Министърът на околната среда и водите Нено Димов в „Тази сутрин“ на бТВ – 31.08.2018

31 август 2018 | 13:44

Водещ: Ще си говорим за разлива на мазут край Созопол и за пречиствателните станции край морето, включително за Пирин и плажа „Силистар“, всички тези теми заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов. Добро утро.

Нено Димов: Добро утро.

Водещ: Вчера бяхте до Созопол заради потъналия кораб преди 97 години „Мопанг“, който пък сега напомни за себе си. Има ли голямо петно, според вас? Какво видяхте там и кога започва акцията по източването на мазута?

Нено Димов: Всъщност, аз отидох на мястото над самия кораб, където се виждат остатъчни петна – това са разливи от порядъка на 20-25 см диаметър. Безспорно има такива, но очевидно пробойните са запушени в кораба и не се вижда очевидно някакъв излив нагоре. Това, което ме увери „Морска администрация“ и водолазите, които са слизали в кораба, че към момента изтичане няма. На самото пристанище в Созопол вече има един катамаран, на който са закачени отдолу – още не се виждат – четири 6-тонни котви, които трябва да бъдат разположени. Географските координати, къде да бъдат разположени, са вече набелязани. Имаше и на пристанището отгоре две много тежки стоманени котви, готвят се още два. На практика те трябва да бъдат разположени, така че двата кораба, които ще работят – единият водолазен, и другият, който ще изпомпва, да могат бъдат схванати над съответния кораб, за да бъдат позиционирани. Респективно, тъй като става дума за тежководолази, ще трябва да се придвижва единият кораб, така че ще се мести от котва на котва. Разбрах, че това е предстоящо. Все още имаше голяма вълна вчера.

Водещ: И все пак кога ще се случи?

Нено Димов: Предполагам, че започва другата седмица, но пак казвам – зависи от преценката на експертите от „Морска администрация“.

Водещ: Казвате, че пробойните са затворени, но има хора, които пък допълнително следят, включително със сателитни снимки. Ето, Атанас Русев ни изпрати две с това, че разливът продължава, че се разпрострял на десетки метри от мястото, откъдето излиза. Може да видим и подобни снимки. Вие тези снимки, имате ли подобна информация, затова че разливът продължава, и че там пробойните не са запушени реално?

Нено Димов: Това, което ми показа директорът на „Морска администрация“ сателитната снимка от сателита, който следи в Европа замърсяването, той не отчита никакъв разлив. Тоест, от сателит, това, което би трябвало да се припознава като разлив, не съществува на този кораб. Така че това което има е твърде малко, за да може сателит, който следи за разливи, да го хване изобщо. Така че в момента по този сателит няма информация за какъвто и да било разлив. А това, което аз видях с очите си – тези малки 20-25 см петна над – не съм слизал до кораба, нямам уменията на леководолаз.

Водещ: А разминават ли се тогава информациите – тези, които получаваме, на хората, които пък допълнително следят обстановката, с тези, които имате вие? Защото ето тук отчитаме някакъв вид разминаване. Те казват, че дирята е много дълга, вие казвате, че почти няма и че има петна?

Нено Димов: Това е, което аз видях, и това, което ми беше показано на сателитната снимка. Всъщност, мисля че вчера директорът на „Морска администрация“ показа и пред медиите, но тя би трябвало да бъде и достъпна, така че там се виждат. Този сателит следи малки, средни, големи – те си има категории разливи – аз също научих това нещо вчера, така че по тези класификации там разлив няма.

Водещ: Все пак един от първите хора, който пък е сигнализирал за разлива – Михаил Заимов, беше миналата седмица в студиото на „Тази сутрин“. Нека да чуем какво каза той.

Михаил Заимов: Може както си говорим, в следващата минута корабът да получи допълнително разрушения, и за една минута на повърхността да изплуват 100 тона по моя преценка гориво. За да си представят хората какво значи това – това са 5 цистерни наредени една до друга.

Водещ: Има ли риск от екологична катастрофа в тази ситуация?

Михаил Заимов: Тя е в пълна сила в момента се разразява. Това, което в момента се случва на „Мопанг“ е национално бедствие. Това касае риболовния сезон, който предстои, това касае мидените ферми, това касае най-вече екологията на морето, защото тя тежко се нарушава в целия й периметър.

Водещ: Национално бедствие – по този начин го определи. И за една минута могат да излязат 100 тона гориво отгоре.

Нено Димов: Първо, много сме благодарни на г-н Заимов за сигнала, който подаде. Знаете, че веднага след това по разпореждане на премиера с Ивайло Московски бяха още 2 дни след сигнала в Бургас, за да се отвори заедно с областния управител щабът. Нещо повече, вчера разбрах, че с негово съдействие сме получили, тоест, „Морска администрация“ е получила останалите планове от САЩ на този кораб, тъй като той е прав – ние не знаем структурата. Има някакъв поглед, който се вижда отгоре, но там, където е легнал корабът, няма как да бъде видяно. Така че вече „Морска администрация“ разполага с предоставени от САЩ чертежи, такива, каквито е имало, защото се представяте, че отпреди 100 години не се пази всичко. Но вече разполагат с това къде е оребрен корабът, по какъв начин са разположени резервоарите, какво трябва да очакват когато дупчат на определени места, за да направят проби. Между другото, едно от нещата, които подготвят в момента, са определени да ги кажем чепове, които след като правят пробите, преди да направят технологичните отвори, ще ги запушват. Така че при всички положения, но да говорим за екологична катастрофа – има норми на катастрофа. Тук говорим, че няма и малък разлив според нормите на европейския сателит, който следи, камо ли за нещо по-голямо.

Водещ: Според вас няма и малък разлив? Михаил Заимов говори за екологична катастрофа, която може да се случи всеки момент, да засегне мидите и риболовния сезон включително.

Нено Димов: Аз не го казвам според мен, а го казвам според тези критерии, които следят за разливите на територията на Европейския съюз, която гледа моретата в Европейския съюз. По тези критерии няма и разлив, камо ли за екологична катастрофа. Всъщност, и вие сте човек на словото – трябва да използваме по-внимателно думите. Г-н Заимов е нормално в някакъв момент може да агравира. Просто, използването, знаете думите колко силно оръжие са, просто трябва да внимаваме когато ги използваме, за да може те да носят силата, която им е дадена.

Водещ: Котвите и слагането им започва когато морето малко притихне, така ли да разбираме?

Нено Димов: При всички положения катамаранът вече е готов със закачените котви, така че той е готов да отплава в момента, в който метеорологичните условия са по-добри. Между другото, пак директорът на „Морска администрация“ ми каза, че на практика вълната спада – тя вчера е била много по-малка, отколкото преди няколко дни, така че се очаква затишие.

Водещ: Възможно ли е тези големи вълни да са причина да се разкъсва този разлив, и затова да виждате по-малки петна, а не дългата диря?

Нено Димов: Това вече е прекалено експертно – не мога да кажа, но казвам какво видях.

Водещ: Колко ще струва акцията по източването на мазута?

Нено Димов: За момента, доколкото си спомням, правителството гласува още миналата, тоест, по-миналата сряда 2.5 милиона. А въпросът дали това ще бъдат достатъчно или не, който вероятно ще ми зададете, не мога да отговоря, защото това се прави за първи път. Между другото, това е нещо, което ще ни научи как можем да действаме по-адекватно в бъдеще време, защото до този момент, както съм наясно, не е правена подобна операция от български власти.

Водещ: Имаше данни за това, че има мазут и на плажа „Корал“. Установихте ли подобно наличие на мазут там?

Нено Димов: Ние направихме проверка по всичките плажове по Южното Черноморие, и на практика, още в самото начало, когато се чу за разлива, бяхме направили предписания към всички концесионери за почистване на плажовете. Естествено, „Корал“ е сред плажовете, които нямат концесионери, там бяха направени проверки, бяха установени наличие на мазут, беше направено предписание на кмета на Царево, който всъщност стопанисва за почистването. Така че, да, на плажа „Корал“ има. Между другото, бяха направени една поредица от измервания на качеството на морската вода, като вчера излязоха резултатите от второто замерване. Замерване на Централния плаж на Созопол, на километър навътре от Черноморец, над самия кораб и до самия кораб непосредствено. Тези двете последните дават наличие на петролни деривати, но тези на километър, които са и на самия плаж на Созопол, не дават.

Водещ: Това е от потъналия кораб, така ли?

Нено Димов: Това са измервания над потъналия кораб, и там дава, че има наличие.

Водещ: Не, тези на „Корал“, които са открити?

Нено Димов: Това не може да се каже. Но ние изпратихме специално по сигнал замерване на качеството на водата морската и на „Корал“ – там пробите са в норма.

Водещ: За още нещо, което е на път да прилее – следим темата и другата седмица, тъй като ще бъдем на живо цялото предаване в Созопол, за да разберем какво ще се случва с акцията по източването на мазута. Пречиствателната станция на Златни пясъци преля. На път е и през шахтите дори да излизат отпадни води, или поне такъв риск има. Защо се случва това? Кой е виновен?

Нено Димов: Всъщност, тя не е преляла. Всъщност, на 20.08 се получи сигнал до министъра на регионалното развитие, до мен, до кмета на Варна и до директора на ВиК-Варна, че нивото е повишено, и че има риск от приливане. Тоест, не говорим за преливане, а за риск от преливане. Аз веднага заминах за Варна, и вчера сутринта имах среща с директора на ВиК, със зам.-кмета, за да видим каква е ситуацията. На практика, към този момент риск няма. Между другото, аз разпоредих веднага и направихме две 4-часови проби на изхода на пречиствателната станция на качеството на водите. Тези проби ще им трябват 7 дни, за да излязат резултатите, вероятно след което ще направим и контролни нови проби. Но до този момент няма изтичане на непречистена вода към морето или към плажа. РЗИ каза, че последно на около 20-ти има информация от замерване на водата в плажа, която е изцяло в нормите за добро състояние.

Водещ: Тоест, българското море е чисто, така ли да разбираме? Включително и до Златни пясъци?

Нено Димов: Да. Този сигнал, всъщност, доколкото разбрах от директора на ВиК, когато има натоварване на комплекса, понеже пречиствателната станция е проектирана за 15-20 хил. души, понякога се случват по 60 хил. души, знаем, миналата година отпуснаха оперативната програма малко над 37 млн. лева за разширяване на тази пречиствателна станция. Минали са всички процедури, и веднага след като приключи летният сезон, започва строителството на разширението, което вече ще е до 70 хил. жители.

Водещ: Добре, но това не е ли стандартно при всички курорти, дори и при тези, които са с нови пречиствателни станции – те са построени с конкретен лимит, там идват много повече хора, пречиствателната станция не може да поеме всичко, или не може да го пречисти достатъчно качествено, и всичко отново влиза в морето?

Нено Димов: Всъщност, новите пречиствателни станции, понеже знаете, че правителството, особено по времето на първия период на оперативната програма, „Борисов 1“ и „Борисов 2“ се построиха много пречиствателни станции по морето. На практика те са съобразени със съвременния капацитет. В Златни пясъци е стара пречиствателната станция. И затова се отпускат тези 37 млн. лева, за да се направи на практика от 15-20 хил. капацитет до 70 хил. капацитет, което при всички положения ще покрие сегашното състояние.

Водещ: Успяхте ли да направите проби за водата по Черноморието дали е достатъчно чиста или не?

Нено Димов: Пробите по водата по Черноморието, когато става дума за пречиствателни станции ги прави Министерството на околната среда и водите, а когато става дума за морската вода, там се правят от предимно от РЗИ. Но това, което е очевидно тази година и като информация получаваме, че водата като цяло на всички плажове е чиста, а това, което имаме и ние като замерване на пречиствателните станции, при всички положения качеството е добро.

Водещ: И все пак, повечето хора казват: Отиваме в Гърция или искаме там, защото водата е много по-чиста от нашата. И то се вижда с просто око понякога.

Нено Димов: Мисля, че в България последните 2 години водата е много по-чиста, отколкото преди да пуснем всичките тези пречиствателни станции. Така че посоката е ясна, и водата в Черно море, по нашето крайбрежие е много по-чиста в момента.

Водещ: Има ли пречиствателни станции, според вас, на черно такива, които или за които не подозирате…

Нено Димов: Не чух?

Водещ: Не пречиствателни станции, а отпадни води, които се излизат в морето, и това не е хванато от министерството?

Нено Димов: Не е невъзможно, не мога да кажа. То ако не е хванато, няма как да знам. При всички положения, винаги когато има сигнали…

Водещ: За които обаче се знае под сурдинка.

Нено Димов: Ние винаги, когато имаме сигнали, правим проверки, включително в началото на този сезон, сега ще ви излъжа точно къде, но затапвахме такива тръби, които сме откривали, за да не могат да бъдат незаконно зауствани. Но това все пак е борба, която не е приятна.

Водещ: И колко такива тръби затапихте и дали след това някой не е минал отново и не е…?

Нено Димов: Не, те веднъж затапени, правим проверка.

Водещ: Няма как да бъдат пуснати?

Нено Димов: То при нас там се прави непрекъснато проверки.

Водещ: Една от скандалните теми през последните седмици – плажът „Силистар“. Законосъобразно ли е действал Общинският съвет там, според вас?

Нено Димов: След като излезе решението на Общинския съвет, аз разпоредих проверка на РИОСВ-Бургас да се види чисто документално как е действал, и според директорът на РИОСВ-Бургас, който между другото, в сряда изпрати писмо и до областния управител, и до Министерство на регионалното развитие и благоустройството, е нарушен Законът за управление за устройство на територията, който в определена част изисква преди подобен тип гласуване да бъде сезирана Районната инспекция по околната среда, която да каже по какъв начин, каква процедура би трябвало да следва при заданието, което ще се направи.

Водещ: А там е трябвало да има процедура за оценка.

Нено Димов: Значи, да направим така яснота – ако това беше нормален терен без никакви екологични изисквания, нямаше да има нужда от тази процедура, но понеже става дума за природен парк, има нужда от тази процедура, която Общинският съвет не е спазил преди да вземе това решение. Именно поради тази причина ние сме изпратили писмо до областния управител, за да може да се вземе предвид, че държавата има какво да каже по този казус преди да се вземе решение. Следователно, не е спазена процедурата и решението не съответства на изискванията на закона.

Водещ: А вие виждате ли проблем с това, че Общинският съвет дори донякъде е бързал с промяната на статута или създаването на разрешение за строеж там? Виждате ли амбиция там не да се прави път, а да има вилно селище, което да изникне просто ей така между другото?

Нено Димов: Вижте, аз избягвам да съм в сферата на догадките. Аз ви казвам съвсем конкретно какво е. Всъщност, Законът за устройството на териториите е нарушен, защото не е спазена процедурата. Ние настояваме да бъде спазена процедурата и затова сме уведомили областния управител, за да предприеме съответните действия, тъй като когато се получи в министерството, респективно в районните инспекции, ние ще кажем допустимо ли е, не е ли допустимо, каква процедура и прочие. В момента не сме запитани, и от тази гледна точка искаме да бъдем запитани, за да дадем своя отговор.

Водещ: А вие ще даде своя отговор, ако бъдете запитани след това вече?

Нено Димов: На този етап, ако процедурите продължат по този начин, то от наша гледна точка са незаконни, и ние няма къде да се включим.

Водещ: Процедурата по този начин. Но ако бъде спазена процедурата и някой пък пожелае там да построи вилно селище, освен пътя, който явно минава през частен терен, това ще се случи ли? Ще бъде ли „Силистар“ поредният плаж, един от малкото останали, които ще бъде застроен или поне в близост до него ще има голям комплекс?

Нено Димов: При всички положения, получавайки да го наречем предложението, което има, тоест, какъв тип задание ще се прави, ние ще се произнесем върху него. Ако това задание грубо казано визира едно, ще кажем може, ако визира друго – ще кажем не може, ако визира трето – ще кажем може, но по еди какъв си път. Тоест, трябва да бъдем конкретно запитани, за да можем да дадем конкретен отговор. Там не е забранено всичко, но не е разрешено всичко. От тази гледна точка има ограничение, и трябва да видим какво е това ограничение, което ще наложим с оглед това, което ни се иска. Защото не се иска нищо, ние няма да наложим никакво ограничение.

Водещ: Вие искате екологична оценка, но ето, и съдът в мотивите си например за Пирин не е ли същото?

Нено Димов: Не.

Водещ: Ето какво казва, да прочетем на зрителите, съдът: Не са извършени екологична оценка, оценка върху въздействието върху околната среда, каквито се изисква за плановете, програмите и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техните изменения и разширения. Това се казва в становището на Върховния административен съд по повод Пирин. Не е ли същото? Тук, в случая министерството не е направило или не е преценило, че трябва да има такава оценка.

Нено Димов: Всъщност, ние нямаме такова окончателно становище. Разликата е във видовете планове. Всъщност, когато говорим, и мисля че с вас много пъти сме го дискутирали, когато говорим за общ устройствен план или за подробен специализиран устройствен план, естествено, че трябва да се правят екологични оценки. Екологична оценка на план за управление, в който няма конкретика, който е рамков документ, какво казва самият съд също, няма как да се направи. Но аз нееднократно съм казвал, че когато имаме окончателно влязло в сила решение на съда, ще се съобразя с него.

Водещ: Вие оспорвате сега това решение?

Нено Димов: Да.

Водещ: Но пък смятате ли, че всички тези протести, които продължиха в седмици, спрямо становището на съда, което наистина не е окончателно към този момент, в крайна сметка, тези хора имаха право да протестират, след като съдът каза, че е необходима такава оценка, за да се предприеме каквото и да е действие в Пирин?

Нено Димов: Не коментирам съда, и в една демократична държава всеки има право на протест.

Водещ: Плажовете, връщаме се отново на тях, защото съвсем близо до „Силистар“ в крайна сметка е „Корал“. Какво ще се случи с „Корал“ – дюните ще си останат ли дюни или ще строи?

Нено Димов: На този етап при нас няма постъпило каквото и да било инвестиционно намерение, за да мога да отговоря. Но това, което видяхме на „Корал“ преди известно време и там проведох няколко пъти разговори с кмета на Царево, за да видя, всъщност, беше едно нерегламентирано сметище, което се получи, което е много далеч от идеята за екологичен плаж или за природосъобразен плаж. На практика бяха изхвърлени боклуци на нерегламентирано място. Ние, естествено, сме направили предписания до кмета, и той ги е почистил, но той ги е почистил с парите на данъкоплатците, които плащат, а този боклук, който беше там, със сигурност, не е направен от хората, които ходят за по няколко часа на плажа.

Водещ: А този боклук е събраният около контейнера боклук или?

Нено Димов: Това са контейнери, които са били преместени от точката за събиране на отпадъци, тоест, това е въобще тип посегателство върху общинска собственост, защото има определени места, през които минават камионите. На това място, кметът ни обясни, че камионът дори не може да влезе, защото ще затъне. Той е трябвало да намери лека техника, с която на ръка да бъде почистено. Но тези контейнери са били преместени, той ги е върнал, дори ми каза, че е обмисля варианта да ги закопчее с катинари, за да не могат да бъдат премествани от пунктовете, на които се събира боклук. Боклук не се хвърля навсякъде, и затова казвам, че това е нерегламентирано сметище.

Водещ: А между другото, тази година и аз посетих „Корал“, за да видя това красиво място, и видях този контейнер, около който се събират боклуците. Наистина беше много неприятна гледка.

Нено Димов: Тя не е само неприятна гледка, тя показва определен манталитет. И за мен този манталитет няма нищо общо с опазването на околната среда и с доброто отношение към екологията.

Водещ: Да, но там наистина остава много тесен участък, през който не може да мине автомобил, за да изкара боклука.

Нено Димов: Не, напротив. Там не е пункт за събиране на боклук. Имате пунктове, имате схема, на която се слага. Всъщност, вие ако минете в София, ще видите, че кофите за боклук не стоят там, където ви харесва на вас, а там, където минават да бъдат събрани.

Водещ: Ако има направено специално място, ако не – хората ги местят наляво-надясно спрямо това къде искат да паркират, но това е друг въпрос.

Нено Димов: Това е друг въпрос. Но при всички положения, пунктът е бил на пътя, на който трябва да се събира боклука, който примерно е 500 м или не мога да кажа точно колко по към пътя, но това не е мястото, и затова го класифицирам като нерегламентирано сметище.

Водещ: Възможно ли е държавата все пак, ако има там частна собственост върху дюни, да откупи този терен, да отдели пари, за да откупи тези дюни и там да се запази едно чисто място, което да е предназначено наистина за екологичен вид туризъм?

Нено Димов: Това е въпрос на преценка. Първо, трябва да видим дали частният собственик има желание да продава, това е въпрос на разговор. Пак казвам, към този етап ние нямаме инвестиционно намерение подадено, за да можем да кажем на каквото и да било да се иска. Това, което е ясно, е, че подходът, който има, и манталитета, който прави тези незаконни сметища, не може да бъде класифициран по някакъв начин като природосъобразен.

Водещ: От морето към езерата – Рилските езера. Какъв е коментарът ви за хорото, което видяхме в едно от Рилските езера, и дали ще има наказан, затова че в крайна сметка там се случват събори?

Нено Димов: При всички положения това са много хубави паралели. Радвам се, че го правите, защото този кадър, който виждаме в момента с хорото в Рилските езера, предизвика много голямо възмущение, което безспорно е инцидент и нарушение – ще има санкция. На фона на това, което говорихме преди малко за това нерегламентирано сметище, което от гледна точка на околната среда е много по-сериозен инцидент, но на практика на му се обърна внимание, което отново ме навежда на мисълта за двойните стандарти за правата на определени хора да смятат, че законът не е за спазване.

Водещ: То категоризираме все пак кой е по-сериозен и по-малко сериозен…

Нено Димов: Не, не всички са еднакво сериозни, защото в края на краищата този проблем действително е проблем, но той няма такова сериозно екологично изражение, колкото едно нерегламентирано сметище, което може много по-сериозно да увреди. Факт е, че това е недопустимо, факт е, че не е дадено разрешение и факт, че ще бъде наложено съответното наказание – санкция, която до 10 хил. лева.

Водещ: На кого ще бъде наложена тази санкция?

Нено Димов: На организатора, този, който е поискал от нас…

Водещ: А тя ще бъде наложена или е наложена тази санкция до 10 хил. лева?

Нено Димов: В процедура е, и ако не е наложена, ще бъде. Ние сме в процедура на издаване. Но санкцията ще я има при всички положения, защото това е нарушение на закона, и това нарушение трябва да бъде санкционирано.

Водещ: Строго регламентирано ли е обаче, пише ли някъде: Не влизайте в езерата, не влизайте в Рилските езера?

Нено Димов: Включително в писмото, което сме получили, сме гледали какво е разрешено. И когато говорим за национален парк, това, което не е разрешено, значи е забранено за разлика от нормалното действие, че когато нещо не е забранено изрично.

Водещ: Тези хора, да поясним, имат ли разрешение да се събират там?

Нено Димов: Не, те не е имало нужда от специално разрешение да се събират. Те са поискали разрешение за снимане на филм, което не е забранено, и са получили разрешение за това, което са поискали, като изрично е обяснено какво могат да правят. Това влизане във водата, което е, не е разрешено, и затова ще бъдат санкционирани. Но отново разликата е, че тук имаме орган, тоест, лице, което може да бъде санкционирано за разлика от нерегламентираното сметище, за което дори няма кого да санкционираме, защото това нещо е анонимно.

Водещ: Добре, но там е имало коли, които са се качили, балони, хора.

Нено Димов: Не, не е имало коли. Колите са се качили до началото на парка. Нека да си дадем сметка, че планината Рила има един момент, до който не е парк и след това е парк. В рамките на парка коли не е имало. Между другото, отново хубав паралел може да се направи с този двоен стандарт, защото на плажа на „Корал“ има и коли, има и каравани, които също влизат в дюните, така че отново трябва да гледаме нещата под общ знаменател. Тук, преди малко с г-н Александров си говорихте, че трябва да има правила, които да се спазват от всички, и че това е въпрос на цивилизованост. Не може на едно място да мерим с един аршин, на другото да мерим с друг аршин.

Водещ: Аз много пъти съм бил в езерата. Там постоянно влизат хора, кучета. То това не е едно хоро, което предизвика възмущението на толкова много хора, е нещо, което се случва всеки ден там, на езерата, когато се кацват по топло време, изключително много хора влизат, къпят се, включително с кучета.

Нено Димов: Всъщност, то предизвика възмущението на много хора, защото беше показано по този начин. Защо не беше показано по този начин и не предизвика възмущението на много хора аналогичният случай с нерегламентираното сметище, което е направено от хора? Може би само защото имат определени претенции. Ето, връщам се към цивилизацията, която се стремим да имаме. Това да имаме правилна правила…

Водещ: Ама това приемате ли го за нормално, и едното и другото приемате като нормално?

Нено Димов: И двете ги приемам за ненормални. И двете ги приемам за нарушения. И трябва и към двете да имаме еднакъв подход, и еднакво да не приемаме и това, което се случи на Седемте рилски езера, и това, което се случи на „Корал“ с нерегламентираното сметище. Ако искаме да сме цивилизация, ако искаме да сме цивилизована държава, пак реферирам…

Водещ: Държавата налага своята воля и заковава контейнера например, като е такъв голям проблем.

Нено Димов: И тук държавата налага своята воля, като санкционира, като в другия случай дори няма кой да санкционира, защото ще бъде към неизвестен извършител, да го кажем /…/.

Водещ: Съборът с носии отново там ще бъдат ли разрешени на Рилските езера?

Нено Димов: Рилските езера са едно място, на което може да се ходи свободно, а при всички положения има забрани. Тези забрани са и на табели, и когато има организирани посещения, са в искането за искането за организация, в писмата, които даваме.

Водещ: Някои от тези, от които зависи, примерно шефът на парка ще бъде ли глобен или санкциониран по някакъв начин?

Нено Димов: Не, шефът на парка си е свършил работата. Там има между другото и охрана, като охраната е била извънредна охрана. Защото този парк между другото трябва да си представите може би четири пъти София, Пловдив, Варна и Бургас, взети заедно. Това е територията на Национален парк „Рила“. Така че колкото и голяма охрана да има, в цяла България е така.

Водещ: Там е имало извънредно.

Нено Димов: Там е имало извънредна охрана, но до другото езеро, на което е било заявено мероприятието и затова не е имало моментална реакция на това езеро. Просто разминават се, на едно езеро е заявено мероприятието, това навлизане в друго. Но независимо дали е било заявено или не, това е неразрешено и затова ще бъде санкционирано.

Водещ: Трябва ли да има такива мероприятия в национален парк с такъв мащаб ?

Нено Димов: Не е забранено да има такива мероприятия. Всъщност нека да си дадем сметка, че националните паркове са, за да могат хората да се чувстват добре там, а не за да се пази самоцелно нещо. Така че когато отиват хора да се разхождат и да дишат чист въздух и да се чувстват добре, е окей, когато се случват подобни нарушения, не е. По същия начин ще кажа и за нерегламентираното сметище в „Корал“, на плажа „Корал“, защото там отиват хора също да се чувстват добре и също имат право на това да се радват на това диво място. Но не когато има купища хвърлени боклуци, които трябва след това да бъдат изчистени за сметка на данъкоплатците.

Водещ: Добре. Чистият въздух е един от големите проблеми, които започваме да коментираме веднага с началото на зимата. Ще се реши ли този проблем специално пък за София, макар че имаме много други градове, които също са потърпевши от това?

Нено Димов: Ако говорим специално за София, това е общински въпрос. От гледна точка на държавата при всички положения трябва да бъдат взети национални мерки. За съжаление до този момент Законът за чистота на атмосферния въздух не успява да намери движение напред. Имаме сериозни проблеми с организирането на контрола. Оказва се доста сериозно дори че нямаме лаборатории, които да контролират твърдото гориво за битовото отопление. Нещо, което трябва да бъде подготвено, преди да бъдат въведени изискванията за съдържание на сяра и пепел към горивата. Защото това е една от основните линии. Другата основна линия това е самите уреди, които изгарят. Тоест Оперативна програма „Околната среда“ ще отговори през есента линията си за въздух, като вътре естествено е газификация, включване към "Топлофикация", климатизации и прочее са сфери, които се надяваме да намалят замърсяването на въздуха. Успоредно с това вече сме приели в наредба изискване към местата, на които се предават катализатори, да има следа откъде са тези катализатори. Тоест собственикът да декларира, че или колата му е изведена от експлоатация, или че е сменен с нов катализатор. Ако няма такъв документ, ще считаме, че катализаторът е откраднат. Защото това е един от сериозните проблеми, от които страдат гражданите на големите градове, пък и може би не само на големите, кражбите на катализатор, което е скъпа инвестиция.

Водещ: Добре, благодаря ви за това участие. На 15-и ще чистите ли заедно с нас, с всички, които съорганизираме за това?

Нено Димов: Както през последните 7 години, така и сега министерството ще се включи. Аз лично ще се включа, вероятно от Русе. Така че много се радвам, че продължаваме тази инициатива и дето се вика, продължаваме заедно да чистим България.

Водещ: Добре, заедно ще чистим България на 15-и, дано пък да има и хора, които да пазят малко повече…

Нено Димов: Това между другото е ключово.