Министър Сандов проведе среща за партньорство със студентските съвети

25 януари 2022 | 17:53

Участието на студентите в инициативи и кампании с екологична насоченост и за адаптация към климатичните промени обсъди министърът на околната среда и водите Борислав Сандов на среща с председателя на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Даниел Парушев и представители на организацията.

Двете страни разговаряха за възможностите за съвместно провеждане на инициативи, на които да бъдат представени усилията на МОСВ за запазване на околната среда и ограничаване на вредните емисии. Министърът коментира със студентите въвеждането на нискоемисионни зони в София и включване на Студентски град в такава зона, както и необходимостта да бъдат изградени два буферни паркинга в района. Студентите защитиха пред министъра необходимостта от репатриране на автомобили извън движение, които се намират на територията на района, както и за поддържане на чистотата в градската среда. Борислав Сандов информира, че и в Студентски град се планира поставянето на вендинг машини за отпадъци.

Даниел Парушев го запозна министъра с проблемите на обучението в електронна среда и поиска подкрепа за връщане на студентите в университетите. Бяха обсъдени и възможностите за стажантски програми, с които младите хора да се запознаят отблизо с дейността на МОСВ. В края на срещата двете страни се договориха да организират семинар по ключови политики на опазването на околната среда и климатичните промени.

Министър Сандов увери студентите, че в негово лице имат партньор по въпросите, които са в компетентността на МОСВ, и ще проведе разговори с другите отговорни институции в търсене на решения на всички поставени проблеми.