Министърът на околната среда и водите Емил Димитров в предаването "Неделята на Нова"

18 април 2021 | 18:59

Водещ: Министърът на околната среда и водите в оставка Емил Димитров е при нас. Добре дошли.
Емил Димитров: Добре заварили.
Водещ: Коментирайте френския кмет. Сериозно ли е да забраняваш на българи да гласуват, само защото цапат и нарушават забрани?
Емил Димитров: Аз, ако, доколкото го чух, те нищо не са спазили там.
Водещ: Е, не са, да.
Емил Димитров: Отиват със закъснение на училище, идват за помощи. Изводите са два – след като този град е пълен с бежанци и има поносимост към тях, нашите хора, за да не се впишат, или нашите са много добри, ама не са случили на град, или градът не иска хора, които не се вписват в техните правила. Но нека опитите от този френски град да станат български и да продължат.
Водещ: Иначе радваха ли ви опашките за гласуване на българите в чужбина на тези избори, г-н Димитров?
Емил Димитров: Винаги, казвахме едно време, че на Малдивите трябва да има на всеки остров по една секция, защото като тръгне сутринта някой с лодката, не знае къде ще излезе. Хубаво е да го чака за 20 души цяла секция, от България изпратена и там. Прекалено много секции, прекалено много проблеми и прекалено много жалби после. Мисля, че в Европа трябваше да са повече.
Водещ: Гласуването в чужбина ли изяде главата на ВМРО, така да се каже? Вие бяхте министър от квотата на ВМРО, затова ви питам?
Емил Димитров: Не. Това, че се разделиха в навечерието на изборите – мисля, че това изяде главата. Прекалени, така, усещания, че едва ли не и самостоятелно могат да влязат. Мисля, че трябва да се обединят и то възможно най-скоро. Не съм обединителя, защото аз съм безпартиен, не съм към нито едната от трите структури. Влязох от квотата на ВМРО. Мисля, че беше голяма грешка. Но така съдейки по изказванията им, те считат, че е голям успех. Не мога да преценя.
Водещ: Кой е казал ...
Емил Димитров: Според мен малкото камъче взе та събори цялата кола. Защото ако бяха влезли с 30 депутата, по-лесно щеше да им е да направят кабинет с Борисов. Сега в момента са извън парламента, всички. При два мандата ...
Водещ: Тоест, според вас, голяма грешка беше не това, че вие сте станал министър от квотата на ВМРО, а това, че ВМРО и патриотите не са се обединили? Да изясним това. Защо така прозвуча.
Емил Димитров: Смятате, че ВМРО не е влязло, защото аз съм министър. Аз мисля, че поех ангажимент и мисля, че си го изпълнявам и до ден-днешен, когато тях ги няма вече в парламента. Една година съм бил. Имаше вот на недоверие пет дена, след като бях министър. От тогава не е имало вот на недоверие. Всичките проблеми са само върху моя гръб.
Водещ: Така е. Обаче не им провървя на тях с тази квота в това министерство. Нено Димов в ареста, за съжаление, все още.
Емил Димитров: Не мога да коментирам. Това идва от прокуратурата проблем. На мен също не ми е било лесно, защото коронавирус, 30% от персонала е там, а ние ги пращаме по проверки, прокурорски, всякакви други, а в същото време трябва да и работят, а трябва да си гледат и децата, а и да се пазят.
Водещ: За работата след малко. Искате ли първо да уточним. Получихте ли предложения от партията на Слави Трифонов? Защото ако казвате, че грешката ...
Емил Димитров: Никой не ми е предлагал и с никой не съм водил разговори било пред, било след изборите, било за участие в място. Дори аз три месеца преди изборите ясно заявих – работата ми, която предстои точно съвпада с изборите. Имайте предвид язовирите, топенето на снеговете, регулирането на отоците. Няма да участвам в изборите. И всъщност аз платих с това, че не участвам в изборите. Друг е въпросът дали щях да вляза или не. Но дори не се кандидатирах. Но това е минало-заминало. Приел съм го. Сега в тази позиция също не знам какво ще се получи.
Водещ: Ако сега ви потърсят обаче?
Емил Димитров: Не, никой, казах, никой не ме е търсил нито преди изборите, нито след изборите...
Водещ: Ако ви потърсят за министър на околната среда и водите, да речем, че Слави Трифонов се съгласи и вземе втория мандат, или пък се стигне до експертно правителство и бъдете потърсен, ще се съгласите ли с друг началник да управлявате, различен от Борисов?
Емил Димитров: Първо трябва да видя кой ще е премиер. Защото не с всеки може да се работи. После, искам да кажа нещо лично, след като една година си дал, ти е жал всичко това да го хвърлиш – и оперативен център, и води, и чистота на въздух, и всичкото това да замине в реката, да изчезне, да отече, не е редно. Нали, тези хора там е хубаво да останат, институцията да съществува. Никой не е казал, че тя трябва да е благодарение на мен. Така че нямам разговори, не съм водил разговори, не разсъждавам в тази тема...
Водещ: Казвате, че сте готов за министър-председател…за министър…
Емил Димитров: Ще ви кажа една хубава поговорка – Зад всеки мъж, която е готов да се справи с коронавирус, който е готов да оглави Националния отбор по футбол, който е готов да състави българско правителство и то да е успешно, стои по един клиент в задната седалка на таксито. Не ме превръщайте в шофьор на такси, който има мнение по всичко, разбира от всичко. Аз бях нужен в една среда, грижех се само за нея, справям се горе-долу…
Водещ: Защо изглеждате така тъжен, сякаш не сте доволен, разочарован сте и въобще…
Емил Димитров: Като гледам това, което става в парламента и ми става лошо, защото ние имаме наказателни процедури, ние имаме неща, които трябва да се случат веднага, мигновено, те са закъснели със седем-осем години.
Водещ: Давайте, вършете ги, кой ви пречи сега?
Емил Димитров: Нали разбирате, че трябва да имаш действаш Министерски съвет, трябва да имаш подкрепа на някаква политическа сила и трябва да имаш яснота за колко време ги правиш тези неща. В момента България всеки ден губи милиони, които са невъзвратими…
Водещ: Защо?
Емил Димитров: До този момент 120…
Водещ: Защо?
Емил Димитров: Едното е наказателна процедура за въздуха, която от три години е трябвало…
Водещ: Да, но тя започна отдавна, вие сте ни гостували още преди няколко месеца..
Емил Димитров: Всичко е отдавна и сега излиза наяве. В екологията това е проблема, днеска нещо като го направиш, то след година, година и половина или след пет излезе и ти разбираш, че вече е късно да го предотвратиш.
Водещ: Нали не ми казвате, че вече сте спрели да работите във вашето ведомство и чакате да влезе новия министър или новият премиер да реши дали да ви запази?
Емил Димитров: Не съм спрял да работя до последно, и вчера бях по язовирите и по планините. Няма да спра, защото няма да е честно спрямо следващият човек, който и да е той и независимо каква политика той иска да прави…
Водещ: Това е похвално.
Емил Димитров: Това, което ще направя е да изчистя кабинета си от моите боклуци, та да може човекът да си влезе на чисто. Имам книги, подаръци, снимки… Нормално, там ми е работната среда, там ми минава по-голямата част от деня.
Водещ: Ако има нови избори предсрочни готов ли сте…
Емил Димитров: Трябва да се обединят, тези хора направиха голяма грешка…
Водещ: За Патриотите говорите?
Емил Димитров: Да, голяма грешка.
Водещ: Бихте ли участвали с тях или по-скоро сте склонен да преминете към ГЕРБ?
Емил Димитров: Аз ви питам, на мен кой какво ми предложи след всички жертви, които направих? Отговорът е нула. Кой ми благодари от всички за това, че успяхме безпроблемно пълен мандат – отговорът е нула. Единствено Валери Симеонов дойде и ми подари една голяма картина на Васил Левски с едно много трогателно посвещение отзад. Всички други се ослушваха.
Водещ: Какво пишеше?
Емил Димитров: Няма значение, с почит, с уважение.. Човекът призна това, което съм направил за една година.
Водещ: Искате да кажете, че Красимир Каракачанов се отрече от вас?
Емил Димитров: Не, не са се отрекли, просто имат други важни задачи. И вие сега ме питате – ако те имат проблем вие бихте ли се нагърбили да им го решавате…ей така щото много патриотично ще звучи. Всеки разговор е индивидуален. Този път аз бях поел ангажимент, бях влязъл от тяхна квота. Ако щете дължах на Борисов жест да върна, защото преди двадесет години ме е направил шеф на Митниците. Аз не съм човек, който забравя доброто, двадесет години са минали, не ме е потърсил, сега в момента има нужда, помагам. Но с това се изчерпва моят ангажимент.
Водещ: Вие казахте, че и Борисов не ви е потърсил, и той не ви е благодарил, нали така?
Емил Димитров: ВМРО ме е номинирало… То му е до мен сега на премиера… ВМРО ме е доминирало, аз съм се съгласил. Ако е имало списък за министри аз съм бил десет човека след последния, не съм имал желание, поел съм ангажимент, изкарал съм си го. Нямам ангажимент към никого, към никого в България нямам ангажимент..
Водещ: Пито-платено, това казвате?
Емил Димитров: Да, пито-платено е всичко. Доволни – доволни, недоволни – недоволни. Сам съм си…на времето, на усилията, на това какво да правя.
Водещ: Но който и да ви потърси сте готов на разговор?
Емил Димитров: Трябва разговор, трябва разговор да се види какво ще правят. Ако ще съсипват държавата не искам да съм част от този проблем. Ако ще помагат искам да е ясно какво е…
Водещ: Към кого сега отправяте това послание…защото ясно да ви чуят…
Емил Димитров: Към тези, които ще управляват, към които и да са…
Водещ: Към „Има такъв народ“, към третата партия, която евентуално ще вземе мандата…
Емил Димитров: Екологията не е смокинов лист само да си криеш с нея всичките безумия в България. Когато трябва и си обещал да направиш нещо за екологията.. Ето в случая, за три години да дадеш 100 милиона лева за общините да оправят чистотата на въздуха, трябваше да им го дадеш, а не да викаш – имаме нужда от други неща. Когато казваш, че екология, не сега моите пари, които са събрани от такса вода да се върнат във ВиК проекти ти да ги взимаш и те за коронавирус…
Водещ: Това критика към Борисов ли е?
Емил Димитров: Не, към всеки който ще дойде следващият, който мисли че обещава пари и ще ги вземе. Миналата година ми взеха 70 милиона и ги дадоха за коронавирус, гък не съм казал, тази година още толкова, гък не съм казал. Като дойдат наказателните процедури, не ме питайте – защо сега България се санкционира? Защото три години дремахме, защото от 2009 година не е приет нито един закон…
Водещ: Важното е, че сега дадохте обяснение защо ще ни санкционират, защото всички пари са отишли към коронавируса. Това ли ни казвате?
Емил Димитров: Всички министри в България се хвалят с това колко пари са похарчили, за отбрана, за образование, за общини, за каквото искаш. Само един се хвали с това какви приходи е докарал. По отношение на Европейската програма. Ние сме смокиновия лист как ще направим едни страшни екологични промени в България, за да получи всичките пари. Какво ще се случи в момента, в който не ги получи тези пари, тогава какъв отговор ще дадем? Защото това, което поемаме като ангажимент и това което е реално изпълнимо, и това, което е дадено за екология са неща, които странно се разминават.
Водещ: Кой ви използва за смокинов лист вас?
Емил Димитров: Всички политически сили са се опитвали да осиновяват това министерство, да го ползват за едно, за друго, за трето. Виждам сега опити да се сключват договори за бъдещи периоди…уволнявам наред… Защото не може да дойде нов министър и ти да му кажеш – Преди два дена сключихме договор за четири години. Чакайте, нека да дойде новият министър да прецени.
Водещ: Господин Димитров, нека да изясним, кой се опитва в момента да сключва…?
Емил Димитров: В една от агенциите примерно се опитаха да сключат договор за четири години напред. В момента, в който разбрахме спрях пълномощията и го уволних.
Водещ: Това политически назначения ли са, кой се опитва…
Емил Димитров: По всяка вероятност са политически и в последния момент са се опитали в мътната вода да ловят риба…
Водещ: Това от коя партия е?
Емил Димитров: Няма значение…
Водещ: Е, има значение.
Емил Димитров: Има за вас, за мен няма.
Водещ: Има за обществото.
Емил Димитров: Факт, че са се опитали да правят глупости, веднага трябва да бъдат санкционирани и аз съм уволнил, не съм разрешил. Не съм поемал ангажименти за бъдещи периоди, защото няма да бъде редно към следващия човек.
Водещ: Новите управляващи слушат сега и си казват – добър човек, ще го вземем…
Емил Димитров: Няма нужда да съм добър, не си търся работа, недейте. Жал ми е за хората, които са в министерството. Не мога да не го кажа, защото аз не съм довел един човек в това министерство – секретарка, шофьор, чистачка не съм довел.
Водещ: Експертите винаги си пазят работата и аз искрено се надявам, че няма да има реваншизъм в тази посока, надявам се.
Емил Димитров: Не е така, нев, ще ги заловят на поразия.
Водещ: Надявам се, все пак ще има колеги журналисти, които да попитат къде са експертите? Хайде да видим вие къде се озовахте на 10 април, защото много критики имаше към вас. Бяхте на високо, много на високо, парк Рила…
„Тука сме на върха на планината, а това са хората, които помогнаха да разберем колко е снега, колко е дълбок, колко ще дойде в язовирите. По възможност да не наводним нито София, нито Тракия. Ако тези хора не бяха дошли нямаше да знаем какво да правим. Защото аз само не мога да го направя. Това са „Басейнова дирекция“, Източнобеломорски, Западнобеломорски, Национален парк, Спасителна служба… Служби, служби, служби и доброволци. Ако не бяха те нямаше да мога… Благодаря на всички….“.
Водещ: Хубава работа, ама нарушавате ли забраните за навлизане с моторни шейни в защитена територия?
Емил Димитров: Я стига, това пак на някои хора, които в главите им сда само петолъчки се бият… Вие представяте ли си аз да отида на един язовир и да не се кача в лодката да отида на водоземната кула да проверя съоръжението… Да прелетя ли? Представяте ли си язовир „Искър“ до скоро пускахме водолази да оправят отдолу клапаните, основния изпускател, защото може да се наложи да го ползваме, то не че язовирът е непригоден. Вие представяте ли си, че отида на планината, как да отида освен с моторна шейна…
Водещ: Ние имаме снимки с вас и на лодка…
Емил Димитров: Виждате как се задъхвам, при положение, че са ме откарали планинските спасители със шейна и аз само ходя…и от коронавируса нямам дробове, дишам като Дарт Вейдър… Ето ме с лодката, ходя постоянно на всички язовири…
Водещ: Нарушавате ли забрани…?
Емил Димитров: Не нарушавам забрани. Ако искате мога да издам забрана сега, и без това сега както е безвластие – никакви шейни повече в планините. Обаче вие утре като закъсате няма ли да дойде цялото семейство и да каже – Защо не дадохте на планинските спасители да дойдат? Нали те са ме закарали горе в планината. Смятате ли, че аз съм карал шейна. Застанах отзад, държах се здраво…
Водещ: Казват, че има служби, които гледат, Института по метрология и хидрология и негова работа е да каже на вас ще прелеят ли язовирите или не?
Емил Димитров: Тези многознайковци като станат министри да правят каквото знаят. В момента да ви кажа как стои въпросът с язовир „Искър“. Освободили сме 150 милиона вода, питейна вода, за една година водата на София да изтече в река Искър, на халост…минала е през ВЕЦ-те…, но защо. Защото имаме 270 милиона кубически метра сняг горе в планината. Аз да източвам ли още, или да чакам още да се напълни и тогава да източвам? В момента, в който София не е много добре почистена да напълня язовира и да наводня София, или да отида и да проверя. Защото само за две седмици от 271 милиона останаха 140. Имаме четири пъти повече сняг от предишни години. Един милиард вода прекарахме през язовирите и понеже те говорят за…тука е Рила. Вчера бяха планинските спасители на Стар планина, точно по същата причина да проверят колко е снега, да знаем колко ще дойде в язовирите, малко да свалим, другото да го пуснем по реката да не създаваме проблеми. Защото не може да ги изпразним язовирите и после ако не дойде водата – какво правим? Ще кажат – толкова вода а те са празни. Трябва максимално пълни пролетта да ги оставим…
Водещ: Поздравления, че София не е наводнена и изобщо, че наводнение няма въпреки…
Емил Димитров: София няма наводнения, прекарахме четири пъти повече сняг отколкото предишни години. Тя е изчистена до „Цариградско шосе“ а от там до Аерогарата е много зле, аз не искам да наводня Аерогарата. Имаме комуникация със Столична община, пращаме горе, тази Хидрология и метрология също ми подава данни. Единствените, с които се съобразявам са Хидрология и метрология.
Водещ: Кажете къде в момента е най-опасно? Велинград видяхме извънредно положение, Сливен…
Емил Димитров: Велинград е някакъв малък язовир, не са си го поддържали като хората, изпускат го контролирано, няма ги дигите, залели са… Най-опасно в момента ми е Арда, там са три язовира – „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“. Единият прелива във втория, той в третия, от там отива в Гърция и Турция… Два пъти заляхме Турция тази година, Одрин. Обаче те са си сложили града на три реки. Или реките да преместят или града? Три реки са, ние в България и уведомяваме своевременно. Там са Марица, Арда и там е и Тунджа. В момента там има в Родопите очакване за голям дъжд. Ние сме изпразнили язовирите с огромни мащаби надолу, за да може първо да влезе в язовирите, после да прелее в следващия, в следващия и с една бавна скорост да замине за Гърция и Турция. И всичкото това ние с някакви неизвестни числа в природата се борим. А където има сняг искам да проверя колко е. Така че, ако се наложи като водолаз да сляза долу в язовира ще сляза. Ако се наложи сам си карам лодките, отивам до водоземни кули, те тези лодки са винаги там, от години. Ако се наложи ще ползвам моторна шейна, просто не мога да летя. Ако можех, но засега не мога. Ползвам навсякъде планински спасители, те са ме возили, аз не съм карал шейна.
Водещ: Не може да летите сега, но в следващия мандат може и да се научите. Благодаря ви, Емил Димитров при нас в студиото.

Цялото интервю може да видите на https://www.vbox7.com/play:26d7fe7182