Министър Емил Димитров в сутрешния блок на БНТ "Денят започва"

14 май 2020 | 13:17

Водещ: Сега обаче към един друг проблем, който също следим, който се върти около Перник. Различна ситуация. Всеки път си говорим с вас, г-н Емил Димитров, при мен вече е министърът на околната среда и водите. Здравейте.
Емил Димитров: Здравейте. Добър ден.
Водещ: Свикнахме да говорим за водната криза в Перник. Само че там в последните дни се случи една друга авария, свързана с ТЕЦ Република. Сега чуваме, че хората искат да протестират заради това шламохранилище.
Емил Димитров: И затова беше много хубаво да поканите мен. Аз съм министър от три месеца. Това е шламохранилище от ‘78-а. Ама що не се скрият всички и да съм само аз.
Водещ: Ами, сега сте вие. Сега сте вие.
Емил Димитров: Е, щом съм аз.
Водещ: Какво ще кажете сега на хората?
Емил Димитров: Това, което ще кажа на хората ли? Че ние първо трябва да разберем какъв е този обект и какво се е случило досега. Защото аз съм от три месеца и ми е лесно. Има хора, които с години са спали примерно или са забравили да отидат да го проверят. Ето, давам ви едни документи да си имате. Аз ще чета от тях, за да може да е продуктивен разговорът. Сега ще чета бързо, вижте подчертаното. Чл. 222 от Закона за устройство на територията, Наредба номер 2 – строително-монтажни работи, съоръжения, строителни обекти, Дирекция Национален строителен контрол, приемателна комисия - установяване годност, ДНСК, ДНСК. Разрешавам ползването на строеж. Строеж го подчертавам. Строежът, одобрен проект, разрешение за строеж, главен архитект, строител на площадка, за строежа представя необходимата документация началник ДНСК. 18 пъти споменах непрекъснато строеж и т.н. Според вас за строеж ли става въпрос или не?
Водещ: Не знам, вие кажете за какво става ...
Емил Димитров: Ами, от миналия четвъртък спорим дали е строеж, дали не е. Показах ви разрешение за ползване. След като всичко е готово как се ползва строежа същия сгуроотвал. 7 септември, заповед разрешение за строеж, главен архитект. 7 септември строеж първа категория. В България има много строежи, но те са класифицирани. Този е първа. Язовири, атомни централи и т.н. Това е хидротехническо съоръжение. Строеж. Няма да ги броим колко са. Ето ви го трети документ. Главен проектант, сгуроотвал, удостоверение техническа ...
Водещ: Тоест по документи всичко би трябвало да е придвижено, да се случват някакви неща...
Емил Димитров: Не, аз ви питам – по документи, според вас, говорим ли за строеж през цялото време или не говорим?
Водещ: Ами, доколкото аз виждам от това, което вие сте подчертали – да, това е строеж.
Емил Димитров: Да. В МС не може да вземем решение от миналия четвъртък досега.
Водещ: Е, какво е трудното за взимане ...
Емил Димитров: Ами, трудно е. Когато опре и политика е трудно. Сега трябва да уточним три неща, за да знаят перничани, защото те нямат вода. Когато вие се качите в едно такси, интересува ли ви той как си плаща бензина, дали има нови гуми или не. Вие си плащате за превоза и не ви интересува нищо друго. Те си плащат тук на един доставчик и някой друг трябва да е виновен, че няма гуми или че се удари в мантинелата или че нещо не му е в ред с книжката.
Водещ: Все някой е виновен.
Емил Димитров: Така. Първо трябва да уточним, това хидротехническо съоръжение ли е? Това е завод, който с тръби изхвърля там шлам. По всички наредби, най-вече наредба 9 това е хидротехническо съоръжение. Само че той е трябвало да излезе 2016 г. окончателно от работа. И Министерство на енергетиката от тогава не го проверява, не го контролира, защото счита, че това съоръжение не трябва да работи по всички законови норми, дори пред ЕС сме го казали. Но то си продължава да работи.
Водещ: Но за министерството не работи, това ли казвате?
Емил Димитров: За министерството не работи. То за себе си е право. Ние трябва да уточним, хидротехническо съоръжение ли е, въпреки че работи, въпреки че сега е спряно, а те искат отново да работи, а то трябва от 2014 г. да не работи. 2016 г. окончателно. Второ, това съоръжение, което онзи ден ние, на което сме му написали актове, че не работи, няколко – четири, дори сме в съдебно дело, опасно ли е за хората или не. Ами, онзи ден течеше. Изпратил съм Басейнова дирекция. Намерили още две места, където има инфилтрации. И то не от тази, най-лесната страна, онзи ден потече от най-безопасната страна, въпреки че влезе в хората. Ако тече на другите страни ... Но това не е мой проблем. Нали е строеж? Строежът от кой се контролира? Но най-добре е малкият коалиционен партньор да е виновен за всички проблеми, за да са доволни другите. Строителен обект в рекултивация. Това е истината. Това трябва да се довърши, трябва да се приключи, да се затреви, да се залеси, за да не праши на хората въздуха и те да се чувстват добре.
Водещ: Момент. Сега, понеже няколко пъти казахте и споменахте сега малка коалицията. Казахте, че в МС не може да се реши ...
Емил Димитров: Ами, щом от миналия четвъртък досега ние тепърва ще заседаваме...
Водещ: Министърът на енергетиката ...
Емил Димитров: ... строителство ли е или не е. Ами, той, премиерът вчера, след като чу хиляда мнения каза – съберете се утре да го решите. Сега за перничани трябва да е ясно – това хидротехническо съоръжение ли е или не е.
Водещ: Ама извинете, само още нещо да вметна, вчера пък чухме от Топлофикация, че казаха, от ТЕЦ-а, от ТЕЦ Република казаха – те нас пък не ни и питаха. Тук ни разпореждат да работим на газ, ние нямаме такава възможност.
Емил Димитров: Сега, отиваме до следващата точка. Ще стигнем и до там. Да не скачаме от темите. Ако не е хидротехническо, въпреки че е работило до вчера, то не може да продължава да работи като хидротехническо. Ако това е строеж, вие вярвайте на тези документи, не са фалшиви, аз ще ги занеса и на парламентарната група да ги видят, ако това е строеж и е направен първи етап, втори етап, какво става с трети етап. Има проблем с котите, има проблеми с опасността на това, че може да наводни. Няма кой да подпише да работи този обект повече. Няма такъв луд човек в България. при положение, че той досега е работил така. Тоест таксито питаме – що не си е купило гуми или катаджията, който го е спрял, той трябва да му купи гуми. Какво трябва да направи до есента? Или да мине на газ. И никой не му е разпореждал, сам си е решил. Никой не го е спирал. Или да си остане на въглища, но да намери начин да си транспортира някъде...
Водещ: Не можем, казват.
Емил Димитров: Ама това, че той не може ... Значи, таксиметровият шофьор не може да си купи гуми и някой друг му е виновен. Недейте така. Или ударил се е в мантинелата, мантинелата му е ... Той какво е правил през всичките тези години? Днес ще дойде кметът на града с главния архитект и аз лично ще го питам – колко проекта имате внесени при вас, колко от вас вие забавихте. Имате или нямате проекти.
Водещ: Ама чакайте сега. Вие казахте в началото на разговора – аз сега съм министър и мен ме питате. Ама и кметът е от онзи ден, нали така.
Емил Димитров: Значи, кметът обаче може да каже от кога е дошло. Кметът на Перник не е виновен, че там няма придвижени документи или няма заведени. Или ако са заведени днес или вчера някой е приел проекта, то проблемът е от 2016 г. Тоест, ако някой от 2016 г. не е направил нищо досега, няма нужда ние в министерството да се чудим кой, къде какво е. Ние сме съставили актове, направили сме го. Какво може да се случи, за да няма брожения? Нали, защото сега като има брожения, трябва някой да е виновен и ние се чудим кой е най-удобен да е виновен. Министърът не е виновен на екологията и новият кмет, който е от три месеца, и той не е виновен. Този, който експлоатира... Аз да питам – те, перничани къде си плащат парното? На мен ли го плащат, на кмета ли го плащат, на енергийния министър ли го плащате или на строителния? Мисля, че си го плащат на доставчика.
Водещ: Да ходят при него да си ...
Емил Димитров: Таксито – плащаш на таксито. Таксито не си сменило гумите. Кой му виновен? Таксито не си предвидило годишните прегледи – кой му виновен? Те си плащат цената, чакат си услугата. Не могъл да работи с газовия котел. Аз ли го купих този котел, аз ли му го сложих там? Искал да работи на въглища. Да си намери влакове, да си кара въглищата, където намери за добре, пепелта. Но понеже хората сега не ги интересува. Половината град вика – спрете го, половината вика – къде ми е водата. Ние си търсим удобния виновен.
Водещ: Ами, вика, да, така е. Като стана дума особено за водата, перничани са много чувствителни на тази тема. И впрочем в момента става ли водата за пиене от чешмата?
Емил Димитров: На Перник?
Водещ: Да.
Емил Димитров: Пак ще трябва да обяснявам. Язовир Студена е собственост на МРРБ. Всички кранове, съоръжения, стена, водомери – всичко, което се пуска, пречиствателната станция, ВиК, всичко, което е тръбната мрежа в града, е към МРРБ. Питайте ме още веднъж какво се случва в МРРБ?
Водещ: Питам ви.
Емил Димитров: Водата добра ли е, лоша ли е и какво се случва. И ако някой завърти крана повече, отколкото трябва, защо трябва мен да питате. И ако някъде в страната тече водопровод, защо трябва мен да питате.
Водещ: Вие не се интересувате към момента сега. Това е тема, която всички ви питате и вие не знаете дали става или не става.
Емил Димитров: Ама защо питате мен? Защо не поканихте през тези всички месеци този, който отговаря за ВиК-то.
Водещ: А, канили сме. И ще продължаваме да каним. Това не означава, че въпросът не трябва да бъде зададен.
Емил Димитров: Не може за всеки проблем в държавата да каните малкия коалиционен партньор и да му вменявате енергетика, транспорт, съобщения...
Водещ: Малкият коалиционен партньор в момента с много важни тема се занимавате.….
Емил Димитров: Моите теми са като тече този сгуроотвал и застрашава гражданите, да го спрем. И ние сме го спрели. Нашата тема е, когато те не са си довършили строежа, да ги глобим и ние сме го правили четири пъти. Имаме съдебни дела.
Водещ: Добре. Хайде тогава да ми кажете за язовир Студена.
Емил Димитров: Язовир Студена не трябва да се източва с тези темпове, с които се източва сега.
Водещ: Какви темпове?
Емил Димитров: Ами, с 400 хил. е точен през годините, отколкото е заявено при нас. Трябва да установим защо са взимали повече вода, а са плащали по-малко, да си поискаме водата за минало време. И след като водопроводът от София работи, при това много добре, защо продължават да черпят повече и повече вода от Студена. Тя трябва да стигне за цяла година.
Водещ: Ама има ли проблем с този тръбопровод? Сега пак ще кажете...
Емил Димитров: Няма проблем с водопровода.
Водещ: Не, няма проблем..
Емил Димитров: Има проблем с налягането. Решили са го. От там нататък от София идва достатъчно вода. Защо трябва да точим язовира? Той, ако миналата година е бил пълен Х и е стигнал до декември, сега като е пълен почти толкова и ние го точим пак толкова, ами, до кога ще стигне. И есента ще ми кажете – къде ни е водата, кой ни я изпи.
Водещ: До кога ще стигне, да? Какво е нивото в момента на язовира?
Емил Димитров: Като точат по-малко, ще им стигне и за догодина.
Водещ: Режимът скоро ще може ли да падне в този смисъл, според вас?
Емил Димитров: Кметът го решава.
Водещ: Той каза, че е възможно лятото. Затова ви питам за нивото на язовира.
Емил Димитров: Така. Затова, нивото на язовира можеше да е много по-голямо и водата да им стигне безпроблемно и догодина, ако те черпят по-малко и ползват софийския водопровод.
Водещ: Добре, пак ли за контрол тук става дума, че някой не контролира нещо? ВиК ли е виновен? Кой, кажете?
Емил Димитров: Значи, язовирът е на ВиК, стената е на ВиК, водомерите са на ВиК, мрежата е на ВиК. Те държат крановете. И вие сега питате кой е виновен? Ами, не знам.
Водещ: ВиК.
Емил Димитров: Браво. Строеж ли е това – строеж е. Хидротехническо съоръжение ли е? Ами, то обслужва ТЕЦ-а. Той казва, че не може да работи без него, ама не било хидротехническо, защото му било изтекло срока.
Водещ: Нали знаете как звучат всички тези обяснения? Аз затова нарочно продължавам да питам. Всеки казва – не е към мен.
Емил Димитров: Всичките обяснения и затова мен сте поканили – да има някой тук...
Водещ: ... но ще поканим и другите. Няма проблем с това.
Емил Димитров: МОСВ само казва размера на водата, която следва да се пусне. Оттам нататък са другите. МОСВ през всичките тези години е санкционирало този човек, този собственик, че не работи. Сега обаче, понеже само ние сме били на този обект и сме сложили четири акта, имаме съдебни, изведнъж се решава, че ние трябва да занимаваме и с проекти на енергетиката и с проблеми на строителството.
Водещ: Ами, хората очевидно искат от вас тези отговори. Това не е лошо. В смисъл ...
Емил Димитров: Не. Да не ми искат отговорност, която друг трябва да носи.
Водещ: Добре, ще я потърсим и от другите тази отговорност. И като говорихме за язовири, отговорете ми, моля ви, има ли някъде другаде проблем в страната?
Емил Димитров: Има проблем.
Водещ: Къде?
Емил Димитров: Има проблем. Премиерът обеща да помогне на Шуменски регион, най-общо казано, да докара система Дунав. Само че това ще стане след една или две години. Има обществени поръчки, строителство и т.н. Язовирът в момента, Тича, който захранва три града – Велики Преслав, Търговище и Шумен може да стигне за две години. Ние трябва да направим всичко възможно да стигне за три, за да може, когато премиерът пререже лентата и доде дойде хубавата вода, те до този момент да не останат в криза. Той се източва три години. Такова е, безводие. Няма виновни пред мен, че язовирът намалява. Има години на суша, има години ... Той се източва три години, намалява. Във връзка с това сме наложили ограничения на земеделците. Молим ги да си оправят мрежата и по-малко загуби да имат по водопроводите. А всеки ме пита защо тече водопровода или вкъщи кранчето – мен, а не някой друг. Но искаме от две години да можем да го направим на две години и половина – три. За да може като дойде новата система, хората да не почувстват, че нямат вода. Ако през това време Дедо Боже излее и напълно язовира, е друго. Но моята задача от две да го направя на три. Това искам, за да помогна на премиера като пререже лентата, да стане всичко.
Водещ: Ето, имате план. Затова ви питат хората.
Емил Димитров: Имам план. И затова сега всички промишлени предприятия в Шумен, Търговище ще трябва да направят всички усилия да преминат на собствени водоизточници, а не да ползват питейна вода. Също така да се ограничи разходването на питейна вода по нецелесъобразни цели. Земеделците сме ги ограничили. Имат още едно-две поливания, за да не фалират и приключват. Друг такъв проблем е с един язовир – Ястребец. Там земеделски язовир, който напоява земеделски площи, един град се е закачил за него. Не може да оставим града без вода. Земеделците тази година ще направят още едно поливане, след което язовирът се затваря и докато не се напълни, земеделците повече и следващата, и по-следващата година няма да могат.
Водещ: Всъщност като казахте за промишлени цели, ако се върна отново на Студена – Стомана продължава ли да взима вода от Студена?
Емил Димитров: Нито Стомана, нито Топлофикация са взимали вода, някакви незначителни количества и то водомерите не им затварят хубаво, не ползват промишлена вода. Но се точи точно толкова вода, колкото миналата година, без тези два завода. Защо?
Водещ: А сега има режим? Което е странно. Я ми кажете, какво се случи с тези PCR тестове на служителите в екоминистерството заради проблем ...
Емил Димитров: Съмнявам се да сме единствената държавна институция, все пак 50-60 хил. са държавните служители, където се е появил такъв случай. Но понеже нашето министерство винаги е под прицел...
Водещ: Има интерес определено, да.
Емил Димитров: Имаме една жена, хигиенистка, която е била отпуска, дошла е два дни, сутрин рано, установена е, в Пирогов е. Имаме двама, които са дали положителни. Но не са болни. Те и в момента са си здрави хората. В карантина са. Дойде РЗИ, направи обследване, видя има ли връзка. Казаха, че мерките, които сме предприели на 19-ти март, са добри. Нямат допълнителни изисквания. Дадоха указания, спазваме ги. Пожелавам на всички да оздравят, дори да не развият болестта.
Водещ: В авариен режим...
Емил Димитров: Нямаме друг, освен те. Те казаха, че дори няма нужда. Казаха, че мерките са ни добре. Разпределили сме коридорите отделно, дезинфекцираме, на масички идват преписките, в намален мащаб да бъдем – по една седмица един екип, една седмица друг екип. Ще се съобразим с всичко, което РЗИ е казало. Те одобриха и нашите действия до момента, което ме радвам. Пожелавам успех на всички болни.
Водещ: Добре. Благодаря ви за това интервю.