Министър Юлиян Попов: Витоша е ценен природен актив в зелената система на София

21 февруари 2024 | 15:07

„Витоша е ценен природен актив в зелената система на София. Има сериозен политически, а вече и граждански ангажимент за това да намерим решение едновременно за развитието и за опазването му“. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов след днешната кръгла маса на тема „Спорт и туризъм на територията на Природен парк „Витоша“, организирана от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

Министър Попов припомни, че търсенето на решения за управлението на Природен парк „Витоша“ е от 2014 г., и добави: „Аз съм умерен оптимист, че този път ще успеем, защото вече осъзнаваме какъв актив е Витоша и че той не е само икономически, а е актив и за нашето здраве, за въздуха ни“. Той съобщи, че Министерството на околната среда и водите сега работи с администрацията на Природен парк „Витоша“ и до април ще има препоръки по Плана за управление на парка, за да има актуализирана версия и обществено обсъждане по нея.

„Витоша не е самотна планина, защото София е оградена от още природни активи,  те също трябва да се развиват и ще облекчат големия натиск върху тази планина, който е много голям“, припомни министър Юлиян Попов. Той отново подчерта, че развитието ѝ не е само един лифт, модернизирането на туристическата и спортна инфраструктура ще изисква огромен граждански, материален и финансов ресурс. Но е важно всички заинтересовани страни да се опитат да се обединят около обща визия като намерят отговори на въпросите за това как да се използва и охранява Витоша – като спортен, икономически и природен терен.

В дискусията в Министерството на младежта и спорта се включиха още министрите на туризма Зарица Динкова, на земеделието и храните Кирил Вътев, на регионалното развитие Андрей Цеков, на здравеопазването Христо Хинков, кметът на Столична община Васил Терзиев, както и областният управител Вяра Тодева.

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев изрази общата воля на всички министри – участници в срещата, заедно с кмета на София да се намери решение „тази прекрасна планина да бъде достъпна за всички, както заслужава една европейска столица“. Столичният кмет Васил Терзиев се ангажира общината да бъде водеща в процеса и обеща да се направи пътна карта за решаване на проблемите на Витоша: „Нека не бъдем поредните, които са се събрали и нищо не са направили за това децата ни да отраснат на тази планина, да имат по-различно отношение към опазването на околната среда и да подобрим качеството на живот на всички в София“. Според кмета Терзиев по темата предстоят регулярни срещи през следващите месеци.