Министър Борислав Сандов: Принудителното спиране на дейността на „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград остава в сила

12 май 2022 | 16:35

 

Принудителното спиране на дейността на „ТЕЦ Марица 3“ ЕАД в Димитровград остава в сила. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов на брифинг днес по повод протести на работещи в централата.

„Предприятието е поискало да работи на по-нисък капацитет с мотива, че само така могат да предотвратят нарушенията, заради които на 21 април РИОСВ – Хасково наложи принудителната административна мярка за спиране на дейността му. Отказваме, защото има неизпълнени стари предписания и продължава да стои рискът още в първия ден на работата да сме в нарушение“, заяви министър Борислав Сандов.

В тази връзка той коментира днешното решение на Съда на ЕС в Люксембург, който осъди България за превишаване на нормите за серен диоксид в Югоизточния район: „Решението е очаквано, тъй като България системно неглижира предписания на Европейската комисия. Но не става дума само за правен ангажимент – наднормените нива на серен диоксид във въздуха водят до тежки здравословни проблеми на хората. Неслучайно в този район има по-висока заболеваемост. А когато говорим за горивните инсталации, които са основен източник на серен диоксид, винаги трябва на първо място да имаме предвид това, защото здравето не може да бъде заменено“.

Решението на Съда на ЕС е първо установително решение, но на практика по тази наказателна процедура следва ЕК да проследи дали ние сме прекратили нарушенията. В противен случай ще се отправи нов съдебен иск, който ще носи и финансови санкции за страната ни.

„В Югоизточния район попадат и други големи горивни инсталации, които създават риск. Второ решение може да не позволи България да работи на дерогация, а това означава затваряне на много повече ТЕЦ-ове. Това би било много тежко за все още нереформираната енергийна система и забавеното извеждане от експлоатация на немодернизирани предприятия“, обясни още министър Борислав Сандов.

По повод появила се в медиите информация за възобновяване на дейността на ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград, министърът заяви категорично: „Принудителното спиране на ТЕЦ-а остава в сила. Няма да допусна представители на предприятия да заплашват регионални инспекции по околната среда. Ултиматуми за това, че протестиращи ще бъдат спрени, само ако ние пуснем предприятието, са абсолютно неприемливи. Ние работим за спазване на екологичното законодателство и се ръководим единствено от него. Аз ще продължавам да бъда гарант за хората, които добросъвестно и по закон вършат своята работа в системата на Министерството на околната среда и водите“.