Интервю с министъра на околната среда и водите Нено Димов по Нова телевизия, 26 януари 2018 г.

26 януари 2018 | 12:49

Водещ: Добро утро на министър Нено Димов. Здравейте.

Нено Димов: Здравейте.

Водещ: Започваме с атмосфера – звук и картина от протестите, които не спират, протестите за Пирин. Всеки път се иска и вашата оставка, иска се отмяна на решението на правителството от 28 декември миналата година, иска се да се знае кой стои зад „Юлен” (излъчват се кадри с репортаж от протестите, б.а.). Министър Димов, не спира това нещо, всеки път ви искат оставката. Накрая ще я подадете ли, ако на Борисов му писне и в един момент... Той така си е решавал проблеми, които дълго време не се разрешават, със смяна на министър.

Нено Димов: Нека да започнем с две различни неща, защото тук в репортажа имаше две неща. Първо, от гледна точка на законосъобразността, защото това може би е основно и е важно да го повторя още веднъж, казвал съм го няколко пъти във вашето студио. Законността е изменението в плана на Пирин дава възможност да се правят инвестиционни намерение и нищо друго. Това е режим и тук е спазен закона. Следва да бъде направен специализиран подробен устройствен план, който подлежи на екологична оценка и оценка за съответствието. И ако има инвестиционни намерения, те подлежат на оценка за въздействие върху околната среда. Тоест цялата последователност на законодателството в рамките на околната среда трябва да бъде спазено. На този етап единственото, което е променено, е режимът. Между другото, този протест виждаме, че много ясно е политически, включително и с въпроса, който вие ми задавате.

Водещ: Да, политически става, вече не е еко протест.

Нено Димов: Той от самото начало беше политически, в нито един момент не е бил друг. Голяма част от хората, които протестират, вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират, защото, нека да сме наясно, не става дума за 48% строителство, става дума за 2%, които и в момента са зона за спорт и на които може да се прави спортна инфраструктура. А лифтът ще бъде нищожен процент от тези 2%. Изобщо не можем да говорим в тази посока. Лидерите на тези протести на практика са политически партии, които не успяха да влязат в парламента, кандидати за народни представители, които получаваха по 20-30 гласа, но които през всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват тези и да прокарват решения, които да спират развитието на България. на практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия – не само през плановете за управление, но и през закона за горите, например.

Водещ: Все повече, включително и медиите получиха упрек за това, че принизяват всичко до екопротести, просто до втора кабинка. И да, действително, ако се следи по-внимателно темата, претенцията вече, казват и протестиращите, е за законността, за спазването на закона. подарява ли се обществен ресурс – Планина, за частно ползване? И упреците стават по-широки. Не просто екопротест, а протест, който поставя под въпрос законността изобщо в държавата.

Нено Димов: Точно затова започнах със законовата част. И там е много ясно казано какво следва, какви са последователностите и на кой етап какво се прави от закона. на практика изменението на за плана за Пирин дава възможност да се промени режим и промени този режим, като този режим позволява в тези 2%, така и така определени за зона за спорт, да бъдат направени спортни инфраструктури и нищо друго.

Водещ: Какво ще правите при ситуация, в която сближаване на позициите няма? Разбрахме, че е пратен някакъв – поне зелените организации се похвалиха, че им е пратен някакъв документ за изменение на решението, ама те били и против него. Пратено от Министерски съвет, явно за съгласуване или опита за подаване на ръка, а официално нищо такова не е съобщено. Но какво ще правите, ако разговорът дотолкова е невъзможен между вас и протестиращите, че в един момент на премиера Борисов му стане неприятно да има протести и реши да си жертва министъра? Мислили ли сте върху такъв изход, който...

Нено Димов: Вижте, аз мисля върху това как трябва да се спазва законът и какви са законовите последователности. В политиката е ясно, че има много различни решения, но при всички положения аз съм длъжен, и това е основна цел, да следвам закона. Политически протести е имало навсякъде в демократичния свят, нормално е да ги има и в България. Никой не казва, че не трябва да ги има, напротив. Аз съм живял във време, в което не можеше да има каквито и да било протести и това време беше ужасяващо. Не искам никой да се връща. Най-доброто е да има възможност да има политически протести. Това в момента е точно такъв. Между другото, ние виждаме, че не се използват нормалните правови методи, например обжалването, което се случва в момента, мога да кажа, че по-голямата част от обжалванията, които са правени от тези лидери, които водят протеста в момента, са падали в съда. И тук не говоря само за Банско. Започвайки от Банско и стигайки до Приморско. Приморско, планът за управление на общия устройствен план се обжалва със 123 жалби с копи-пейст вариант. Това е от Черноморието, през вътрешността на страната, до планините, тотално жалене на всичко. Същото е с магистралата, която е в Кресна и Струма. На практика опит всичко да мине през съдебна процедура, и то основно за забавяне, защото това е, което наблюдаваме в момента. А ако говорим за околна среда, вчера, мисля, че беше публикуван глобалният индекс за екологична ефективност. И в този глобален индекс България е на 30-о място в света, като през миналата година, 2017 г., се е качила три места нагоре, била е 33-та. А специално за биоразнообразието и хабитатите – от 64-о на 23-то място – с 41 места напред. Тоест, ако говорим за околна среда, ние много добре си гледаме околната среда и международният индекс за екологична ефективност го показва. В тази сфера, в която уж се протестира екологично, ние сме на 23-о място от 180 държави. И това е постигнато през 2017 г.

Водещ: Аз виждам на протеста хора, които протестират и за липсата на реформа в правосъдието, срещу прокуратурата. В смисъл има такова политическо покритие действително, което обаче...

Нено Димов: То е основно политически протест.

Водещ: ... не знам дали може да е повод да се неглижират конкретните искания. Директно да означава, че ако едно искане е политическо, то означава, че е нечисто.

Нено Димов: Не, не става дума, че е нечисто. Става дума, че политическите искания могат да бъдат реализирани през нормалната процедура. Има избори, тези избори се печелят и се управлява и се сменят законите. Ако те имат желание да бъде променен законът, могат спокойно да направят тези предложения. И ако се намери мнозинство в парламента, аз ще изпълня закона такъв, какъвто е.

Водещ: Обяснете с думички прости защо никой не съобщава кой стои като реален истински собствен зад „Юлен”. Виждам, че на всеки протест това се поставя като въпрос, който буди съмнения, буди подозрения, че се крие собственост. В това студио представители на „Юлен” казаха следното – преразказвам го, но по смисъл съм точен: Няма нищо незаконно, офшорките са разрешени, те се ползват. Но държавата, всички институции, всички власти в държавата много добре знаят кой стои зад собствеността. Защо не кажете кой и да се приключи с това?

Нено Димов: Не е моя работа да знам кой е собственикът на „Юлен”. Когато говорим за офшорки, една национална голяма медия е офшорка, неправителствени организации са офшорки.

Водещ: Да, да. Тоест няма никакъв проблем.

Нено Димов: Аз не виждам проблем. Ако има проблем, той със сигурност не е свързан с околната среда. Защото аз съм министър на околната среда и аз трябва да съблюдавам законодателството, свързано със сферата на околната среда.

Водещ: Вие знаете ли кой е реалният собственик?

Нено Димов: Не, аз не знам кой е реалният собственик на „Юлен”. И пак казвам, това не е моя работа да го знам.

Водещ: Те казват, че властите в България знаят.

Нено Димов: Да, властите в България... Има много министерства, има много агенции, със сигурност властите в България знаят. Моята работа е да съблюдавам екологичното законодателство, за което отговарям. Предполагам, че в Агенция по приходите или в други органи със сигурност се знае, тъй като това е фирма, която плаща данъци, която е регистрирана. При всички положения сигурно има кой да даде отговор на този въпрос.

Водещ: Защо не изчистите този въпрос?

Нено Димов: Защото не е моя работа. Аз искам да изчистя това, което е моя работа и за което говорим от началото. Моята работа е екологичното законодателство.

Водещ: То общо върви – искаме оставката на Нено Димов, искаме...

Нено Димов: Това, че се преписва, е окей. Лидерите на този протест си служат с манипулации, с неистини, дори с откровени лъжи. Така че аз не мога да се занимавам с всяко едно от тези неща. Аз казах каква е последователността на закона. И казвам, че това е политически протест, който има цели, нямащи нищо общо с опазването на околната среда.

Водещ: Защо не им отвърнете с истината? Да кажете – зад тази офшорка стои еди кой си. Има ли нещо по-силно от истината, г-н Димов?

Нено Димов: Не, няма нищо по-силно от истината...

Водещ: Е защо не се казва?

Нено Димов: ... и аз го правя в рамките на моите отговорности. Нека да не си прекрачваме отговорностите.

Водещ: Тоест тази истина, която е отговорност за съответния министър, той съобщава само тази истина. Другата част от истината, ако е в отговорността на друг министър, той да я казва.

Нено Димов: Аз нямам компетенции, за да мога да кажа дали това е истина или не е истина. Нека да сме наясно, че има различни компетенции. В противен случай щеше да има едно министерство с всички компетенции.

Водещ: А защо не се казва?

Нено Димов: Не знам. Аз дори не знам дали не е казано.

Водещ: Явно не е. Защото се цикли и се тъпче по този въпрос.

Нено Димов: Вижте, ако се върнем на това, аз много пъти обясних за тези 48%, но те продължават. Казал ли съм истината? Казал съм я, но това продължава. Така че това, че нещо продължава, не означава, че не е казано. Казах много ясно за това, че, представете си 48% от над 400 кв. км. е парк Пирин.48% са почти 200. Това са Пловдив и Варна, взети заедно. Как си представяте това застрояване? Въобще кой здрав разум може да си представи такова застрояване?

Водещ: Доколкото видях тълкуванията са там дали ще има възможност да се правят водохващания за вода за питейни нужди...

Нено Димов: Не, ние говорим, че се е разрешило – и нека да бъдем точни, като ще говорим истината. Ставаше дума, че се разрешава строителство на 48 квадрата, тоест на 200 кв. км. Това беше посланието. Кой здрав разум приема, че Варна и Пловдив би се застроило, взети заедно, там?

Водещ: Две думи за нещо изключително важно, чух го едно от изказванията. И беше повод за твърдения, че докато се протестира и се вдига толкова шум за Пирин, всъщност през един закон за посевния и посадъчния материал били прокарани такива поправки, които да дадат възможност да се строи по морето в Зона Б на Черноморското крайбрежие до 2 километра от брега. Знаем, че имаше протести на хора от местното население, които казват, че не им разрешават дори да садят домати, не могат да си направят ремонт. Други пък казваха, че те искат да строят, имало 1800 заявления от Зона Б да има възможност, ако някой е сменил предназначението на земя и тя е земеделска, да строи.

Нено Димов: Доколкото разбрах това е продължаване на възможност, която е имало през шест години и сега е продължена. Пак казвам, това не е пряко в нашата сфера, но това, което успях да проверя, че от около 13 000 такъв тип разрешения, около 1800...

Водещ: 1817 заявления попадат в Зона Б.

Нено Димов: Да. Всички останали са във вътрешността на страната. Но ето това са проблеми, които в момента се отвличат вниманието от един много по-съществен проблем, в който не може да се вкара достатъчно време и енергия, какъвто е проблемът със замърсяването на въздуха, който е реален проблем, който е проблем, влияещ на здравето на българските граждани, който е проблем, директно отразяващ се върху живота на всеки един от нас. Но ние хабим енергия, хабим време, хабим ресурс и усилия в проблеми, които фактически може да се каже, че не са особено съществени, ако въобще съществуват...

Водещ: Преди да го изговорим не можем да преценим. Затова ви питам дали има 1817 заявления...

Нено Димов: Вероятно да.

Водещ: ... които ще се превърнат в сгради.

Нено Димов: След като шест години не са, вероятно няма да са 1800, но може да има някои, които ще се превърнат. Не знам. Но това няма да се случва, ако има ясни правила. Между другото, когато говорим за Черноморието, от Царево до Шабла почти няма общ устройствен план, който да не е атакуван, жален или да е минал. В момента ви споменах за Приморско. Това е Царево, това е където и да тръгнете. Ние говорим за корупция. Липсата на правила отваря вратата на корупцията. Когато има ясни правила и те се спазват, е гаранция. Те може да не харесат на всички, но в края на краищата са ясни правила, които трябва да се спазват.

Водещ: И ако са написани разбираемо за всички.

Нено Димов: Първо трябва да ги има, дори и да не се харесват на всички. Защото, когато няма правила, тогава най-много се отваря вратата за злоупотреба. И този въпрос, който ми задавате, може би е основателен. На първо място трябва да имаме правила. Защото тези общи устройствени планове минават през екологична оценка и тя казва какво може и какво не може.

Водещ: Извинявайте, искам да го приключим този въпрос, но като казвате, че може би е основателен, кое – страхът ми, че е възможно някой да презастрои, или не?

Нено Димов: Не, основателно е това, че има 1800 – пак казвам,аз не съм ги броил, това е, което чух. При всички положения това е продължаване на шестгодишен период. Ако е имало толкова голям интерес, тези шест години защо не са ги застроили? Вероятно интересът не е бил чак толкова голям.

Водещ: Друг важен въпрос, който няма да го коментирам дали е съществен или не, но стана основен политически скандал – Истанбулската конвенция. Вие сте от министрите, които не подкрепят, не искат тя да минава. Това не е ли доказателство, както и с проблемите с екологията, че едно нещо, ако не е ясно написано, така че да се тълкува по един единствен начин, е възможно да се тълкува кой както си иска. След като в едно и също правителство едни министри тълкуват Истанбулската конвенция по различни начини, очевидно и заради това решенията с Пирин се четата по различен начин – нещо, което не е написано ясно и няма как да има единно мнение, хората си го тълкуват.

Нено Димов: Съгласен съм, че колкото по-ясно е написан един закон,. Една конвенция или един регламент, толкова по-лесно може да бъде тълкуван. Но когато говорим – връщам се отново за Пирин – мисля, че там имаше водени 58 дела за последните може би 10 години, всичките от които са загубени, тоест явно е написано достатъчно ясно. Когато говорим обаче за Истанбулската конвенция, там има достатъчно основание за съмнение. И аз се радвам, че беше оттеглена вчера и че предстои дебат, защото това е един от начините да се изяснят неяснотите в рамките на разговора.

Водещ: Няма мърдане, трябва да я приемете. Цитирам, ако е верен, защото никой нищо... Това Корнелия Нинова го твърди, че Борисов е пратил смс до депутатите – „Няма мърдане.” След това обаче заради... явно има мърдане, защото беше замразено това.

Нено Димов: При всички положения, когато има такъв тип неразбирателство, е добре да бъдат проведени и разговори. И понеже отново вероятно ще ме попитате за Пирин, през последните 10 години са водени множество обществени обсъждания, включително октомври и ноември миналата година бяха направени две, които в края на краищата трябваше да разяснят и разясниха всичко, не останаха на практика неотговорени въпроси. Сега е добре да бъде направено по същия начин, да се направят обсъжданията и с Истанбулската конвенция. И това е което направи мнозинството вчера. Мисля, че още вчера започнаха първите срещи в тази посока.

Водещ: Кой направи грешка?

Нено Димов: В какъв смисъл грешка?

Водещ: Според вас по този начин е било планирано да се проведе дискусията за Истанбулската конвенция...

Нено Димов: Не, то е тръгнало в една процедура, вижда се на един определен момент, че има останали неясноти. И е нормално тази процедура да претърпи... ние нямаме нещо, което е фиксирано от А до Б. Има моменти, в които човек може да каже – да, но имаме нужда от още разяснения, ще ги направим още веднъж, още два пъти или още колкото е необходимо. Това е естествен процес.

Водещ: Благодаря ви много. Нено Димов ни беше на гости. Още въпроси останаха, но при следващо гостуване. Нено Димов по актуалните теми в „Здравей, България”.