Министър  Юлиян Попов: Енергетиката е ключовият фактор за постигане на климатична неутралност

27 март 2024 | 13:29

 

„Енергетиката е ключовият фактор, който ще ни даде възможност да се придвижим към по-ниски емисии и да постигнем целта за климатична неутралност или „Нет зиро“ през 2050 година“. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на откриването на форум „ESG и производството на енергия от ВЕИ. Възможности и предизвикателства“, организиран от в. „24 часа“ и  Обединена българска банка (ОББ). 

„Много често тази цел се разглежда като тежест върху индустрията, но това, което чуваме от банката и от финансовия сектор, е ясен сигнал, че всъщност не е тежест, а изключително интересна възможност. Това е правилната посока не само в развитието на енергетика, а на индустрията въобще“, посочи министър Попов пред присъстващите на форума.

Той подчерта, че климатичните цели, които са поставени  на световно равнище, определят в голяма степен бъдещето на индустрията и енергетиката. „Ние често си затваряме очите пред този факт, защото знаем, че имаме въглища за 60 години. Представяме си, че тези въглища, като престанем да ги горим, ще започнем да ги правим на газ. После този газ ще го вкараме под земята и така вечно ще живеем с тези въглища, но това е наистина тежка илюзия, която се развива популистки“, увери министър Попов.

Според него правилната посоката е в сериозни инвестиции във възобновяема енергия, и то не само във фотоволтаичния сектор, но и в други сектори, които са важни за развитието и запазването на мястото на България в регионалната енергетика.

Министър Попов защити тезата, че е необходимо на първо място да ускорим развитието на вятърната енергия, за да може да получим едно относително балансиране, и второ - да се отнесем сериозно към електропреносната система и енергийната ефективност, която почти изцяло зависи от финансовия сектор. „Трябва да се използват инструментите на финансовия сектор, за да може енергийната ефективност да бъде финансирана от частни капитали, защото това е бъдещото“, каза в заключение министърът.