Министър Емил Димитров в БТВ, "Тази сутрин": Река Конска е виновна за наводненията в Пернишко, а не яз. "Студена"

12 януари 2021 | 09:54

 

Водещ: Продължаваме с темата и за язовир „Студена“ преди да говорим с министър Емил Димитров. Повече от година след началото на водната криза с язовир „Студена“ до Перник в него има повече от необходимата вода и се налага да бъде изпускан контролирано, за да не прелее. На тези сателитни снимки личи как е изглеждал водоема преди точно една година, през януари 2020-та, когато в язовира почти няма вода. А тази снимка е от преди две седмици, когато вече е било видимо, че „Студена“ е прекалено пълен. Драмата започна през ноември 2019-та, водата пада до критичните 5 милиона кубични метра при максимален обем над 25 милиона. Започна тежък режим за 120 000 души в Пернишка област. По-късно язовирът започна да се пълни заради обилното снеготопене, така през юни миналата година обемът му достигна до 21 милиона кубични метра и беше сложен край на водния режим, за да стигнем до сегашното положение, при което се налага дори неговото изпускане. Междувременно се реши проблема със сушата, беше изграден нов водопровод, чрез който да идва вода от София през Мало Бучино за Перник. Как всичко това повлия на Перник, на региона, използва ли се този допълнителен водопровод и защо се стигна до наводненията, които виждаме в момента? За всичко това ще говорим с екоминистъра Емил Димитров, който е наш гост. Добро утро, господин Димитров.

Емил Димитров: Добро утро. Питате ме защо не идвам, е заради такива репортажи не идвам две години. Язовир Перник „Студена“ в момента помогна на цяла „Струма“ защото той поемаше 7 хил. кубика, а изпускаше 2 хил. Когато получаваше по 14 хил. кубика, както е в момента, той изпуска 4-5 хил, тоест язовирът действаше като буфер. Ние в него сме оставили 3 милиона и половина възможност да дойде вода, за да започне да прелива. Той в момента изпуска вода, както виждате в Батановци няма наводнение. Той язовирът изпуска с една и съща скорост, даже една нощ намалихме на 2 хил. кубика, не е той виновен за наводнение.

Водещ: Добре де, но хората се притесняват…

Емил Димитров: Хората трябва да им посочат виновен и вие си измисляте…

Водещ: Нищо не си измисляме ние…закъсня ли изпускането на язовир „Студена“?

Емил Димитров: Разбира се, че не е закъсняло, имаха 3 милиона и половина резерв, ако го оставим наполовина пълен, ще кажете: Защо оставихте града без вода? Има си разчети, разчетите са такива, научната общност, хидролозите са ги казали. Язовирът е 25 и 200 25 и 400, вие може да го пълните до 24 и 200, а ние го държим на 21-23. Това правим. И когато сега дойде голямата вода, дойдоха 6-7 хил. кубика, ние изпускахме по 2 хил, дойдоха 14 хил кубика, ние изпускаме по 5. Даже една нощ спряхме язовира, за да може да помогнем на реката. В момента 14 дни от тук нататък ще се изпуска този язовир по 4-5 хил. кубика, както виждате реката вече не е препълнена.

Водещ: Трябва ли да се чувстват застрашени хората, които са по течението…?

Емил Димитров: Не са били никога застрашени и никога този язовир от Нова година и откакто аз съм министър и откакто това управление управлява там не е имало проблеми.

Водещ: Откъде дойде тази голяма вода, за да залее…

Емил Димитров: Откъде дойде тази голяма вода?

Водещ: Всички това се питат.

Емил Димитров: Река Конска в момента има над 100 литра на квадратен метър, нагоре има много микроязовири, огромна зона, река Конска, която иначе е ручей сега стана като Дунав. Ако вие вкъщи се къпете сифонът поема, ако излеете пет кофи ще отиде в съседите. Река Конска наводни. Язовир „Студена“… Добре, областният управител от Перник, мислите ли, че ще си наводни града, а ние от петък обикаляме и определяме лимитите.

Водещ: Добре, но заради дъждовете ли се наводни, откъде идва тази голяма вода…?

Емил Димитров: Директорът на ВиК, разбира се… Ето, вижте, вижте колко вода тече, това в момента е 3 хил. кубика, на снимката което виждате. Тези 3 хил. кубика преляха реката, която 185 хил. кубика е измерено, че има на дадени места.

Водещ: Възможно ли от други язовири да идва това преливане, да са изпуснали…

Емил Димитров: Няма други язовири…Река Конска дойде страшно много дъжд и този дъжд отиде надолу по реките, даже за една нощ спряхме на 2 хил. кубика, за да помогне надолу на отичането. Но, язовир „Студена“ в момента има контролирано минимално изпускане и то ще бъде още около две седмици, за да го свалим на 21.

Водещ: Казвате, че язовир „Студена“ не е проблем в момента, има ли други язовири, които са по течението и които се оказаха проблем?

Емил Димитров: В момента реката…реката в момента е като Дунава, това е река Конска…

Водещ: Хората не вярват, че само от дъжда може да са такива неща, господин Димитров.

Емил Димитров: Ето вижте, не вярват на очите си. В момента… Тази река е ручей, а в момента е като Дунав. Ето, тази река не е Студена…

Водещ: И това е само от дъждовете?

Емил Димитров: Кои в момента има голям проблем, дали този от Мировяне, дали от „Студена“…свлачищата в Своге? Значи, в Костинброд и Петърч може би това трябва да е „Студена“, град Трън и река Ерма, може би и тя е „Студена“. „Студена“ отича в момента минимално количество…за да направим един буфер „Студена“ ръководството на ВиК Перник и областния управител направиха всичко възможно петък… Ние сме ходили по реката с радиостанции, гледали сме къде колко е нивото преди да пуснем язовира. Недейте да мислите, че така някой пуска. Тези хора живеят там те няма да наводнят себе си. „Студена“ ще се изпуска още две седмици, реката е празна още от днес, нали „Студена“ преля реката, нивото е едно и също, което има „Студена“ едно и също е изпускано.

Водещ: Всеки път съмненията на хората са за това, че има залпово изпускане, за да се предотврати инцидент или преливане на язовир.

Емил Димитров: Добре, съгласен съм и са правилни да се притесняват, но ако го нямаше този язовир и отгоре идват 12  хил. кубика, както е в момента, ако го нямаше язовира, къде отиват – в реката, а в реката сега отиват 5 хил. . Язовирът сега изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили 3 милиона и половина помогна надолу по реката.

Водещ: Излишна инвестиция ли беше тръбата от Мало Бучино?

Емил Димитров: Не, всеки град трябва да има резервно захранване. Перник в момента е щастлив град, защото във всеки един момент може да получи от София вода, всеки град трябва да има резервно, но е много скъпо и те затова избягват. Перник има достатъчно вода за година и половина, сега ще го свалим на 21, пролетта ще го напълним отново на 23 и той ще има за година и половина, примерно от май нататък….

Водещ: Да, но ако правилно се управляваше този воден ресурс, нямаше да се стигне до водната криза и кадрите от миналата година, нали така?

Емил Димитров: Съгласен съм, но там прокуратурата разследва…

Водещ: В крайна сметка има ли виновни, защото бяха дадени милиони за тръбата, която няма да се използва, защото е скъпо, а то беше ясно, че тази вода, която пристига от София ще е скъпа?

Емил Димитров: Не, не, значи много добро решение е резервния водопровод, всеки един град в криза би мечтал да има резервен водопровод.

Водещ: Нено Димов ли е виновен за водната криза в Перник?

Емил Димитров: Не, мисля че язовирът е източен преди това, но не искам да коментирам и да влизам в сферата на прокуратурата. Но факт е, че този язовир може да се напълни, за една година го напълнихме. Добре, ще признаете ли, че в цяла България язовирите не са пълни? Защото до скоро и това не вярваха.

Водещ: Вие лятото казахте, че 20 от вашите язовири, за които отговаряте са пълни над 80 процента?

Емил Димитров: Да, но никой не вярваше. 52 язовира отговаряме, които са 85 процента от водния ресурс, другите 5185 язовира не са към нас, но те винаги ни ги приписват. Сега, ако протече някъде язовир – първо МОСВ, ние сме 52 язовира…

Водещ: Кой отговаря за всички останали язовири?

Емил Димитров: Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите към Министерство на икономиката. То си има и фонд, и бюджет, и всичко. Но много хубаво е винаги да е МОСВ, МОСВ са 52 язовира. Вчера имахме заседание, с изключение на един язовир, който се пълни, всичките ни останали питейно-битови са много добре. Или в национален план 65 процента са ни пълни, резервни имаме 62 процента, за напояване 36, енергетика 78. Някой би казал – защо на енергетиката са толкова пълни? Те произвеждат ток, те трябва да са максимално пълни, за да могат да произведат ток. Но, въпреки това и техните язовири се стопанисват добре, провежда се водата. Язовирът винаги имат буфер, вода, която да дойде и която да почне да се изпуска. Но, когато виждаш че е много водата започваш по-рано да изпускаш, това, което направиха в Перник още в петък.

Водещ: Изредихте някои от критичните точки, в момента включихме нашите репортери от местата. Казахте за Искърското дефиле, споменахте и други, където има проблеми. Канализирането на коритата на реката ли е проблем за това? Почистват ли се достатъчно добре?

Емил Димитров: Нека да кажа за Батановци, защото човекът е афектиран. Моята къща, която изгоря и знам, че не е застрахована и няма да ми я платят, бях много зле се чувствах. Батановци, ако имаха клапи на канализацията, както трябва да имат, когато дойде водата няма да връща в града. Те се наводниха през канализацията си и разбира се тези над 100 кубика в река Конска, която виждате тя стана като река Дунав, това даде надолу огромния оток.

Водещ: Ще проверите ли все пак дали не е изпускан друг язовир, не говорим за „Студена“?

Емил Димитров: Няма друг язовир, има малки язовири на икономиката, които са по поречието на река Конска, те са 10-12 язовира, те не са към нас. От нашия язовир, нека да кажем така, въпреки че той не е наш, а на друго стопанисване. От „Студена“ са изпускани един път 3 един път 5 хил. кубика и в момента се изпускат и няма наводнение от този язовир и в следващите две седмици този язовир изпускайки в реката няма да наводни никой.

Водещ: Надяваме се, че това ще стане ясно. От язовирите, за които вие отговаряте няма такива, които са в критично състояние и се налага спешното им изпускане, така ли?

Емил Димитров: Имаме един, който е много пълен, не знам защо не го изпускат, разпоредил съм да проверят. Той е един язовир, който е Кърджали, много ми е странно защо…“Боровица“…

Водещ: А защо не го изпускат, не зависи ли това от ваше решение или заповед?

Емил Димитров: Значи, по отношение на нашите заповеди. Всеки месец ние издаваме график месечен, това е график за управление на язовирите. В този график, конкретно за „Студена“ сме записали: „В зависимост от изменението на хидрометеорологичните условия да се изключват или включват събирателни деривации или водохващания с оглед да се контролира недопускане надвишаване на обема…“. А на последна страница за всички язовири сме написали така, дали сме им разрешение: „В зависимост от изменена хидрометеорологична обстановка при необходимост да се използват всички облекчителни съоръжения…“.

Водещ: Добре, сега да не цитираме закона, вие , след като смятате, че има нещо съмнително защо не го изпускате ако той е пълен…

Емил Димитров: Вчера казах, че от всичките язовири само той ми е така…интересно защо стои толкова пълен.

Водещ: Има ли единна система, която да е електронна, която да следи и да показва в реално време нивата на всички язовири, кога трябва да бъдат изпускани?

Емил Димитров: Надявам се до десетина дена да видите новия щаб, много красив, който ще следи. Но, господин Томислав Дончев много настояваше в новата програма която е, да направим единно управление на язовирите. Ние имаме единен контрол в момента се опитваме да създадем в нашето министерство, но не и управление. При нас не са крановете, не издаваме заповеди, на место са крановете…

Водещ: Говорите за Плана за възстановяване и устойчивост…

Емил Димитров: Плана за възстановяване…

Водещ: Там предвидени ли са пари, които да са за това да се избягват подобен тип бедствия с наводненията, или са отделени пари само за канализация и инфраструктура…

Емил Димитров: Трябва да питате МВР. Но, Министерство на енергетиката, Министерство на земеделието, регионалното министерство и ние ще имаме една единна система, която да обменя информация и която да може да действа по-адекватно…

Водещ: Колко милиона ще бъдат отделени за нея и дали тя ще е ефективна и функционална, защото много пари от години се отделяха за единни системи, и накрая виждаме, че няма голям резултат от тях?

Емил Димитров: Понеже това ще е във времето, както се казва аз няма да съм министър тогава. В момента ние сме направили един Национален координационен център, който в момента в реално време да решава проблеми. Разбра се, че онзи ще бъде много по-добър, който новата програма ще направи.

Водещ: Смятате ли, че Дирекция „Пожарна безопасност и гражданска защита“ трябва да бъдат извадени от МВР?

Емил Димитров: Нямам поглед в тази посока, правени са опити в миналото, не виждам нищо по-различно. Напротив, единно управление, един министър, мисля че е добре, не виждам никаква причина

Водещ: Включихме се от Бургас и Бургаско, там видяхте също буйните води… Не беше ясно откъде идват, казаха от водосбор?

Емил Димитров: И за там „Студена“ е виновна… Има много, огромна зона, в тази огромна зона, водосборната зона, когато се излеят 20-30 хил. кубика за денонощие е едно, когато обаче месечната норма се излее за два часа, всичко отива в реката, реката отива в морето…Той човекът си каза истината…

Водещ: Затова е много важно, ще бъдат ли отделени пари за тази промяна, най-вероятно, която се случва и на която сме свидетели последните десет години, на метеорологичните събития в България…

Емил Димитров: Ние сме зависими…

Водещ: …за да може да отговорим достатъчно качествено. Ясно е, че се е променила обстановката от преди 50 години?

Емил Димитров: Добре, ето ние за Перник даваме 3.5 милиона буфер, някой би казал – дайте 5, а лятото като няма вода…Те са изчислени, но никой не може да заповяда на природата кога да вали, кога да не вали.

Водещ: Казахте лятото като няма вода… В Бургас ще има ли проблем с питейната вода?

Емил Димитров: Ех, този Бургас…

Водещ: Вие започнахте там.

Емил Димитров: Когато имаш 49 милиона ще ти стигнат до май, това е темата. Бургас е много лесен. Бургас и Варна, цялото Черноморие годишно харчат 80 милиона кубика. Когато имаш 39 милиона ясно е, че няма да стигне за цяла година. В момента са 53 милиона, ще стигнат до август месец. Изчисленията когато са 39 са края на април, когато са качили 45 отиваш до май, когато са 53 отиваш до август. В момента вода, ако е миналогодишното потребление, имаме до август месец, ако вали още два-три пъти, ще имаме за цяла година. Затова предприемаме действия за допълнителни възможности.

Водещ: Защото вие, когато казахте, че може да има водна криза специално в Бургас, шефовете на ВиК Бургас и на Варна се появиха и казаха, че няма проблем.

Емил Димитров: Те искаха да оправдаят това, че нищо не е направено във Варна, но това е техен проблем. Добре, по вашата логика за Перник не трябваше да /…/…но дай да го спрем този в Бургас, защо им е? Я го спирайте, след сто години като имат криза да го мислят тогава.

Водещ: Не, не, не сме хората, които спираме и не спираме, но говорим за ефективността…

Емил Димитров: Хората не са виновни…

Водещ: …при тези язовири, които бяха от напоителни се превръщат сега в питейни…

Емил Димитров: Резервоари…

Водещ: …резервоари, колко ще струва това на държавата, на всички нас?

Емил Димитров: Самият водопровод сигурно ще струва 3-4 милиона или 5, но те и него няма да направят, аз затова съм притеснен. Вижте, Варна има възможност от три места – не правят нищо, дано да нямат някаква криза, някои от водопроводите нещо да се случи, и тогава да го разберат по трудния начин. Така решили, така направили, не е мой проблем. Но, Бургас нямат откъде, трябваше да се грижим за Бургас….

Водещ: Искахте това да се случи на рождения ви ден…

Емил Димитров: Можех да кажа за Левски, годишнината – 19-ти, същата работа. Исках да бъде 40 дена преди изборите, за да може тази тема да бъде затворена, че…за града няма проблем и хората могат спокойно да отидат на избори, а не да ги тормозят на тема вода, има ли - няма ли, има тръбопровод - няма тръбопровод, има възможност – няма възможност. Те не пожелаха да го направят, това е техен избор. Все пак аз съм отишъл и съм разговарял с областния и с кмета, ще се справи ли този човек – ще се справи. Добре даваме язовири, даваме всичко… Сега – трябвало му до септември време. Той този човек трябва да направи за 640 милиона воден цикъл, 180 километра тръби, няколко пречиствателни за една година…, а те не могат да м, ние не сме това министерство, това е друго министерство…, каквото решат това да правят.

Водещ: Добре, ще се случи ли този проект?

Емил Димитров: Според мен няма да се случи този проект, те не могат за два месеца да направят 6 километра, сега тепърва ще правят, нищо няма да направят.

Водещ: Вие се появихте в Народното събрание и дори директно обвинихте вашите колеги министри, госпожа Аврамова и госпожа Танева?

Емил Димитров: Те помислиха, че някой ги обвинява. Няма такова нещо, казах, че забавят да представят документите на този същия човек, за да почне да строи.

Водещ: Министър Танева между другото каза, че сте преминали през коронавируса.

Емил Димитров: А ние в този момент седяхме с премиера и си говорехме как сме изкарали коронавируса и гледахме колко лоши хора сме тези с коронавируса, според министърката.

Водещ: А защо да сте лоши хора?

Емил Димитров: Ами очевидно, защото тя каза – че той понеже изкарал коронавирус и е не знам какъв си човек… Оставете го това, добре работим и с нея и с регионалната министърка. Проблемът е, че това си е проблем на ВиК, ВиК ако иска да го прави, ако иска да не го прави, но гражданите ще ги попитат – имаме ли резервен водопровод?

Водещ: Да, но бяхте в Народното събрание и казахте, че има проблем, отидохте при министър-председателя и казахте, че няма проблем?

Емил Димитров: Ако се предприемат тези действия за напоителните язовири, за питейно-битовите язовири, няма да има проблем, за питейно-битовите както виждаш дядо Боже се смилява над Бургас и Варна, дава вода имаме до август, дай Боже още един-два пъти да се смили, нямаме нужда. Но, за напояването трябва да се пълнят язовирите и трябва да положим усилия. Премиерът не иска да има криза, и когато отидох при него той каза: „Не искам да има криза, кажи какво трябва да се направи?“ – и аз си позволих да изброя няколко точки, които той възприе, изпрати ме на проверки. Не съм аз този, който е дава акъл на премиера, той е три мандата премиер, аз съм първи мандат министър. Кой на кого дава акъл и кой кого слуша?

Водещ: Да, но казвате, че проектът за Бургас най-вероятно няма да се случи, което означава, че криза може и да има?

Емил Димитров: Не, няма да има криза ако дядо Боже още няколко пъти навали дъжд, но гражданите ще попитат: Защо не използвахте и тази възможност, след години може да има криза?

Водещ: Да, но всичко е до въпрос на контрол на тези водни ресурси. Кажете ни сега, тъй като сам споменахте политиката, изборите, които предстоят, искали сте това да се случи 40 дни преди изборите. Кога трябва да е датата на изборите?

Емил Димитров: Вече президентът каза 28 март. Колко пъти сега ще е…този ще е, онзи ще е…друг ще е…

Водещ: Сега пък текат консултации…

Емил Димитров: И аз чакам още два месеца и да си ходя, не искам още…

Водещ: Не ви ли се стои като министър?

Емил Димитров: Не е лесно за всяко нещо да отговаряш. Ето, вие показвате цялата страна залята и ме слагате мен. Аз не отговарям за това, аз отговарям за 52 и те са си добре, даже пълни.

Водещ: То в България никой за нищо не отговаря на края…

Емил Димитров: Не, това за което отговарям цяла година ме питахте, и за „Студена“ и за всички останали язовири… Ето, питате ме и за „Камчия“…

Водещ: Кажете ни сега, защо изборите трябва да са според вас на 28 март?

Емил Димитров: Защото казаха, че ще са тогава. То тогава ние сме в едно положение има – няма, има – няма… Казвате дата и я заковавате..

Водещ: Добре, но като управляващи ще успеете ли да ги организирате така, че да бъде защитено здравето на хората преди всичко и да бъде гарантирана високата избирателна активност, или поне нормална избирателна активност, за да бъде легитимен изборът на хората?

Емил Димитров: Каквото и да се направи винаги ще има недоволни. Но, аз ако не бях депутат от „Обединени патриоти“ нямаше да стана министър, нали това ви е ясно. Няма да кандидатствам следващи избори и така че, този хоризонт дали ще има избори, дали няма да има избори и на коя дата, лично аз не съм заинтересован, за да кажат – той го коментира, защото има някакви виждания. Според мен, след като е спомената тази дата трябва да бъде тази дата. Според мен, след като тази дата е спомената и се притесняваме дали няма да е пик на коронавирус и т.н., трябва да питаме експертите – лекарите, не всеки да се прави на лекар и на епидемиолог. Те да кажат – да бъде в един ден, да бъде в два дена, да бъде в три дена. Не давам идеи, казвам да питаме, те да се произнесат.

Водещ: А каква е оценката за консултациите, които води в момента президентът Румен Радев, защото видяхме че той се срещна с лекарите, срещна се с организациите на българите в чужбина, с извънпарламентарните сили…

Емил Димитров: Не се искаше колкото може по-рано, сега иска колкото се може по-бързо, а гледа социология… Не мога да коментирам действия на президент, не би било редно.

Водещ: ВМРО казаха, че няма да отидат на тези консултации?

Емил Димитров: Разбира се, за какво да ходят, каква полза има от този разговор, то няма смисъл от този разговор – казваш една дата, насрочваш я. Същевременно питай компетентните органи, медиците, какво трябва да се направи, за да са безопасни. Какво трябва да се направи, за да може всеки човек да упражни правото си на глас? Ако трябва да има подвижни избирателни урни с хора, които са облечени и те защитени, да могат да проведат тези избори. Ще трябва много хора с антитела, за да участват в тези секции, което също не е лесно.

Водещ: Казахте, че не желаете да участвате в следващите избори, но пък спрягаха името ви за това, че ще ходите в друга партия?

Емил Димитров: Кой ли не, аз затова казах, че няма да участвам, за да се успокоят… Щял съм да ходя при Валери Симеонов, при Слави Трифонов…дори не сме разговаряли по тази тема с който и да е от тях, но някой го пуска, почва да го върти и то вече е факт. Няма да участвам никъде, не съм имал амбиции…Ето, ще имаме проблеми с язовирите и аз искам те да бъдат пълни. Останаха земеделските, те трябва да имат също земеделците, ние трябва и да ядем тази година.

Водещ: Добре, разговорът за боклуците и за откритите…

Емил Димитров: Имаме много успехи, но не може да се похвалим, какво да правя?

Водещ:Ще го продължим следващ път, затова казвам и се надявам това да не е след две години. Защото наистина много отдавна ви каним, много отдавна не сте били при нас. Но, нека да видим по какъв начин се справяте с този проблем. Благодарим на Емил Димитров, министър на екологията.

Емил Димитров: Благодаря и аз.