Министър Димов се срещна с посланика на Япония

26 октомври 2017 | 14:16

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с посланика на Япония Н. Пр. Масато Ватанабе. Министър Димов представи приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) в областта на околната среда и открои като водещи теми качеството на атмосферния въздух и подобряване на регулациите.

Посланикът изрази желанието на страната си за активизиране на икономическите отношения на Япония с ЕС по време на българското председателство. Министър Димов отправи покана към японския бизнес за участие в 21-та международна конференция по екоиновации, която МОСВ ще организира по време на българското председателство през февруари в София съвместно с ЕК.

Доброто двустранно сътрудничество в областта на околната среда беше оценено високо, особено в областта на експертизата и техническата помощ, която предоставя Япония на България. Посланик Ватанабе и министър Димов подчертаха необходимостта от активна политика за съхранение на биоразнообразието и акцентираха върху баланса между икономическия растеж и опазването на околната среда като предпоставка за устойчиво развитие.