Министър Димов в интервю по Нова тв: В ТЕЦ-овете са изгорени под 3% от внесените през 2018 г. отпадъци

17 септември 2019 | 13:43

Министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването "Здравей, България" по Нова тв с водещи Виктор Николаев и Аделина Радева

Водещ: Министър Нено Димов. Добро утро и добре дошли. Отдавна ви каним и очакваме в студиото, защото опитах се вчера и да изброя всички райони, където има проблем с въздуха основно, където имаше протести – много са. В Русе имаше протести, „Дунав мост“ го блокираха дори, в Нова Загора, в Перник имаше проблем, Гълъбово – на много места. Да започнем оттам защо позволяваме в нашата страна да се внасят боклуци отнякъде, от Италия – такива предавания правихме, и да се горят в нашите ТЕЦ-ове? Някой печели от това, че внася боклука. Четох, че към 100-120 евро на тон взима само от това, че го внася, цапа, ние го дишаме това нещо, той продава тази топлоенергия. Той печели – ние дишаме. Защо го правим изобщо? Защо внасяме боклук?

Нено Димов: Нека да започнем от малко по-голямата картина. На практика транспортът на боклук се регламентира по два начина: има едни отпадъци, които са в т.нар. „Зелен списък“, които се движат свободно из Европа. Те се движат на база на регламент, който и това е част от свободното движение. Има други, които са нотифицирани, тоест, държавата, която приема, трябва да даде съгласие. Трябва да разделим тези два потока, защото на практика тези, които нотифицираме се ясни, тези, които се движат свободно с декларация се публикуват в Базелската конвенция, и горе-долу стават ясни 2 години – такъв е периодът на практика – за 2018 година ще знаем в края на 2019-началото на 2020 година през Базелската конвенция за свободното движение. Докато цяло процесът на оползотворяване на отпадъци на Европа се стремят да бъде разделен, така че различните потоци да могат да бъдат третирани по правилен начин в различни държави. И да започнем с това, че цел на Европейската комисия, на европейската политика изобщо е в рамките на 10-15 години да се депонират не повече от 10%, което означава, че при максимума на рециклиране, който се и поставила Европейската комисия от 65%, имате разлика от 25% минимум, която трябва да се изгаря.

Водещ: А защо?

Нено Димов: А България е единствената държава в Европейския съюз, която е наложила ограничение вносът на отпадъците за изгаряне за оползотворяване на енергията да не е повече от половината, което може инсталацията да изгаря, което стимулира производството на българските горива от отпадъци и изгарянето на български.

Водещ: Ще ви попитам по друг начин – наистина ли това, което сме дишали, четох една справка за ТЕЦ „Брикел“ примерно през август – изгорили са само 17 хил. т, казвам само, защото те били получили разрешение да изгорят 500 хил. т. 17 хил. до момента, което сме дишали, за в бъдеще 500 хил. само за половин година. Аз го разделих – това е 30 пъти повече за 5 месеца от това, което са изгорили за един месец.
Нено Димов: Когато говорим за ТЕЦ-овете и за разрешенията, на практика те всички трябва да минат през определена процедура, и ТЕЦ „Брикел“ доколкото съм запознат, е представил инвестиционно намерение, което трябва да мине през преценка за оценка за въздействие, след това комплексно разрешително. Това, което е разрешено и са направили през месец август, е пробно изгаряне, с което трябва да се вземат, да се мери замърсяването на въздуха и други.
Водещ: После ще е 30 пъти повече от това, което е било.

Нено Димов: Не, няма да е 30 пъти повече. В момента, както знаете, тече проверка защо са се получили тези 500 хил. т и защо Районната инспекция е дала такова разрешение. Вероятно много скоро, в рамките на…

Водеща: Твърди се, че те не са изгорени. Всъщност, говорим за замърсяване и оплакване, и протести на хора при много по-малко изгаряне на боклука.
Водещ: От това, което ще бъде.

Нено Димов: Не, няма да бъде. Няма да бъде. Аз това искам да кажа. В момента тече, както знаете главният прокурор разпореди проверка още на 27 август, аз самият разпоредих проверка за тези случаи, и ще видим защо изобщо е било разрешено такъв обем от Районната инспекция, с какви мотиви. Но така или иначе това няма да бъде изгорено. И тук, когато става дума за тестово изгаряне, каквито случаи е имало, идеята е да могат да се направят замервания, и те след това да бъдат взети предвид и от Районната инспекция по околна среда, и от Районната здравна инспекция, за да може да се каже през какви процедури и дали въобще може да се разреши. Защото само да отворя още една скоба – до момента има 10 през Районните инспекции процедури, които са минали да не се прави оценка, и 9, които са казали, че процедурата трябва да се прекрати, няма да се даде разрешение. Тоест, горе-долу разрешеното и неразрешеното са…

Водещ: Какви са количествата, само това – вярно ли е, че в момента имаме 150 хил. т, а ще бъдат 700 хил. т годишно?

Нено Димов: 150 хил. т какво?

Водещ: Разрешението за твърди отпадъци да се гори такъв боклук.

Нено Димов: Не. За 2018 година, което е последната година, за която имаме пълна статистика, разрешението за внос отпадъци, които да се използват, е 85.

Водещ: Общо питам.

Нено Димов: Имайки предвид, че говорим за минимум 50%, аз не знам колко са българските, тъй като българските ние не ги следим в рамките на България.

Водещ: Не знаем ли колко общо горим всяка година и колко ще изгорим следващата? Колко сме изгорили преди две?

Нено Димов: За следващата не можем да знаем, но за 2018 година мога да кажа, че малко под 85 хил. т са тези, които са нотифицирани и внесени, което между другото, от тях в ТЕЦ-овете под 3% са изгорени.

Водещ: Защо го трупаме това нещо? Защо внасяме отвън, от Италия? Защо ни е да го горим тук? Какво ни носи това?

Нено Димов: Аз не знам на операторите какво носи, аз знам, че те нямат право да внасят повече от 50%, и България доколкото знам, е единствената държава, която е наложила това ограничение, за да стимулира изгарянето и постигането на целите в България. Защото ние самите трябва да постигнем цели. В момента, към 2018 година средното ниво на изгаряне на отпадъците в Европейския съюз е 28.1%.

Водеща: Казвате това, че ТЕЦ-овете в другите държави горят много повече боклук и там е по-мръсно?

Нено Димов: Не, не казвам, че е по-мръсно, казвам, че горят много повече боклук. Средно за Европейския съюз – 28.1%, за България – 3.3%. Само 4 държави имат по-ниско оползотворяване и изгаряне от България, само четири. Това е Кипър, това е Гърция, това е Хърватска и това е Малта.

Водещ: Защо не протестират тогава там, а тук за това, което дишат?

Нено Димов: Въпросът за протестите е отделен. И между другото, проблемът с въздуха е изключително сложен. Неслучайно 2/3 от държавите в Европейския съюз имат проблеми и процедури за въздуха, за да може той да се превръща да кажем в предизборна дъвка.

Водеща: Вижте, много хора не знаят и не ги интересува от коя държава е дошъл боклукът, интересува ни нас, защото ако става по-мръсно и се внася друг боклук, това е тема, която можем да разискваме с вас и да ви питаме. Обаче ги интересува цапат ли ТЕЦ-овете, отровни ли са или не са.

Нено Димов: Хайде сега ще дам конкретен пример с миналата седмица.

Водеща: Добре.

Нено Димов: Защото когато наложихме забрана за работа на ТЕЦ-а в Перник, аз заедно с кмета на Перник изпратих една допълнителна станция, която обаче не обявих никъде, за да сме сигурни, че докато ТЕЦ-ът не работи няма да има други предприятия, които да решат да намалят своето производство…
Водеща: Обаче имаше една госпожа от РИОСВ, която включвахме, и тя отказваше да каже в кой ден какво е било замърсяването, дали когато е работил ТЕЦ-ът е било по-мръсно отколкото в деня, в който не работи.

Нено Димов: Точно така. Защото тази станция трябваше да работи една седмица без това да е известно, за да може да не се вземат допълнителни мерки. И вчера станцията завърши тази една седмица, в която половината време ТЕЦ-ът не беше работил, в половината време ТЕЦ-ът беше работил, като работата на ТЕЦ-а беше само с разрешеното гориво – въглища.

Водещ: Е?

Нено Димов: Резултатът от това е, че след като ТЕЦ-ът започна работи се повишиха сравнително рязко емисиите, да не кажа доста сериозно, емисиите на серни окиси, което е съвсем естествено, защото когато горите въглища се получава това замърсяване. И другото, което се повиши, са фините прахови частици.

Водещ: Тоест, доказахте нещо, което всички знаят.

Нено Димов: Че когато работите със зададеното ви право – въглищата, замърсяването е значително. То е под нормите, защото примерно най-високото…

Водеща: Когато работи с биомаса, каквато видяха, че горят с ТЕЦ „Перник“, по-малко ли е замърсяването, отколкото с въглища, когато горят?

Нено Димов: За някои замърсителите е по-малко, за другите е еквивалентно. Но в ТЕЦ „Перник“ нямаха право да горят това гориво, и затова бяха санкционирани за миналата година и спрени тази година, защото те трябва да следват процедурата. При всички положения те са внесли инвестиционно намерение, но не са получили разрешение. И след като не са получили разрешение, нямат право. И докато не го получат, нямат право. И затова бяха спрени. Същият случай е и в „Брикел“.
Водещ: Не е ли много несправедливо спрямо хората да изпаднат в ситуация: или имаш топла вода, ТЕЦ-ът работи, цапа и ти дишаш, и живееш по-кратко вероятно, или…

Водеща: Или ти спираме водата?

Водещ: … или живееш здравословно, дишаш въздух, ама топла вода – друг път?

Нено Димов: При всички положения не може да поставяш избор. Това е ясно.

Водещ: Ама така излезе, така се случи.

Нено Димов: Само че ако ние не бяхме предприели тази крайна мярка, нямаше да можем да принудим ТЕЦ-а да премахне от площадката си неразрешено гориво, по този начин хората действително останаха 6 или 7 дена без топла вода, но в края на краищата ние гарантирахме, че ТЕЦ-ът, а това е и към всички останали топлоцентрали много ясен сигнал, може да използва само разрешеното гориво. Но когато говорим, между другото, за изгарянето, тоест, да видим най-голямата картина, защото т.нар. „кръгова икономика“ означава да имате минимално количество, дори да свеждате отпадъка до нула и да го оползотворявате.
Водещ: Но ние внасяме от чужбина. Ние нашият да си оправим под магистралите да не гори, да не оставаме без „Струма“…

Нено Димов: Ние сме единствената държава, която е сложила ограничение на вноса да бъде най-много 50%. Няма в другите държави такова ограничение. Аз, между другото, в това отношение, когато говорим за кръговата икономика, много ми се иска, защото вчера бях на наистина на едно невероятно представяне, на една 300-милионна инвестиция в Пещера, където по същия начин нещо, което е било отпадък, нещо, което е трябвало с много сложно депониране и много сложно третиране, е превърнато в гориво. Това гориво се превръща в пара, тази пара се връща в производството. Тоест, затваряте цикъла перфектно. Вчера много неща можеха да бъдат дадени за пример, но перфектен е този пример, именно за кръговата икономика.

Водещ: Това обаче е нов завод с инвестиции, с екоправила.

Нено Димов: Исках да продължа още една крачка. От 2017 година, когато говорим за изгаряне, действат най-добри налични техники, които са задължителни за всички държави-членки. Те трябва да бъдат приложени в контекстните разрешителни до 2021 година – това е 4-годишният период, който е даден. Те са задължителни, те не са доброволни. Тоест, всеки, който иска да може да изгаря по този начин, трябва да използва една от тези описани най-добри техники. Когато в момента се дават комплексни разрешителни, те вкарват, и ако вие не направите тази инвестиция, формално нямате право да правите тази процедура, не може да ги изгаряте.

Водеща: Сега, вие казвате: отпадъците ние ги ограничаваме повече, отколкото другите държави, а това, с което по принцип е разрешено да горят ТЕЦ-овете цапа и въздухът става мръсен.

Нено Димов: Това, което горят ТЕЦ-овете в момента, и както дадох пример с Перник с въглищата, това също замърсява въздуха. Тоест, ние трябва да направим такъв тип микс грубо казано, такава възможност, че да имаме комплексен подход и от гледна точка на управление на отпадъците, и от гледна точка на качеството на въздуха. Неслучайно изпратих тази станция да мери 6 дена, 3 дни от които не работи, 3 дни, в които работи, за да се види ясно и фините прахови частици, и серните окиси след като работи…

Водещ: Естествено, че замърсява.
Нено Димов: Естествено.

Водеща: Обаче, те твърдяха, че не замърсяват въобще, както между другото и всички проверявани ТЕЦ-ове.
Нено Димов: Най-високата измерена стойност, между другото, която беше около 290 единици, е под 350, което е лимита за серните окиси. Така че то е по-високо, но все още е под стойностите, които трябва да бъдат постигнати.
Водещ: Аз нещо базово не разбрах. Вие казахте, че по такъв начин, че има ограничение, вносът е по-малък, отколкото в други държави без ограничения.
Нено Димов: Дания например, внася толкова, колкото България, произвежда собствена около 1/3 повече от България и внася колкото България. А Португалия внася примерно около 1.5 пъти повече.
Водещ: Ако внасяме италиански боклук и го горим, примерно ние изнасяме ли български, който в ТЕЦ „Рим“, ТЕЦ „Равена“, ТЕЦ „Флоренция“ изнасяме български боклук, те го горят и се топлят?
Нено Димов: През 2018 година някъде 8725 хил. т български боклук е изнесен, около 10 пъти повече от това, което сме внесли.
Водеща: Къде е отишъл?
Нено Димов: В различни места в Европа. Аз не съм проследил всяко нещо, но…
Водещ: Вносът ни е по-малък от износа, така ли?
Водеща: Защото общо взето мисленето е следното: развитите големи икономики си изхвърлят боклука в бедните малки страни. Дали и развитите европейски икономики си купуват боклука на малките бедни страни е въпросът?
Нено Димов: Всъщност, този износ, който имаме, е около 10 пъти по-голям от това, което сме внесли за изгаряне. Големите, най-екологичните държави имат най-висок процент изгаряне: Дания – близо 60%, скандинавските държави, Англия доближава 40%. Така че те са много по-високи от средното за европейските. Всъщност, тези държави, които вие наричате като по-бедни, дърпат по-назад. Аз ви казах държавите, които изгарят по-малко от България – Латвия е колкото България. Тоест, ето ви 6 държави, които имат около 3 и под 3% изгаряне за сметка на Великобритания, Дания, скандинавските държави, които имат изгаряния над 40%.
Водеща: Нормите, които са си поставили при измерването на замърсяването на въздуха от такива изгаряния на боклуци еднакви ли са в цяла Европа?
Нено Димов: Да, еднакви са в цяла Европа. Нещо повече, когато се дава такова разрешение, задължително трябва да има собствен мониторинг, който да бъде над комина от предприятието. И ако той го няма, просто това разрешение не влиза в сила. Тоест, има инвестиционни изисквания, които ако вие не направите, въпреки че са ви описани, просто нямате право да го горите.
Водещ: Защо тогава възникват толкова проблеми – връщам се пак към общата, ама нашата българска обща картина, в градовете, които изброих, пропуснах да спомена Бургас. Видях кмета, който дори се беше поизнервил и настояваше да има законови промени с повече правомощия на местната власт, защото там, на цял Бургас не могат да им обяснят категорично институциите откъде идва проблемът, откъде мирише. Всеки отрича, че цапа, но всички заедно дишат.
Нено Димов: Всъщност, ако трябва да сме откровени, от всичките тези градове, в нито един от тях няма разрешение за горене на RDF. Нито един от тях. Топлоцентралата няма разрешение. В Бургас проблемът е основно се твърди, че е от Кроношпан.
Водещ: А защо се твърди? Защо няма да се знае много ясно и категорично?
Водеща: Да. Защо не е много лесно да се разбере кой е замърсителят? Създава се едно подозрение, че замърсителите винаги са някакви хора, които респектират или пък стимулират, така че да не те виновните за замърсяването?
Нено Димов: Защото това може би е един от най-сложните компоненти изобщо в природната среда, имайки предвид, че нямат, въздухът се разпростира навсякъде. Това не е вода, която да тече в определено русло, и канализация, която излиза, това не е конкретен обект. Въздухът се разпростира и е много трудно да докажеш. Затова се правят два типа мониторинг. Между другото, конкретно за Русе от миналата година тестово се прави и един трети. Първото е на комина на предприятието, което е собственият задължителен мониторинг, и второто е станциите, които има в рамките на националната система. Тук обаче искам да отворя една скоба и да кажа, че всеки кмет, който по закон носи отговорност за екологичните проблеми на място за решаването им в общината, може да си направи и самостоятелна система, която да е за него, която да включва нови параметри, различни параметри. В София например, се прави това нещо /…/ всички софиянци.
Водещ: Казват, че не могат да изключат, да разрешат да премахнат производство, ако то… Добре, кажете, ако се знае кой цапа в Русе, кой цапа в Бургас, кой цапа в Нова Загора?
Нено Димов: В Русе е нещо много интересно. Мината година септември месец ние сложихме една италианска апаратура, която да мери миризми, между другото, изключително сложно, все още няма норми в Европейския съюз, има един стандарт, който показва кога се усеща, кога не се усеща, но това в общо взето в началото. Направихме едно замерване когато нямаше никакви сигнали за миризми от граждани. След което направихме замервания когато имаше 7 или 8 сигнала в района, в който е замерването. Изпращат се в италианска лаборатория, не се правят изследванията тук. Всъщност, когато нямаше никакви оплаквания, италианската лаборатория установи по-високо ниво, отколкото когато имаше много оплаквания.
Водещ: Е, как така?
Нено Димов: Не мога да ви кажа.
Водещ: Въздуха как се носи? Как в италианска лаборатория се изследва въздухът?
Нено Димов: Това са контейнери, които при получаване на сигнал, пращате с СМС да го активирате, за да може да бъде в максимално кратко време до получаването на сигнала, след което те се запечатват и в рамките на 24 часа, през DHL се пращат, трябва да бъдат…
Водещ: Хубаво е затворено, нали?
Нено Димов: Естествено. Това е апаратура, които италианците разработват по европейски проект.
Водещ: Сега какво да кажем на хората, че като не им мирише на нещо е по-вредно, а като замирише, може да е…?
Нено Димов: Искам да кажа, че това е изключително субективно, защото италианската лаборатория нямат представа тази проба, която им пращаме, откъде е, защо е, има ли сигнали, няма ли сигнали, те просто правят изследването върху проба, която е пратена.
Водеща: Добре, да го кажем много просто – трябва ли да ми замирисва в града, и нищо, защото е разрешено и показва, че не е толкова…?
Нено Димов: Естествено, че не. Но нека си даваме сметка. Между другото, знам, че кметът на Бургас също поиска да си вземе такава. Това е въпрос на местната власт, която трябва да си реши иска ли да следи подобно нещо или не. А що се отнася до правомощията, между другото, „Обеднените патриоти“…
Водещ: Те не могат да затворят замърсителя.
Нено Димов: Между другото, „Обеднените патриоти“ са внесли в момента промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, който предстои да бъде гледан в Народното събрание, точно давайки повече правомощия на местната власт, защото тук действително местната власт трябва да има повече правомощия. Между другото, не забравяйте, че когато се определят районите, в който се развива градът, включително индустриалните зони, ключова роля има местната власт. Така че това още на време планиране трябва да се реши.
Водеща: Искам да питам и за язовир Пчелина, понеже там наистина беше фрапантна ситуацията с умрялата риба. Кой изби рибата и направи тази екокатастрофа в крайна сметка там?
Нено Димов: Първо, нека да си дадем ясна сметка какво представлява язовир Пчелина. Предполагам, че знаете, че това е язовир, който е построен като утаечен язовир на тежката индустрия в Радомир и Перник.
Водещ:
Водеща: Да, обаче това всичкото се излива в река Струма и продължава надолу.
Нено Димов: Той точно затова е бил построен, за да може да служи като утайник и на практика неговото състояние според Плана за управление на речните басейни е в лош екологичен потенциал. Той е от 70-те години насам трупан като утайник. Свободният му обем, той има 54 млн. обем, от него 34 е зает от тези утайки, вие не може да очаквате…
Водещ: Не е нормално тази риба така да обръща корем.
Нено Димов: Между другото, това зарибяване изобщо без съгласуване с органите на Министерството на околната среда, с Районната инспекция и Басейнова. Пробите, които са взети: температурата в дълбочина е висока, кислородът е с много ниско съдържание.
Водещ: Сега ще излезе, че рибите са проблем, а не замърсяването.
Водеща: Че нямат кислород.
Нено Димов: Са с много ниско съдържание. В момента тече нова проверка, направена, нови проби са взети, но като цяло там няма превишаване спрямо нивото, което е нормално да бъде. А пак казвам, че той е в лош екологичен потенциал, защото десетилетия е бил утаечен на тежката индустрия на Перник.
Водещ: Защо сега излезе рибата?
Нено Димов: Защото сега е зарибена.
Водещ: Аха.
Нено Димов: Освен това, конкретно въпросите за рибата е добре да зададете към ИАРА, която не знам дали е съгласувала или не, но никой не ни е попитал какво е съдържанието на кислород, каква е температурата. Има обективни критерии, които бяха обяснени от Басейнова дирекция много ясно на пресконференция. Така че когато правите някаква дейност, е добре да съгласувате тази дейност, защото може да се окаже, че не е подходяща.
Водещ: Тоест, е нормално това, което се случва с рибата, на база на условията за живот?
Нено Димов: Аз не мога да каже дали е нормална или не, аз знам, че нивото на кислорода и температурата са неподходящи от гледна точка, това, което стана – ниско ниво на кислород и много висока температура, а и лошо екологично състояние, лош екологичен потенциал. И това се знае от много време.
Водещ:
Водеща: Понеже тази Струма беше снимана оранжева, кафява, пембена.
Нено Димов: Сега, безспорно, че има, особено с ВиК в района на Перник – ние преди няколко седмици подписахме договор с ВиК-Перник, и те получават 95 млн. лева по оперативна програма, специално за решаване на ВиК проблемите в цялата консолидирана система на ВиК в Област Перник.
Водещ: Цветът от какво е? Разнообразието от цветове?
Нено Димов: Разнообразието от цветове може да бъде, от пяната, която беше открита, беше от заустване в канализация без да има право на заустване, но хората са си плащали на ВиК. Тоест, тук има проблем – защо ВиК получава пари за канализация без да има пречистване. Но се надявам, че с тази огромна инвестиция, която предстои в района, защото общата инвестиция е над 100 млн. лева – ние финансираме 95, в края на краищата проблемите и с пречистването на питейната вода, и със снабдяването, и с канализацията, и с пречистването на отпадните ще бъдат решени. Това наистина е мащабен проект за цялата ВиК система.
Водещ: Моля ви две думи, понеже много ни напредна времето, някъде има ли проблем засечен със загробването на чумавите прасета? Защото видяхме ужасни нарушения в един момент: до река, пък недозаровено, пък животни минали и яли, близко до водни източници, страхове на хората, че ще им се зарази водата или пък нещо друго.
Нено Димов: Мога да кажа за всички площадки, които са съгласувани. Между другото, Министерство на земеделието и ние направихме много стриктна процедура по съгласуване на площадките. Площадките, които са съгласувани от Басейновите дирекции и от Районните инспекции, не са в близост до питейни води.
Водещ: Нека за несъгласувани площадки?
Нено Димов: За несъгласувани не мога да знам. При нас това, което е минало, ние сме отказали може би 2/3 от посочените площадки и сме одобрили останалите. Точно с тази цел – да не са близо до източник на вода, да не са близо до подземни води.
Водещ: Да е безопасно.
Нено Димов: Тоест, да се лишим от възможността да се замърсят някакви подземни води, които да пренесат заразата.
Водеща: А тези площадки, които са одобрените от вас, те има ли някакъв срок колко години не могат да се използват тези пространства за нищо друго, и въобще там как трябва да се процедира?
Нено Димов: Те имат условия. Те още в самото си определяне имат условия какво да се сложи на дъното, как да се отвеждат водите, как да се запечатат отгоре. Тоест, те имат редица условия. Между другото, те не са наши условия, те са условия на Българска агенция по безопасност на храните, но ние ги следим тези условия, така че естествено, че има условия. А за годините, честно казано, не мога да кажа в момента, но при всички положения имаме достатъчно много условия за безопасност и какво да се случи на дъното, и какво да се случи върху тях.
Водещ: Много ви благодарим. Нено Димов на гости по много болезнена тема, защото и всичко да ти отнемат, въздухът буквално ако ти отнемат, вече не е възможно да се търпи. Тема, по която са много активни в много градове на страната – чистотата на въздуха. Пак ще ви каним по тази тема. Благодарим ви.
Нено Димов: Разбира се.
Водеща: Особено сега, с настъпването на студените месеци ставаме още по-чувствителни, защото се палят печки, стават едни неща. Да, знаете.