Министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на „Неделята на NOVA”: Ако не бяхме изчистили пестицидите, щяха да отидат в питейната вода

17 януари 2021 | 19:09

 

Водещ: Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е при нас. Добре дошли.

Емил Димитров: Добре заварили.

Водещ: Видяхте ли, въженият мост е отишъл в Елешница. Не само там, разбира се...

Емил Димитров: Аз много неща видях само от този репортаж. Докато говореше репортерът, зад гърба му имаше една тръба Фи-110, която е канализационна. Като излязохме видях, че нивото на басейна е на нивото на реката. Тоест тази съблекалня е дори под нивото на реката. Така че много по-лесно може да се наводни нещо, което е до реката и е по-ниско от него. Но като цяло, когато дойде голяма вълна, имаме такива проблеми на много места, затова трябва да се чисти реката. А и тези тайни фирми, които изземват строителни материали от реката, понякога до мост, понякога преди село, понякога след, създават голям проблем. Неслучайно прокуратурата разпореди на няколко министерства да направят опис на всички подобни случаи в България и да бъдат представени във ВАП.

Водещ: В Елешница такъв ли е случаят?

Емил Димитров: Не, тук има голяма вълна, има и ниски сгради. Ако и вие си построите сграда в дере и мазето е по-ниско от реката...

Водещ: Очевидно, то се видя.

Емил Димитров: То си е като кладенец. Съблекалнята е под нивото на реката. И като придойде водата – защо го е заляла. Но като цяло питайте ги дали не се е случвало и предишни години. Сигурно преди 10 години е било пак същото.

Водещ: Кажете обаче за всички тези фирми и за начина, по който те действат. Всъщност вие казвате, че сега прокуратурата се е задействала, за да започнат тези проверки. Сигналите вие ли ги подадохте? И за колко реки става дума, където се извличат подобни материали?

Емил Димитров: Ние ще изискаме материали от цялата страна. Министерството на енергетиката, което раздава концесиите, то също ще се включи, МВР ще се включи. Ние имаме няколко случая, които са регистрирани и са съставени актове. Включително неколкократно аз съм казал – не може след моста да копаете такива огромни ровове по четири метра, а отгоре минава железницата. След една-две години – защо мостът се клати. Ние имаме много такива случаи. Съвсем скоро случаят с газопровода беше – образувал се е остров от наноси, газопроводът както минава, реката идвайки се отклонява и бие във фундамента на газопровода. Защо трябва да се случва това, всички го виждат. Така че има много такива случаи, за които ще докладваме. Дали сме предписание, издали сме глоби. Но искам да попитам, вие видяхте ли това в Своге, което се случи, с централата и огромните отпадъци, които никой от София не каза, че са негови. Безспорно не знам откъде са дошли. Всички знаем, че са от София, че са отмили сега при огромните дъждове незаконни сметища, закрити със земя, всичко това е отишло в Своге.

Водещ: Вижте го само, толкова е грозно.

Емил Димитров: Да, много е грозно. Обаче знаете ли, че имаше дирекция при нас, която като видя това, дойдоха и казаха: Виждате ли колко е добре, че тази година ВАП разпореди да изчистим най-рискованите обекти, където се съхраняват пестициди. Вие знаете ли, че около 200 тона пестициди, ако не ги бяхме почистили, в момента са заляти бившите хранилища с вода. Реката щеше да ги отнесе, а пестицидите – само това да кажа – най-опасни са радиоактивните, след това са устойчивите. Първо се размиват от водата, после са контактна отрова, не е нужно да ги поемаш. И те бяха над водопроводи, над реки. Сега не само щяхме да имаме трансгранично замърсяване, всичко от тези – град Белово, Искър, от там до Дунава щеше да е умряла цялата риба. Защото това бяха 200 тона от най-опасните.

Водещ: Никой не подценява работата, която сте свършили. Обаче кажете как се стига до това толкова много боклуци да виждаме събрани...

Емил Димитров: Всеки хвърля където си иска.

Водещ: Не, не, не. Не може така, г-н министър... Вие сте министър и не можете да кажете, че всеки хвърля, където иска. Трябва да има някаква система. Ясно ми е, че общините по някакъв начин носят своята отговорност, но вие трябва да направите организация, така че реално да се глобяват тези хора.

Емил Димитров: Как?

Водещ: Поискайте помощ от МВР, не знам. Вие кажете как.

Емил Димитров: Между другото, да кажа за пестицидите. Успяхме да се организираме и 1000 тона да изнесем в чужбина. И никой не разбра. И сега тези населени места, три-четири, ако бяха там, щяха просто да са отишли в Дунава. Едно село има, което беше, заедно със зам.-главния прокурор, г-жа Пиронева отидохме, от ВАП, във Варненско, те казаха, че при предишното заливане беше стигнало до предпоследното стъпало, три-четири стъпала и там е складът. Ако дойде повече ще го измие, после с години не можем да ползваме цялото поле. Ние ги изнесохме, те в момента ликвидираха склада, разораха го.

Водещ: И ние сме благодарни, че сте действали превантивно. Обаче кажете, наистина, моля ви се, няма глобени хора за това, че си изхвърлят боклуците. И ние го знаем. Всички го знаем. Подавали сме сигнали, между другото, нееднократно, аз лично съм подавала сигнали.

Емил Димитров: Само си представете, всички населени места, където са минавали тези реки, да глобим кметовете. Нито един няма да плати.

Водещ: Как така няма? Той ще ви откаже да плати?

Емил Димитров: Ние си разпределихме язовирите. Между другото, защо не питате какво направихме ние с тези язовири, след като така добре се справихме? Знаете ли, че в моя кабинет има една ето такава кошница от турския посланик, от благодарност за това, което направихме. Че успяхме да задържим вълната с няколко дни. Те имаха код червено...

Водещ: Сега, при тези валежи?

Емил Димитров: Да. Една огромна кошница имам със съответните знаменца на нея, подаръци и благодарност.

Водещ: Разкажете, какво можеше да се случи?

Емил Димитров: Ако в България спорим дали е имало висока вълна или не е имало, в Турция не спорят. Ние знаехме, че там има червен код за Одрин.в същото време се притеснявахме да изпуснем водата през една каскада от четири язовира, за да не мине през Пловдив. По време на високата вълна ние да изпускаме язовирите. Ние имаме известен буфер в тях, но той не е неограничен, защото пък лятото ще са празни. То хубаво да го изпразниш целия и после, ако дойде вода – дойде. А ако не дойде? Така че ние успяхме да задържим с няколко дни водата в язовирите, да изпускаме плавно. След това не вдигнахме нивото на Марица, примерно, и на Тунджа, защото той и без това си е високо от собствения водосбор. И когато Арда, Марица и Тунджа се съберат в Одрин, а те са в червен код, ние ги предупредихме няколко дена по-рано, успяха да отворят един канал и да намалят щетите. Там колите са до покрива пълни. И ние успяхме просто да намалим малко водата, дадохме със съответните грами своевременно, така че ние си решихме наш проблем, но се опитахме да помогнем и на нашите съседи. Своевременно ги уведомихме, за да разчистят, да извадят техниката в полето...

Водещ: Хубаво е, че и това сте свършили. Между другото, изключително сериозна е бурята в Турция, само да съобщим че пътуващ кораб към България, той е бил руски товарен кораб, е потънал днес в района на Черно море, именно покрай Турция. Причината за това е силната буря, която бушува в Черно море. За съжаление има четирима моряци, които са загинали. Сериозна е бурята и сериозни са щетите, които казвате са били нанесени. Върнете се на боклуците, защото е недопустимо. Не може да се подават сигнали и никой да не поема никаква отговорност. Кметството казва ние нямаме хора. Кой да пратя аз там да проверява, че изхвърля боклуци. Съответно си работят с местните фирми, нищо не може да има каже. Как трябва да се реши този проблем? Изобщо обсъждате ли подобна законова промяна, така че МВР да влезе в ролята си?

Емил Димитров: МВР никой не ги е спрял, ако искат да влязат в ролята си. Но те не могат след всеки човек, който изхвърля, да ходят. Отделно – то и кметът на Своге е бившият областен управител на София-област. Смятате ли, че той е забравил, в момента, в който е станал кмет, всичките си задължения като областен управител? Или не знае как той като областен управител е разпореждал на кметовете. Но сега изпрати зам.-кмета да казва, че някой друг му е виновен. Добре, правителството веднага взе пари, гласува, даде му. Правителството всеки път за всяко село ли ще се обажда, за всеки град ли? Разбирате ли, че те си имат задължение да чистят, обаче те какво правят – почват да сключват договори с разни фирми, старата обжалва срещу новата, влезнат в съдебна процедура – тази е причината и в Пловдив. Ако областният управител беше подал за новата фирма с предварително изпълнение, независимо от съдебните процедури сега щеше да е чисто в Пловдив. Те си влязоха в една процедура и всеки търка ръце и вика – държавата ми е виновна, някой да ми даде пари, не може ли друг да ми реши проблема. Пловдив специално...

Водещ: Кметовете.

Емил Димитров: Не, не кметовете. Той като няма пари, какво да направи? Сега този кмет, който го дадохте, да е жив и здрав. Смятате ли, че той може да изчисти цялата река или може да направи защитни съоръжения?

Водещ: Добре, дайте предложения – начин, по който законодателно да се случи така... По отношение на боклуците питам. Иначе за изчистването е ясно, че кметът може с фирми да работи.

Емил Димитров: Където има ВЕЦ-ове, те си ги чистят. Но толкова много, този човек не е виновен, който е на ВЕЦ-а. Редно беше държавата да помогне. Ние направихме извънредно заседание. Аз бяха на Христо Смирненски, защото бях притеснен за нивото, оказа се, че всичко е нормално. Аз тогава търсех wi-fi, къде да си закача телефона, за да мога да проведа заседанието на Министерски съвет. Добро беше решението. Дадоха им се средства, но не всеки път.

Водещ: 200 000 лева, нали така?

Емил Димитров: Да, но това означава ли, че всеки друг ще каже – нищо няма да правя, като има проблем държавата ще ми даде 200 000.

Водещ: Между другото, еколозите казаха, че те са го правили абсолютно доброволно, когато се е налагало.

Емил Димитров: Защо не отидоха да го направят ето сега?

Водещ: Сами са поемали разходите по изнасянето на този боклук.

Емил Димитров: Такива - и аз можех да го направя. Защо три дена не отидоха да го направят? Аз такива хора искам, които казват – без пари ще го направя веднага. Ама след като държавата гласува парите и започна да го чисти.

Водещ: Да чуем въпросите на зрителите.

Емил Димитров: Нека, така е редно. Казахме ли, че има вода за всички тази година, че всички питейни язовири вече за пълни?

Водещ: Ей сега ще го кажете. Да видим какво ви питат зрителите обаче. Иначе разбрахме, че сте се справили добре. Таня стои и чака.

Репортер: Здравейте, да. Зрителите и за водата питат. Има въпрос от Мария Пеева: След последните обилни валежи и покачването на нивото на язовирите, очаквате ли режим на водата някъде в страната през лятото? Елеонора Ганева се интересува за замърсяването на въздуха в Русе, както и на река Дунав. Жената има критики дали се проверяват абсолютно всички виновни, министърът проверява ли всички замърсители. Има въпрос от Владимир Стоянов: Сигнал за спукана тръба от 2015 г. излива мръсотия в Черно море. Защо министърът не освобождава директорите на ВиК Варна и Бургас, които са с основно държавно участие. Водата изхвърля тонове мъртва риба. Министърът знае ли, ще има ли проверки и глобени?

Водещ: Благодаря ти много.

Емил Димитров: Почвам наред, както съм ги запомнил.

Водещ: Аз ще ви помагам. Ама искате ли първо със спуканата тръба в Черно море, която замърсява?

Емил Димитров: Не я знам коя е тази тръба. Той си е въобразил човекът, има някъде тръба и сега аз трябва да ходя тази тръба да я затворя. ВиК дружествата не са подчинени на нашето министерство.

Водещ: Той казва – и двете са държавна собственост.

Емил Димитров: Те са към регионалното министерство. То назначава тези управители на ВиК, то си ги освобождава. Явно си ги харесва и си и държи, не съм аз човекът, който ще каже мнение, добро или лошо, още повече не съм я видял тази тръба. По отношение на Русе – наистина там, когато на един от заводите – не че само той е замърсител, защото докато не е доказано... Но този завод, когато е тръгнал да си увеличава мощността, без да си постави филтри и да изпълни комплексното си разрешително, му е разрешено да работи. Видях, че има стачки за мен, сякаш аз съм направил завода, сякаш аз съм му сложил или несложил филтрите. Имаше големи драми, БСП стачкуваха срещу мен. До изборите ще е така – всички ще мият ръцете с МОСВ, за да получат безплатно ефирно време. Това, което смятам да направя аз – защото не бягам от проблема – да изпратя проверка в Русе комплексна, която да види дали този завод, всичките му филтри, които са направени, са сложени, работят и са ефективни. Ако не са, ще трябва да им дам срок, в който да ги сложат.

Водещ: Въпросът е дали става дума само за един завод или има и други замърсители, към които вие обаче не проявявате подобен интерес.

Емил Димитров: Не, аз не мога всички заводи във всеки град едновременно, разбирате ли? В Русе са 200-300 обекта. Само тогава в Русе трябва всичко да съсредоточа. И ще кажат – а защо пропуснахте Пловдив? А защо бягате от София? Този завод, който е проблем, ние ще отидем да видим. Ако си е изпълнил комплексното разрешително, ще сложим камери да видим дали изпуска или не. Но не забравяйте, че има и друго. Няколко цапат, и като видят, че един е нарочен, те нарочно спират, че да излезе, че той е виновният. И тогава ще дойдат много хора – фирми, посланици, ще кажат – нашите чуждестранни инвеститори, какъв знак давате към света – ето, те са дошли точно да си оправят проблемите, вие сега им създавате нови. Истина е, че в Русе има заводи, които замърсяват. Затова, когато отидем, не ни нападайте, че ние сме решили на някой инвеститор да му вземем бизнеса, или пък да му вземем изобщо завода, а просто да го накараме да си сложи филтри.

Водещ: Вие предишния път разказахте по какъв начин дори посолствата се използват и как всеки ходи да се оплаква на премиера.

Емил Димитров: Тази седмица ще открием център, от който ще бъдат сложени камерите, с които ще наблюдаваме тези заводи. Не мога всички заводи в България. Но най-опасните, ТЕЦ-овете, които са, ще ги наблюдаваме.

Водещ: Вие ги предупредихте сега и готово.

Емил Димитров: Те да си сменят филтрите за една седмица. О, дай боже да го направят, като не са го направили за 10 години.

Водещ: Винаги ме изумяват българските проверки – излизат по телевизора всички проверяващи органи и казват – от утре започваме проверки. Това някъде в новините се съобщава – от утре започваме да ви проверяваме.

Емил Димитров: Аз не съм казал от утре. Казах след като премиерът открие център. Добре, а защо досега не се е случвало през всичките тези 10 години? Защо искате аз, 40 години пестициди, аз да ги реша веднага? Неподдържани от 30 години, не може ли вие нещо да направите?

Водещ: Колкото повече работи един човек, толкова по-големи са очакванията към него. Затова работете малко...

Емил Димитров: По-мързеливо да го давам.

Водещ: Точно така.

Емил Димитров: Не, заел съм се, имам ангажименти към премиера, изпълнил съм ги на 90%. И язовирите напълнихме, и дедо Боже се смили над нас. И всички други действия, които той е разпоредил, за да няма криза, сме ги предприели. Останаха само напоителни няколко язовира, и тях ще ги напълним.

Водещ: Казвате 90% от ангажиментите си към премиера сте изпълнили...

Емил Димитров: Да не излезе, че някой от въпросите нарочно съм избягал от него.

Водещ: Сега ще се върнем на него, но ако ми позволите и аз да попитам нещо.

Емил Димитров: Извинявам се.

Водещ: Да ви попитам, тъй като казахте, че 90% от ангажиментите към премиера сте изпълнили. Ако има Борисов-4, ще се съгласите ли отново да сте министър на околната среда и водите?

Емил Димитров: Боже... Сега имам два отговора – да скромнича и да кажа – не, не, не, никога не бих поел, на каквато и да е цена. Вие нали разбирате, че аз този мандат го поех, само за да се изкара пълният мандат, с всичките негативи – да не бъда отново депутат, да бъда сутрин от вечер нападан, за неща отпреди 40 години да се чувствам виновен. Кой как излиза да си остри химикалката от мен и да ми вика – ти си виновен за това, ти си виновен за онова. Всичкото това си го причиних, само защото исках да се изкара пълен мандат. Ние сме се разбрали за този мандат. Стиснали сме ръцете и аз, както виждате, си нося кръста.

Водещ: Кажете за следващия.

Емил Димитров: За следващия не сме имали разговор. Не съм имал разговор с нито една политическа сила да участвам като депутат, затова съм казал, че съм се отказал и няма да участвам, да са спокойни.

Водещ: Ако ви бъде предложено да бъдете отново министър.

Емил Димитров: Това са теория на вероятностите. Щяло би било, ако аз съм...

Водещ: Аз питам дали вие сте готов да продължите.

Емил Димитров: Много е трудно. Не съм много сигурен, че искам да си го причинявам. Нека има по-достойни. Нали има много хора, които... един гледа на шарени бобчета къде щяло да има вода – пробивайте тук. Много хора има експерти. Нека някой по-голям експерт да дойде. Защо трябва непрекъснато да ме нападат само и единствено мен? Аз съм от малкия коалиционен партньор, гражданска квота. Каквото и да направиш срещи него, добре е, защото няма кой да ти върне, няма кой да те нападне.

Водещ: Но за да свършите изцяло работата, която искате да свършите, вероятно ще ви трябва още малко време, затова ви питам. А и казвате, че не сте много сигурен. Усещам вече колебанието. Обмисляте, че може и да се съгласите.

Емил Димитров: Не е имало разговори такива и по никакъв начин не е коментирано какво ще стане след изборите. Даже сега разбрах, че още един месец ще продължи – няма д абъде до март, ще трябва да бъде до април. Нямам нищо против, но на мен ми тежи.

Водещ: 4 април добра дата ли е?

Емил Димитров: Все ми е едно. Президентът, изключително негово право е да я насочи. Все ми е едно кога ще е. По рано по ме устройваше. Но и аз не знам какво ще стане с тези кризи наляво надясно. Не знам кога ще закрият Народното събрание, защото те работят три дена, от тях аз поне два дена съм в Народното събрание. Но трябва и нещо друго да свърша, не да седя в Народното... Обаче длъжен съм, там съм, давам обяснения. Кой каквото се сети... защото вие ще го давате и по телевизията. Но премиерът възложи няколко задачи, изпълнени са всичките.

Водещ: Отчетохте се. Да видим сега дали предложението ще дойде. Разбира се, ако ГЕРБ спечелят следващ мандат.

Емил Димитров: Да не изпуснем нещо като въпрос.

Водещ: Изпускате, почти. Режим на водата дали ще има?

Емил Димитров: Режим на водата. Всички 52 язовира – те не всички са питейни, 12 от тях. Но искам да кажа, че във времето голяма част от напоителните язовири, от напоителните, ще почнат да дават вода за питейно-битови. Защото в цялата страна се наблюдава падане на хоризонта на повърхностните източници. Това, което ВиК-тата взимат не само от язовирите, на много места те си имат собствени водоизточници, почва поголовно да падат. Рано или късно ние ще се насочим към язовирите. И ако в момента не запазим тези 52 язовира – това е националното богатство, след време ще съжаляваме, че не сме го направили. Така че тези 52, 12 питейни, от нито един от язовирите, които МОСВ стопанисва, няма да има режим тази година. Имаме за по една, за по две, за по три години. Язовир Искър го изпускаме, само защото е препълнен. Язовир Студена е пълен, язовир Дяково е пълен. Всичките ни язовири имат поне за две години вода. Само Камчия има за една година вода, надявам се...

Водещ: Трябва ли да има общо управление на всички тези води обаче? И всички тези язовири всъщност да са под една шапка, за да е ясна отговорността на кого е, а не да се раздават едни пари и после да се чудим...

Емил Димитров: Нека да кажа – трябва да има общ контрол. Защото кранчетата не са при нас в София, а са по места. Но енергийните язовири ги пълним на максимален размер, за да може, когато трябва да дадат енергия, те не могат да бъдат полупразни, трябва винаги да бъдат пълни. От друга страна това при висока вълна ни притеснява. Но те трябва да бъдат за тази цел. Като сложиш риби вътре, аха да не я пускаш заради хайвера – тогава ток ли ще има, риба ли ще има. Питейните също, там не допускаме. Земеделските може, но те пък не искат там, защото земеделецът знае, че лятото трябва да полива. И почва – единият иска за царевица, единият иска за ориз, а третият вика – остави ми вода в язовира за рибите. И затова много съм притеснен, когато правим тайни концесии, частни концесии. Ето сега, тази седмица една такава ще се гласува. Притеснявам се, когато преди избори по политически причини в желанието да спечелим гласове съсипваме нещо, което след години ще рефлектира за нас. Иначе аз съм казал – докато съм министър, вода ще има. Защото то наистина имаше толкова. Сега ще има една година след това, в някои язовири – три. Остават ни земеделците, работим и по тази тема. Премиерът предстои да открие центъра, предстои да открие няколко съоръжения. Имаме много неща, с които можем да се похвалим, но доброто не е хубаво да се чува, трябва да се чува лошото.

Водещ: Напротив. Досега само за доброто говорихте. Даже за поемането на отговорност за това, че толкова много боклуци имаше, само насочихте към кметовете. Но ви разбрах. Следващият път като дойдете, ще продължим.

Емил Димитров: Добре, аз съм виновен за всички боклуци на Своге, да са доволни.

Водещ: Ще продължим да говорим. Благодаря ви много. Емил Димитров при на в студиото.

Емил Димитров: И аз благодаря.