Министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването на Нова ТВ "Здравей,България"- 16 август 2018 г.

16 август 2018 | 14:17

Водещ: Сега, шокирахме се от количествата мазут, които явно има вътре в този кораб. Добро утро казвам на министър Нено Димов. Здравейте, добрo утро!

Нено Димов: Добро утро.

Водещ: С когото ще говорим точно за това сега – как да се предотврати опасност, виждате ли такава от екокатастрофа. Действа се, има щаб. Оттук-нататък какво ще се предприема от гледна точка на ...

Нено Димов: Всъщност още в понеделник с колегата Московски по разпореждане на премиера бяхме в Бургас и се присъединихме към кризисния щаб към областния управител. Също тогава трябваше да се вземe принципното решение дали трябва да се търси начин  някакъв или да се изчака известно време до края на сезона,  или да се действа - сега. Взе се решението да се действа веднага. Още в понеделник Морска администрация се обърна към двете възможни фирми, защото в България, доколкото разбрах, има само две такива фирми, които могат да окажат тази услуга. Колегата Московски беше и на място с катер да погледне каква е ситуацията. И вчера внесе на заседание на МС доклад, принципен доклад, защото още няма оценка за сума, но този доклад беше приет, така че финансирането ще бъде осигурено, когато знаем точно каква е сумата.

Водещ: В момента, в който се представи тази сметка, тя ще бъде...

Нено Димов: Тя ще бъде одобрена. Има принципно решение, което се взе вчера на МС. Един от проблемите, който днес се спомена и вероятно ще има днес, или в близките дни решение – какъв е обемът? Защото стана ясно, че този кораб има девет танкера, шест на дъното и три в по-високата част, но не е ясно кои от тях са за баласт, в кои от тях има гориво, колко е изтекло през годините и колко останало, колко е било по време на движението, когато се е движил преди 97 г. Така че ще се намери метод, по който да се оцени и тази оценка започна да се прави. Тоест тези между 100 и 200, които споменаха двамата ваши говорители, не е ясно още колко са. Но когато бъде оценено ще е ясно какво да се направи.

Водещ: Сега, въпросът е тези 100 и 200, които ги знаем със сигурност...

Нено Димов: Не, то един каза 100, друг казва 200. Защото трябва да се уточни.

Водещ: 100, да вземем минимума, който е даден за момента, достатъчен ли е да предизвика екокатастрофа? То това е въпросът и какво ...

Нено Димов: Да, ще ви кажа. Въпросът, тук има и още един технически проблем, който трябва да се реши и който всъщност беше очертан. Температурата на дъното е много ниска, на високата част е  8 градуса, 20 градуса. Мазутът има различно състояние при тези температури. Тоест има доста техническа работа, която трябва да се свърши. Но така или иначе тя е започнала. Тоест мерки бяха взети веднага. И вече на конкретния ви въпрос – още същия ден бяха започнали да ограждат, тоест да се спре разлива на мазут. Тези ограждения бяха 250 м към понеделник, към вчерашна дата – 500 м, знам, че ще сложат още 500. Което прави невъзможно преминаване. Още в неделя Морска администрация беше взела проби от самото петно на разлива, които през Басейнова дирекция бяха изпратени в плевенската лаборатория, защото тя има оборудване, което може по-твърди субстанции, по-плътни субстанции да мери. Самата Басейнова дирекция взе проби веднага след заграждението и близо до плажа. Само да кажа, че едните и другите ще имат нужда между 5 и 7 дни да бъдат анализирани, за да се види какво се случва веднага след ограждението, какво е състоянието на морската вида и в близост до плажа.

Водещ: Препоръчва ли се в момента на плажуващите да бъдат на тези плажове или по-скоро...

Нено Димов: Към днешна дата няма проблем. По никакъв начин няма опасност за сезона и за курортуващите в тези райони. Ситуацията е изцяло овладяна и тя е в рамките. Нещо повече, вие разбрахте, че тези пробойни са запушени. Но това е палиативна мярка.

Водещ: Точно така, те може да избият от всяко място, защото вече е много старо цялото. Въпросът е сега ...

Нено Димов: 97 г. и ражда.

Водещ: 40 г., дори повече, в смисъл, но 40 г., доколкото разбрах, има някакви течове, за които хората знаят там в района, не са били в такава степен явно силно изразена. И въпросът е, защо ние сега, и защо сега го решаваме този въпрос?

Нено Димов: Всъщност това, което разбрах при разговора в понеделник от Морска администрация, че не е имало яснота за този тип течове. Нещо повече, във времето,  в което този кораб е потънал, повечето параходи са били на твърдо гориво-  на въглища. Те буквално твърдяха, че не са имали информация, наистина времето е много, почти 100 г., че вътре има мазут. И когато се е случило това нещо, открито от тези водолази, от г-н Заимов и от другите водолази, всъщност тогава са разбрали, че горивото, с което се е движел корабът, е различно. При всички положения това не е, вероятно има и други източници. Но този е най-сериозният. Действително, независимо дали са 100, 200 или колко тона, това е сериозно количество. И то затова трябва да бъде изтеглено. Естествено, корабът трябва да остане, той е хубава морска атракция. Но така или иначе мерките са взети веднага. Така че няма разпространение на петното.
Начинът, по който се действа, по който и кризисният щаб се е задействал, огражденията, които виждате и в момента, дават гаранция, че ние можем да се справим с тази задача.

Водещ: Последен въпрос по тази тема. Понеже наистина по някой път изглежда странно. Ние имаме толкова малко море, толкова малко плажна ивица, на която толкова много сме застроили и толкова много разчитаме на туризъм. И не знаем какво има вътре. Сега например това повод ли е да вземем да изследваме всичко, което е близо до морския бряг, за да видим дали няма и други такива източници на разливи или потенциални такива, какво има в техните резервоари и т.н. по потъналите кораби?

Нено Димов: Винаги е човек добре да знае повече, отколкото по-малко. Така че при всички положения... Между другото за този кораб се знае, че е бил там. Защото пак казвам, той е атракция. Подводните гмуркачи ходят там, за да, точно това е и една от работите, които г-н Заимов всъщност прави и които са довели до разбирането на този проблем. Слава Богу, навреме.

Водещ: Ама аз се чудя как е възможно да не сме го знаели по-рано. Това не мога да разбера, че вътре има мазут.

Нено Димов: Ами, информацията от ‘27-а. Извинете, от ‘21-а г.

Водещ: Ама не е от ‘27-а. Нали се гмуркат там хора. Нали имаме власти, изследват нещо, правят.

Нено Димов: Тези хора, които са се гмуркали, са го видели преди няколко дни. Всъщност те са подали сигнала тогава. Защото преди това не са го видели очевидно и те. Те са ходили, защото е някаква атракция. Представете си един кораб, който може да си го представим какво е пренасял преди почти век. Така че това е някаква атракция. Но очевидно те самите са видели. В момента, в който са видели са дали сигнал. В момента, в който са подали сигнал, Морска администрация се е задействала. И на практика в рамките буквално на дни се организира, така че да бъде предотвратено каквото и да било сериозно замърсяване и се взимат мерки. Всъщност в понеделник бяхме с колегата Московски, в сряда той внесе доклад на МС, тоест вчера, който беше по принцип приет. И предполагам, че следващата сряда ще бъде одобрено вече с конкретното финансово измерение.

Водещ: Да, да. Работи се всеки ден. Това ...

Нено Димов: Така че очевидно сме с възможно най-бързата процедура, за да може да бъде предотвратено по-сериозно замърсяване. Между другото вие забелязвате, че Черно море като цяло е много чисто и тази година. Тоест работата, която прави правителството дава все по-добри условия и затова ще се вземат и тези мерки, за да може да се предотврати евентуално по-сериозно замърсяване.

Водещ: Много време отделихме на тази тема, но тя е дискусионна и любопитна. Аз искам сега обаче да ...

Нено Димов: Ами, вижте, тя принципно е важна.

Водещ: ... се кача в планината, важна е.

Нено Димов: Тя е важна, защото тук говорим за сезон, тук говорим за туризъм, който е много сериозно перо в българската икономика и трябва да си даваме сметка, че туризмът е важен елемент.

Водещ: Точно така е. Сега, качвам ви за това в планината в Банско с аргументите на тричленния състав на ВАС, с които беше отменено това правителствено решение – за втория лифт, знаете, в Банско. Присъства там в тези аргументи, че не е извършена екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда. А вие именно твърдяхте, и вашите опоненти припомнят, че такава оценка не е била необходима. Защо? Защо стана така?

Нено Димов: Първо, нека да бъдем коректни. Няма влязло в сила решение на ВАС. Което означава, че няма отменено решение. Тоест към тази дата...

Водещ: Защото се дава възможност за обжалване, нали така?

Нено Димов: Към тази дата нямаме влязло в сила решение на съда. Следователно решението от 29 декември не е отменено. Така че нека да бъдем коректни. Да, аз твърдя, че не трябва екологична оценка. Между другото самият съд казва в своето решение, или по-точно в преамбюла към него, че това е рамков договор. Рамков документ не подлежи на оценка, на екологична оценка. На екологична оценка подлежат плановете, общите устройствени планове, плановете за строителство, които са специализираните планове, конкретните инвестиционни намерения например пък подлежат на ОВОС. Тоест има една последователност.
На определен етап, примерно, когато имаме специализиран план за устройствен план, на него трябва да бъде направена и екологична оценка, и оценка за съответствие. Но на него не може да бъде направен например ОВОС. Когато има конкретно инвестиционно намерение, на него пък трябва да бъде направен ОВОС. Тоест има една последователност. Но при всички положения, когато има окончателно решение на съда, естествено, че то ще бъде съобразено.

Водещ: Защото сега това отива на 5-членен състав, нали така? Обаче имаше аргументи за нарушени разпоредби по два закона. Така твърдят съдиите от тричленката – Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Какво решение очаквате при това положение от 5-членния състав?

Нено Димов: Вижте, българското законодателство изцяло е хармонизирано с европейското, а неколкократно от януари насам комисар Вела каза, че няма нарушение на европейското законодателство, което може да се разбира в частност и на българското. Оттук-нататък как ще процедира съдът, който е независима институция и аз не бих искал да коментирам преди да има окончателно решение.

Водещ: Да. Кога всъщност се очаква това окончателно решение, не се знае въобще.

Нено Димов: Съдът е независим орган и аз не бих искал да коментирам, за да не се приеме по някакъв начин се въздейства на този независим орган.

Водещ: Не знам имаме ли време за още въпроси, колеги. 1 мин. 1 мин., в която да ви попитам за друг скандал, свързан с планината. Много шумно отразена и така социалните медии гръмнаха с онова хоро, което видяхме покрай покриването на рекорда на Гинес за най-дълго хоро.

Нено Димов: Всъщност това е, разрешено е заснемането на филмови кадри, които не са забранени. Действително това е много неприятен инцидент. И организаторите ще бъдат санкционирани. За мен тук обаче има две неща, които са важни. Първо, за това нарушение, което направиха децата, което безспорно е нарушение, атаката и омразата, с която се говореше, която за мен беше изненада. На фона на това, което се случи примерно в Корал, когато беше създадено сметище от хора, които очевидно са си опънали там палатките, стигнали са там с коли, които са преместили, доколкото говорих, това е информация, която имам от кмета на Царево – съдове за събиране на смет...

Водещ: Ама там да ви кажа, че има оплаквания и към сметосъбиращите фирми, в Арапя и т.н.

Нено Димов: Точно за това говорех. Аз разпоредих моментално проверка на РИОСВ и след това лично говорих с кмета на Царево. Той ми обясни, че всъщност сметосъбиращата техника може да мине по определени маршрути и не може да навлиза в пясъка, защото първо, е забранено, второ, ще затъне.

Водещ: А защо кофите са в пясъка тогава?

Нено Димов: Ами, защото някой ги е преместил там. Защото тези кофи не са били там. И той вчера ми каза с ужас, че ще се наложи да заключва кофите с катинар, за да могат да стоят там, където им е мястото. Така че ние трябва да си даваме сметка, че когато имаме някакви правила, трябва да имаме някакви задължения и не може едни да имат само права, други да имат само задължения...

Водещ: Така. И оценката за двойните стандарти и от едната, и от другата страна се вадят като аргументи. И това е много важно, да се изравнят стандартите.

Нено Димов: И вие дадохте по вашите медии, когато дадохте като сметище, което е направено там, очевидно не е направено от хората, които ходят за по няколко часа на плажа. Тези, които опъват палатките, тези, които си вкарват колите. Защото беше даден и кадър с коли в Рила...

Водещ: Точно така.

Нено Димов: ..., които между другото стигат до националния парк...

Водещ: Ами, да. Ама пак беше грозна гледката, да ви кажа.

Нено Димов: Само че ние имаме отговорност от националния парк нагоре. Това е в част, която не е в националния парк, където трябва да бъде. Отново, там колите са снимани и е грозна гледка, а колите, които не са на плажа, не са грозна гледка. Стига с тези двойни стандарти. Нека да сме много наясно, че има отговорности във всяка една страна и ние трябва да проверим всичко, което носим отговорност. Всъщност ние не допускаме качване на коли в националния парк. Нарушенията са намалели за последните пет години около четири пъти.

Водещ: Много въпроси останаха към вас. Ще трябва да дойдете пак.

Нено Димов: Разбира се.

Водещ: Благодаря ви много за това участие.