическа опорка. Вие знаете този стар принцип, че когато една лъжа се повтори 100 пъти тя става истина. Всъщност тя не става истина, тя продължава да не бъде истина, но това е опита за внушение в момента. Това си е съвсем целенасочен тип пропаганда.

– Вие прекрасно може би си давате сметка, че имате поне две глобални, качествени нива на защита от гледна точка на разгръщане на послания от реализма и на стратегическите намерения за екологични политики. Едното ниво е говоренето през институциите на правителството, разгръщане на един политически формат, който популяризира екологичните политики. Другото ниво е нивото на партийно-политическо говорене от партиите, които са в коалицията ОП, чиито представител в кабинета сте Вие. В момента пречи ли Ви това, че Валери Симеонов и Красимир Каракачанов си разменят повече от странни реплики на още по-странен език, вместо да излъчат консолидирана енергия да популяризира сериозни политики? Единият казва „глупотевини“, другият казва друго?

Нено Димов: Когато говорим за развитието на икономиката, в частност туризма и още повече зимния туризъм, става дума за национален интерес и аз като български министър искам да защитя този национален интерес за развитието на икономиката, опазвайки околната среда, тоест баланса, който съм заявил от ден първи, че ще търся, тъй като балансът е жизнено важен за просперитета на България и най-вече за гражданите на България. Това е ясен национален интерес, ОП и правителството нямат противоречие по него, и аз усещам подкрепата и на Валери Симеонов и на г-н Каракачанов, така че аз не виждам проблем.

– Замърсяването на въздуха и другите битови отпадъци – решими ли са тези проблеми?

Нено Димов: Естествено че са решими, не за дни или седмици, но те са решими и мерки се предприемат. Между другото, ако си спомняте, когато поемах поста министър на околната среда и водите много ясно казах, че фокусът, приоритет номер едно ще бъде качеството на въздуха, защото това е един от най-сериозните и може би най-трудният за решаване проблем. Нещо повече – аз наложих темата за въздуха като водеща в българското председателство на ЕС. По време на тези 6 месеца, конференцията, която направихме за екоиновации, екоиновациите бяха приоритет и на тройката Естония, България, Австрия, но конкретно екоиновации в сферата на въздуха отново аз наложих. Това беше подчертано дебело от представителите на ЕК и ген. директор Кайеха. Така че фокусирайки много точно върху този проблем вие виждате че точно преди една година това беше проблем, за който изобщо не се говореше, а днес няма предаване почти, в което да не се говори за него.

– Ще съумеете ли да консолидирате енергия по тези теми в рамките на ЕС- за чист въздух, за екологична и прагматична политика?

Нено Димов: Тази идея вече започва да се консолидира, имайки предвид, че вече 16 са държавите членки на ЕС, които имат този проблем – повече от половината означава, какъв е мащабът на този проблем. Ген. директор Кайеха изнесе данни, вероятно на СЗО – над 400 000 души умират преждевременно от замърсяване на въздуха в рамките на ЕС годишно. Естествено, че този проблем не може да бъде решен за една нощ, но какво направихме – аз бях посредник между Столична община и гражданската инициатива за уредите, които измерват качеството на въздуха, като съм поканил хора от БАН, от Института по хидрология метеорология, и от Софийския университет от Института по физика да направят комуникация между малкото станции, които са много точни на Агенцията по околната среда и многото пунктове, които са много, но неточни на гражданското движение в София и България, за да може да си кореспондират, така че да имаме по-голяма достоверност и по-лесно идентифициране къде, кога, в кой момент се случва нещо, за да може да се предприемат конкретни мерки.

Мерките които са предвидени, аз се надявам, че още за следващия отоплителен сезон ние ще имаме и ограничение за достъп на пазара на горива, които не отговарят на определени качества – за съдържание на сяра, на пепел в горивото. Тоест има мерки които вече започват да се предприемат.