Министър Нено Димов в "Тази събота и неделя" по бТВ , 8 септември

10 септември 2018 | 09:45

Водещ: Следва разговор с министъра на екологията Нено Димов за кампанията ни „Да изчистим България заедно“ и за почистването на кабинета „Борисов“. Обичате ли да чистите?


Нено Димов: Не ми е детската мечта, разбира се, но при всички положения обичам да живея на чисто, защото това е много по-комфортно и по-здравословно, и като цяло по-приятно. Естествено, че обичам да чистя.


Водещ: Природата обичате ли?


Нено Димов: Да. Общо взето обичам да прекарвам време в природата. Самият аз живея в къща с двор, в която обичам да пребивавам максимално дълго време. А иначе зимата обичам да карам ски, лятото, ако мога да си позволя да ходя и на море, ще е супер.

Водещ: Сега, това лято, позволихте ли си го?

Нено Димов: Това лято – за няколко дни. Изключвам тези пътешествия, които бяха свързани с работа, които са били свързани с проверки и прочее. Няколко дни успях да изкарам на ръба на морето, на любимо място.

Водещ: Любимото ви кътче от България – това щях да ви питам?


Нено Димов: Любимото ми кътче от България е точно това ръбче на морето, на което ходя от 1968 г. На практика тази година успях да заведа майка ми, която от много години не беше стъпвала. Не можа да го познае, разбира се.

Водещ: Къде е то?

Нено Димов: Това е малко на север от Царево, едно прекрасно място, където всъщност съм стъпил за пръв път на тригодишна възраст и сега правя половин век, защото 50 години вече…

Водещ: Как изглежда това кътче 50 години по-късно?

Нено Димов: Самото кътче горе-долу е същото. Когато човек са завърти наляво и надясно, може да се ужаси. Общо взето наистина строителството е без… плановете, които са правени, за съжаление е много хаотично и не е това, което ми допада особено. Но това е ситуацията.

Водещ: Как го преживявате това сега, като министър на екологията?

Нено Димов: О, не бих казал, че го преживявам. Това са дадености. Това, което от самото начало си казах, че трябва по някакъв начин да стане, е да има тези общи устройствени планове, които да дават рамките, така че да не може да се прави всичко. Защото когато всичко е забранено, всъщност и всичко е и позволено. Така че докато нямаме ясни правила, не може да разчитаме, че нещо ще бъде в ред. Така че този тип… И затова съм се амбицирал поне на Царево Общия устройствен план, ако може и на други места по морето, да минат. Знаете, че там специално повече от 10 години е без такъв. За мен безредието е по-лошо от всеки ред, така че редът трябва да бъде установен по някакъв начин и това е надеждата ми да се случи.

Водещ: Така е. Ако трябва да си сложите ръка на сърцето и да кажете чиста държава ли е България?

Нено Димов: Трябва да го сравним с нещо, защото няма абсолютно чисто или абсолютно мръсно. При всички положения България днес е много по-чиста, отколкото беше да кажем преди пет или шест години. Ако погледнем вашата кампания, която правим съвместно вече седма година, ако не се лъжа, първите две години по 25-26 хиляди тона се събираха, по-миналата година – около 5 тона, миналата – под 4 тона, което показва, че тази кампания и като цяло има прогрес в правилната посока, развитие в правилната посока. Естествено, винаги ще има какво още, защото той, човек, затова е прогресирал дотук, защото винаги е недоволен и иска нещо повече, което в края на краищата ни тласка към прогрес.

Водещ: В какво се изразява подкрепата на министерството към кампанията на бТВ „Да изчистим България“?

Нено Димов: Всъщност ние по три начина помагаме на тази кампания. Първото е, че Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда финансира от порядъка на 90-100 хиляди лева всяка година чували, ръкавици, гориво. Това е, да го кажем, материалното изражение, което през районните инспекции, областните управители стига до всички ваши и наши, общи съмишленици, които се включват в кампанията. Второто – самият състав на министерството и на районните инспекции, които участват физически. И третото, което може би е най-невидимото, но най-скъпата част, това е отварянето на депата за отпадъци, в които всичко това се депонира, това, което се събере. Ето тук искам, между другото, да използвам случая да призова гражданите да не събират това, което не е разрешено. Например строителни отпадъци няма да приемаме или гуми, или такъв тип неща. На практика чистотата, за която ме питате, е на първо място ние да осъзнаваме, че трябва да живеем в по-чиста среда, и самите ние да пазим. Колкото и институциите да се включват, колкото и кампании да се правят, ако самите ние не сме осъзнали тази необходимост, не я изпитваме вътрешно, няма да стане много по-чисто. А резултатът, който виждаме, който споменах преди малко, според мен до голяма степен и образователният пример, който се дава, включително и личен през годините, и действително може би хората изхвърлят вече по-малко боклуци.

Водещ: На финала ми е любопитно какво мислите за почистването в кабинета „Борисов“, което тече в момента?

Нено Димов: Това е въпрос, който лидерите на коалициите трябва да решат. На практика като цяло всеки от нас се стреми да изпълни програмата, с която е поел този пост. В частност едно от основните неща, които „Обединените патриоти“ имаха като предизборна програма и тя стана елемент от програмата и на управляващата коалиция, е повишаването на доходите. Например политиката, която аз се опитвам да правя в рамките на околната среда, е именно насочена в това – как да може да бъде намерен баланса между опазването на околната среда и повишаването на доходите. Не съм убеден, че този тип оставки решават подобен тип проблеми. При всички положения, поемането на подобна отговорност е важно в политиката, но също така в политиката, а и не само в политиката, е важно да има обективност върху причините. А на този етап нито следствието е приключило, нито са приключили проверките, които са направени. При всички положения, уважавам тяхното решение и предполагам, че това е един от начините, по които трябва да се носи отговорност.

Водещ: Тъй като премиерът направи анонс, че е недоволен от работата и на други министри, чувствате ли притеснения за собственото си министерско място в момента?

Нено Димов: Не, не чувствам притеснение. При всички положения, има две неща: едното, което казах преди малко – аз работя в изпълнението на програма, с която съм поканен, а от друга страна, на мое място всеки знае, че утрешният ден може да му е последен. Така че това е нещо, с което всеки заемащ позиция, каквато заемам аз, е свикнал от ден първи.

Водещ: На последния коалиционен съвет вицепремиерът Красимир Каракачанов – всъщност вие сте от квотата на ВМРО – дойде със синя каска. След този коалиционен съвет умиротворена ли е коалицията или военното положение продължава?

Нено Димов: Аз мисля, че това беше изключително удачен… много добро чувство за хумор от вицепремиера Каракачанов. Сега мисля, че кризата приключва и се върви към стабилизиране на ситуацията.

Водещ: Благодаря ви за този разговор.

Нено Димов: И аз благодаря.

Водещ: Ще се видим на 15 септември.

Нено Димов: На 15 – аз в Русе, за вас не знам.

Водещ: Тук, в София.

Нено Димов: Тук, в София, добре.

Водещ: Може би някъде в Ловния парк.

Нено Димов: Добре.

Водещ: Добре, благодаря ви и успех.

Нено Димов: Мерси.