Министър Емил Димитров в сутрешния блок на Нова тв

19 август 2020 | 15:49

 

Водещ: Следващ гост е Емил Димитров – министър на околната среда и водите. Здравейте, господин Димитров и добре дошли.
Емил Димитров: Здравейте, добро утро на вас и на всички зрители.
Водещ: Много въпроси имаме и от вашия ресор и обаче свързани с политическата обстановка, картината, процесите, които следим. Ще си позволя да започнем с политика. Каква е оценката ви за проекта на новата конституция, предложена от ГЕРБ? Питам ви в качеството на дипломиран юрист.
Емил Димитров: Мечтата на мнозина депутати мандатът да бъде пожизнен и онаследяем е на път да се случи, ако започне едно Велико и не се знае кога то ще се саморазпусне, първо. Второ, не знам този кабинет, който бъде, колко време ще продължава да изпълнява след това, защото това също е голямо предизвикателство. Очаквам обаче сега, след като се внесе, всяка една политическа сила извън и вътре в парламента също да внесе предложения. Не знам накрая какво ще се получи. Да не се окаже, че има едно Велико народно събрание, което всеки ден обсъжда нови идеи, и вече постигнато съгласие го започва отначало. Това съм го гледал по редица закони, където има преплетени много интереси и политически и икономически, стигнеш до финала и почнеш отначало, стигнеш до финала и почнеш отначалото… На практика, премиерът отговори на очакванията на хората, че искат да се отвори конституцията. Проблемът е, като се отвори дали ще можем да я затворим и дали резултатът няма да е по-лош от това, което е в момента.
Водещ: Вие какво прогнозирате, ако наистина се стигне до свикване на Велико народно събрание?
Емил Димитров: Мисля, че ще се стигне, но прогнозирам, че никой не може да каже колко време то ще продължи и какъв ще бъде резултатът накрая. Но, през това време някой трябва да се грижи за хората и се притеснявам за тези хора, които ще седнат на моя пост и после ще се чувстват като лекарите от Бърза помощ, които отиват в ромския квартал, за да ги пребие някой. След това на другия ден пак да длъжни да отидат, защото били давали клетва, защото на някой друг му се щяло да ги бие.- На третия ден пак отиват, защото те били длъжни да ходят и да оказват бърза помощ. Така и аз съм длъжен да се чистя за чистотата на въздуха, за пестицидите, за водата и за тези, които стачкуват и за тези, които не стачкуват. Защото съм се клел да защитавам интересите на народа. Не ми е приятно да ми казват „мутра“, но и това го има в управлението.
Водещ: Ще стигнем и до пестицидите. Кажете ми обаче как отговаряте на мнозинството, което атакува властта, затова че с този ход за свикване на Велико народно събрание се печели политическо време за оставане на власт?
Емил Димитров: Добре, веднага да се саморазпусне, без да е ясно какво ще се внесе? Казват – искаме конституция, в същото време не спазват конституцията. Има правила, по които се променя конституцията, ама ако може да не се спазват тези правила, но следващите, които се приемат те били задължителни и трябва да се спазват. Не може непрекъснато да казваш – Аз имам права, не ме интересуват твоите… Не, ние по една и съща конституция сме аз и вие.
Водещ: А има ли нужда от промяна в конституцията, изобщо време ли е за такива промени според вас?
Емил Димитров: Според мен не е нужно толкова наложително, съвсем дребни детайли, които могат и с обикновеното народно събрание да се променят. Но, това е поводът да искаш да си отиде властта и повода са свикаш народно събрание велико, което после не е ясно кога ще завърши.
Водещ: Защо скорострелно се предлагат тези промени? Ето, и президентът обяви – „Не се предлагат така промени в конституцията, задкулисно за три дни.“ – и определи премиерът за… Изобщо как ви звучи това?
Емил Димитров: Само ви казвам, че преди секунди или преди една минута казах това – Дават се един идеи, обсъждат се, накрая се оказва, че са лоши, имаме нови, не можем да постигнем съгласие. След като сега не могат да постигнат съгласие политическите сили, ето премиерът Борисов стои в парламента, президентът Радев стои и той в парламента с всички, с политическото си представителство и не могат да се разберат. Колко време ще продължи Великото народно събрание?
Водещ: Това опит за угаждане на протестиращите ли е?
Емил Димитров: Може ми на всички, вие сега на улицата може ли на всички да угодите? Защото ако можете, аз бих ви се зарадвал, но мисля, че няма да можете.
Водещ: И аз не мога.
Емил Димитров: И аз не бих могъл.
Водещ: Но дали приемате този ход на управляващата партия, като начин да се угоди?
Емил Димитров: Мисля, че е правилен хода, не съм сигурен, че трябва точно сега да се свиква. Може би трябва да мине известен период, всички да заявят своите позиции, да видят къде се доближават, къде не се доближават. И какво правим, ако едната от силите има желание да получи пет неща, а получава само четири, които са общи с другата политическа сила? Въртележка до безкрай.
Водещ: В този смисъл, как приемате този своеобразен ултиматум, който поставиха вашите доскорошни колеги от ВМРО на управляващата партия ГЕРБ за това, че ако техните предложения не бъдат подкрепени от ГЕРБ те няма да подкрепят ГЕРБ в своите?
Емил Димитров: Както виждате всеки има искания и иска те да влязат, така че би трябвало да влязат всички искания. Когато влязат всички искания, които си противоречат едно на друго, кога ще стигнат до съгласие? Аз смятам, че кръглата маса ще ни се види едно много добро достижение на времето, което беше, в сравнение с тази маса, която в момента отсъства, но всички твърдим, че искаме да седнем на нея.
Водещ: Бил ли сте в казарма?
Емил Димитров: Бил съм много малко време.
Водещ: Колко малко?
Емил Димитров: Директно съм станал офицер.
Водещ: Какво смятате за предложението за наборната военна служба?
Емил Димитров: Смятам, че ако вдигнеш заплатата 3000 лева, ще има конкурс за желаещи да влязат да работят.
Водещ: Няма нужда от задължителна такава?
Емил Димитров: Хубаво е да има и задължителна, хубаво е да получат навици. Но, аз не мога да си представя, защото мъже и жени трябва да ходят, вие съгласна ли сте да ходите някъде на палатка заради патриотичния дълг, само защото трябва да мине определен период от време. Но, има различни форми, има трудови възможности, има възможност в болниците да се помага, има такива, които искат военни умения да добият. Това е нещо, което също подлежи на разискване, хората съгласни ли са или не са. Но, имаше такива времена много, в които беше задължителна военната служба. Има и такава.
Водещ: Към днешна дата има ли нужда от подобно нещо?
Емил Димитров: Не мога да кажа, не съм компетентен в армията, не разбирам. Но, мога да кажа, че ако вдигнат заплатите на тези военнослужещи, които се обучават…
Водещ: Ще има доста желаещи, разбрах ви.
Емил Димитров: …ще има проблеми с това как да отхвърлим желаещите.
Водещ: Вчера ВМРО лансираха идеята за провеждане на референдум за тези промени в конституцията. Мая Манолова също сподели едни такива виждания за това, че първо хората трябва да кажат има ли нужда промени в конституцията или не. Вие какво мислите?
Емил Димитров: Мисля, че всичко което може да помогне на тези, които са извън парламента да влязат в парламента, без значение какво обещават и какво ще се случи после след това е нормално да го използват. Друг е въпросът, че ние ще се вкараме в една спирала, от която няма излизане и после всеки ще обвинява другия за това.
Водещ: А това, което казвате, пак да спомена, вашите критици споделят като печелене на време, един вид като позитив за властта в момента?
Емил Димитров: Аз не виждам някакво особено желание някой на всяка цена да иска властта. Примерно, аз с удоволствие бих дал властта на този, който ще е след мен, като знам какво му предстои.
Водещ: Ама вие хич не го искате този вашия пост, ми прави впечатление?
Емил Димитров: Ама не, защото този пост е натоварен с много очаквания. Този пост отговаря за хиляди неща в страната, които непрекъснато ни заливат. Този пост всеки момент, сега и на момента, и не ме интересува какво се е случвало 40 години, сега не се е случило…- сега на момента, моля те, реши го.
Водещ: Хората според вас разбират ли го това?
Емил Димитров: Не. Аз ако тръгна да изброявам за какви неща ние отговаряме министерството, вие няма да повярвате, ще кажете - А какво работят другите министерства? Не е така, не сме само ние работещо, но наистина ресорът, за който отговарям е огромен. И като виждам че се неглижира, предстои ни водна криза. Ако тази година не вали дъжд, който последните три години не е валял някъде, последните пет, ако не падне този сняг, ние догодина ще си имаме осезаеми проблеми. И досегашния начин на управление на водния ресурс ще се окажа неприложим в условия на все по-голяма суша. Но ние трябва да вземем трудни решения догодина. Кой ще ги вземе? Следващият министър изобщо няма да му е лесно.- Докато аз съм министър, докато моят мандат, теоретично е до март, всичко ще е наред. Но след това?
Водещ: Къде са проблемите с водата, с водоемите. Хайде да влезем в конкретика, общо взето през два-три дни, ние в „Здравей, България“ получаваме сигнали и показваме проблемите на хората – Севлиевско, вчера показахме едно шуменско село. Хората дори те не знаят…
Емил Димитров: Не, не, оставете. ВиК секторът не е към мен, много хора ми пишат и за водомери даже. Ние управляваме воден ресурс 52 язовира национално значимите. Проблемът е, че всички искат точно към тези язовири да се закачат, за да им се реши проблемът от раз. Не ги интересува има ли вода или не, държавата е длъжна да им даде. Проблемът е, че Източва България от години не е валяло дъжд, някъде три, някъде пет години, нямаме ресурс. Толкова е суша вече, че примерно аз сега съм си записал. Имаме проблеми със сондажните кладенци, водата, която е точно за тези хора, които коментирате. В Плевенско, там трябва да пуснем от язовир „Сопот“ в Телиш, Долни, Горни Дъбник и едва тогава да тръгне да оросява коритото на реката, за да могат сондажите да си вдигнат нивата. В Кричим имаме две селищни системи, две помпени инсталации, които трябва също да се оросят. В Стар Загора, поречието от язовир „Копринка“ до язовир „Тунджа“ е пресъхнало вече, почват да падат кладенци, почват да горят помпи, там също трябва да увеличим. За Камчия проучваме, за Свиленград се проучи, добре че Марица сега порасна нивото. Така че, ние имаме проблеми с много земеделски язовири, с много качествена вода, която е била предназначена за поливане, в момента не се използва максимално, може да я пренасочим за питейно-битова.
Водещ: Обявихте, че цялото Черноморие го очаква безводие, ако не се ремонтират язовирите, вие ги споменахте, за „Порой“ и „Ахелой“, проблеми научихме има сериозни с „Камчия“, също го споменахте. Дайте да очертаем проблемните…
Емил Димитров: То, „Ахелой“ и „Порой“ са неизползвани язовири, които са земеделски цели, може да използваме водата за питейно-битови, ако сложим пречиствателни станции и помпени. Проблемът с „Камчия“ е Черноморския проблем. „Камчия“ дава и на Северното и на Южното Черноморие. В момента „Камчия“ има 59 милиона, нека да са 60, при 8 на месец, след колко месеца ще свърши водата във водната кула? Вариант А – слагаме помпи в мъртвия обем и почваме да прехвърляме през водата кула и още няколко месеца да издържим, ако няма тази година огромен сняг, огромен дъжд, какъвто последните три години нямаше, и да го напълни. И сега, ние трябва да чакаме догодина май-юни, за да видим, че водата е свършила ли, или трябва да вземем мерки още сега. Аз предлагам за цялата страна, есента искам да свикам съвет…
Водещ: Вие трябва сега да вземете мерки.
Емил Димитров: Защото много лесно е да кажеш, заповядайте, след три месеца оправяйте се. Премиерът ми е възложил, специално за Черноморието, и от три месеца работим по една стратегия. Предложихме му няколко варианта, той каза – Работете по всичките едновременно, всеки един от тях трябва да е задействан, всеки трябва да е готов. Ако има дъжд и сняг няма да се опираме до тях, но ние трябва да решим проблема за десетилетия. Предстои той да вземе крайното решение, защото един такъв проект не може да го реши министъра, трябва да го реши целя Министерски съвет. Там идеята е следната: Язовир „Камчия“ дава на цялото Черноморие, да намалим количествата към Варна, те да си вземат от Девня от язовир „Цонево“, а Южна България, която няма откъде другаде да вземе, тя да остане само на язовир „Камчия“ и „Ясна поляна“ и два земеделски язовира, които не се използват от десетилетия, да бъдат спешно отремонтирани и закачени към деривацията, която захранва Бургас. По този начин и бизнеса, и ражданите, и летуващите, и инвеститори, за десетилетия напред ще бъде решен. Но, ние и в страната имаме подобни.
Водещ: Колко язовира са под шапката на държавата?
Емил Димитров: 52. 15 са за питейно-битово, имаме още толкова, които са земеделски язовири, които са в много лошо състояние, много лошо състояние, не като воден ресурс, а като техническа експлоатация. От 40-50 години не са давани огромни средства, язовирите не могат да се пълнят и се пълнят едно минимално ниво, съответно лятото няма вода.
Водещ: Има ли истина в тази косвена атака, която дойде и към вас, за това, че – „Десетки язовири изведнъж се оказали пресушени“. Заплашени ли сме от подобен воден апокалипсис, изобщо можем ли да говорим за такива прогнози?
Емил Димитров: Когато смесим политика и реалност нещата винаги са по друг начин. За съжаление политиката през вас се чува по-добре, отколкото реалността.- Това е 121-ви бюлетин, всеки, който влезе в сайта на МОСВ този бюлетин го вижда всеки ден в 15 часа. В него са изброени всичките 52 язовира – общ обем, мъртъв обем, наличен обем, милиони, процент, наличен полезен обем, милиони, процент…
Водещ: Прощавайте, но хората едва ли отварят сайта на МОСВ, за да се информират.
Емил Димитров: Всички политически сили, които искат да се изказват тука… Този бюлетин… Това е публичното, значи, вие всеки ден си давате програмата за телевизията и аз излизам като политическо лице и казвам – Нова телевизия са огромни безумници, те изобщо не казват какво ще излъчат след малко. Ти казваш . Извинете, през десет минути го съобщаваме, има го и в… Нали разбирате, че е смешно да го обясним… Това нещо го има навсякъде…
Водещ: Разбирам какво искате да кажете, че има тези публична информация, така е, но хората едва ли отварят сайта…
Емил Димитров: Скоро имахме делегация от чужбина, никога не бяха очаквали, че ние всичките наши язовири ще ги имаме прегледно написани и всеки от къщи, от телефона ще може да види неговия язовир как е. Така че, каквито и да са нивата, ние ги обявяваме вече от шест месеца, каквито и да са тенденциите, не ги крием, обявяваме ги от шест месеца. Язовирите са такива, каквито са.
Водещ: Кажете сега, има ли проблем? Вярно ли е, че десетки язовири изведнъж се оказали пресушени?
Емил Димитров: Не са пресушени десетки, всичките енергийни са пълни на 80 процента. Всичките питейни са пълни язовири… Язовир „Искър“ е много пълен, но имаме 3-4, те винаги биват изнасяни напред. Казах, 80-те години също много язовири са пренасочени.
Водещ: Те към вашата ли са?
Емил Димитров: Има и към нашата, имаше 8 критични, ние ги намалихме. Язовир „Дяково“ беше спрян, той беше втора криза, като Перник. Но за да има за град Бобов дол, за да има спряхме всички предприятия, в момента той прелива, пълен е. Но не може в цялата България. Източна България е много зле. Язовир „Тича“, язовир „Ястребино“, язовир „Камчия“, това са язовири, които са в критично състояние. Язовир „Жребчево“, той…цяла система Тунджа, която трябвало да се пълни от цялата река, половината приток там е насочен в Стара Загора... Може ли ти да вземеш всичката вода и да я пратиш в друга система, на Марица вместо в Тунджа и да кажеш после – защо язовирът е празен? Празен е от последните 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода. В момента ние за първи път ще пуснем 5-6 милиона вода за язовир „Жребчево“.
Водещ: Предвиждате ли водни режими на места и къде?
Емил Димитров: На много места може да има водни режими, ако тази година няма дъжд и сняг. За Пловдив е хубаво, крайно време е от язовир „Кричим“ да се захрани и Пловдив, и Хасково. За Сливен е крайно време да се помисли дали от язовир „Жребчево“ има довеждащ канал с пречиствателна станция, да не се подпомогне. За Северна България в момента имаме три града, които са на язовир „Тича“. Язовир „Тича“ има вода за още две години. Трябва ли да чакаме и тя да свърши надявайки се на дъжд или трябва да почнем система „Дунав“, която да захрани тези всичките…
Водещ: Да ви попитам, има ли…
Емил Димитров: …Заобикалят се проблемите и се оставят във времето, надявайки се Дядо Боже да пусне дъжда. Моята работа е, докато аз съм вода ще има. Но ние трябва да подготвим и за в бъдеще. Затова ще подготвим стратегия в министерството, мислим как да управляваме водите. Не казваме, че сме най-умните, не казваме, че най-навреме го правим, трябвало е преди нас, но по.-добре да го започнем този път и учените да се изкажат.
Водещ: Да, разбрах ви. Има ли риск от сценария Перник някъде в страната? Защото хората, след кризата в Перник, която отразявахме, наистина са в такова състояние…
Емил Димитров: За Черноморието до следващата Нова година, не тази, до следващата, с всички усилия ако не падне вода ще издържим. Но е хубаво сега да мислим, за да не се налага после да взимаме късни решения. Така че, Черноморието ни е на дневен ред. Система „Дунав“ трябва спешно да се построи на дневен ред, от там нататък трябва да управляваме язовирите така че, да ги оставим за питейно-битови. Имаме още огромен ресурс, който може да ползваме, но земеделските са в много лошо състояние, не се пълнят, поради която причина има проблеми и със земеделци, и с рибари, и с ВЕЦ-ве, и с всичко останало.
Водещ: Колко язовира се стопанисват от частни субекти?
Емил Димитров: Те не ме интересуват, те не са национално значими. Частният язовир може да направи беля, ако не се поддържа.
Водещ: Именно затова питам.
Емил Димитров: Той не е към мен. Има си „Гражданска защита“, има си областни управители. Само това остава към тези 52 да ми закачат и всичките 3000.
Водещ: Не, не да ви закачат, дали имате вие информация, дали сте запознат с реалната картина?
Емил Димитров: Запознат съм, част от тях допълват нашите язовири, част от нашите язовири допълват техните. Но, там не е проблем, те не са ресурс, от който държавата може национално да използва. Нас ни интересува това, което е значимо за държавата, националната сигурност, това са тези 52, другите не са важни.
Водещ: Състоянието на тези язовири също до някаква степен са свързани със сигурността на хората, при някакви сериозни наводнения…
Емил Димитров: Възможно е, но вие ще ми кажете, че и крана в къщи на някой е свързан със сигурността на апартамента му… Не мога сега за апартамента да се грижа…
Водещ: Не може да правите…, това не е доста приемливо сравнение, но…
Емил Димитров: 52 са ми достатъчни, обаче да ги управляваме по разумен начин. И не искам единия ден да кажеш – Понеже има вода дай ми на мен, че аз съм земеделец, на другия ден – Аз съм рибар, остави ми я на мен, на третия да дойде кметът и да каже – Добре де, вие дадохте на едните и на другите, а къде е моята питейна вода? И да излиза, че едно министерство трябва да отговаря за всичко. За земеделците си и ма земеделско министерство, трябва да си редуцират заявките. Енергетиката за сега слава Богу добре се справят, но и там имаме проблеми. Питейно-битовото трябва да се даде голяма инвестиция, за да се намалят загубите, да се направят пречиствателните станции и да се разпредели водата.
Водещ: Господин Димитров, позволявам си да ви прекъсна, защото времето ни притиска, да погледнем и към останалите теми, а именно новината, която дойде вчера, че са открити 100 тона загробени пестициди. Къде са открити те, изобщо откъде се взеха?
Емил Димитров: Ето така, станах министър и изведнъж се появиха около…1000 тона са вече, но…така се появяват.
Водещ: Хиляда тона?
Емил Димитров: Знаете ли, аз станах министър и се оказа, че има криза с язовирите, аз станах министър и се оказа, че има криза с отпадъците, станах министър и се оказа, че по Черноморието може да има проблем с водата…
Водещ: Но защо така лично приемате всичко това?
Емил Димитров: Не го приемам лично, защото лично…ама вие сега – откъде дойдоха тези 100 тона. От 60-те, от 70-те години са събирани препарати за растителна защита с изтекъл срок, негодни, били са много евтини, много лесен е бил достъпа до тях и са закупувани от предприятията за растителна защита, всяко ТКЗС е имало такова. Около 80-те години започнали да ги обособяват в складове, но те вече толкова години гният, ръждясват, чувалите се разкъсват, които не са в течно състояние. 90-те години започват масово да ги закопават и да ги обобщават в складове, които са самосрутили се, под земята, закопани и затрупани отгоре, за да не се виждат къде са.
Водещ: Кой е отговорен за това?
Емил Димитров: То се е случило, искам не искам, харесвам не харесвам…
Водещ: Не, кой е отговарял за това, за съхранението?
Емил Димитров: Отговаряла е цялата държава. Вие сте кмет, докарват ви 10 ТКЗС-та торовете, казват – вашата сграда е най-здрава и ги нареждат вътре. Сградата вече се е разпаднала и обрана, няма ги нито керемидите, нито стени и имате с найлон покрити, със земя ли, с бетон ли покрити пестициди.
Водещ: Отговорност ще се търси ли и от кого?
Емил Димитров: Аз, този въпрос ми го зададоха в едно плевенско село и аз казах – Сега в момента кой ни показва къде са пестицидите? Един възрастен човек каза – Аз, като бях дете, ей там някъде копаха и си слагаха. Всички са ги закопали, те са били на 60-70 години, преди 40 години. Според вас на колко години трябва да са тези хора, които са го направили…
Водещ: На доста години са, но питам дали ще проверявате нишката.
Емил Димитров: Отговорността не е там, отговорността е, че трябва държавата максимално бързо да ги извади…точно сега и точно докато съм аз.
Водещ: И трябва финансиране..
Емил Димитров: Веднага бързо трябва да ги изнесе в чужбина и да ги изгори…ама точно сега и точно аз. Те 40 години не съществуват…
Водещ: Е, приели сте да бъдете министър на екологията, няма как…затова въпросите са към вас.
Емил Димитров: Да, затова сега всички язовири, всички сметища, затова всички пестициди, затова всички водни проблеми… Ако може сега и веднага, но днеска искам този, утре другия…
Водещ: Пак много лично приемате тези въпроси.
Емил Димитров: 52 седмици имам, отделям по една седмица на проблем, и въпреки това не стига. Ще намерим 10 милиона…
Водещ: 10 милиона ви трябват?
Емил Димитров: Много е трудно, съкращаваме програми, компютърни програми, които трябваше да се случат, няма да ги правим, пренасочваме ресурс Прокуратурата е изключително право, защото на много места те са близко до водоизточници. Последният беше на 100 метра от водоизточник. Кажете вие, в тази посока върви реката, а пестицида върви в питейния водоизточник. Така че, това е изключително опасно, те са много силни тези пестициди и независимо, че са много години са изключително… След радиоактивните са най-опасните отпадъци.
Водещ: Опасни ли са за хората?
Емил Димитров: Изключително опасни са. 50 милилитра се слага на 20-тонна цистерна, когато се пръска, а ти имаш тонове, които ако някой излее в язовир, какво правим? Това е екологична катастрофа, 70 не може да се изчисти след това. Така че, изключително навреме е намесата на прокуратурата, ние непрекъснато ги уведомяваме къде какви складове сме намерили и какви действия сме предприели. Оторизирана фирма ще ги сложи на временен склад, заминават за чужбина, само международни инсинератори световно признати ще ги изгарят. В България нищо няма да се случва, освен преопаковането и транспортирането.
Водещ: Благодаря ви, много за този разговор. Леко да изкарате мандата, да не приемате така лично всички въпроси, които ви се задават, като отговорност.
Емил Димитров: Така съм се клел, да защитавам интересите на народа и във всичките си действия да ги спазвам. Това е, трябва да се грижа, но ми идва нанагорно понякога.
Водещ: Тежко ли преживявате протестите, чисто емоционално приемате ли ги като упреци?
Емил Димитров: Навремето, когато бях шеф на „Митниците“ и пътувах после във влака и гледах едни ромски населения, за които съм се грижил да им се вдигнат заплатите, пенсиите, осигуровки… Викам – добре, за тези хора си дадох здравето, сега по същия начин. Трябва да се грижа за всички, а виждам, че едните са изключително несправедливи, лъжат, правят ненужни неща… Тяхно право е. Аз пък съм си поел този кръст, но ще си го нося. Малко тежък ми се падна, но ще си го нося.
Водещ: Приели сте го, така че ще си го носите, няма как. Благодаря ви, още веднъж. Емил Димитров, министър на околната среда и водите.

Цялото интервю можете да видите и ТУК.