Министър Емил Димитров пред 24 часа: Преписки чешми не пълнят, обещал съм вода на хората и ще я имат

08 декември 2020 | 16:56

Аз не строя, не харча и не обявявам поръчки, та да ме подозират. Като бях в парламента, ме чуха. Казах им или си част от решението, или си част от проблема, или от пейзажа

- Господин Димитров, толкова ли е страшна ситуацията с водата край морето, че въвеждате извънредно положение?

- Вода за Варна и Бургас има до месец май. Ако някой знае кога и колко ще вали, да вземе да го каже. В последните три години обаче никой не знае. През януари ограничаваме потреблението и за Варна, и за Бургас, за да има повече за Бургас. Още септември трябваше да спрем да подаваме към Варна цялото количество, за да има вода за Бургас. Позабавиха се. За декември съм дал на Варна 2 милиона кубически метра, надявам се да пестят по 1 милион и така да има повече за Бургас. Бургас няма повърхностни води и няма резервно водоснабдяване. Така че трябва до 20 февруари тръбопроводът да е готов и да сме сигурни, че той ще се ползва и занапред.

- Питах ви за извънредното положение, което обявихте за Порой и Ахелой...

- Там има стари язовири на земеделците. Стоят си източени на минимален резерв, защото не им се поддържат нито стените, нито водозаемните съоръжения. Два изоставени язовира, които са единият на три километра от водопровода, който захранва Бургас, а другият на седем. Точно за тия 3 и 7 километра въвеждаме извънредно положение. Не за цяла Варна, не за Бургас, не за Черноморието, не в цяла България. Когато има едно село с бедствено положение, заповедта я издава кметът, когато са повече от едно, заповедта издава областният. Надявам се след решението на Министерския съвет областният да въведе извънредно положение.

- Пак не разбирам защо е това извънредно положение заради два малки язовира и една тръба?

- Ако връзката на двата язовира с "Камчия" се изгражда по изискванията на Закона за обществените поръчки и има обжалване на процедурата, на избрания изпълнител, строителството ще започне най-рано през август. Резервното водоснабдяване трябва да се изгради веднага и да може да се хване повечето вода от валежите през зимата. Чакахме месеци. В петък при подписването на графика за ползване на вода от язовирите през декември продължава практиката един град да се лишава заради друг, а това не бива да продължава.

От два неизползваеми язовира правим резервно захранване за Бургас в размер на почти 60 млн. кубика вода. Целият Руенски Балкан ще събира вода за Бургас и ще се ползва десетки години занапред.

- Така обаче наливате вода в мелницата на тези, които казват, че чрез извънредното положение си правите алиби, за да заобиколите обществените поръчки и парите да вземат правилните фирми?

- Няма такова нещо. Аз не строя, не харча и не обявявам поръчките, та да ме подозират в каквото и да е. Строи държавният ВиК холдинг, а тръбата без работа няма как да се самопояви. Ако чакаме обичайните процедури по закон, водата ще свърши, а хората ще питат къде е държавата и защо нищо не е направила за тях.

Хората имат нужда от вода, а ние се бавим и ги поставяме в риск. Ето защо го правим по този начин.

- Така или иначе сте инициатор за това положение.

- Аз съм предложил тези неща да се случат още от март. Искам да има въведен водопровод на 20 февруари, та като потрябва март, април, юни, да го имам. Ако през септември бяхме спрели водата за Варна, нямаше да има криза. После защо се нервирам, че трябва да решавам кризата, която други създадоха. Ами радостен ли да съм?

- Защо избрахте да си говорите с министри и премиер през парламента?

- От януари с дирекция "Управление на води" пишем преписки, че трябва да има алтернативно захранване, че трябва да се ремонтират язовирите "Порой" и "Ахелой". Даже, за да бъде гарантирано и Северното Черноморие, добавяме и язовир "Цонево". Нищо не се случи. В понеделник трябваше да издам графика за декември. Не искам война между Бургас и Варна. Но ако и през декември във Варна не бяха приели да харчат по-малко с 1 млн. кубика от "Камчия", това означаваше водата за Бургас да свърши още през февруари. Не мога да го допусна. Затова отидох в парламента.

- Получи се като нещо извънредно, имаше учудени министри, депутати. А се оказа обичайното неизпълнение на решения.

Защо са изненадани!? Нали ходих в Народното събрание преди, помолих учтиво - елате да ви запозная с действителната картина и с мерките, които предстои да бъдат предприети. А те тръгнаха да правят пиар по радиа и телевизии, да спускат задачи на главния прокурор какво да работел. Той си има достатъчно компетентни прокурори да преценят и без тях. Като ги поканих в министерството на среща, кои дойдоха - "Воля" и Валери Симеонов. Е, нали сме за родината, нали това е бъдещето на децата ни, нали са загрижени. Казах им - или си част от решението, или си част от проблема, или си част от пейзажа. Аз част от пейзажа никога не съм бил. Те сами се направиха пейзаж, като не дойдоха.

- Премиерът с какви аргументи ви убеди да няма делене на територии, когато ви събра трима министри при себе си?

- Няма аргументи, той е премиер отдавна. Аз си знам моето място като министър, не оспорвам неговата власт, а му помагам като част от неговия кабинет. Разговорът при Борисов беше бърз. Попита ме има ли решение, аз казах какво е решението, така че вода и за пиене, и за поливане да има. Каза да не цапам въздуха с тецовете заради децата и да намеря по-чисто решение. Отговорих му: "Вие ми оставяте една възможност, ще ви докладвам на заседание на Министерски съвет в сряда". Питах защо 10 месеца няма коалиционен съвет на тема екология, а все той трябва да решава. Постоянно съм в кръгова отбрана срещу всички - и свои, и чужди. Гледахме заедно какви ги говорят срещу мен в парламента. Бил съм болен от коронавирус и затова съм проблемен според министърката. Че ние и двамата с премиера едва оцеляхме.

- Прояви ли интерес към проблемите премиерът?

- Ние се разбрахме. Каза ми да съм великодушен и този път. Бащата винаги прощава всичко на децата си, така е в живота. Аз съм най-възрастен, ще прощавам, ще преглътна, ще го забравя. Той разпореди кой, какво и за къде да отговаря, даде ми оперативното управление над всички структури и одобри предложените мерки. Каза - тази година на земеделците си дал 75%, догодина искам 100%, знам, че е суша трета година, климатични промени, но трябва да се справиш.

- Върви ли работата след този изяснителен разговор?

- Ходих веднага, обиколих всичко, стигнах и до язовир "Пясъчник". Цял класьор с документи имам. Написах становище до МРРБ. Едното не им хареса, написах второ, написах трето. Дано да им хареса последното. Ще стане, и Бургас, и Варна ще имат вода, но с много нерви.

- Като сте се вгледали в безводието, да не прелее някой язовир? Случвало се е.

- MOCB отговаря за 52 язовира, знам ги наизуст. Всеки язовир има специфични особености. Вземете Перник и Сливен -градове със собствени язовири, но при лошо управление остават празни. Сливен има проблем, пишат ми заявка пак за 800 хил. куб. от язовира гравитачно, за да пестели ток и да не използват помпи. А лятото откъде вода? Икономията сега значи празен язовир есента. Икономическите им механизми и политически игри са разбираеми, но аз отговарям за това да има вода. И ще има.

- Заради водата не изпускате ли останалите важни сектори от ресора на един министър на екологията?

- Има и теми като отпадъците, има и комини, които пушат. В Русе има едни, които са решили, че им е по-евтино да си плащат актовете, отколкото да си сложат филтър. И не са само те. През нощта опушат всичко, през деня е чисто. По-добре да си опичат акъла, или ще ги затворим. Ще ходят по посланици, но на мен ми е неудобно Русе да прави стачки срещу мен, сякаш аз съм го създал тоя завод.

Искам да сложа термокамери, за да е ясно кой комин пуши и какво става. Ще има дебитомери, разходомери, внезапни проверки. Всичко ще има, докато се решат проблемите.

- Ще ви стигне ли времето? Едно от подозренията е, че вдигате целия този шум, за да си вдигнете личния рейтинг.

- Не ми е самоцел да оставам депутат. Не си правя кампания, опитвам се да свърша възможно най-много работа. Приемете, че вътрешното ми убеждение е такова.

- Всяка ваша публична поява обаче прилича на кампания...

- Виждам, че всяко мое публично появяване се смята като кандидат за нещо си. Така че предпочитам да не участвам в изборите. Няма да съм в ничия листа. Пожелавам им успех на всичките. Пък аз ще имам малко свободно време да си видя роднините. Майка имам, деца имам, внуци имам.

- Май имате проблем и с кметове по повод защитени територии, национални паркове. Защо им гоните инвеститори?

- Като тръгват отзад напред, така се получава. Доведат чужденец, обещаят му чудеса, а после се окаже, че половината от обещаното е в "Натура". И започват да викат къде е държавата, защо ми гоните инвеститорите.

- Продължават ли да пускат коне, джипове в национални паркове?

- Продължават. Надявам се сега законът да ги спре.

- Сметищата продължават да тровят. А и мръсният въздух също. Докъде стигна работата там?

- Доникъде. Дали сме пари по ОПОС и ПУДООС и за сметища, и за въздуха. Много кметове дълбоко не ги интересуват тези теми. А после всички ще плащаме глоби. А за мръсния въздух, като цели квартали горят въглища, дрехи, обувки, какъв да е? Идват избори, всеки прави каквото си иска, а накрая МОСВ виновно, че е най-лесно.