Интервю с министъра на околната среда и водите Нено Димов в телевизия Bulgaria on Air

29 декември 2017 | 12:02

Водещ: Правителството се активизира и реши, че втори лифт на Банско ще има, но нищо в Пирин няма да се прави без съответните процедури по екологичното законодателство. Междувременно еколозите заплашиха с нова порция протести в началото на българското европредседателство и обявиха, че ще дадат на съд решението на правителството. Как се стигна до спешното решение на казуса и кой печели от цялата тази шумотевица, министърът на околната среда и водите Нено Димов е в нашето студио. Добро утро.

Нено Димов: Добро утро.

Водещ: Как беше взето това решение? Защото вчера сякаш ми се стори, че малко под натиск, за един час трябваше вие да излезете с категорично становище по темата.

Нено Димов: Вижте, не можем да говорим за спешност за решение, което е започнало преди почти 5 години. Ако 5 години за такова решение е спешно, не знам кое е тогава нормалното. На практика вчерашното решение, което беше прието – едно от двете решения, защото имаше две решения – първото за изменение на плана за управление – е процедура, стартирала през 2013 г. Тогава тя е приета на висш експертен екологичен съвет. 2013 г, февруари месец, е подписано от тогавашния министър на околната среда и водите. И не е влезнала в Министерски съвет само защото правителството подава оставка. Тази процедура беше спряна заради новия план, който се подготвя и който е в съдебна фаза в момента, и кметът на Банско поиска от нас, от министерството, да завършим процедурата, което се случи вчера. Така че да говорим за спешност за нещо, което е станало в рамките на 5 години, ми се струва не особено коректно. Напротив, 5 години това е тема, която е разисквана достатъчно, правени са може би десетки обществени обсъждания, включително и последните няколко месеца. Така че не виждам никаква спешност. Второто решение, което беше прието съвсем конкретно, е именно това, че ако има инвестиционно намерение за нов кабинков лифт, трябва в спешен порядък, възлага се на министъра на околната среда в спешен порядък да мине през всички екологични процедури – това е и процедурата за оценка за въздействие върху околната среда, екологичната оценка, оценка за съответствие – които гарантират, че ще бъде опазена околната среда и природата.

Водещ: Има ли страна, има ли нещо, от което беше повлияно това решение? Защото знаем, че имаше напрежение в управляващата коалиция, патриотите в лицето на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов изказаха своето становище и държаха това нещо да се случи. От друга страна хора протестираха. Протести и контрапротести. Местните хора искат да има такова решение, което да е икономическо обосновано и да развива региона.

Нено Димов: Вижте, търсенето на баланс между опазването на околната среда като цяло и икономическото развитие, е изключително важно. Нито едно от тези двете не може да бъде за сметка на другото. Именно този баланс беше намерен вчера. Всъщност стигна се до решение, което е максимално балансирано и максимално гарантира опазването на околната среда, без да спира икономическото развитие на региона, което искаха местните хора. И те това го искат от много години.

Водещ: Само че еколозите са категорични, продължават протестите, вчера вечерта имаше, днес ще продължат, те ще продължат и в началото на европредседателството.

Нено Димов: Ние сме свидетели, че подобен тип протести има и в края на краищата това е елемент от демокрацията. Но балансът не означава всички страни да бъдат доволни, балансът означава да се намери онова развитие, което, гарантирайки опазването на околната среда, да не спира икономическото развитие. В края на краищата ние трябва да търсим как тези две да вървят успоредно, а не едното да е за сметка на другото. На практика онези от протестиращите, които се притесняват от ново строителство, спокойно могат да си останат вкъщи, защото ново строителство не се разрешава и няма да има.

Водещ: Категоричен сте в това.

Нено Димов: Нито хотели, нито ресторанти, каквото и да било не може да се строи, извън спортна инфраструктура. Тоест изграждането на спортна инфраструктура е единственото разрешено по принцип. То беше забранено до вчера, сега е потенциално възможно. Ако има инвестиционно намерение, то разбира се ще бъде оценявано по цялото българско и европейско екологично законодателство, така че ще бъде разрешено само ако гарантира опазването на околната среда.

Водещ: Имаше спекулации за анекси и неща, които могат да допуснат изграждането на спортни съоръжения.

Нено Димов: Спортни съоръжения в момента ще бъдат допуснати, но само спортни. Отново говорим, нищо друго. Никакво друго строителство по принцип не може да бъде... Второто решение на Министерски съвет много ясно казва – за нов кабинков лифт плюс прилежащата инфраструктура, която има към нея. Нищо повече от това. Тоест ние не говорим за каквото и да било строителство, говорим само за спортна инфраструктура.

Водещ: Колко гора ще бъде изсечена за този лифт? И наистина основателни ли са притесненията на еколозите, че с всички тези решения ще се допусне едва ли не масова сеч в Пирин?

Нено Димов: В момента каквото и да говорите, не може да кажете дали ще бъдат отсечени 10, 20 или 30 дървета, защото не съществува проект, който да оцените. Когато има проект, той ще има своето трасе. Когато имате трасе, ще можете да кажете какво ще бъде отсечено и да предприемете мерки, да се предвидят мерки, които да компенсират това, което ще бъде изсечено. В момента няма какво да оцените. Аз не мога да кажа, защото нямам представа от къде ще мине това трасе. Оценка може да се прави и да мине цялото екологично законодателство, когато имате конкретен обект, който да оцените. Иначе какво да оценявате?

Водещ: Усещате ли някакво напрежение, или по-скоро голяма отговорност? Защото премиерът Бойко Борисов каза, че изключително много разчита на вас и че ще ви държи отговорен за всичко случващо се оттук нататък.

Нено Димов: Нормално е да разчита. Като министър на околната среда и водите аз трябва да намирам баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие. И търся именно този баланс. Това е което според мен се постигна и вчера – дава се възможност да има инвестиционни намерения, но тези инвестиционни намерения в спортна инфраструктура ще бъдат оценявани с цялата строгост и на българското, и на европейското законодателство, така че да гарантират опазването на околната среда. Тоест балансът, за който говоря, това е пътят за намирането. Имате възможност, но тази възможност се оценява от гледна точка на околната среда. И ако тя го нарушава, не се оценява.

Водещ: Министър Димов, след като няма инвестиционен проект, поне до момента, черно на бяло, защо имаше такова голямо недоволство? Крият ли се някъде чужди интереси?

Нено Димов: Аз не мога да кажа дали се крият чужди интереси. В края на краищата зелените винаги са били против това. всъщност, ако щете, тук има до известна степен противопоставянето на локално срещу глобално. Така че това са си много различни пластове, които има. Те си имат своите основания, но намирането на баланса е този, който в края на краищата ще ни води напред. Ние не можем нито в едната, нито в другата крайност да стоим. Обикновено истината е някъде по средата. И именно към тази истина се стремим с решението от вчера – и опазване на околната среда, и възможност за икономическо развитие в рамките на възможността да се опази околната среда.

Водещ: Това е част и от края на стенограмата, която вчера прочетох с голям интерес от вчерашното ви заседание, в която премиерът казва: Всички искахме да се стигне до това решение, просто го търсихме по различни пътища. Какви пътища бяха възможни? Имаше ли и кой искаше други пътища за това решение?

Нено Димов: Вижте, като че ли има много широко съгласие – няма да кажа консенсус, защото не е правилната дума – но много широко съгласие, че трябва да бъде изградена нова кабинкова станция на Банско. Но за мен тук е много по-голям въпросът. Тук става въпрос за развитието изобщо на зимния спорт в България. Ако ние сравним България с една подобна нам държава, каквато е Чехия, в Чехия има 8 пъти повече съоръжения, 6 пъти повече ски зони. Тоест ние сме много назад, при положение, че България има потенциал за развитие на ски спорт, има потенциал за развитие на зимен туризъм, може да бъде зимна дестинация. Неслучайно вчера беше възложено и на министър Кралев да започне процедура по възстановяване на Заека, който от години не работи, на Витоша. Изобщо трябва да погледнем всичките възможности в България за развитие на зимен спорт и на ски туризъм, защото (...) на България дестинация от нещо, което съблюдава опазването на околната среда и дава перспектива за спорт и икономика, е безценно.

Водещ: Министър Ангелкова беше казала, че и догодина, 2018 г., не е реалистично да има втора кабинка, като изграждане. Кога да я очакваме? Защото много говорим, но нека да кажем реалистично кога може да има втори кабинков лифт.

Нено Димов: Вижте, вчера беше направена една първа крачка от дълга поредица. Самите ние знаем, че ако се влезе в съдебна фаза, тук имаме няколко момента, в които може да се влиза в съдебна фаза, времето, грубо казано, спира за определен период, за който не е ясно колко е дълъг. Чувах от новините, че има заявка още самото решение на Министерски съвет да влезе в административния съд, когато дойде време за екологичните оценки, те също са административен акт и могат да бъдат жалени в съда. Така че е трудно да се предвиди, но самите процедури, само тях, ако излезем извън съдебната фаза, по екологични оценки, оценка за въздействие върху околната среда, не са кратки, те включват в себе си обществено обсъждане, обществени дебати на място, решение на висшия експертен екологичен съвет. Така че 2018 г. естествено, че не може да стартира. Дали ще бъде 2019-20 г. зависи действително от това до каква степен ще бъде намесен и съдът със своите правомощия и колко бързо ще се произнесе и той.

Водещ: Отворил съм си тук, искам конкретен цитат и коментар от ваша страна. Радан Кънев вчера хич не беше доволен от решението – разбира се, всеки има право на своето мнение – с пост във фейсбук. Познавате се, предполагам, с Радан Кънев, вие сте всъщност един от учредителите на ДСБ. Ето какво написа Радан Кънев: „Днешното решение на Министерски съвет за Национален парк „Пирин” е връх на глупостта и беззаконието.” Той казва по-надолу, че това решение не е в интерес на правната сигурност, създава предпоставки за десетилетен юридически хаос. И той казва: „Приемат се промени във вече изтеклия план за управление на парка в момент, в който новият е одобрен и приет във фаза на съдебен контрол.”

Нено Димов: Това, което е в съдебен контрол, действително е новият план. Този стар план действа докато не влезе в сила новият. Тоест ние не може да говорим, наистина неговият срок е минал, но той действа до момента, до който не бъде приет нов. Процедурата започна 2013 г. можеше да изчака до съдебното решение на този, който в момента е в съдебна фаза, ако кметът на Банско не беше поискал завършването на тази процедура. Тази процедура рано или късно трябва да завърши и тя завърши вчера. Всъщност, говорейки за 5 години – отново се връщам на този период, защото сега сме в навечерието на 2018 г. – говорейки за този 5-годишен период забавяне, всъщност е нещо, което е трябвало да се случи много отдавна във времето. Това е стъпка, когато влезе новият план за действие след съдебната фаза, естествено той ще бъде валидният и това изменение ще престане да съществува.

Водещ: Имаше ли някакъв ултиматум от страна на Обединени патриоти, че това е условие да се запази коалицията?

Нено Димов: Не, изобщо за ултиматуми не можем да говорим. Просто имаше един период, в който се търсеше сближаването и всъщност как да намерим по най-устойчив начин, най-балансиран начин това, за което има широко съгласие, а именно втората, новата кабинка на Банско, развитието на ски спорта като цяло и посоката, в която ще се тръгне.

Водещ: Вие имате ли лично отношение – посещавате ли планината, скиор ли сте? В момента министър Ангелкова е именно в Банско заедно с еврокомисар Корина Крецо.

Нено Димов: Аз съм скиор, вече 50 години карам ски. Половин век, откакто карам ски. Разбира се, че посещавам, дори лятно време, много повече обичам летния туризъм, защото човек тогава има много повече възможности, отколкото през зимата, защото ски зоните са малко, докато планините са много. Така че, да, ходя по планините. И за мен природата е нещо, което ме зарежда. Затова и толкова искам да бъде опазена природите в рамките на развитието на икономиката.

Водещ: Покрай целия този казус с Банско вие споменахте и за Заека на Витоша. Смятате ли, че Витоша все още не използва пълния си потенциал? Какво ще се случва с Витоша?

Нено Димов: Разбира се, че не използва. И от години софиянци не могат да използват. Аз съм се учил на Витоша да карам ски. Аз съм се учил на Ветровала, учил съм се на Алеко, дето се вика, първите ми дълги години, в които не можех да стигне по-далеч поради различни ограничения, които имаше в онези години, Витоша е било единственото място, на което мога да карам ски. Сега на практика почти няма къде да карате ски. Така че намирането на решение и в тази посока е важно. И ние не трябва да се ограничаваме до Банско и до Витоша, тук трябва да говорим за всички онези места, на които може да се карат ски и които могат да се развиват в България. Пак казвам, за цялата дестинация България като зимна дестинация.

Водещ: Независимо министър или не, случвало ли ви се е да чакате на опашка?

Нено Димов: Естествено, че чакам на опашки. Естествено, че винаги съм чакал на опашки, когато е имало такива, а то като че ли няма място в момента в България, на което да не се чака на опашка. Естествено, че ми се е случвало.

Водещ: Кога това нещо ще се промени?

Нено Димов: Това е трудно да се каже. Но при всички положения изграждането на нова кабинкова линия ще намали чакането на опашка. Дали ще го намали наполовина, естествено не може да се каже, но когато имате две съоръжения, които извозват, естествено, че ще извозват по-бързо, отколкото едно. А притеснението, че ще има повече туристи, за мен не е притеснение. Колкото повече хора спортуват, в края на краищата толкова по-добре. Аз предпочитам децата ми да ходят на ски, отколкото да стоят пред компютъра.

Водещ: Министър Димов, използвам случая да ви питам и за един друг проблем и един друг казус, който възниква, той също не е нов. Общини пред бедствено положение с боклука заради затварянето на 113 депа. Какво се случва там, какви мерки, какви действия предприемате там?

Нено Димов: България беше осъдена и към 31 декември тази година трябва да затвори тези 113 депа и всъщност районните инспекции са изпълнили това решение, за да не преминем в санкционна фаза по наказателната процедура. От тези бедстващи общини, всъщност Пазарджик, където са тези 9 общини, които споменахте, има изградено депо, съвременно и модерно, което беше открито преди може би 2 или 3 месеца. то е с пари по ОП „Околна среда”, но там има забавяне поради обжалване на определени процедури.

Водещ: Но там нямат оператор, доколкото знам.

Нено Димов: Нямат оператор, защото има обжалване. При всички положения местната власт знаеше много отдавна, това е информация, която съществува и те са информирани отпреди повече от година и половина – две. Трябва тези неща да бъдат планирани и не трябва да разчитаме, че няма да има съдебна фаза – нещо, което преди малко също се опитах да направя, да разгранича ако и ако няма. И трябва да сме готови. Така че тук местната власт трябва да си намери решение на този проблем, той не е изненада за тях. А това, което правителството е направило по мое предложение, ние сме дали възможност до 10% в определени близки депа, които са построени с публични средства, те да депонират отпадъка си, докато си решат проблема. Но това е при положение, че те не намерят самостоятелно по-добро решение. Тоест държавата е направила каквото е необходимо и с финансирането на съвременните системи за депониране на депа, и с разрешението, но местната власт трябва да поеме и своята отговорност.

Водещ: Тежките санкции сякаш идват и за мръсния въздух. Знаете, особено в последните дни и седмици софиянци негодуват сериозно, няколко квартала буквално са изправени пред бедствено положение, наистина там проблемът е сериозен.

Нено Димов: Това беше всъщност темата, която казах, че ще бъде приоритет по времето, в което съм министър, още в първите дни, встъпвайки в поста. Факт е, че това е проблем. Факт е, че в определени градове, каквато е София, се взимат мерки и се подобрява състоянието, но е факт, че то далеч не е такова, каквото ни се иска. Така че тук един от основните проблеми, които може да реши държавата и който сме в процес на решаване, е да бъдат въведени стандарти. И целта ни ще бъде това да го направим още от следващия отоплителен сезон, за горивата – тоест какво да бъде съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите, които се продават, влажността на дървата, така че да се контролира и да не се допуска на пазара това, което ще замърсява въздуха. Когато говорим за по-нетрадиционните, да ги кажа направо незаконни източници на отопление, каквито са горенето на гуми, масла и прочее, отново ние не можем да проверяваме крайния потребител, грубо казано, но са насочени съвместни проверки, които започнахме със Столичния инспекторат и Регионалната инспекция по околна среда, МВР и прочее, върху примерно сервизите – дали отработеното масло, което взимат от колите, отива по предназначение за преработка, или се използва нетрадиционно, да го кажем, за отопление. Така че това са усилията, в които сме се насочили в момента.

Водещ: Министър Димов, на финала на нашия разговор, тъй като сме на финала на годината, най-тежкия момент във вашата работа – може би Калиакра, може би казусът Банско – и най-големия успех за вас?

Нено Димов: Казусът Калиакра е действително сага от може би 8-9 години, което е в много напреднала съдебна фаза. И всъщност разговорите, които имах с местната общност, защото е ключово важно местните общности да бъдат въвлечени, независимо дали говорим за Банско, дали говорим за Калиакра и Каварна, дали говорим за останалата част на страната, разговорът (...) те са една страна, Брюксел е друга и, грубо казано, правителството като посредник да намери такива балансирани решения, че да могат всички страни да са максимално удовлетворени. Отново казвам, не говоря за консенсус, той е трудно постижим, но ние трябва да намерим този път. И от казуса Калиакра мисля, че сме в много правилната посока и вървим към тези решения, със съответните компромиси, които се правят в местните общности, със съответните компромиси, които се правят в Брюксел, това е един много удачен път да видим как трябва да се развива оттук нататък диалогът на тези три нива – местно, национално и европейско. Така че за мен това беше един от пътищата, по които дали ще има успех или не, е рано да се каже, но много се сближиха позициите и това е един от добрите начини да се върви. А що се отнася за основното, аз вече виждам, че казусът със замърсяването на въздуха не е просто проблем, който аз съм дефинирал като основен, а е проблем с изключително висока чувствителност, особено в големите градове. И мисля, че това ще ни помогне много при решаването му. Естествено, това не може да се реши за една нощ. Естествено, никой не може да очаква, че това ще стане утре или вдругиден. Но посоката, в която сме, и натискът, който се оказва, е в правилната посока. и мисля, че това ще бъде един от сериозните успехи.

Водещ: Благодаря ви много. Желая успешна 2018 г.