Министър Карамфилова: Държавата продължава с усилията и подкрепата за бедстващото население

27 януари 2023 | 17:05

"Тук сме и това е ясен знак, че държавата продължава да стои зад решението за подкрепа на бедстващото население". Това каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в село Каравелово, където отиде заедно с министъра на регионалното развитие Иван Шишков и на земеделието Явор Гечев, за да се запознаят със ситуацията в селата Богдан и Каравелово, където е обявено частично бедствено положение.

„Изпратила съм екипи на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив, за да дежурят през следващите дни по притоците на реката“, каза още министърът и допълни: „Необходимо е наблюдение на място, за да се идентифицират допълнителни мерки и съвместно с Министерството на земеделието да се предприемат адекватни и бързи действия, в случай на необходимост. НИМХ следи и на страницата има актуална информация – очакванията са за минимални валежи, снежната покривка е минимална и след понеделник обстановката се успокоява. Няма опасност от бедствени явления, а ако има – веднага ще се предприемат съответните действия “.

„Сега говорим за дългосрочни инвестиции с публични средства, което изисква прозрачни процедури и ясно спазване на правилата. В началото при бедствието предприехме спешни действия, които Законът за водите позволява“, каза Росица Карамфилова в отговор на въпроси на медиите защо не може по-бързо да се предприемат действия. Тя припомни, че след бедствието миналата година са били обходени рисковите участъци и един от тях е бил именно тук при реката. Нападалите дървета са били почистени от общината, но сега трябват още действия за почистване на наносите, причинени от течения и заради откоса на реката.