Министър Росица Карамфилова на детски празник в Паничище: След нас вие поемате отговорността за опазване на природата

01 юни 2023 | 16:33

„Вие сте тези, които след нас ще поемат отговорността да опазват природата. Затова бъдете смели, мечтайте и учете, защото само със знания ще постигнете вашите цели в живота. Всеки от нас има място и цел, вярвам, че всеки от вас ще намери своята“. С тези думи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова поздрави за 1 юни – Деня на детето, ученици от 4 клас на СУ „Христо Ботев“ в Сапарева баня. Децата, техните преподаватели, експерти от Дирекция „Национален парк „Рила“ заедно с министър Карамфилова и кмета на Сапарева баня Калин Гелев почистиха от отпадъци туристическата пътека от Посетителския център на парка в Паничище до местността Аждера.

Тя приветства желанието, с което учениците напълниха чувалите, и им благодари за това, че са изпълнили мисията на всеки от нас – да се погрижи за съхранението на чистата природа. Министър Карамфилова представи любопитна информация за бавното разграждане на пластмасата, както и за вредата от нея в океаните и моретата. „Не трябва да допускаме такова замърсяване. Нека сме отличници както днес, защото вие давате пример на всички. Аз преди 10 месеца не съм и предполагала, че ще бъда министър на околната среда и водите. Но преди повече от 20 години като младши експерт в тази област знаех, че това е моят път. Затова искам да намерите своя път и да вървите по него с високо вдигната глава“, каза още Росица Карамфилова.

Директорът на Национален парк „Рила” Красимир Андонов благодари на учениците за готовността да се включат заедно с екипите от парка в почистването. „Надявам се днешното мероприятие да е било приятно и забавно. Впечатлен съм, че действате като една машина и успяхте за кратко време за съберете отпадъците. Не трябва да има отпадъци в планината, пластмасата и металът замърсяват природата, а за опасни и за животните”, каза той. И добави, че с каквато и професия да се захванат след време, винаги трябва да пазят природата.

Съвместната инициатива на Дирекция „Национален парк Рила“ и община Сапарева баня по случай Деня на детето продължи с открит урок за това как да опазим природата, кои са правилата за недопускане на замърсяване на парка и каква е вредата от пластмасата, изнесен от инж. Николина Георгиева от дирекцията на парка. Д-р Стефан Кирилов проведе ековикторина с подаръци за децата от Изпълнителната агенция по околна среда и Главна дирекция „Оперативна програма „Околна среда“ в министерството.

„Природата ни брани и дава препитание, а ние с вас трябва да сме отговорни и старателни, не на последно място – взискателни, за да я запазим и за идните поколения. За да може след 50 години, когато вие сте на нашата възраст, да сте горди от това, което сте постигнали. Да си спомняте как министър Карамфилова ви научи да сте отговорни преди всичко пред природата, след това и пред себе си”, каза кметът на община Сапарева баня Калин Гелев.