Изложба „Stop Ecocide Ukraine” е открита в МОСВ една година след трагедията в Нова Каховка

13 юни 2024 | 16:49

Фотоизложба „Stop Ecocide Ukraine” беше открита в сградата на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) на бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 22. Организатори са Посолството на Украйна в Република България с подкрепата на МОСВ и съдействието на Всеукраинската организация за защита на животните UAnimals.

Изложбата е част от информационната кампания StopEcocideUkraine, инициирана от UAnimals - организация, която спасява животни в зоната на войната. Кампанията се осъществява с подкрепата на Министерство на външните работи на Украйна и има за цел да привлече вниманието на световната общност към опустошителните последици от руския екоцид, извършен на 6 юни 2023 г., когато руските нашественици взривяват Каховската водноелектрическа централа и наводняват част от Херсонска област.

„Това беше умишлено и планирано престъпление“ – каза на откриването Нейно Превъзходителство посланикът на Украйна в Република България г-жа Олеся Илашчук, като припомни, че точният брой на десетките хиляди загинали още не може да бъде установен, а стотици хиляди са останали без питейна вода, тъй като Каховският язовир е осигурявал захранване за Запорожката АЕЦ – най-голямата в Европа.

„Днес, два дни преди срещата на върха в Швейцария, е много важно заедно да направим всичко възможно и невъзможно, за да предотвратим нови подобни бедствия за хората, критичната инфраструктура и околната среда“, призова г-жа Олеся Илашчук, като благодари на българското правителство за подкрепата за постигане на справедлив и устойчив мир.

Изложбата се реализира в рамките на съпредседателството на България на Работна група № 8 "Екологична сигурност" от Формулата за мир на президента Володимир Зеленски.

„България остава ангажирана с прилагането на Формулата за мир на Украйна и в рамките на работна група № 8 ще продължим да полагаме усилия за включването на международната общност за зеленото възстановяване на страната“, заяви министър Петър Димитров. Той сподели, че по време на участието си в конференцията „Обединение за справедливост“ през октомври в Киев се е запознал от първо лице със страданието на украинския народ, и припомни, че от началото на войната МОСВ изпълнява засилен мониторинг за чистотата на водите в Черно море и е в непрекъснат обмен на данни с Румъния и Украйна.

На изложбата са представени 26 снимки на най-известните украинските фотографи, сред които са Костянтин и Влада Либерови, Анастасия Метелева, Андрий Якименко, Катерина Клочко, Юрий Стефаняк.

Снимките показват опустошителните следи от престъплението на руската армия - разрушаването на Каховската ВЕЦ и катастрофалните последици за населението на региона, околната среда, инфраструктурата, водоснабдяването, селското стопанство и за целия енергиен сектор на Украйна.