Министър Емил Димитров пред в. "24 часа": Вече работи оперативен център, който ще следи водата като въздуха - всеки ден

03 февруари 2020 | 09:10

 

Документите за Ботевград и Дупница, които пият вода за поливане, са предадени на главния прокурор, казва министърът на околната среда и водите

АВТОР: РУМЯНА ДЕНЧЕВА 

- Кои са тези градове, които пият вода за поливане и промишлени цели, г-н Димитров? Сезирахте ли прокуратурата и за този, и други подобни случаи?
- Единият е Ботевград. Нормален водопровод с пречиствателна станция, който не се ползва. Вместо това целият град е закачен към водопровод на "Напоителни системи". Плаща си водата, но "Напоителни системи" не знаят колко тяхна вода е взета, защото нямат водомер на тази система, а тази с водомера не се ползва за поливане. "Напоителни системи" не могат да контролират нивото към язовира и излиза, че ние към "Напоителни системи" имаме упрек, защото няма разрешение те да ползват тази вода за питейни цели и кръгът се затваря. В същото време тоя, който е включил целия град да пие поливна вода, се ослушва. Вторият град е Дупница. И представете си, стана ясно, след като спряхме водопровод за промишлени нужди. И бензиностанции, автомивки също останаха без вода, защото също са към него. Цели квартали от града също останаха без вода. А нямат, защото се оказа, че са прикачени към него. И не смеят да кажат какво става. А става това, че на водопровод без водомер са прикачени всички те. Това вече не е при мен, тези случаи са докладвани, папките са при главния прокурор. Това са криминални действия.
- Намерението ви да сложите водомери на всички язовири звучи странно, те нямат ли? Това сега ли става ясно? Каква е идеята?
- Когато моят предшественик Нено Димов поискал да се види какво става с яз. "Студена" и дали, като е намалил подаването от 1,5 млн. до 1 милион, изискването е спазено, изведнъж се оказва, че водомерът бил свален, защото бил под наем и собственикът си го взел! Затова издадох заповед, ограничих потреблението за промишлени нужди. Имат си собствени мощности, да си ги ползват и да не източват залпово язовирите, защото започвам да следя ежедневно.
Ако някой реши да не спазва предписанията и да точи 10 пъти повече, отколкото е притокът, или да си търси всякакви други причини, за да може някой във времето да му дава пари или да му строи нови мощности, да знае, че на десетия ден ще се разбере какви ги върши и ще понесе цялата суровост на закона.
- Ще ги задължите ли и в какъв срок?
- Ще ви отговоря с конкретен случай. На ТЕЦ "Бобов дол" последното им разрешение е от 2001 г. Оттогава е трябвало да имат водомер, от преди 20 години без една. Имат си разрешение и за собствени водоизточници. Всяка година декларират, че това собствено захранване е в наличност и в готовност. Така и трябва да бъде, защото ако възникне проблем, това ще даде гръб. Но се оказва, че не е изправно. По-лесно и по-евтино им е да си черпят вода от язовирите. Затова има огромно количество неверни данни, окомерни данни, манипулирани данни, които се подават нагоре по веригата. Включително и за язовири- ами не може месеци наред едни и същи да са ти данните и за притока, и за оттока - едни дни вали, в други - не. А са си подавали една и съща цифра и ние въз основа на тия цифри правим баланси. Вие ми кажете дали са верни? Затова няма да стане така, въпреки че се жалват- тежко ни е, трудно ни е, забравили сме, защо ни тормозите.
- Това ли има във вашето министерство - оперативен център за контрол и координация?
- Да, това. Не само за въздуха, а и за водата ще има ежедневен мониторинг. Подаваме информация за пет министерства и ведомства. Затова тя трябва да е точна. 22 работни дни в месеца, за 22 дни ще има данни от кой язовир се точи вода, колко, какви мерки са предприети. При мен информация също ще идва всеки ден, а не както досега - веднъж в месеца. Хайде да видим тогава дали някой ще праща количества на око. ВиК-тата да си оправят водомерите и тръбите, предприятията да си сложат в ред собствените водоизточници. Да не си помислят да предизвикват хората да излизат да недоволстват, за да си решат проблемите с изоставени водохващания, сондажи и прочее, защото много добре знаят какви са ги вършили през годините.
- Изпратихте кметовете да търсят незаконни отпадъци, дали вече има резултати?
- Знаете за акцията, която доведе до затваряне или засилен контрол над фабриките, които ги преработват. Тези, които вече са си внесли количествата, започнаха да ги хвърлят. Защото, ако се намери боклукът в някой стопански двор, той носи отговорност. И започнаха да го хвърлят.
- Това ли имаше предвид премиерът Бойко Борисов, като каза "хвърлят си боклуците по улиците"?
- Това. Хвърля ги в края на селото или край града и същият този, който ги е захвърлил, започва да вика - държавата е в опасност, градът е в опасност, елате да го почистите и да ни спасите. И София идва. Няма да стане така.
- Ще секне ли този неконтролиран внос, след като решихте боклуците да влизат само през КПП-тата?
- Това беше първата мярка. И то не през всички КПП-та. Защото има над 5000 места, на които пристигат, а се оказаха рискови стоки. Евроизискванията го разрешават, нашите закони са добри, но прилагането сме го побългарили. Затова сега предстои да съгласувам заповед - да влизат само през няколко КПП-та, защото са рискови стоки. На пристанищата ще има 100% контрол, за да можем да ги връщаме още там, а не да влизат в страната и да ги хвърлят из деретата. За Дунав мост, за три ферибота и две жп линии също съм набелязал мерки. Ще бъде съгласувано с митници, МВР, ще се получава информация в реално време.
- Ще се връщат ли нередовно влезли количества на изпращачите и кой ще плати сметката?
- Да. Днес (неделя- б. р.) пътувам за Варна, откъдето първите 28 бали с нередовни документи ще бъдат изпратени там, откъдето са дошли. И това няма да са последните. Затова създадохме организация заедно с МВР. Защото контролът е трудна дейност. И неспецифична за колегите ми в министерството. Моите хора са експерти и за да им съхраня потенциала, правя оперативен център.
- Обикаляте язовирите. За Перник се намери решение, къде другаде очаквате подобни кризи?
- Качих се и до Белмекен. Занесох им онази голяма карта, която показах на премиера, когато решавахме за Перник. Оставих им я за спомен. Огледах и естакадата, има вода. Бях и на яз. "Камчия". Там не разбирам защо цялото Северно и половината Южно Черноморие трябва да е закачено на него. Той не е годишен разпределител. Решението е взето преди мен, но може да се преосмисли. Язовирите са за това - когато има много вода, да я поберат и да я складират, за да се ползва, когато няма. Защо Девня да не си ползва "Цонево"? Да изтича вода в деретата, когато я има, не е решение.
Искам вече да не гасим пожари, а да започнем да мислим за години напред.
- Много критики и подозрения за корупция отнесе държавният ВиК холдинг с 1 млрд. лв. Има ли гаранции, че пари няма да се наливат в "каци без дъно"?
- Този въпрос е за регионалното министерство - всичко, което се случва, след като подадем вода от язовира, е там, при тях. Министрите на екологията преди мен са осигурили достатъчно средства по оперативни програми. Но когато за конкретната година имаш проекти и не ги направиш, парите се връщат. Обяснявам на всеки сега - да се кандидатства по проектите, 1,800 млрд. лв. готови пари чакат, искат да ги върнем на Европа ли? Понеже не се разбрахме, понеже ги мързи или защото си правят номера един на друг. Моето задължение е така да проведа процедурите, че парите да са насреща, но ако те не са активни, няма да ги получат.
- Каква ви е равносметката за има-няма 20 дни министерстване?
- За две седмици спряхме ТЕЦ "Бобов дол" да не гори отпадъци, осигурихме вода за Перник, спрях питейната вода за всички предприятия, ограничихме водоползването от язовирите. Първата партида с контейнерите за боклук си заминава обратно за Италия. Сега влизаме по страната, защото и вътре си имаме "производители" на боклук. Онзи, дето запали магистралата, пак го е натрупал. И какво излиза - ние ще чистим, ще ремонтираме магистралата, хората ще губят време и нерви да минават по околни пътища, ще се жалват, че тежките камиони им разбиват настилката, а той пак ще си прави, каквото си е решил. Трябва да покажем на всеки, че има държава. Още утре този специално ще го разбере. Той е знаков. И други като него също ще разберат.
- Споменахте, че ви тревожи отказът на чиновници от няколко ведомства да подписват документи.
- Страх ги е. Ясно е и защо. Донякъде е добре да ги е страх, за да внимават какво правят. Разписано е всичко. Разговарям с тях. Ще го преодолеем.
- Това означава, че не сте си донесли метла в министерството и чистки няма да има?
- Не съм. Който си върши работата, ще продължи да си я върши. Усилията са насочени към решаване на проблеми, трупани с години. Хората имат опит и квалификация за това.
- Кои са следващите проблеми, които се задават и за които ще се търси бързо решение?
- Очаква ни законът за биоразнообразието. Очакват ме разговори със зелените. Очаква ме казусът с "Юлен" и Банско.
- За вас министерстването започна с недоверие - и в буквалния, и в преносния смисъл…
- Така е. Започна с вот на недоверие в парламента по мои теми. Не съм от тези, дето се стъписват или се жалват. Чувствам се като депутат, който за известно време ще бъде министър. Малко трудно върви, но всичко ще стане.