Интервю с министъра на околната среда и водите Нено Димов в предаването на бТВ „Тази сутрин“

01 ноември 2017 | 14:18

Водещ: Продължаваме с нашите теми, нашите трагедии и нашите бедствия. Четири станаха официално жертвите на наводнението в бургаско, една жена продължава да бъде издирвана. Продължаваме и разговора, в случая с министъра на околната среда и водите Нено Димов. Здравейте!

Нено Димов: Здравейте!

Водещ: Бяхте там, на място още на сутринта.

Нено Димов: ... може би преди да започнем с тази тема да използвам случая да поздравя Вас и всички Ваши колеги, защото днес е много голям, хубав празник – на будителите. И на практика всеки проблем, за който ще говорим и не само, се крие и в хората, които днес празнуват. Така че нека да им е честит празникът.

Водещ: Така е. Нека. И ще обърнем внимание и на тях след 8 ч. И след 9 ч. Наистина, днес е 1 ноември – Ден на народните будители.

Нено Димов: ... защото това е един много сериозен празник, а това са хората, които на практика формират цялата ни култура, която е част от решението на много от проблемите.

Водещ: Да, начина, по който възприемаме света и се борим с проблемите.

Нено Димов: Затова мисля, че е добре в такъв ден да се отбележи празникът и затова си позволих да го...

Водещ: Отбелязваме го. Предстои в предаването и с нашата специална рубрика включително...

Нено Димов: ... да Ви поздравя и Вас и колегите Ви.

Водещ: ... „Седмица на духа”, която посвещаваме този път на седмицата, в която празнуваме Деня на народните будители.

Нено Димов: Така че честит празник!

Водещ: Благодаря! Честит празник и на Вас, като хората, които би трябвало пък да будят позаспалите в институциите! Имало ли е заспали, тези, които са проспали за ситуацията с язовирите, микроязовирите, каскадите? Нещо, което е трябвало да бъде ремонтирано, поправено, но не се е случило, за да се стигне до бедствието в Бургас?

Нено Димов: Всъщност да, аз бях и в сряда, след това и в събота. Всъщност, може би за събота след малко ще кажа. Когато става дума за състоянието на язовирите, мога да кажа това, което излезе като официално съобщение от Държавната агенция за метрология и технически надзор, а именно, че няма тежко компрометирани съоръжения. А това, което чух в сряда вечерта от техния представител е, че всъщност по-скоро много от язовирите са прелели поради огромното количество вода, което се е изляло под формата на дъжд, така че дефакто от вчера от официалното потвърждение, мисля, че имаше при вас представител, който разясни ситуацията. Така че когато говорим за това състояние, техният доклад показва, че не е имало сериозно компрометиране на стени, но обемът дъжд, както се каза, е бил прекалено голям. Със сигурност обаче, понеже ще ме попитате, когато има четири жертви, към които искам, семействата им, да изкажа съболезнования, е можело да бъде направено и още нещо. Именно поради тази причина аз прегледах случая с т. нар. Национална система за управление на водите, която има елемент от ранно предупреждение, която е спечелена обществена поръчка и която е търгувана миналата година и от миналата година е в съдебна фаза, която все още не е приключила. В момента, в който свърши съдебната фаза, аз ще се опитам да обединя всичките части на тази система в един общ проект и максимално да ускоря процеса, защото това е можело и по принцип може да помогне при взимането на правилните решения, когато имаме изпреварваща информация.

Водещ: Оставаме настрана материалните жертви, говорим за човешките преди всичко. Всяко едно бедствие...

Нено Димов: Това имам предвид.

Водещ: Да, разбирам Ви. Но всяко едно бедствие навсякъде по света, и в новините съобщаваме за жертви, които...

Нено Димов: Да, виждаме в Полша, виждаме в Германия...

Водещ: В Италия последно имаше, нали, когато става дори и за земетресение. Но има ли начин, има ли пропуск в системата, в която действат дори самите общини локално, на места, за това да отиде човек, да оповести, да каже на хората да бъдат внимателни? Дори по време на самия валеж, не говорим вече за момента, в който тръгват големите води и няма как това да бъде спряно.

Нено Димов: Вижте, тук има няколко елемента. Първото, ние трябва да имаме достатъчно информация. В момента се правят прогнози. Тези прогнози могат да бъдат недостатъчно точни. Това е нормално, не може да очакваме прогнозата да бъде съвсем точна в края на краищата, за каквото и да говорим. Ако имаше толкова точни прогнози, нямаше да има тото, примерно. Не може да очакваме. Второто, което е, и всъщност затова наблягам на тази система, която е сработила в община Бургас, за ранно предупреждение, защото там в реално време се дава информация как върви нивото на язовирите, нивото на реките и тогава вече може да бъде взета по-рано.

Водещ: Имаше, имаше информация за това, че именно тази система е помогнала и да няма човешки жертви и големи щети.

Нено Димов: Точно, точно така.

Водещ: Щети обаче има на сметището за битови отпадъци. Кога ще бъде възстановено то? Какви са пораженията в момента и за колко пари?

Нено Димов: Още не мога да кажа каква ще бъде оценката. Това всъщност кметът, с действията, които е предприел. Ще видим каква ще бъде сумата. Но вечерта в срядата, когато беше големият порой, всъщност стана ясно, че има компрометирана дренажна система и освен това скъсана дига на сметището. В събота вече дигата беше възстановена. Буквално те я бяха възстановили за отрицателно време. Страхотна работа на общината в Бургас. Но компрометираната система, дренажна, изисква доста по-сериозно време. Включително има технологичен период, който трябва да се свърши. И именно затова внесох в МС и още в понеделник на извънредното заседание беше прието решение да се обособят временни площадки за съхраняване временно на отпадъци.

Водещ: Къде са те? Къде се вози в момента боклукът?

Нено Димов: Четири общини, които са... Значи, това е на територията на Бургас, на Несебър, на Приморско, мисля, и не мога да Ви кажа, не се сещам, наизуст четвъртата, но деветте общини, които ползват това депо за битови отпадъци, временно ще съхраняват там, докато се направи. За 30 дена е този срок. Общо взето, ако времето се запази добро, в рамките на 30 дена ще може да се възстанови изцяло работата на депото. Ако метеорологичните условия не позволяват, ще удължим този срок.

Водещ: Много коментари се чуха: ново депо, а пък вече компрометирано или не е било направено достатъчно качествено или просто не е издържало на пороите.

Нено Димов: Не. Там има една дига, която всъщност е спасила. Просто, тази дига, като проектантска дейност, е била изградена до една отсечка. Има една друга отсечка, която ще трябва вероятно да се доизгради за по-добра защита. Но никой не е проектирал върху такъв тип дъжд, който да се случи за толкова кратък...

Водещ: Трябва ли да бъдат предупредени хората? Има ли опасност от миниекокатастрофа на мястото, където се е случило?

Нено Димов: Не, не. На практика дренажната система, макар и компрометирана, е сработила. Няма никакво изтичане извън депото. Резервоарът, който е трябвало да поеме, е поел. Така че там няма никакво, никакво основание за притеснение. Другият проблем, който беше на място, всъщност пречиствателната станция в Езерово, която спря да работи от наводнението, още в петък започна, възстанови работата си, така че и там това е решено. На този етап няма основание за притеснение. Въпросът е в депото работата да свърши максимално бързо, за да може това временно съхранение да бъде обработено по стандартни яза околната среда начин.

Водещ: След това от тези временни площадки ще бъдат ли върнати боклуците?

Нено Димов: Всичко. Да, да. Те това е идеята.

Водещ: Всичко.

Нено Димов: Те са за временно съхранение.

Водещ: До месец.

Нено Димов: До 30 дни от понеделник, от оня ден всъщност е срокът. Но пак казвам, ако се наложи удължаване с оглед метеорологичните условия, защото знаем, че все пак в какъв сезон навлизаме. Но засега разговорът и с г-н кмета Николов е, че за 30 дни ще бъде достатъчно, за да може да бъде възстановено депото.

Водещ: Качваме се малко по-нагоре, отново по линията на морето. Успокоиха ли се страстите в Калиакра, по темата „Калиакра” специално, земите на хората ?И дали може да очакваме още протести?

Нено Димов: При всички положения там има една много активна дейност между... която всъщност правя между Брюксел и Калиакра. Аз в неделя бях на среща с кмета и с представители на работните групи. Уточнявахме детайлите по режимите на заповедите, които ще излязат за обществено обсъждане буквално днеска. Това е следваща стъпка към решаване на проблема и към отиване към решение и изпълнение на делото на Европейския съюз. Така че при всички положения, мисля, че сме намерили максимално балансирания подход, който да защити интересите на местните общности. Четох за сближаване на позициите.

Нено Димов: Да, да.

Водещ: Означава, че вече няма толкова много конфронтация.

Нено Димов: Ами това, което направихме с кмета на Каварна г-жа Ставрева и с представителите на работните групи там през уикенда беше да видим кои са онези абсолютно задължителни режими и как те могат и в какъв обхват да действат, така че пък местните общности да имат свободата да действат със земеделската култура, рибарите и другите.

Водещ: Много от хората, показахме протести през изминалите седмици за шистовия газ...

Нено Димов: Между другото, само ако ми позволите още една минута за Каварна, на практика ще има 30-дневен период, в който те ще могат да бъдат видени как изглеждат от всички заинтересовани, могат да бъдат получени съответните предложения и евентуално, ако има нещо, което с тази работна група не сме доизчистили, да бъде изчистено преди окончателното публикуване на тези заповеди.

Водещ: Много бързо искам да минем през останалите теми – за шистовия газ и хората трябва ли да бъдат притеснени.

Нено Димов: Шистов газ не може да се добива, има мораториум на парламента, няма право никой да добива шистов газ.

Водещ: Проучванията?

Нено Димов: Проучванията са конвенционални. Там тече процедура по оценка на въздействието. Но такъв тип добив на газ има на много други места в България. Това е конвенционален газ. Аз не мога да вземам отношение от гледна точка на експертизата, която Експертният съвет трябва да направи в РИОС – Варна. Но пак казвам, шистов газ не може да се добива в България, защото има мораториум на Народното събрание и никой не го е отменял.

Водещ: Мръсния въздух. Ще търпим ли глоби и в какъв размер?

Нено Димов: На този етап не говорим за глоби. На този етап говорим за мерки. И тук може би е добре да кажа, че първо, на 23 ноември ще има много голяма национална конференци яза въздуха, а пък през февруари ще има международна конференция, която се организира от Председателството на Европейската комисия, България и Комисията. Така че ние много сериозно сме се фокусирали върху конкретни мерки. Такива ще бъдат разгледани и на 23- и съответно през февруари. Мисля, че беше в началото на месеца. Включително как екоиновациите могат да помогнат за чистотата на въздуха. Това е и приоритет на българското председателство общо взето сферата на околната среда, единият от двата приоритета.

Водещ:... и по темата „Струма”. Имате ли разнобой между екологичните организации откъде точно трябва да мине трасето или вече то е окончателно установено?

Нено Димов: Ами, то окончателно установено – всъщност, по време на обществените обсъждания над 20 неправителствени организации са взели участие, от които е имало, разбира се, мисля, че две, които са изразили мнение, че не трябва да има оттам. Другите са изразили мнение, че трябва да е оттам. Тоест, ние търсим определен вид баланс.

Водещ: Едното трасе, посока Гърция, през дефилето. Другото – на изток.

Нено Димов: Другото на изток, да, т. нар. източен вариант. Обществените обсъждания и в Симитли и в Кресна ясно са показали. В Симитли е имало над 1000 – 1500 човека, които са го подкрепили. Така че в момента знам, че се обжалва и предварителното изпълнение. В края на краищата, това е следващата фаза на развитието на проекта. За съжаление, в България всички минават през съдебна фаза.

Водещ: Министър Нено Димов, министър на околната среда и водите. До месец, ако метеорологичните условия позволяват, депото за битови отпадъци в бургаско ще бъде готово. Само не ни казахте щетите в какъв размер са. За колко пари? Установяват се.

Нено Димов: Оценяваме ги още. Така че още не мога да кажа точна цифра.

Водещ: Благодаря Ви за това участие!

 

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/neno-dimov-smetishteto-za-bitovi-otpadaci-v-burgasko-shte-bade-vazstanoveno-do-30-dni.html