Министър Димов пред бТВ: До 2024 г. има финансиране за общините по мерките за по-чист въздух

05 юни 2019 | 20:37

Интервю на министъра на околната среда и водите Нено Димов в предаването "Лице в лице" по БТВ

Водещ: Първият ми гост е Нено Димов – министър на околната среда и водите. Здравейте.
Нено Димов: Здравейте.
Водещ: Днес е Международният ден за чистота на въздуха и това е формалният повод да ви поканя, но това е само формалният повод. И затова ще обърна разговора, ще започна необичайно за един министър с толкова практически отговорности да поговорим малко за политика. Да припомним на нашите зрители, че вие сте от квотата на ВМРО в този кабинет.
Нено Димов: Точно така.
Водещ: И сега, как да кажа вашите патрони, приятели, съотборници искат преразглеждане на коалиционното споразумение с ГЕРБ. Според вас, заради успеха на изборите два мандата, порасна самочувствието и искат отново да се преразгледат коалиционните взаимоотношения или?
Нено Димов: Първо да кажем, че на тези избори ВМРО се представи изключително добре.
Водещ: Това е факт.
Нено Димов: Факт е, че имаше един победител, и това е ГЕРБ, факт е, че имаше едно много добро представяне и това, което мен лично ме кара да съм много доволен, е, че ВМРО зае тази дясно-патриотично-консервативна ниша. Тук за обективността трябва да кажа, че пък либералната ниша беше заета от „Демократична България“, които също успяха да вкарат и да се представят добре. така че това го казвам от гледна точка на обективността, но в рамките на политиката, която имаме в сферата на Министерството на околната среда и водите, и въобще на околната среда, аз не виждам никаква възможност за преразглеждане, имайки предвид, че темите, които са повдигнати още от самото начало, са изключително важни. Вие споменахте, че днес е Международният ден на околната среда със специфика върху чистота на атмосферния въздух, борбата със замърсяването на въздуха, за което сигурно ще поговорим, така че темите…
Водещ: Със сигурност.
Нено Димов: Така че темите в сферата на околната среда не са нещо, което ще търпи промяна вероятно и до края на мандата, а може би и след това. Що се отнася до конкретния въпрос, аз не виждам някаква обективна необходимост в момента или заявка за преразглеждане на коалиционното споразумение. В малката коалиция като че ли има малко повече напрежение, но то не е за първи път.
Водещ: Ах, колко сте деликатен – малко повече напрежение. Напрежението е ескалиращо, защото дори част от сюжетите се разиграха тук, в „Лице в лице“. Но преди това да ви попитам нещо друго – вие говорихте ли с Каракачанов, с някой от зам.-председателите на ВМРО, за да ги попитате какво точно си представят да бъде променено в това коалиционно споразумение и какво да речем някакви други министри да бъдат представени или да бъдат извадени някои министри?
Нено Димов: Не, това е политически въпрос и ВМРО като участник и в малката и в голямата коалиция води тези разговори. Аз съм номиниран и съм от квотата на ВМРО, но не участвам в тези разговори, така че не е необходимо да бъда информиран.
Водещ: Добре, обаче трусовете в т.нар. „малка коалиция“, патриотичната коалиция наистина са ескалиращи. Красимир Каракачанов, който е известен с един доста умерен стил на политическо говорене, беше изключително краен по отношение на Волен Сидеров. Тук разказа за случаи, в които той се е чувствал обиден безкрайно много, че от „Атака“ му били пращали някакви камери да разпитват съседите, да тропат по вратите на блока, в който живее. И изобщо, нещата са доста сериозни. Видяхме сутринта и Сидеров, който иронизираше Каракачанов. Смятате ли, че има път назад или коалицията между „Атака“ и ВМРО е безвъзвратно взривена?
Нено Димов: Вижте, първо нека да кажем, че в рамките на кампанията докато тече имаше два много различна подхода, и докато в определени политически сили твърде лично водеха атаки, включително и срещу г-н Джамбазки, това, което правеше през цялото време ВМРО, и което всъщност, според мен, до голяма степен даде този много добър резултат от близо 8%, с това, че се поставяше един идеологически профил, патриотичен, десен, консервативен профил на кандидатите на цялата листа, която естествено се водеше от Джамбазки, Каракачанов също участваше много активно в тази листа, и това привлече хората. Тази голяма диспропорция между резултата на ВМРО и на другите две партии от малката коалиция я базирам именно това – личностните нападки, свеждането до това ниво винаги е губещо за този, който го прави. Когато поставиш големите цели, когато поставиш големия стремеж, това е, което увлича хората, това е, което в края на краищата води до резултата, който се постигна. Така че как ще продължат тези взаимоотношения, според мен…
Водещ: Както казва Мечо Пух, не много как според мен ще продължат, но да не се правим на гадатели и врачки тук.
Нено Димов: Дето се вика, ако е по Мечо Пух, в края на краищата ще бъде добър финал.
Водещ: Нали, колкото, толкова да е добър финалът.
Нено Димов: Колкото, толкова. Но така или иначе личностното трябва все повече да остава на заден план в българската политика, и не само в българската, разбира се. И според мен много ясно се вижда и от тези избори, че реидеологизацията се завръща на терена и на България, и в Европа. И от тази гледна точка битката на идеологии ще става все по-актуална, битката междуличностната – все по-губеща.
Водещ: Да, това е любопитно твърдение, което казахте, и си заслужава човек да се замисли. Но като част от коалиционния кабинет на Борисов, усещате ли напрежение вътре в правителството? Защото мнозина казват, че Борисов след като поизчисти партията си, предвижда да направи някакъв ремонт на самия кабинет. Той не го е потвърдил, но не го и отрекъл, доколкото съм гледала колеги, които го питат за това. Имате ли усещане, че предстои промяна в правителството?
Нено Димов: Вижте, по принцип, всяко нещо е възможно, но днес сутринта имаше две точки, които внесох в Министерски съвет, свързани с чистотата на атмосферния въздух, и получих подкрепата и на премиера, и на колегите. Никакво напрежение не виждам в момента в работата на правителството. Така че дали ще има някакви политически действия или не, това все пак е въпрос на политическите централи и на политическите лидери, които са в малката и съответно в голямата коалиция. Но напрежение в правителството аз не усещам. При всички положения, пак ви казвам, днес сутринта е имало два много сериозни документа, които се приеха, две много сериозни предпоставки за решаване на проблеми, имах пълното съдействие и на министър-председателя, и на колегите си от кабинета.
Водещ: Но пък имаше една друга стратегия, която преди изборите беше оттеглена, тази за „Пирин“.
Нено Димов: Не, това е Закона за биологичното разнообразие и той не е оттеглен, той просто в момента е в Министерски съвет и предстои негово разглеждане.
Водещ: Предстои негово разглеждане. Най-вероятно предизборно е бил отложен, защото знаем, че това е една много щекотлива тема и там ще имате голям отпор.
Нено Димов: Вижте, това при всички положения имаше обществени обсъждания, имаше време за разговори с обществеността, имаше кръгли маси по този повод. В края на краищата една голяма част от бележките, които бяха направени, бяха приети. Но има, пак казвам, едно определено идеологическо разделение, което е съвсем нормално и съвсем естествено във всяка една политическа сфера. Това го виждаме, пак казвам, и на тези избори беше доста ясно отразена, включително и в рамките на разпределението и на Европейския парламент, така че това са естествени процеси.
Водещ: Точно това щях да ви попитам, г-н Димов, разпределението на Европейския парламент. Това, което всички очакваха, или мнозина очакваха – нашествието на крайните националисти в Европарламента не се случи, но за сметка на това имаме една много силна зелена вълна, и това е факт.
Нено Димов: Странен прочит.
Водещ: Е, как? В Европарламента зелените са представени много по-добре, отколкото в предния Европарламент.
Нено Димов: В Европа имате 6 големи държави. В 4 от тези 6 големи държави: в Англия, във Франция, в Италия и в Полша спечелиха десните. Четири от шестте големите, в нито една не са спечелили зелените.
Водещ: Аз не говоря за спечелване, говоря, че увеличиха мандата си.
Нено Димов: Всъщност, те увеличиха за сметка на социалистите, за сметка на ПЕС, които намалиха, което е съвсем естествено, защото всъщност социалистите все повече отстъпват и се обезличават от своята идеология, а реидеологизацията точно тласка в посоката на тези, които са по-идеологически. Неомарксистката линия, която е линията на Зелените в момента, естествено, че е по-идеологическа, естествено да привлече тези, които неотдавна са гласували за социалистите. Така че вие ако погледнете, ще видите, че има преливане от ляво в по-наляво. Всъщност, това е едната посока. Другата посока е тази, която пък от друга страна на ЕНП, там, където имате също поне две фракции с 57 и 58 народни представители, което прави 115 общо, които са от другата – Салвини, полските консерваторите и прочие.
Водещ: “Право и солидарност“.
Нено Димов: Ако погледнем, ние имаме четири от основните държави от шестте основни държави, в които има много ясна победа на десницата, а да не говорим, че ЕНП, която всъщност не е ясно, и тя има либерално-консервативно крило, всъщност, е най-голямата политическа партия. Така че аз не бих казал, да, има отлив от социалистите и се отива по-наляво – това, което представляват в момента Зелените, които неведнъж съм имал възможността да кажа, изповядват неомарксистка идеология.
Водещ: Добре, сега да ви върна към днешния ден, а освен това, днес приехте, вие сам го казахте, една стратегия за борбата или каквото там с мръсния въздух, да преодолеем да дишаме спокойно и чисто. Тази стратегия, освен че е облечена в нов документ, съдържа ли някакви нови неща от всичко, което знаем за битката за по-чист въздух?
Нено Димов: Всъщност, нека да кажа съвсем точно – днес е Световният ден на околната среда, а специално тази година той е посветен за борба за чистотата на атмосферния въздух.
Водещ: И има защо.
Нено Димов: Естествено. Това е световен проблем. Неслучайно и преди 2 години, когато стъпих в длъжност, казах, че това ще бъде основният приоритет в рамките на моя мандат за Министерството на околната среда и водите. Голяма част от тези неща, които са вътре в този документи, вече бяха приети. В смисъл, вече са говорени. Част от него вече се започна да се изпълнява. Например той казва, че трябва да се промени Закона за чистотата на атмосферния въздух, но ние го променихме и той влезе в сила още от януари, защото самият документ беше писан дълго време, самият документ минаха повече от 6 месеца за приемането му, тъй като имаше много сериозен дебат върху ресурса, който е необходим, защото освен всички мерки, те трябва да бъдат обезпечени и финансово, в противен случай няма как да ги реализирате. Факт, че основните източници на замърсяване остават непроменени – битовото отопление и транспортът. Няма как да бъде друго, това се вижда и в общинските програми. Но това, което е факт към днешна дата – 111 млн. по ОП „Околна среда“ бяха дадени на 7 общини бенефициенти в края на миналата година. На 28-и миналия месец беше прието още 390 млн. да бъдат дадени на 11 общини, които да сменят голяма част от своя парк за обществен транспорт с електрически транспорт: електробуси, електротрамваи, тролейбуси, тоест, да премине към електричество, което е не само в полза на чистота на атмосферния въздух – шум, вибрации, цена също са елемент. Също така успяхме да договорим към края на годината потенциално нови 80 млн. лева, които да бъдат от оперативната програма за тези общини, които не можаха в първия тур да отидат за битовото отопление, да могат да кандидатстват сега. Самата тази стратегия също са предвидени 100 млн. в следващите три години в подкрепа на общините в тези мерки. Тоест, ние заварихме един ресурс около 112-113 млн. лева, в момента отиваме към 700 млн. лева – това е огромна подкрепа на общините за следващите, имайте предвид, че това е до 2024 година, когато говорим за програмата, 2023 година, когато говорим за оперативната програма, тоест, не е за една или за две години. Но това е един изключително висок ресурс, 7 пъти по-висок от този, който заварих. И това всъщност беше може би една от най-трудните части. Много сме силни на това да пишем на хартия, но това трябва да бъде по някакъв начин реализирано, а няма как да го направите без пари. Сега мисля че има достатъчен ресурс до 2023-2024 година за общините, който е предвиден.
Водещ: Добре, а правили ли сте така да се каже анализ някоя община конкретна или в София да речем след прилагането на част от мерките, които сте инициирали, приели и реализирали да е довело до реално подобрение на въздуха?
Нено Димов: Да. На практика, последните данни, които са за 2018 година, те вече са мисля окончателни, показва, че 9 от общините от наказателната процедура за миналата година са отговорили на критериите за непревишаване на нормите на фини прахови частици, което между другото, е единственият замърсител, по който ние имаме проблем, и цял един район – Североизточният – във Варна, Добрич и Девня на практика отговаря тази година на изискванията. Шест от тези градове отговаряха и 2017 година. За градове, които все още не отговарят, винаги давам за пример София и Бургас, които имат от 7 години тенденция за намаляване на замърсяването, но все пак трябва да си даваме сметка, че и това е процес, който колкото по-напредвате, толкова повече ресурс за по-малък ефект има, поради простата причина, че решавате големите проблеми. Между другото, и двата града, за които говоря, са бенефициенти от първата група на оперативната програма за подпомагане на домакинствата за преминаване на екологично отопление. В тази първа група са едни от най-мръсните градове, като Видин и като Смолян. Горна Оряховица не можа да попадне тогава, това е третият град, в които има такова замърсяване, но почти сигурно ще има възможност в края на годината с тези 80 млн., които допълнително сме договорили с оперативната програма, надявам се, че ще могат да бъдат окончателно приети през есента. Всъщност, от Брюксел много ясно искат да видят резултатите от първата, за да отпуснат втората. Така че те самите също ни подтикват в тази посока да има резултат, но резултатът е видим.
Водещ: На финала, аз знам, че това е както се казва междуведомствен проблем и Регионалното министерство, и други министерства, но видяхме сега, че при тези дъждове, разбира се обилни, силни, се получи преливане на реки и язовири. Според вас, коя е най-вероятната причина – просто природно бедствие, което ни сполетява и в известена степен има и човешка грешка? Защото аз слушах репортажи, в които хората казват: Не е почистено коритото на реката, не се почистват шахти – те са задръстени. В каква степен грешките, човешките грешки, управленските грешки доведоха до тези за мнозина трагедии?
Нено Димов: Вижте, трудно е да се каже толкова процента са такива, но като цяло още март месец издадох нареждане до всички районни инспекции, басейнови инспекции да проверяват критичните места на реките и да предпишат било на кметове, било областните управители почистването, след което имаше втора проверка докъде са стигнали – някои бяха изпълнени, някои не. Това нещо продължи, за да можем да се приготвим. Факт е, че не се почиства навсякъде, факт е, че това нещо е свързано с ресурс. Това, което обаче искам да кажа тук, е, че след почти 4-годишна сага ние успяхме най-сетне през тази година да финализираме и подпишем договора за един пилотен проект за Искър, който след това трябва да мине по всички поречия на България, 4 години той пребиваваше в съдебни процедури, обжалвания и прочие, който един от елементите е ранно предупреждение именно в такива ситуации. Информацията, която може да се получи, е безкрайно ценна за всички граждани. Между другото, само ще отворя една скоба, през миналия месец, даже този месец пуснахме информационна система за качеството на въздуха, която онлайн да дава автоматично данните от всичките ни станции – почасови, средноденонощни, включително с различни периоди до 1 януари 2015 година. Та да се върна на водите – този проект, който има и такъв елемент – информирането на обществеността, на гражданите е изключително важна, защото колкото и да искате, вие не може да покриете всички реки с администрация, която в такива момента да може да дава информация. Така че има и обективни, има и субективни обстоятелства, но е факт, че всеки следващ път се справяме по-добре от предишния.
Водещ: Благодаря ви.