Министър Юлиян Попов участва във форум на инициативата „Три морета“ във Варшава

28 ноември 2023 | 18:29

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов участва във форум по инициативата „Три морета“, който се проведе във Варшава на 27 и 28 ноември.

„Инициативата „Три морета“ има нужда от публични и частни финанси, както и от политическа подкрепа от ЕС и САЩ“, заяви министърът в рамките на третия конгрес по инициативата „3W: Вода, водород и въглерод“, като говори в панела „Три ресурса и три морета“. Той заяви още, че въглищните райони са особено атрактивни за инвестиции в индустриалния преход.

Във връзка с предстоящото участие на България на Конференцията на ООН за изменението на климата - COP28, министър Попов съобщи, че страната ни за пръв път ще има свой павилион по време на форума от 30 ноември до 12 декември в Дубай. Подготвена е богата програма от събития, организирани от български държавни институции и с участието на представители на различни индустрии, бизнеси, местна власт и финансиращи институции. „България застава на картата на климатичната дипломация и има възможност да получи признание за постиженията си“, каза министърът и покани всички присъстващи на форума във Варшава да посетят българския павилион в Дубай.

Инициативата „Три морета“ (ИТМ) е ценен формат за преодоляване на съществуващите пропуски в развитието на ЕС и укрепване на неговото единство. Срещата на върха, проведена в Букурещ през септември, потвърди отново потенциала на ИТМ за засилване на свързаността по оста север – юг във всички ключови измерения – транспорт, енергия, цифрови технологии и иновации. Инициативата може да допринесе за напредъка на зеления преход.