Министър Карамфилова: От всеки от нас зависи да се справим със замърсяването с пластмаса

05 юни 2023 | 20:38

Всички вие сте посланиците на екологичната кауза – с тези думи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се обърна към присъстващите в Южния парк в столицата на днешния празник – 5 юни, Световния ден на околната среда. Тя поздрави и своите колеги като благодари, че вярват в каузата и екологичното им мислене е начин на живот.

Празникът се проведе в рамките на годишното информационно събитие на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Министър Карамфилова припомни, че е важно какво правим със средствата по програмата и как ползваме благата след изпълнението на финансираните проекти – за по-чиста околна среда, пречистени води и по-добро качество на въздуха.

„Някои от вас ще си кажат, че ние имаме още много да работим. Да, така е, но щом сте тук, значи имаме бъдеще – защото вие сте утрешният ден. Деца, бъдете тези, които ще ни научат да живеем в по-чиста околна среда и които ще ни размахват пръст, когато изхвърляме отпадъците неправилно“, каза Росица Карамфилова.

Мотото на деня на околната среда тази година е да се справим със замърсяването с пластмасовите отпадъци, а това зависи от всеки от нас. "Ако всеки си изхвърли бутилката, където й е мястото, аз съм убедена, че така утрешният ден ще бъде по-красив", увери министърът.

„Инвестирахме над 3 милиарда лева в над 381 проекта за зелена и екологична инфраструктура в цяла България. С тези пари сме изградили пречиствателни станции, водоснабдителни и канализационни мрежи. Подновихме автобуси, тролейбуси и трамваи.  По наши проекти се опазват хабитати, растителни и животински видове“. Това заяви  Галина Симеонова, ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Това е началото на арт-проекта на ОПОС - „Обитателите: в търсене на по-добра среда“. „Обитателите“ са необикновени скулптури, не са нито хора, нито животни, а съвкупност от всичко това. Те знаят къде е най-приятно и чисто за живеене, защото обиколиха успешните проекти, изградени със средства по Оперативна програма „Околна среда“.Изложбата със снимки и „Обитателите“ ще бъдат в 6 града в България – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна и Русе, където хората ще могат да се запознаят със значимите проекти, които се изпълняват в техния град.