Министър Емил Димитров в сутрешния блок на БНТ "Денят започва": Ние имаме вода, но не я управляваме добре

06 януари 2021 | 10:22

 

Министър Емил Димитров обвини Варна в 11-месечно бездействие, след като операторът бил предупреден още миналия февруари, че ако не предприеме мерки за алтернативно водозахранване, яз. Камчия ще може да им осигурява вода само до май 2021 година.

"11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от Бургас не е дошъл тук, никой от Варна не е дошъл тук", каза министърът.

В графика за този януари той е написал, че от миналия февруари предупрежденията са вече 11. Водата е паднала и сега, когато трябва да се наложат ограничения, те искат още една година.

Той припомни, още през януари е казано, че Варна трябва да предприеме действия за алтернативно захранване като има две възможности - яз. Цонево и яз. Девня. Министърът обясни, че е събрал представители от двата морски града, по указание на премиера, на 1 декември в Бургас. Варненци са казали, че са солидарни и са си похарчили водата за 10 дни.

"Създадоха криза, едва ли не за Нова година да няма вода и ние от водата за Бургас дадохме още 1 милион на Варна", обясни Димитров.

Бургас искат да усвоят 640 милиона за воден цикъл, а до момента за 60 дни не могат да направят 6 км тръби, каза министърът. По негово мнение на 20 февруари, като няма водопровод, ще е късно.

"Ако ние не направим водопровода до 20-и, аз не искам да съм на мястото на Бургас на избори. Аз им казах - ще стане това като с Перник. Ние имаме вода, но не я управляваме добре", смята министърът.

 


 

Ето и текста на цялото интервю:

Водещ: Сега, към другата тема, която също така е много важна и за която отново може да задавате въпроси на нашата Фейсбук-страница, напрежението по оста София – Варна и по-скоро по оста министър Емил Димитров – ВиК Варна. Защото министърът обвини ВиК Варна в 11-месечно бездействие, след като операторът бил предупреден още миналия февруари, че ако не предприеме мерки за алтернативно водозахранване язовир „Камчия“ ще може да им осигурява вода само до май 2021 година. Емил Димитров е в студиото, здравейте, добро утро.

Емил Димитров: Много странно, аз съм обвинил Варна? Много хубаво! 11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от Бургас не е дошъл тука, никой от Варна не е дошъл, аз се бия и с Бургас и с Варна, като намалявам количествата. И когато 11 пъти си предупреждавал областен управител, а в същия този график, който вие сега четете, че 11 пъти ви предупреждавах нищо не направихте. Прочетете ги тези 11 графика, те са на същото място на където и това, където четете сега. В графика за този януари написах, че от миналия февруари ги предупреждавам 11 пъти. Добре, водата стана 45 милиона, падна. И сега, когато трябва да се наложат ограниченията – Дайте ни още една година, ние нищо не сме направили през миналата… Кой не е направил нищо през миналата година? Тука трябваше да са Бургас и Варна, защото аз ги събрах на една среща след указание на премиера на 1 декември в Бургас и казах – „Уважаеми варненци, вие Бог ви е дал възможност и от язовир „Цонево“ и от „Девня“, Бургас нямат откъде, те не са ли хора? Южното Черноморие не са ли българи, те не заслужават ли вода? Защо ме принуждавате да седя на Китка на деривация и да казвам – за Варна толкова, за вас толкова и да воювам с всички ви? Не искам война между Варна и Бургас, искам да имат вода всичките. Вие, Варна имате откъде, положете усилия да си я вземете.“ Те казаха – Ние сме солидарни – и си похарчиха водата за десет дни. Създадоха криза, едва ли не за Нова година да няма вода. И ние от водата за Бургас дадохме още един милион на Варна, които имат откъде.
Водещ: Вие зададохте един много важен въпрос – кой не си върши работата толкова месеци?
Емил Димитров: По едно време имам чувството, че трябва да се запиша и да казвам едно и също по десет пъти, и може би на единадесети някой да чуе. От януари месец сме казали, че Варна трябва да предприеме действие за алтернативно захранване. Варна има две възможности – язовир „Цонево“ и „Девня“. Не са направили нищо. Сега, като мина една година викат – Дайте ни още една година, защото у нас нищо не направихме.
Водещ: Тоест, ВиК Варна са хората, институцията, която е отговорна?
Емил Димитров: Едната възможност, която е за „Девня“. Трябва да си оправят тлъскателите. Те трябва да ги оправят години наред, а не да чакат сега да отида, аз да им ги оправя. Цяла година нищо не правят и сега викат – Знаете ли, имаме проблеми. Вие ги имахте и преди една година, когато ви предупредих, така че за вашето бездействие не може да питате мен. Язовир „Цонево“ втората им възможност. Затова казвам, че Варна е благословена, тя може да вземе и от „Камчия“ и от „Цонево“… Язовир „Цонево“, много хубав язовир, даже ме има мен на снимка как съм го проверявал там, всичко е в изправност. Язовир „Цонево“ – великолепен язовир, на същата река, на която е и „Камчия“, той се храни със същата вода. Там 2001 година им е издадено разрешително, в което се казва – Трябва да взимате вода от този язовир за аварийно водоснабдяване – пише го. И пише – „Трябва да си направите помпена станция 5 броя – има я – и да се изготви проект за санитарно-охранителна зона и да се изгради пречиствателна станция.“ До 2018 година не се прави нищо, 2018 година…, каквото и да ви кажат става дума за пари между другото… 2018 година цялата общност около язовира, кметства и общини - Махнете го да е резервно захранване за Варна, да може да си реализираме икономически проекти, хотели, да няма санитарно-охранителна зона и да направим пречиствателни станции. Всички си мълчат и това е цялата документация на ВиК Варна, областни управители, министерства да не е вече резервен. Минават две години, аз от една година пестя водата в този язовир, въпреки че той вече не е резервен за Варна и казвам, че той винаги е, и че трябва да остане. Сега казват – Ние се сетихме, защо не го направим пак резервен за Варна. Защо не го направихте? Защо преди две години това разрешително трябваше да се отменя, а сега да ми викате – Не може ли на един бял лист да напишете същото това, ама отново да го напишете, защото ние преди две години проспахме тази възможност? Това е за Варна.
Водещ: Аз ви слушам, господин Димитров, само че, докато вие комуникирате по този начин…
Емил Димитров: Докато ние си комуникираме в един момент гражданите могат да останат без вода и тях не ги интересува кой с кого е комуникирал. И моят въпрос е следния – след като вие отговаряте за Асоциация на водите във Варна и след като този до вас отговаря за ВиК Варна, и след като това ми е било задължение десетки години, да кажем последните четири-пет години когато вие сте там, и аз съм ви предупредил преди 11 месеца, защо питате мен защо не сте си свършили работата? По същия начин имаме въпроси и към Бургас, щото той премиерът каза какво…
Водещ: А вие към кого може да отправяте тези въпроси? Хайде, ние вас ви питаме, но някой трябва ли до понесе някаква отговорност в тази ситуация?
Емил Димитров: Тука е най-големия проблем. Ако вие ми дадете да ви кажа за всичките други язовири кой къде пречи…
Водещ: Имаме време, да.
Емил Димитров: …в един момент ще се окаже кой е виновен. Примерно, аз имам един язовир, ето, да кажем Бургас. Бургас трябваше да са тука, да кажат - Дайте ни вода на нас, недейте всичката за Варна, защо сега ни взимате по още един милион отгоре? А то става, защото те иначе ще остават града без вода, умишлено…
Водещ: Само отново да чуя този отговор, защото той е важен – наистина ли са пред воден режим?
Емил Димитров: Не, разбира се, че не са пред воден режим, но просто харчат водата на Бургас, а Бургас не знаем това лято ще има ли сезон, няма ли да има сезон…
Водещ: Ама те харчат и водата на Бургас, ето сега да не стане така, че лятото Черноморието да е на режим?
Емил Димитров: То, като ме рекетираш – Или ще спра града или ми дай водата на Бургас? Аз, за да не спрете града ви давам водата на Бургас. Като дойда при вас да кажа – Защо трябва да харчим водата на Бургас, като те не са направили една година, дайте да си говорим за нещо друго. Като кажа персонално – Защо ти и ти не направи нищо? Ама ние сме работили, защото сме от еди коя си партия, ти затова казваш че сме виновни.
Водещ: Партиен ли е въпроса?
Емил Димитров: Мен не ме интересуват партиите ви… Сега, цялото Черноморие гражданите, има ли значение от коя партия са, дали ще гласуват на изборите, дали изобщо няма да гласуват, или са безпартийни? Ние осигуряваме воден ресурс за всички български граждани. Аз имам един ВиК шеф например, който мрази турското малцинство и не им пуска сондажите. И аз викам – Как не те е срам, при 300 сондажа ти 200 да не пуснеш, един да не направиш, защо разделяш хората?
Водещ: Естествено, че за хората няма никакво значение, господин Димитров, само че, тук е много важна тази отговорност. Наистина някак си като че ли се повтаря сюжетът с Перник до известна степен. И там имаше едни избори и нищо не се случваше преди изборите.
Емил Димитров: Разбирам, сега, обяснявам как е с отговорността, защото ще ме питате и да не ме пита някой друг. Ние сме се събрали при премиера и той е казал – „Искам да има вода във Варна, искам да има вода в Бургас.“ Какво трябва да се направи – Варна да си оправи язовира като втори етап с пречиствател и да си оправи „Девня“. Там въпросът е решен, те са благословени от Бога Варна, какво да ги правим, така се е случило. За Бургас, понеже септември не спряхме да въведем режима и да има вода сега ще дадем едни 60 милиона отгоре, заради ината на Варна. Ще ги дадем. За един друг язовир – трябва да дадем помпена станция един двигател, той каза – „Всичко, що се отнася до пари ще го дадем, създайте организацията.“ Днеска примерно те ще дойдат при мен и аз да им кажа - Преди един месец ви казах – това, това, това – не сте изпълнили нищо. Аз трябва като един човек, който ръководи процеса да кажа – Предупреждавам ви втори път, че не сте направили нищо. А по отношение на отговорността. Премиерът, когато каза в МС всички бяхме там, когато каза, че е осигурил парите, всички бяхме там. Когато каза, че не трябва да има криза и тези действия, които сме им предложили трябва да се приложат, всички бяхме там. Първият ешелон е ясен, първият ешелон дава на втория, на зам.—министрите, те дават на третия, третия не се назначава от премиера, премиерът мен може да ме уволни винаги, но тези третия не може, защото те са по-надолу. И те саботират всичко. Сега обаче, къде е политиката? Когато на мен ми кажеш – няма път, аз трябва да заснема да видят, че има асфалтиран път, по който миналата година е направена една подстанция, но виждаш един двигател не може камион да докара по този път, щото нямало път според някой. Аз трябва да го докажа обаче, за да видят че лъжат. Когато ми кажат да смените крушката тука, искате ли ДНСК разрешение? Не, то е приета тази сграда с Акт 16, но аз трябва да докажа, че за да сменя този двигател не ми трябва разрешение от ДНСК, но трябва да питам и ДНСК. Тоест, има пет-шест лъжи… Нямаме въжета, в цяла Българя няма въжета да пуснат един двигател. И аз трябва да кажа – вие имате 20-30 ВЕЦ-а, във всички има въжета, що не докарате за един ден въже? Не сме се сетили.
Водещ: Казвате някой саботира работата, това е…
Емил Димитров: И сега, всичкото това нещо, това е третия ешелон, който обаче първият не го надзирава. И сега, имам указание от премиера, някой решил да ги провали. Аз трябва да документирам едно по едно кой какво прави, да се разбере кой за какво отговоря…. Защото казват – това е политически въпрос… Не, не е политически. Не можете да си представите, че цялата една каскада „Белмекен“ работи, за да захрани един частен ВЕЦ с девет кубика, и въпросът е – от тези девет дали не може пет да изпратим в един язовир, който е празен, за да захраним цяла Тракия? Те ми казват – За ВЕЦ-а можем да положим усилия да продължи водата и да влезе в празния язовир…еее, тука е много трудно.
Водещ: Защо?
Емил Димитров: Защото не искат. Пътят им бил лош, въжета нямали, такелаж нямали, разрешително от ДНСК нямали… А всичкото това го няма…
Водещ: И никой в тази държава не може да накара някой, както вие казвате надолу…
Емил Димитров: Не, има такъв който да ги накара…
Водещ: Кой?
Емил Димитров: …Проблемът е, че когато тръгне да ги накара този човек и бъде осведомен следващата седмица, когато дойде при нас да открие…надявам се новия оперативен център… Защото аз моите задачи съм изпълнил не на сто, а на триста процента, другите не са и на три, но това трябва да се представи документално. И тогава ще дойде разговора. Сега, че някой не е работил цяла година па се почувствал обиден на политическа линия… Не ме питайте какво не съм свършил, а не ме питайте мене изобщо, защото иначе аз ще кажа че е политически въпрос… Не е политически, той ще стане политически по време на изборите ако спят още два месеца. Ето сега – Бургас, да са живи и здрави, искат да усвоят 640 милиона за воден цикъл, десетки, стотици километри да прокопаят да сложат тръби... До момента не могат да направят 6 километра тръба… Искаш стотици тръби, 640 милиона финансирани от ЕС, ние сме им давали пари, разрешавали проекта за стотици километри, през града, през урбанизирана територия, на полето не могат да изкопаят 6 километра… И сега още се бавят . Трябва да питам защо, ще намерят доводи. На 20 февруари като няма водопровод, нали знаете какво ще стане? Аз не искам да стане късно, искам навреме да се случи. И затова изпълнявам указанията така, както ми ги е дал премиера. „Бъди като баща, питай ги, дърпай им ушите, казвай им къде грешат и когато видиш, че не се справят, ела при мен аз знам какво да направя…“. Аз в момента си изпълнявам указанията…
Водещ: Слушам ви и не мога да повярвам, че сме стигнали до момента, в който не мога да получа отговор на въпроса – как толкова много хора са застрашени от воден режим, как някой саботира работата…
Емил Димитров: И трябва един човек да е виновен за всичко и да свърши всичко и да пречат.
Водещ: Тя пирамидата все пак си има някакъв връх, нали така?
Емил Димитров: Да, то си има връх, другата седмица ще бъде уведомен върха и аз знам какво ще направи…
Водещ: Премиерът ли ще бъде уведомен другата седмица?
Емил Димитров: Вие кой мислите, след като той е казал това нещо да се случи а то не се случва, кой трябва да е виновен според вас?
Водещ: Трябва ли да бъде подадена, да бъде поискана оставката на шефа на ВиК Варна, на…
Емил Димитров: Не, не, всичките да са живи и здрави, аз не кадрувам.
Водещ: Търсената отговорност и това означава.
Емил Димитров: Да са живи и здрави. Те са си подчинени на други министри. Той е разпоредил на министрите, те си имат надолу ведомства. Пред мен някои министри обещаха на премиера да направят сондажи. Няма направени сондажи, те си имат своите извинения…така че…
Водещ: Защото да речем и Стоян Пасев, областният управител на Варна също е от партия ГЕРБ и аз се чудя кой саботира, защо саботира, кого саботира?
Емил Димитров: Ако днеска кажем така, ако кажем още сега пред хората – Аз ще настоявам язовир „Цонево“ да бъде питейно-битов резервен за Варна. Още утре всички кметове Дългопол и останалите, всичките ще кажат – Дайте ни пари за пречиствателни станции. Областният управител ще се скрие, аз ще трябва да се занимавам с тях, той винаги е някъде настрани и е изненадан. Преди две години, като строяхме язовира да не е питеен, аз не съм бил тогава, две зам.-министърки са направили това дело, изобщо не го харесвам, но случило се… То е било по искане…той къде беше тогава? А сега вчера излиза с изявление – Защо язовирът вече не е питеен? Защо бе, господине, ти беше областен управител преди две години като се отне статута, ето ги документите са пред мен.
Водещ: Има зрителски въпрос – Знаете ли колко вода има в язовир „Цонево“ като говорите за него? Къде е водата от така пълен язовир? Местните хора казват, че няма вода.
Емил Димитров: Местните хора много добре си говорят, но истината е следната. Язовир „Цонево“ винаги е трябвало да бъде резервен за Варна, и като такъв винаги трябвало да се следи да бъде пълен догоре. От една година, откакто аз съм министър, съм спрял всички ВЕЦ-ве с изключение на водата, която отива за Девня, така или иначе трябва да работи в Девня завода, ние даваме само да Девня и малки количества за напояване. ВЕЦ-те са спрени. Защо човекът не пита – а защо преди това не бяха спрени? Язовирът масово водата отиваше в реката…
Водещ: Е, нали хората не трябва всичко да знаят кой, какво е направил.
Емил Димитров: Съгласен съм. Що ме пита към днешна дата, откакто аз съм министър той се движи около 100 милиона и в момента продължава да си има вода. „Георги Трайков“ се води при нас, 330 милиона, 21 му е мъртвият обем, 107 милиона има вода, 32 процента обезпеченост. Чистата вода, не броя тинята, е 86 милиона 907… 86 милиона делено на 2 милиона, колкото потребява Варна в момента от „Камчия“, значи ще им стигне за 40 месеца. Ако този язовир 2001 година беше изпълнено ето това разрешително и до 2003 година беше направена станцията, пречиствателната, в момента щяха да имат, както сме запазили водата през последната година, 40 месеца напред, все ще завали в тези 40 месеца. Нищо от това не е направено, а вие ме питате – знаете ли колко е водата? Всеки ден я следя, знам колко е в Камчия“ и знам за колко време ще стигне. И когато януари месец миналата година съм писал графика и съм казал – Ако не вали след година и половина ще имаме проблем – всички са гледали някъде и са се забавлявали. Сега, като дойде време да налагаме ограничението – Той въпросът е политически, дайте ни още една година.
Водещ: Да, при това пак споменавам Перник, но някак си той беше толкова показателен този случай повече да не се случва на други места…
Емил Димитров: Не трябва да се случва никъде…
Водещ: …и като говорим подобни неща и към момента…
Емил Димитров: Ако ние не направим водопровода до 20 февруари аз не искам да съм на мястото на Бургас на избори. Нямам никаква заслуга, нито ще участвам, нито ме вълнува. Но, аз им казах – ще стане това като с Перник. На Перник държавата направи героизъм, за 35 дена направи 13 километра водопровод, има вода и винаги ще имат. Друг е въпросът дали ще я ползват, но ще я имат. Там не могат да направят 7 километра за два месеца, в поле…
Водещ: Има ли други язовири, които са критични?
Емил Димитров: ..Хората останаха недоволни, някак си се почувстваха излъгани, че в началото им скриха каква е истината аз водата, сега имат вода. Язовирът е пълен, напълнил съм, „Студена“ е до горе, „Дяково“ е догоре. От всичките язовири, които са питейните, всичките без един са пълни. Ние имаве вода, не я управляваме добре. От земеделските имаме три празни, ще ги оправим и тях. Но не може да ми кажеш, че цяла една каскада работи за един частен ВЕЦ двадесет години и когато казваме тази вода да продължи още малко и да стигне до празния язовир, изведнъж да сложиш пречки.
Водещ: Тоест е вярна тезата, че и ВЕЦ-те, които се нароиха, малки и големи няма значение…
Емил Димитров: Един ВЕЦ и той има разрешение, водата вместо да влезе в реката да мине през него, да произведе ток и тогава да влезе в реката. Само че, когато е правена цялата тази система тя е направена да отиде в язовира, а не да се хвърля в реката през ВЕЦ. И ние сега казваме – за няколко месеца този ВЕЦ ще спре и водата ще отиде в язовира, за да могат всички земеделци, целогодишно, тази настоящата да получат много вода.
Водещ: Язовир „Ястребино“…
Емил Димитров: Язовир „Ястребино“ е класически случай как се съсипва един язовир заради неправилно управленско решение. Там, от този язовир има два водопровода – един къ Омуртаг, който никога не е работил, язък че са похарчили пари, но го има и един към град Антоново. Град Антоново има достатъчно много сондажи, мога да ви дам справка. Там има 283 броя сондажи в този окръг, от които ползват 13, не искат да си ги ползват другите. Наскоро накарахме „Шише джам“ един голям производител да си направи, има вода, но те не искат да си оправят сондажите. Закачили са се за язовира, който трябва да е резервен, но те го ползват за основен. Ще оправим с два сондажа града, язовирът ще се ползва от земеделците. То ако е могло земеделците да си дупчат кой къде намери, нямаше да правят язовир преди години.
Водещ: Тоест, ще го дадете на земеделците, както обещахте?
Емил Димитров: Категорично, даже аз искам премиерът да отиде, той да им го даде, за да види каква е радостта на хората в очите, когато те си получават техния язовир. Но това не означава, че ще разрушим водопроводите към Омуртаг или към Антоново, или че ще посегнем на каквато и да е част от вече изградена система. Моята голяма болка, голямо уважение към хидролозите, които навремето са построили язовирите. Голямата болка е да не разрушаваме, нека да съхраним това, което го е имало. И аз затова винаги се опирам на старите планове. Преди 20 години са решили, че трябва да е резервен и да има пречиствателна станция, не е направена, спрели са. Сега, откриваме Америка - може ли същото с днешна дата да го напишем? Добре, аз ще го напиша, но някой трябва да го изпълни. Там трябва да се върне на земеделците, а в Тракия всички институции, които пречат водата от „Белмекен“ да стигне язовир „Пясъчник“ трябва да бъдат ясни…
Водещ: Кои се тези институции?
Емил Димитров: Ще се видя днеска с тях. Аз не бързам, аз по принцип съм много пресметлив, не бързам, ще ги запозная днеска за втори път, след като ги свиках в Бургас и им казах какво трябва да направят, след като на язовир „Пясъчник“ ги заведох и им казах какво трябва да се направи. Знаете ли какво трябва да се направи? Всичко е построено, трябва да се сложи нов двигател на помпата, един двигател и цялото тракийско поле ще получи вода. И връзката, която стига до частния ВЕЦ, нямам нищо против честните ВЕЦ-е, да продължи до язовира, за да напълни язовира. Ето това е непосилната задача, китайска задача…
Водещ: Незнание, престъпно нехайство, саботаж казвате…
Емил Димитров: Има други, които ще дават тези квалификации, но когато аз съм ви казал преди 11 месеца да свършите нещо, а вие не сте го свършили, когато пред две години сте се съгласили вашият язовир да стане…
Водещ: Сега преди изборите ли трябва да се върши всичко това…?
Емил Димитров: Водата ще свърши точно тогава, какво да направя, преди една година съм го казал? Вие ми викате – сега ли точно преди изборите? Ами преди една година януари месец не беше преди изборите, защо не направиха нещо?
Водещ: Казахте, че не се управлява добре водния ресурс…
Емил Димитров: Не се управлява добре, не съм с претенции, че всички мои решения са най-верните и най-правилните, но както виждате всички вече язовири са пълни, а с тези трите конфликтни точки трябва да се бия с партиен апарат. Аз не искам да се бия с партиен апарат. Българите заслужават да получат вода, всеки, който пречи на решенията на премиера… А те бяха – „Всичко това да се случи, финансирането от мен.“ Разбирате ли, нямаме проблем с парите, нямаме проблем с изпълнителите, нямаме проблем с тръбите, имаме проблем с организацията.
Водещ: Самият факт и наши зрители сега това питат преди лятото, че може да се окаже…
Емил Димитров: Вода ще има тази година, но ще стане с голям зор. И вие, примерно ако сте от Кюстендил и кажете – Видяхме какво направихте тука, тука…не може ли и в нашия град? Ти казваш – уморих се да се боря с партийни величия, дайте да работим с експерти.
Водещ: Кои са тези партийни величия?
Емил Димитров: Вие почнахте с изброяването им… Къде, защо тука не е кмета на Бургас и не е кмета на Варна…
Водещ: И все от вашите коалиционни партньори?
Емил Димитров: Няма значение коалиционните...
Водещ: Как да няма значение, вие сте управляващи…?
Емил Димитров: Говорим българи, български граждани, няма значение религия, цвят… Те казват – Ние не сме ли българи Южното Черноморие, което аз им го казах в Бургас… И те казаха – Ни сме солидарни, но си искаме водата. Много е трудно, но няма да изнервяме обстановката, днеска в 12 часа те са при мен. За втори път ще ги предупредя, ща им разкажа всичко, което премиерът…
Водещ: Кмета на Варна и на Бургас…
Емил Димитров: Кметът на Варна за какво ми е, тъй като досега не ми е помогнал нищо? Кметът на Бургас за какво ми е ,като 11 месеца не е направил нищо? За какво са ми ВиК-та? Те показаха , че не искат да работят.
Водещ: Кой ще бъде при вас?
Емил Димитров: При мен ще бъдат зам.—министрите и шефовете на тези ведомства, които за Южна България си измислиха един милион неверни обстоятелства, за да саботират решението на премиера. Днеска ще трябва да им кажа – Това е лъжа, това е лъжа… Следващата седмица ще го научи премиерът…
Водещ: Ще поискате ли оставки днес?
Емил Димитров: Не, никога не съм искал оставки, никога не съм давал назначения. Вие не ме познавате. Аз идвам и казвам – Изпълнявате указания, трябва да направите това, това и това. Разбрахте ли ме? Да. След един месец – Нали разбрахте, че има указания и не сте ги изпълнили? Да. След още един месец – Нали разбрахте… Не ме питайте мен, питайте…
Водещ: Колективна безотговорност на това ми прилича извинявайте за оценката, но така ви звучи всичко в момента.
Емил Димитров: Всичко, което зависи от нас сме го направили, всичко което са могли да пречат – също.
Водещ: Няма да изчерпим тази тема със сигурност, но ще я продължим в следващ наш разговор. Нека да минем и по другите, защото те също са важни. Природен парк Витоша, отново излезе на дневен ред, с искане на ски училищата за промяна на Плана за управление. Вашето мнение?
Емил Димитров: Не само на ски училищата, и гражданите… София не е ли половин България, нека да го кажем, като население? Не е ли грехота да имаш една планина и да не може да я ползваш, или да имаш един лифт, който не работи, или да имаш инфраструктура, но трябва да си счупиш крак и да не могат да дойдат да те вземат и свалят долу? Не само ски училищата, всички други, аз самият, който живея в София, макар че не съм се качвал на Витоша сигурно от десет години, виждам че лифтът трябва да се смени, да се сложи нов, с по-голяма пропускателна способност. Още повече лифтът е електрически, той не цапа природата. Този проблем трябва да се реши. Утре в 12 часа предстои среща при кмета на София, госпожа Йорданка Фандъкова. Там ще се съберем няколко министри, за да преценим какво трябва да се направи. Личното ми мнение, без да влияя на другите, е че когато имаш един построен лифт, не би трябвало да има проблем този лифт да се махне и да се построи нов, високоскоростен, с повече кабинки и т.н. И само затова, че някой е казал – в тази дупка стои бетона, не може да е 50 сантиметра наляво или надясно… Нали разбирате, че лифтовете се проектират по специфичен начин всеки път – по-висока проводимост, по-начесто стълбовете, за да издържат тази скорост. Това не може да е проблем. Ако зависи от мен ще искам нов план на Витоша, с който да се разреши на мястото на стария действащ лифт, на старата инфраструктура да може да се поднови. Това все едно да ме питате дали досега беше паваж дали не може да сложим асфалт, защото ще е по-здрав…
Водещ: Защото има тези да се преработи стария устройствен план за управление…
Емил Димитров: Той е изтекъл стария, ако е за въпрос, може да се преработи. Но целта на новия план ви казах това – тази инфраструктура, която е действаща да се приведе във вид, в който да може да бъде полезна. Моето мнение е, че лифтът би трябвало да се смени, ще изслушам експертите в министерството. Мисля, че всички софиянци с нетърпение чакат тази планина да стане малко по-достъпна, но като я пази,м не като я унищожаваме.
Водещ: Но тук става дума и не само за лифтовете, казвам и за достъпността на планината. Гледали се по-широко на тази тема изобщо?
Емил Димитров: Аз предпочитам експертите да се произнесат, не искам от тяхно име. Скоро ме питаха за коронавирус, не съм специалист по коронавирус, мога да кажа моите преживявания, те никого не го интересуват, има си експерти. Това, което се отнася за лифта и за действащите пътища, действащата инфраструктура, трябва да може да се подновява, да се разширява, да отговаря на очакванията…
Водещ: Казахте, че предстои среща, но все пак, запознати ли сте с предложенията на ски училищата, на концесионера?
Емил Димитров: То не са само на ски училищата, само кой не се е сетил той не е писал… Между другото постоянно ми пишат за водомери. Ние сме Министерство на околната среда и водите, не сме ВиК, но ми пишат писма. Запознат съм с всичките искания, но невинаги съм съгласен с това, което ми пишат.
Водещ: Добре, кога столичани могат да разчитат на нови лифтове, на по-добра достъпност…
Емил Димитров: То сега от името на кмета да обещая кога София там ще направи лифта, кога ще го пуснат…
Водещ: Което зависи от вас?
Емил Димитров: От мен зависи да направим по законосъобразен начин възможността новият план да позволи лифта да бъде изпълнен по съвременните условия. И ако трябва да се премести с 50 сантиметра основата на стълба, да се премести, да се махне стария, да се напълни със земя, да се промени. А не да създаваме непреодолими препятствия и столичани да не могат да стигнат до планината…
Водещ: Да разбирам, че политиката на министерството е такава, каквато беше и преди години, за нов план, така че да може да се реши?
Емил Димитров: То старият е изтекъл, той старият план е изтекъл, някой си мисли, че той може да продължава до безкрай, никъде в закона не го пише. Но така или иначе по-добре да има изтекъл план, отколкото никакъв.
Водещ: Много малко време ни остана до края на нашия разговор, нека да минем и през това, защото е важно, особено сега отново се заговори за мръсния въздух. Защото за съжаление той се съдържа във фините прахови частици на мъгли и т.н. Следите ли ТЕЦ-те и какво горят те?
Емил Димитров: ТЕЦ-те трябваше да горят RDF, защото горят по.малко отколкото въглища, политиката при нас е обаче да ги върнем на въглища. Но, това което ние правим, надявам се другата седмица премиерът Борисов да дойде да открие центъра. Създали сме център, с който ще направим камери, на всички опасни за нас и рискови комини, за да видим и през нощта дали пушат, а не да разчитаме на гражданите да ни кажат, пък ние след два дена да проверим. Създали сме един център, който е…може би вие тука нямате такъв. Всеки един комин, който е рисков денонощно да бъде наблюдаван и записван. Ще има много големи санкции. Тогава ще кажете, че наказвам общински предприятия, общински ТЕЦ-е. Предполагам и през това трябва да минем. В момента ще помолим всички ТЕЦ-ве да си сложат инфрачервени камери и да изпратят сигнала при нас. Проблемът е, че невинаги ТЕЦ-те са виновни. Ако в един Перник, аз го давам често този пример, спрем ТЕЦ-а, защото на някой му харесва, целият град ще се накичи, пред всеки блок ще сложи кюмбета през прозорците…въздухът ще е ужасен. Но това не означава, че ТЕЦ-ът трябва да превишава емисиите и не трябва да предприеме мерки да си направи сероочистката.
Водещ: Не е само Перник, има и на други места.
Емил Димитров: Не е само Перник, аз го давам като лош пример. Ни ние имаме няколко ТЕЦ-а в страната, на които при над определена мощност сероочитките им не работят. Ние вече ги знаем, знаем и процентите…
Водещ: Кои са тези?
Емил Димитров: Разбрали сме се с единия системен оператор да ни изпраща ежеминутна информация кой с каква мощност работи и в момента като видим, че той минава пределната мощност, тоест респективно може да почне да цапа въздуха повече, отколкото му е разрешено или съоръженията му не могат да очистят, моментално отиваме там, а не да тичаме след събитията. Хубаво е било това да е направено преди години и аз да го наследя и да го доразвия, наложи се аз да го правя.
Водещ: Питам ви за кои други случаи, например такъв ли е случая с ТЕЦ „Гълъбово“…ТЕЦ „Марица-изток“...?
Емил Димитров: Там са три мощности, там имам голям проблем. Първо, трябва да им напълня езерото, казва се „Розов кладенец“ язовира, за да могат да функционират тези мощности. От друга страна имаме още един, на ТЕЦ „Марица-изток“ 2. Първо трябва да им напълня язовирите, за да могат да работят, а след като работят трябва да им контролирам комините, за да не пушат много. Но, такава ни е орисията, ще ги направим и двете неща през настоящата година.
Водещ: Заплашени ли сме и от големи санкции от Европа. Европейската комисия предявява иск за неспазване?
Емил Димитров: Което вече обаче е при общините, ние свисчко сме направили, общините трябва да предприемат мерки.. Там обаче има друг проблем. Общините не плащат глоби, плаща ги държавата. Малко или много…
Водещ: Плащаме ги всички ние.
Емил Димитров: Да, но те точно не го приемат като толкова необходимо и неотложно действие. А да не говоря, че преди избори никой няма да направи нищо. И накрая ще се наложи да плащаме глоби. Аз това казах, че и при сметищата е така. Ще ви дам един любопитен случай. Тази година ние успяхме по настояване на прокуратурата и т.н. да изнесем 1000 тона пестициди в чужбина. В същия момент ни дадоха 7000 тона акумулаторни отпадъци. Сега чакам поредица от проверки в Южна България, на няколко места открихме още отпадъци акумулаторни. Най-лошите ми опасения почват да се сбъдват, притеснения. Аз като успея…от 40 години трупани 1000 тона да ги изнеса в чужбина, а това е огромна организация и в следващия момент ти дават едни нови 7000, и ти казваш – ако следващата година има още 1000 вие ми дадете 14 000 къде е края? Някой трябва и тази работа да свърши, някой трябва сега да ги събира тези акумулаторни отпадъци да ги носи не знам къде, да ги прави не знам какво и да ги плати. От другата страна има бизнесмени, които казват – Аз това не ме интересува, искам да продължа да работя. А има и хора, които ще останат без работа, трябва и за тях да се грижиш. Така че, не е лесно. Ние предизвикателствата добре правим ги. Но, не може някой, който в цялата страна е направил проблеми, после да ми държи сметка защо аз не му решавам от него създадените проблеми и защо не бързам по всякакъв начин да толерирам бизнеса му.
Водещ: Тези разговори ще продължат така или иначе, особено както казахме с наближаването на изборите вероятно и тонът ще се промени.
Емил Димитров: Те не ме касаят мен, но животът не е бяло и черно, най-често е тъмно-сиво, ние се опитваме леко да го изсветлим. А вие от мен искате всичко да е бяло или черно. За съжаление животът е такъв, какъвто е.
Водещ: Това ни е работата да искаме да си вършите работата, ние затова питаме.
Емил Димитров: Хората не са виновни, че няма вода, те си искат водата. Не са виновни, че дишат лош въздух, искат си чистия въздух.
Водещ: Да, други са виновни и те трябва да се знаят кои са те, да си понесат отговорността. Благодаря ви, господин Димитров за този разговор.